Sport

Julia Olsson stannar i Lugi

Julia Olsson är klar för ytterligare två år i Lugi. Foto: TT
Sport
Sport HANDBOLL I de tre senaste matcherna har Julia Olsson fått priset till matchens lirar i sitt Lugi. Nu står det klart att hon förlänger sitt kontrakt med klubben.

Julia Olsson, 20, kom till Lugi från IK Pandora 2016 och gör nu sin fjärde säsong för klubben. Den hårdskjutande högernian har gått från klarhet till klarhet och är en av de bästa på sin position i SHE, vilket hon bevisat med eftertryck i sina senaste matcher då hon i princip prenummererat på priset till matchens lirare.

Nu har hon skrivit på för ytterligare två år med Lugi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lugi öppnar upp för parahandboll

Sport
Handboll Handbollen i Lugi breddar sin verksamhet och från och med december så ska även parahandbollen finnas med inom klubbens väggar.

Det är två klasser i gående klass, gul och blå, samt en rullstolsklas, som drar igång i Lugis regi den trejde december.

Det är för övrigt samma dag FN:s generalförsamling 1992 instiftade “Internationella dagen för personer med funktionsnedsättning”.

Ett samarbete med Parasport Lund gör det här möjligt för Lugi att genomföra.

– Vi har haft parahandboll i närmare 20 år och ser med glädje att så många föreningar på senare år har startat upp verksamheter för parahandboll, säger Carl Ankell, som är ordförande för Parasport Lund.

Antalet spelare har efter hand ökat och det har gjort att flera olika klasser tillkommit, eftersom bredden på funktionsvariationer är stor.

– I samarbetet med Lugi får vi en gemensam integrering, där vår kunskap och erfarenhet, förenas med Lugis bredd i verksamheten, påpekar Carl Ankell.

Patrik Bengtsson, klubbchefen i Lugi Handboll, säger så här i ett pressutskick:

– Att vi gör det här nu i dessa tider, när vi möter en hel del utmaningar i övrigt, känns extra roligt för oss, att kunna lyfta positiva nyheter. Att tillsammans med Parasport Lund och deras erfarenhet kunna driva och utveckla parahandbollen i Sverige känns viktigt.

Peter Svensson är projektledare för parahandbollen i Svenska Handbollförbundet. Han välkomnar förstås det här nya initiativet som görs i Lund.

– Det är viktigt att anrika och namnkunniga klubbar som Lugi involverar sig i dessa frågor. Alla som vill spela handboll ska få en chans att delta utifrån sina förutsättningar och bli en av alla i handbollsfamiljen.

Sport

Kanadas JVM-trupp i karantän

Kanada firar JVM-guldet förra säsongen. Nu har lagets förberedelser inför årets turnering pausats i 14 dagar på grund av coronasmitta. Arkivbild.
Foto: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport

Regerande mästaren Kanadas förberedelser inför junior-VM i ishockey har åkt på ett ordentligt bakslag. Det pågående uttagningslägret har fått pausas i 14 dagar och hela truppen sitter i karantän sedan två spelare testat positivt för covid-19.

Först den 6 december kan lägret i Red Deer återupptas, skriver nyhetsbyrån Canadian Press.

Kanada samlade 46 spelare den 16 november inför JVM på hemmaplan för ett uttagningsläger med internmatcher. Samtliga i truppen testade negativt vid samlingen, men i helgen kom det första positiva fallet när en ledare testade positivt. I tisdags testade två spelare positivt för covid-19 och natten till i dag, svensk tid, offentliggjorde det kanadensiska ishockeyförbundet att samtliga spelare och ledare satts i karantän på spelarhotellet i 14 dagar räknat från i måndags.

Junior-VM ska spelas i en coronasäkrad bubbla i Edmonton den 25 december-5 januari. Förbundskapten Tomas Montén offentliggör den svenska truppen nästa torsdag.

Sport

Johaug: "Vi förberedde oss på det värsta"

Therese Johaug på Gardermoens flygplats inför avresan till Finland.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Sport
Sport Hela norska skidlandslaget sattes i karantän i Finland sedan en tränare testats positivt för covid-19.
Nu har Eirik Myhr Nossums fått tillbaka ett negativt test och Norge får tävla.
– Vi förberedde oss på det värsta och att det inte skulle bli några tävlingar, säger Therese Johaug.

Under torsdagsmorgonen meddelade det norska skidförbundet att landslagstränaren Eirik Myhr Nossum testades positivt för covid-19 vid ankomsten till världscuppremiären i Ruka.

Alla åkare, inklusive storstjärnorna Therese Johaug och Johannes Høsflot Klæbo, samt de ledare som inte åkte bil till Ruka, sattes omgående i karantän.

Men vid lunchtid kom svaret från kontrollprovet tillbaka negativt. Det norska laget kan börja träna igen och är klart för start i världscuppremiären som inleds med sprint på fredagen, skriver det norska skidförbundet i ett pressmeddelande.

Ute och tränar

– Vi förberedde oss på det värsta och att det inte skulle bli några tävlingar. Desto gladare är man nu. Vi försökte hålla humöret uppe, men det var en jobbig situation att hamna i. Vi måste förbereda oss på att det blir så här i vinter. Det är förmodligen inte det händer, säger storstjärnan Therese Johaug till NRK.

När TT når den svenska landslagschefen Anders Byström har han precis träffat det norska landslaget ute i spåren.

– Självklart vill vi alla att de bästa ska vara med. Men vad innebär det att det första är positivt och sedan negativt? Jag har inte läkarkunskap för att svara på det, men jag hoppas alla är friska, säger han.

Sverige störs inte

TT: Vad säger du om störningsmomentet som uppstår?

– Det stör Norge mer än oss. Vi har varit ute och tränat och åkarna fick reda på det efteråt. Det är värre för Norge som plötsligt trodde de var på väg hem, men som nu är inne i leken igen. Nu får de inte testa skidorna i några klassiska spår, bara skate. Förutom att man börjar tänka mer på det (coronaviruset) tycker jag inte att det stör.

Enligt finländska smittskyddsregler måste personer som har exponerats för covid-19 i minst 15 minuter på nära håll (mindre än 2 meter) stanna i karantän tio dagar efter att de blivit utsatta. I förra veckan fick bland annat det svenska alpinlandslaget inte tävla i finländska Levi eftersom en tränare testats positivt.

Simon Norberg/TT

FAKTA

Fakta: Världscuppremiären i Ruka

27-29 november, Ruka, Finland

Sprint, klassisk stil, damer och herrar. Finalpasset inleds klockan 12.30.

9.40: 10 kilometer, klassiskt, damer

12.45: 15 kilometer, klassiskt, herrar

11.50: 10 kilometer, jaktstart, fristil, damer

12.50: 15 kilometer, jaktstart, fristil, herrar

Tävlingarna sänds på SVT:s kanaler.

Sport

Bakslag inför OS – Algarve cup ställs in

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors under Algarve cup i våras. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Nästa Algarve cup i Portugal ställs in på grund av covid-19-pandemin.

Enligt svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors är de inblandade nationerna (Sverige, Portugal, Danmark och Norge) nu överens om att fotbollsturneringen den 15–24 februari inte blir av.

Turneringen skulle ha varit en viktig förberedelse inför sommarens OS i Tokyo, nu letar förbundet efter andra alternativ för fotbollsdamerna under det aktuella landslagsfönstret.

– Vi jobbar för att spela tre andra matcher i stället, säger Domanski Lyfors.

– Sedan jobbar vi på för två matcher i april och två i juni.

Sport

Bakslag inför OS – Algarve cup ställs in

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors under Algarve cup i våras. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Nästa Algarve cup i Portugal ställs in på grund av covid-19-pandemin.

Enligt svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors är de inblandade nationerna (Sverige, Portugal, Danmark och Norge) nu överens om att fotbollsturneringen den 15–24 februari inte blir av.

Turneringen skulle ha varit en viktig förberedelse inför sommarens OS i Tokyo, nu letar förbundet efter andra alternativ för fotbollsdamerna under det aktuella landslagsfönstret.

– Vi jobbar för att spela tre andra matcher i stället, säger Domanski Lyfors.

– Sedan jobbar vi på för två matcher i april och två i juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Corona i franska stjärnlaget – premiären i fara

Det franska stafettlaget efter VM-guldet förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Världscuppremiären i skidskytte kan bli utan toppnationerna Frankrike och Ryssland. Coronasmitta finns i bägge landslagen, och nu är det upp till finländska myndigheter att besluta om några åkare från de drabbade lagen kan komma till start i Kontiolax i helgen.

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) skriver i ett pressmeddelande att lagmedlemmar i Frankrike har testat positivt för covid-19 och har isolerats.

Man skriver också att de finländska myndigheterna beslutat att det inte krävs någon karantän för det franska laget, men att man fortfarande väntar på ytterligare besked. Frankrikes herrlandslag kammade hem åtta medaljer i VM förra säsongen.

Även det ryska landslaget har drabbats av coronasmitta. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass har fyra fall av covid-19 konstaterats inom laget – åkaren Anton Babikov tillsammans med två läkare och en massör. Tass skriver vidare att ett beslut om huruvida Ryssland kommer att ha några åkare till start i helgens premiär i Kontiolax fattas av finländska myndigheter under torsdagen – efter att nya coronatest har tagits.

Även Moldavien, Lettland och Rumänien har positiva fall av covid-19, och har isolerats, skriver IBU.

"De ansvariga finländska hälsovårdsmyndigheterna har informerats och kommer att besluta om ytterligare förfaranden. Mer information kommer att ges senare", skriver IBU.

Världscuppremiären i Kontiolax inleds på lördag med distanslopp.

Det svenska alpinlandslaget hamnade den gångna helgen i en liknande sits när en ledare i laget testade positivt på plats i Finland varpå hela laget sattes i karantän. De svenska damerna missade därmed slalompremiären i Levi.

Marie Carlsson/TT

Sport

Djurgården värvar skyttedrottning

Djurgårdsjubel efter att damallsvenska kontraktet säkrats. Nu stärker laget upp offensiven med skyttedrottningen Hayley Dowd från Morön. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport

Djurgården klarade nytt kontrakt i damallsvenskan i sista omgången och förstärker nu offensiven inför nästa säsong. Det är den 26-åriga amerikanska forwarden Hayley Dowd som flyttar från Skellefteålaget Morön i elitettan där hon öst in mål.

"Det känns väldigt roligt och spännande. Jag har precis avslutat mitt tredje år inom svensk fotboll och jag trivs väldigt bra i Sverige, så jag känner mig redo för nästa steg på en högre nivå", säger hon till Djurgårdens webbplats.

Dowd vann skytteligan i elitettan 2019 med 33 gjorda mål och den här säsongen blev det 15 fullträffar för Morön som slutade trea och precis missade avancemang till damallsvenskan.

Dowd har skrivit ettårskontrakt och ansluter i januari.

Göran Sundberg/TT

Sport

Efter karantän: Hector näst snabbast i kvalet

Sara Hector jublar efter ett tidigare lyckat alpinåk i världscupen. Arkivbild.
Foto: Marco Trovati/AP/TT
Sport
Sport

Sara Hector verkar inte ha påverkats negativt av att ha suttit i karantän i en vecka. Den svenska alpinåkaren ligger tvåa efter kvalet i världscuptävlingen i parallellslalom i österrikiska Lech/Zürs. Schweiziskan Lara Gut-Behrami leder och den tvåfaldiga vinnaren i slalompremiärhelgen i Levi, slovakiskan Petra Vlhova, är trea.

De 16 bästa åkarna är klara för finalpasset i eftermiddag, som startar med åttondelsfinaler.

Hector och de andra svenska åkarna fick inte vara med i slalompremiären eftersom en svensk ledare testats positivt vid ankomsten till Finland. I stället sattes de i karantän, först i Finland och sedan i Sverige under en veckas tid. På grund av coronapandemin och osäkerheten vid resor hade Sverige redan tidigare bestämt att endast Hector skulle åka till Österrike för dagens parallelltävling.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL