Höör

Goda resultat i akademin

Foto: Andreas Hillergren/TT
Höör
Höör De 69 eleverna som går i Ringsjöskolans fotbollsakademi visar upp goda skolresultat utanför fotbollen. Samtidigt finns en grabbighet på lektionerna som är en utmaning för lärarna att hantera. Det visar en rapport från skolförvaltningen inom kommunen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Jörgen Ekman (L) är nöjd när han ser sammanställningen av skolresultaten från eleverna i fotbollsakademin eller idrottsakademin som verksamheten också kallas.

Fotbollsakademin har funnits i Höör sedan höstterminen 2015 och är ett samarbete mellan kommunen och Malmö FF.

Akademin finns i ytterligare sex kommuner i Skåne.

– Vi ser markant bättre studieresultat för den här gruppen elever jämför med övriga elever, säger Jörgen Ekman.

Statistiken ger honom rätt. Läsåret 2018/2019 hade 88 procent av eleverna i fotbollsakademin, årskurs nio, minst betyget E i alla ämnen (14 pojkar, 2 flickor).

Hela 94 procent i samma grupp var dessutom behöriga till minst yrkesprogrammen på gymnasiet.

Vid en titt på samtliga elever i årskurs nio var det betydligt färre som klarade kraven.

Inom gruppen pojkar exempelvis hade endast 55 procent minst betyget E i alla ämnen och 63 procent var behöriga till gymnasiet.

– Eleverna inom akademin gör en medveten satsning på fotbollen vilket bidrar till mer fokus på studierna och lite bättre driv generellt. Resultaten visar att det är gynnsamt att hålla på med idrott, säger Jörgen Ekman.

Fotbollsakademin har blivit en reklampelare och intäktskälla för Ringsjöskolan eftersom eleverna både kommer från Höör och andra kringliggande kommuner.

– Vi får ju interkommunal ersättning för elever från andra kommuner, men det innebär också en kostnad. Det går förmodligen jämnt ut, säger Jörgen Ekman.

För att komma in i akademin gör varje elev ett färdighetsprov där denne bedöms efter teknik, spelförståelse och snabbhet.

En utmaning med eleverna som beskrivs i rapporten är att akademin leder till könshomogena klasser, vilket i sin tur bidrar till en grabbig stämning på lektionerna.

– Det är klart att det här kan vara utmanande att handskas med för en lärare. Drivet måste kunna finnas utan grabbighet, säger Jörgen Ekman.

– Eleverna ska visa upp ett schyst uppträdande utan diskriminering och det är skolan som kommer i första hand. Det vet vi att Malmö FF också tycker, säger Susanne Andersson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt kommunens rapport har informationen gått fram till personalen som jobbar med eleverna i fotbollsträningen och man försöker där ta upp frågan.

– Det är något som vi arbetat aktivt med under höstterminen, detta efter en rad händelser på skolan i början av terminen. Vi kommer att fortsätta arbetet med värdegrundsfrågor på ett intensivt sätt under två-tre år, säger Susanne Thomasson, rektor vid Ringsjöskolan.

År 2019 väntas fotbollsakademin innebära ett underskott på nästan exakt 100 000 kronor för kommunen sett till budgeterad kostnad.

Malmö FF bidrar årligen med 20 000 kronor till projektet som är en del i fotbollsklubbens satsning för att fostra fotbollsspelare.

Minns Du

Reste sig från inbrottsbranden

Hörby musikskolas barockensemble med Lena Nilsson, Maria Blomqvist och Maria Kinell spelade i Sparbankens foajé 1995.
Fotograf: Okänd
Eslöv
Hörby
Höör
Svalöv
MELLANSKÅNE För brandhärjade Frosta Center i Höör började livet så smått återgå till det normala igen i mars 1995.
MINNS DU?

Det var i april 1992 som en våldsam brand ödelade hela byggnaden och tio företagare blev av med sina lokaler och varor. Branden startade när tjuvar försökte svetsa upp ett kassaskåp, eller så anlade de den med vilje – det blev aldrig riktigt klarlagt.

När Skånskans reporter hälsade på nästan tre år senare var lokalerna återuppbyggda och affärsverksamheten hade åter börjat blomstra.

Men det hade inte varit tre lätta år. Mitt i allt elände inträffade lågkonjunkturen, som gjorde det svårt att få nya hyresgäster till den återuppbyggda anläggningen.

- Lågkonjunkturen har naturligtvis varit en starkt bidragande orsak men nu tycker vi att det har lossnat, berättade Bruno Eriksson, en av näringsidkarna.

Han kunde berätta att flera nya företagare var på väg in, och att man planerade för ett litet torg med ytterligare 4-5 affärslokaler.

- Det ser med andra ord ganska ljust ut. Men det har varit tre tuffa år. Vi fick ju i stort börja om från början igen, sade Bruno Eriksson.

Gästis skulle räddas

I Östraby pågick en aktion för att försöka rädda Östraby gästis, som drabbats av konkurs. Bygdeföreningen höll ett möte för att kolla om det fanns intresse från bybornas sida att gå in med egna pengar. En anonym omröstning visade att det fanns en vilja att köpa hundra andelar á 1 000 kronor styck.

- Jag blev mycket positivt överraskad. Det här visar att det finns ett stort intresse för att ha det kvar och att beslutet att eventuellt bilda en ekonomisk förening är starkt förankrat hos befolkningen, sade bygdeföreningens ordförande Stellan Persson.

Musicerade på banken

”Vad nu då?” löd första raden i en artikel som bildsatts med några musikanter. Det handlade om en lite udda syn där musikskolans barockensemble satt sig att spela i Sparbankens foajé – en konsertlokal av det ovanligare slaget.

- Vi har över huvud taget aldrig spelat i liknande sammanhang tidigare, medgav musikskolans Ulla Sandberg.

Konserten var en del av kulturveckan i Hörby.

Hans-Inge Persson var skoldirektör i Eslöv på 1990-talet. Fotograf: Eje Berndtsson

Skoldirektör tackade för sig

På Eslövssidorna fanns ett porträtt på Hans-Inge Persson som gjorde sin sista arbetsdag som skoldirektör i Eslöv. ”Det är med spår av vemod i rösten som han konstaterar detta”, skrev Skånskan reporter som träffade Persson på kontoret när han packade ner sina tillhörigheter.

- Jobbet i Eslöv har varit mitt roligaste hittills, sade Hans-Inge Persson som hade ett nytt jobb som skoldirektör i Hässleholm att se fram emot.

Åren i Eslöv jobbade han bland annat med renoveringen av Bergaskolan.

Från den politiska fronten rapporterades om Leif Lindgren (S) som lämnade alla sina politiska uppdrag i protest mot den så kallade serviceutredningen, som ledde till att cirka 60 anställda förlorade sina jobb. Serviceutredningen handlade om att minska antalet kök i skolan och barnomsorgen från 42 till elva.

Eleven Amela Mjucin gillade övergången från lättmjölk till mellanmjölk i Eslövs skolor 1995. Fotograf: Eje Berndtsson

Lättmjölk blev mellanmjölk

Skolmat var också temat för en nyhet om att lättmjölk ersatts av mellanmjölk i skolorna. Eftersom det utgick EU-bidrag för mellanmjölk men inte lättmjölk blev det inte någon ekonomisk belastning, tvärtom. Fetare mjölk – billigare för kommunen, med andra ord.

- Det handlar om cirka 250 000 kronor. Den besparingen får ingå i det stora hela i år, kommenterade kostchefen Ingrid Sjöberg.

I Svalöv kom oroande siffror från arbetsmarknaden. Antalet lediga jobb hade minskat snabbt, med 45 procent. Därmed gick trenden tvärtemot länet som helhet, där antalet lediga jobb ökade.

- Vi märker att det är en fallande tendens, men vet inte varför. Det är ingen säsongsgrej, kommenterade Lena Larsson, chef för Arbetsförmedlingen i Svalöv.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Höör

Avliden efter fest – "lutar åt olycka"

Arkivbild
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Höör
Höör Sent på lördagskvällen larmades polis efter att en skadad man hittats på Bosjökloster golfkkubb.

Mannen fördes till sjukhus med okända skador och på sjukhuset fattades misstankar om att han blivit utsatt för misshandel. 23.21 kopplades polisen in.

– Ingen kunde förklara hur han blivit skadad och då slog sjukhuset larm, säger Patric Fors, presskommunikatör på Skånepolisen.

Mannen kom till sjukhuset med en huvudskada. Det är ännu oklart hur mannen fick denna.

– Vi kommer till platsen rätt sent och hittar inga tecken på vad som kan ha hänt. Då är det inte heller några personer kvar på platsen, säger Fors.

Avled på sjukhuset

Under söndagen gjordes en teknisk undersökning, och ett antal vittnen som var med på samma fest på golfklubben har förhörts. Under eftermiddagen meddelande polisen att mannen, som var i 50-årsåldern, avlidit på sjukhuset.

– Vi kan inte med säkerhet säga hur det har gått till, men det lutar åt en olyckshändelse. Brottsmisstankarna har inte stärkts, säger Fors.

Polisen upprättade i inledningsskedet en anmälan om grov misshandel. Någon misstänkt hade man emellertid inte.

– När vi inte vet vad som hänt får vi göra så för att kunna använda de utredningsresurser vi har, säger Fors.

Sport

H65 Höörs mäktiga Europasvit kan brytas

Spelare jublar
Sofia Hvenfelt (21) jublar efter ett mål med Kristin Thorleifsdottir. Nu är frågan om det blir något Europaspel till hösten i sporthallen i Höör.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Sport
Höör
Handboll Hela åtta år i rad har H65 Höör härjat ute i Europa. Men frågan är om sviten förlängs.

H65 Höör vann grundserien i SHE och seriesegern innebär att klubben garanteras en Europacupplats. Fast inte i Champions League.

Till den turneringen vill förbundet allra helst ha de största klubbarna i Europa rent ekonomiskt, och där har H65 Höör inte mycket att hämta i sammanhanget.

Ola Månsson är krass när han förklarar skillnaden mellan H65:s ställning och proffsklubbar som Köpenhamn, Budapest, Metz, Brest och Lada.

– Visserligen har vi samma spelarbudget som många andra klubbar, skillnaden är att deras är i euro och vår i kronor, säger hanpå klubbens webbplats.

Här är H65 välkommet

I Euro League, som är det nya namnet på EHF-cupen, är däremot H65 Höör välkommen med öppna armar.

Kvalspelet till Euro League ska innehålla totalt 57 lag, som slåss om 16 platser i gruppspelet. Att spela i Europa har gjort att H65 Höör haft lätt att locka till sig de bästa talangerna i Sverige, som har sett en språngbräda ut i proffslivet.

Men i rådande coronatider är Ola Månsson försiktig när det gäller att uttala sig om H65 Höör finns med i Euro League till hösten. Klubben måste under alla förhållanden lämna ett besked ganska snart hur man tänker göra.

– Som det ser ut i dagsläget är det högst tveksamt. Europacupspel är förknippat med en stor kostnad för klubben, och vi kan inte be spelarna att gå ned i sina redan låga löner.

– Då återstår alternativet att cykla till bortamatcherna eller inte spela alls, säger Ola Månsson om de dunkla framtidsutsikterna.

H65 bantar truppen

H65 Höör befinner sig just nu i slutfasen av att spika hela truppen för den kommande säsongen, där man förstås siktar på att fortsätta vara ett pålitligt topplag. Men det kan bli med en bantad trupp som man kommer till spel i SHE.

– Som det ser ut nu blir det 16 spelare i truppen istället för 18. Det innebär i praktiken att varje spelare blir lite viktigare och att truppen blir mer känslig för skador och sjukdomar, förklarar H65-tränaren.

Höör

Fler barn i skolan den här veckan

Höör
Höör Fler barn har närvarat i kommunens skolor och förskolor jämfört med förra veckan. Det visar en sammanställning från barn- och utbildningsförvaltningen.

I Höörs kommunala skolor och förskolor finns totalt 2 300 barn inskrivna. Förra veckan var 900 barn frånvarande från de olika verksamheterna.

- Den här veckan har vi sett en minskning när det gäller frånvaron. Cirka 600 barn har varit frånvarande, säger Jörgen Ekman (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Reglerna inom skolan skiljer sig inte från övriga samhället vad gäller personer som känner sig sjuka.

- Känner man sig hostig eller snörvlig så måste man gå hem eller hålla sig hemma, säger Susanne Andersson (M), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Vi är redo

Skulle ett besked komma framöver gällande stängda skolor och distansundervisning är beskedet från Jörgen Ekman att Höörs kommun är redo för ett sådant åtagande.

- Vi är redo. Det finns en hel del personal med kompetens för hur man bedriver undervisning digitalt, säger han.

Höör

Vardagshjälte bjuder 130 personer på smörgåstårta

Lena Johansson på Café Old Fashion hjälper Lars Frostemark att fixa smörgåstårta till Höörs äldre. Smörgåstårtan? Ja, den var vid Skånskans besök inte riktigt klar.
Fotograf: Tobias Lagerholm
Höör
Höör Höörsbon Lars Frostemark har tröttnat på att coronaviruset lägger en våt filt över hela världen. Med hjälp av Lena Johansson på Café Old Fashion fixar han därför smörgåstårta till alla boende och personal på Höörs äldreboenden. På fredagen levererades den första tårtan. - Att göra något för andra ger de bästa känslorna, säger han.

Till vardags jobbar Lars Frostemark som fastighetsstrateg inom Höörs kommun. Precis som alla andra har han påverkats av situationen med coronaviruset.

Underbetald personal

- Det är negativt och besvärligt. Coronaviruset lägger en våt filt över mycket. Till exempel får våra äldre på äldreboenden inte ta emot besök, säger han.

- Jag är inte den förste som säger det här. Men personalen inom vården är underskattad. Enligt mig gör de det viktigaste jobbet till dåliga löner, säger Lars Frostemark.

Höörsbon känner ägaren till Café Old Fashion, Lena Johansson, sen gammalt och såg därför möjligheten att hjälpa på två sätt.

- Vi ser ju hur många företag inom restaurangnäringen får ta emot mindre besök. Lena (Johansson) och hennes personal är trevlig och därför besökte jag henne för att göra en beställning, säger Lars Frostemark.

130 kommer att bjudas

Samtliga anställda och boende på Åtorp, Skogsgläntan och Björkens äldreboende kommer inom kort att bjudas på smörgåstårta. Totalt handlar det om 130 personer. På fredagen var Åtorp först ut att bjudas och enhetschefen Anette Widerberg är jublande glad över initiativet.

- Det är fantastiskt. Min första spontana tanke var att det finns vardagshjältar. Speciellt när det råder besöksförbud är det här extra välkommet, säger hon.

Har beredskap

Anette Widerberg säger att det just nu är relativt lugnt inom Höörs äldreomsorg eftersom det inte finns några kända fall med sjukdomen covid-19.

- Men det kan snabbt ändras och det måste vi ha beredskap för med skyddsutrustning och möjlighet att snabbt kalla in vikarier. Vi har en lugn, stabil personal som tar situationen med fattning, säger Anette Widerberg.

Inget stort tapp

Lena Johansson på Café Old Fashion hyllar också Lars Frostemark.

- Det blir lite ringar på vattnet. Förra veckan var det en företagare som gjorde en insats för Höörs Gästis och nu detta. Mitt i allt elände kan vi hjälpa varandra, säger Lena Johansson.

Hur mycket påverkas din rörelse av viruset?

- Jag har inte märkt jättemycket. En tredjedel har försvunnit av de som gillar att spontanfika. Men Höörsborna är snälla och vill gärna gynna det lokala, säger hon.

Coronaviruset

Kalvinknatet skjuts upp – nya datum klara

Barn och vuxna som springer.
Bilden är från förra årets lopp i Hässleholm.
Fotograf: Carl-Johan Bauler
Skåne
Malmö
Hässleholm
Vellinge
Sjöbo
Lund
Staffanstorp
Eslöv
Höör
Skåne Kalvinknatet, loppet som i år vänder sig till barn födda mellan 2009 och 2017, har skjutits upp med anledning av coronavirusets framfart. Nya givet är augusti och september.

Mikael Gamm

Kalvinknatet arrangeras av MAI och Skånemejerier tillsammans med lokala idrottsklubbar i Skåne, Blekinge, Småland och Halland.

Sträckan varierar från 300 till 1500 meter beroende på åldersgrupp.

Syftet med loppet är att få barn och unga att röra på sig och må bra.

Nya datum satta

Först ut i Skåne är Malmö/Bulltofta på det nya datumet 15 augusti. 19 augusti är dagen som gäller för Staffanstorp, och dagen därpå fylls Lund av motionerande barn.

23 augusti går loppet av stapeln i Trelleborg, och tre dagar senare är skådeplatsen Eslöv. 27 augusti är datumet som gäller för Hässleholm och tre dagar senare står Höllviken på programmet.

Första dagen i september, tillika dagen då portarna slås upp på Hogwarts i Harry Potter-böckerna, är det Lommas tur. 3 september är det dags för Höör och 8 september är dagen som gäller för Landskrona.

Det nya datumet som gäller för Sjöbo är 15 september, och loppet går i mål den 20 september när Malmö/Tallriken är den geografiska placeringen.

Höör

Nya riktlinjer på vårdcentralen

Höör
Höör

Vårdcentralen ändrar sina rutiner i samband med coronavirusets spridning i samhället. Framöver erbjuder man bara bokade besök. Vårdcentralen i Höör kan i dagsläget inte ta emot drop in-besök till sin mottagning. Detsamma gäller blodprovstagning eller om en besökare vill kontrollera sitt blodtryck.

Man kan i vanlig ordning boka tid för provtagning via telefon eller 1177.se. Om man har övre luftvägsbesvär kan man ringa vårdcentralen och boka tid. Man hänvisas då till en mottagning som är avskild från övriga vårdcentralen. Akuta ärenden och olycksfall hänvisas till ambulansintaget.

Höör

Stor sökinsats efter beväpnad man i Fogdaröd

Höör
HÖÖR Det kom ett larm till polisen om att en man med ett vapenliknande föremål i handen rörde sig i trakterna av Fogdaröd på torsdagskvällen.

Det var ett vittne som larmade polisen vid 19.40-tiden. Flera polispatruller skickades till platsen och letade efter den misstänkte vapenmannen.

- Vittnet sade att en man med ett vapenliknande föremål i handen hade synts i Fogdarödsområdet. Ett flertal patruller skickades dit, säger Anna Johansson, kommunpolis i Höör.

Trots ett stort sökpådrag hittades inte mannen, och insatsen avblåstes efter en stund.

- Den misstänkte mannen hann avvika innan polisen kom fram, och kunde inte anträffas trots en större sökinsats, säger Anna Johansson.

Polisen har upprättat en anmälan om vapenbrott.

NÄSTA ARTIKEL