Din gamla skrotfärdiga bil kan hamna i Afrika

När jag för en månad sedan körde bil tur och retur till Österrike noterade jag att det var ovanligt många lastbilar på autobahn som transporterade personbilar. Till min överraskning visade det sig att många av transporterna inte gällde nya utan begagnade bilar.
När jag körde i riktning Österrike var det förmodligen transporter av begagnade bilar som skulle säljas i länder som Bulgarien och Rumänien, eller transporteras till ännu mer avlägsna länder.
Även på väg mot Sverige såg jag sådana transporter av gamla bilar, men på väg uppåt genom Tyskland. Troligen skulle de skeppas ut från hamnar som Antwerpen och Rotterdam. Till vilket land de skulle rådde det ingen tvekan om för på bilfönstren stod skrivet med färg länder som Libyen och Nigeria. Egentligen är det inget nytt, om man hoppar in i en Mercedestaxi i ett afrikanskt land så har den förmodligen varit svensk, eftersom länderna importerar gamla svenska taxibilar.
Från olika håll uppmanas vi att köpa så kallade miljöbilar som drivs på enbart el eller som är hybrider och går både på el och bensin. Genom att byta till sådana ofta väldigt dyra bilar skall vi gynna miljön. Men hur mycket gör det för miljön om samtidigt våra äldre bensin och dieselbilar fortsätter att rulla i fattiga länder? Miljövinsten blir ingen eller i värsta fall negativ. Däremot är det förstås en välfärdsvinst att även fattiga afrikaner kan få råd köpa en bil och därmed få ett bättre liv.
Lars J Eriksson

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...