LANDSKRONA

Kvinna hittad död i lägenhet

Artikel LANDSKRONA En kvinna i 40-50-årsåldern hittades död i lägenhet i Landskrona under sönadgen.

Brottet rubriceras i ett inledande skede som mord med tanke på de omständigheter och information som kommit fram på platsen.

Ingen person är gripen och det var vid tretiden på eftermiddagen som kvinnan hittades i en bostad i de centrala delarna av staden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omstridd budget skjuts upp

Demonstrationer mot regeringens föreslagna budget i Guatemala City i helgen.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Guatemalas parlament skjuter upp ett eventuellt slutgiltigt godkännande av regeringens föreslagna budget för nästa år.

I helgen demonstrerade tusentals personer i protest mot föreslagna nedskärningar och med krav om president Alejandro Giammatteis avgång. Några demonstranter försökte även sätta eld på parlamentsbyggnaden.

Budgeten innehåller rekordhöga och delvis lånefinansierade utgifter på motsvarande 108 miljarder kronor.

Ekonomi

USA-besked lyfte Asiens börser

Beskedet att Joe Biden på allvar kan påbörja sitt arbete med att förbereda sig inför presidentskapet i USA fick Asiens börser att gå upp. Bild från måndagen.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

De asiatiska börserna fick ett glädjelyft när nyheten om att maktövergången i USA från president Donald Trump till Joe Biden nu formellt inleds.

När beskedet från USA kom strax efter öppning hade Tokyobörsen redan gått upp kraftigt. Börsen hade på måndagen varit stängd och handlarnas goda humör var en försenad reaktion på optimismen inför flera nya covid-19-vaccin.

En stärkt dollar mot den japanska yenen fick dessutom bilföretag som Toyota, Nissan och Honda att stiga kraftigt.

Efter någon timmes handel hade Tokyos Nikkei 225-index stigit 2,6 procent och det bredare Topixindex 2,4 procent.

I Hongkong steg Hang Seng med en halv procent vid öppningen medan kompositindexen i Shanghai och Shenzhen höll sig till mindre rörelser, upp 0,2 procent respektive kvar på oförändrade nivåer mot måndagens avslutning.

ASX 200 i Sydney steg en dryg procent medan Seoulbörsen Kospi gick upp 0,6 procent.

Inrikes

Bil körde in i butik i Norrköping

En butik i Norrköping utsattes för en smash and grab-kupp i natt. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En bil körde rakt in i en butik med exklusiva kläder i Norrköping vid 00.30-tiden natten till tisdagen.

Larmet kom in klockan 00.38 och när polisen kom till platsen satt bilen fast i butiken men det fanns inga spår av förövarna.

– Eftersom bilen satt fast så tror vi inte att de fick med sig något utan att de fick bråttom därifrån, säger Lars-Göran Nilsryd, vakthavande polis vid region Öst.

Ingen skadades vid kraschen men det finns troligen betydande skador på butiken.

– Bilen kommer att dras loss när en teknisk undersökning gjorts, säger Lars-Göran Nilsryd.

Brottsrubriceringen är försök till stöld genom inbrott.

Inrikes

Våldsbrott utreds i Norrköping

Polisen är förtegen angående ett våldsbrott som skedde under måndagskvällen i Norrköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Polisen utreder under natten ett allvarligt våldsbrott som ska ha begåtts i Norrköping vid 21-tiden på måndagskvällen.

– Vi utreder ett våldsbrott som är rubricerat människorov och misshandel men på grund av att det är ett mycket känsligt ärende kan vi inte ge så mycket mer information än att en person är förd till sjukhus för vård och en person är i nuläget anhållen, säger Lars-Göran Nilsryd, vakthavande polis vid region Öst strax före klockan 03.

– Vi kan varken säga var det hände eller hur det hände.

Utrikes

England lättar på inreseregler

England kortar karantänstiden om man är beredd att betala för ett covid-test. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett nytt system införs i mitten av december för inresande till England från högriskländer.

Resenärer som anländer med flyg, färja eller tåg till England kommer från den 15 december bara behöva sitta fem dagar i karantän. Därefter kan inresande ta ett covid-19-test och om det är negativt kan man röra sig fritt.

– Vår nya teststrategi kommer att tillåta oss att resa mer fritt, träffa nära och kära och leda till internationell handel, säger transportminister Grant Shapps.

Enligt brittiska regeringen ska det bli lättare att resa utomlands, då man vid återkomsten slipper de två veckor i karantän som gäller i dag. Resenärer som vill utnyttja det nya systemet måste själva boka och betala testet utifrån en lista med godkända utförare.

Det har varit stora krav på lättade regler från bland annat flygbranschen. Tillsammans med de nya reglerna kommer också ett stödpaket för kommersiella flygplatser.

– Med det här beskedet så finns det ljus i slutet av tunneln inte bara för flygbolag och brittiskt flyg, utan för kunder som vill ge sig av över jul och framöver, säger Tim Alderslade, chef för branschorganisationen Airlines UK.

Den brittiska regeringen fattar beslut om transportpolitiken för England, medan Skottlands, Wales och Nordirlands styren fattar sina egna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Utrikes

Presidentskiftet påbörjas – Biden får pengar

GSA-chefen Emily Murphy har hamnat i blickfånget då hon tidigare hindrat att pengar till den tillträdande presidenten Joe Biden betalas ut. Arkivbild.
Foto: Susan Walsh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Maktövergången i USA inleds nu formellt, i och med att myndigheten GSA godkänner att pengar delas ut till den tillträdande presidenten Joe Biden. Trump protesterar inte mot beslutet.

Myndigheten General Services Administration (GSA) – som leds av Emily Murphy, en Trumptillsatt tjänsteman – skriver till slut under det dokument som gör att resurser till den tillträdande presidenten Joe Biden frigörs.

"Det här slutgiltiga beslutet är ett definitivt administrativt agerande för att formellt inleda övergångsprocessen med federala myndigheter", skriver Biden-Harris-staben i ett uttalande, och lägger till att under de kommande dagarna kommer möten inledas mellan Bidens representanter och statsanställda för att bland annat diskutera åtgärder mot pandemin.

Kritiken mot att GSA hittills väntat med utbetalningarna har vuxit de senaste dagarna, och även republikanska kongressledamöter har riktat kritik mot det.

Enligt ett brev från GSA till Biden som CNN fått tillgång till skriver Murphy att hon inte pressats av Vita huset att fördröja utbetalningen, men att hon och myndighetens anställda däremot tagit emot flera hot, för att "få mig att fatta beslutet förhastat".

Till följd av utvecklingen med bland annat certifieringen av valresultat i vissa delstater, ger hon nu Biden tillgång till medlen, även om hon inte beskriver honom som tillträdande president.

"Den verkliga vinnaren av presidentvalet kommer att avgöras av valprocessen som beskrivs i konstitutionen", skriver hon.

President Donald Trump tackar på Twitter Murphy för hennes arbete. Han skriver att kampen om valsegern fortfarande inte är över, men att att Murphy trakasserats, och att han nu rekommenderar henne att "göra vad som behövs" enligt protokollet.

Ekonomi

Gävle avslutar sitt kinesiska samarbete

Även julbocken var inblandad i samarbetet när den 2014 plockades ner tidigare för att skeppas till Kina. Arkivbild.
Foto: Mats Åstrand/TT
Ekonomi
Ekonomi Gävle gör nu som flera andra svenska kommuner gjorde i våras och avslutar sitt samarbete med en kinesisk stad.

I våras avslutade sju svenska kommuner sina samarbeten med städer i Kina på grund av bristen på mänskliga rättigheter.

Nu följer Gävle kommun efter och sätter punkt för sitt tioåriga samarbete med den kinesiska staden Zhuhai , skriver Gefle Dagblad.

– Vi tycker att utvecklingen i Kina har gått åt fel håll under de här fem åren. Det är ett motiv, bland andra, till att avsluta samarbetet, säger S-kommunalrådet Jörgen Edsvik till Gefle Dagblad om brytningen.

Tanken med samarbetet var från början att städerna skulle lära av varandra inom bland annat geografisk informationsteknik, GIS. Även Högskolan i Gävle hade ett utbyte med universitet i Zhuhai och kinesiska studenter därifrån studerade i Gävle.

I juni skrev Moderaterna i Gävle en motion där de krävde att samarbetet ska avslutas med hänvisning till att den politiska utvecklingen i Kina försämrats avsevärt sedan 2010 och att partnerskapet inte har gett Gävle något mervärde.

Enligt en undersökning som gjordes i våras av radioprogrammet Kaliber i P1 hade då 24 svenska kommuner någon form av samarbetsavtal med städer i Kina.

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL