Lund är en av de kommuner i landet som producerar mest ballast. Området på Romeleåsen är kraftigt exploaterat av olika täkter. från politiskt håll har det framförts att brytningen inte kan fortsätta i all framtid. Alternativ, s om att frakta ner ballast med båt, kan minska trycket på Romeleåsen. Bilden är från Skrylletäkten. ARKIVBILD
Logga in eller köp Premium för att se hela bildspelet
Kartan visar var det finns dammar och bestånd av skyddade grod- och vattendjur i Högebjers naturreservat, som kan komma att påverkas negativt av stenbrytningen om Dalbybrottet utvidgas. Bolaget föreslår att nya dammar ska anläggas på strategiska platser. KARTA: Länsstyrelsen

Flera täkter i Lund behöver nya tillstånd

öster I Lunds kommun finns fem bergstäkter: Veberöd, Dalby, Skrylle och Hardeberga. För tre av dem är nya tillståndsansökningar aktuella.
Frågan om stenbrytningens påverkan på miljön är därför högaktuell. Lunds kommuns linje är att bolagen ska bryta mer på djupet, inte utvidga täktområdena.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på Skånskan.se
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg
Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...