Inga svenska soldater till irakisk bidragsbluffare

Med all rätt har människor blivit upprörda när det avslöjats att Iraks försvarsminister och hans familj har kunnat leva i Sverige flera år försörjd av svenska skattebetalare. Den sjukdiagnos han uppgivit, att han lider av minnesproblem, har inte varit allvarligare än att han kunnat kvalificera sig till posten som försvarsminister. Dessutom misstänks han för krigsbrott.
Men generositeten med skattemedel gäller inte bara den irakiske försvarsministern personligen. I dagarna har landat på riksdagens bord ett förslag om att Sverige skall skicka 70 soldater, i värsta fall uppemot 220, för att svara för utbildning och rådgivning av den irakiska militären.
Att Iraks försvarsminister tillåtits mjölka det svenska välfärdssystemet på pengar är illa nog. Men att svenska soldater skall skickas till Irak för att riskera sina liv i en konflikt som dessutom skapades av USA:koalitionens illegala krigföring i landet är befängt. Sverige kan inte spela någon som helst konstruktiv roll i ett krig som nu har varat i 16 års tid. Irakierna måste själva klara att hantera problemen med IS och andra terrorister.
Dessutom innebär den svenska militära biståndsinsatsen att vi direkt stöttar den irakiska militären som leds av samme försvarsminister -som dessutom var officer under Saddam Hussein – som avslöjats med att ha lurat det svenska välfärdssystemet. Han måste tycka att vi är idioter.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...