Kultur

Deckarkväll i Lund

Johanna Mo. Foto: Caroline Andersson
Artikel Kultur och Nöje Vi ställde några snabba frågor till författarna redan nu.

Förra helgen utsågs Camilla Grebes Skuggjägarna till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

På torsdag, den 5 december, samtalar Skånskans kulturchef och deckarakademiledamoten Gunilla Wedding med henne och tre av Grebes svenska författarkollegor - Ninni Schulman, Tina Frennsted och Johanna Mo - på Akademibiokhandeln i Lund. Vi ställde några snabba frågor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Schweiz röstar för att behålla EU-rörlighet

'Det är nog nu', står det på en av SVP:s affischer i samband med söndagens folkomröstning i Schweiz. Men partiets förslag röstades ner med stor marginal.
Foto: Laurent Gillieron/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ja, man ska kunna röra sig fritt mellan Schweiz och EU även i fortsättningen. Men det blir inte lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap. Det är några av resultaten i söndagens schweiziska folkomröstningar.

Folkomröstningar är vanligt i Schweiz direktdemokratiska system, och frågan om fri rörlighet mellan landet och det omgivande EU väcktes av högerpopulistiska och främlingsfientliga Schweiziska folkpartiet (SVP).

Partiet tycker att avtalen om gränstrafik med övriga Europa öppnar för ett för stort antal utlänningar i landet. Men initiativet om att riva upp detta samarbete med EU röstades ned med stor marginal – 62 procent av väljarna röstade nej till förslaget.

Valdeltagandet var ovanligt högt, och utöver frågan om relationen till EU röstade väljarna också om föräldraledighet, vargjakt och stora investeringar i stridsflyg.

Förslaget om att införa två veckors pappaledighet ser ut att gå igenom, enligt vallokalsundersökningar. Det står däremot klart att väljarna med liten marginal röstade nej till ett förslag som hade gjort det lättare att få skjuta vargar som bedöms hota boskap.

En tredje förslag, om att lägga runt sex miljarder schweiziska franc (motsvarande nästan 60 miljarder kronor) på nya stridsflyg, röstades igenom med liten marginal. Den frågan var även uppe för sju år sedan, då folket sade nej till att köpa svenska Gripen-plan.

Sport

Målsnålt när Frölunda vann på Hovet

Djurgårdens målvakt Mantas Armalis storspelade mot Frölunda. Trots det blev det förlust i SHL-premiären för stockholmarna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport Djurgårdens premiärmatch i SHL slutade med förlust mot Frölunda, trots storspel från målvakten Mantas Armalis.
– Jag är väldigt nöjd med min insats, men huvudsyftet är att vinna, sade Armalis efter matchen.

Eftersom SHL gjort om spelprogrammet och skjutit upp flera matcher blev Djurgården det lag som klev in sist i SHL-säsongen.

Djurgården får dock vänta på sitt första SHL-mål efter att ha blivit nollade mot Frölunda.

Göteborgslaget kunde vinna med 2–0, och tog sin andra raka seger.

Rafflande förstaperiod

Den första perioden blev rafflande – men mållös. Frölunda pressade tillbaka Djurgården rejält i de sista minuterna, men hemmalagets litauiske målvakt Mantas Armalis storspelade. Frölunda hade 40 skott på mål mot Djurgårdens 19.

– Många fina räddningar av deras målvakt, men jag har svårt och se att han gör en till sån period, och då ska vi nog kunna göra mål, sade Frölundas Simon Hjalmarsson till C More efter den första perioden.

Armalis, som representerade Djurgården även 2014–2016, fortsatte dock att briljera i den andra perioden.

Frölunda pressade och tvingade litauern till flera högklassiga räddningar.

Hemmalaget var disciplinerade – fram till att det var fem minuter kvar av den andra perioden. Jesper Petterssons tvåminutare för hooking blev kostsam för Djurgården.

Första SHL-målet

Bara tio sekunder in i Frölundas powerplay blev Armalis överlistad. Ett dundrande slagskott från Mattias Norlinder letade sig in bakom Djurgårdens målvakt.

– Den satt hyfsat fint, det var skönt att få in en kasse, sade Norlinder till C More efter att ha gjort sitt första SHL-mål.

Norlinder blev ensam om att överlista Mantas Armalis, och Joel Lundqvist kunde slå in pucken i tomt mål när Djurgården tagit ut målvakten med 16 sekunder kvar för att jaga en kvittering.

Efter matchen var det en besviken Armalis som klev av isen.

– Huvudsyftet med hockey är att vinna. Visst kan jag vara nöjd med min egen insats, men man vill ta segrarna.

Han var nöjd med sin återkomst till Hovet.

– Hovet är ju den bästa platsen att spela på, kanske i världen till och med. Publiken är saknade, säger Armalis.

Frölunda tog i och med detta sin andra raka seger för säsongen.

– Två bra matcher av oss i början. Vi hade lite svårt att göra mål, men vi får se det som att vi skapar chanser. Armalis spelade väldigt bra, säger Frölundas Max Friberg.

Djurgården och Frölunda är de enda två lagen i SHL som inte har valt att släppa in 50 personer på arenan.

– Man har ju sett i de andra matcherna vilken skillnad 50 personer kan göra, och det är lite tråkigt att vi inte har det i Göteborg eller här, säger Friberg.

– Jag hoppas att regeringen omvärderar sina beslut, men vi får se.

Cesar Fältskär/TT

Inrikes

Guldgruva eller vanligt frimärke – så vet du

En guldgruva – eller bara ett vanligt frimärke? För att värdera ett frimärke kan man läsa särskilda värderingskataloger, som finns att låna på biblioteken. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Under helgen såldes frimärken och brev för tolv miljoner kronor på en auktion i Malmö.
Arrangören märker av ett ökat intresse för frimärkssamlande under pandemin – men hur ska man som nybörjare navigera i filatelivärlden?

Ett brev frankerat med sex exemplar av Finlands första frimärke blev det dyraste föremålet på Postiljonens auktion i Malmö under helgen – köparen fick betala 530 000 kronor. I vanliga fall brukar frimärkenas slutpris ligga nära utropspriset, enligt Anna Johnsson Winqvist, informationsansvarig på Postiljonenen. Men den här gången såldes varorna för 25 procent över utropspriset.

Anna Johnsson Winqvist tror att covidpandemin ligger bakom det ökade intresset. Under auktionen har köparna kunnat buda digitalt, och behövde därmed inte trängas i trånga auktionshallar.

– Jag misstänker att det är 40-talister som har samlat tidigare i livet. Nu är man en aktiv pensionär men kan inte göra det man brukar, och då tar man fram samlingen igen, säger hon.

Värdera frimärken

Vissa frimärken kan säljas för miljonbelopp – men de flesta är inte värda mer än frankeringsvärdet. Hur vet man vad som är vad? Enligt Anna Johnsson Winqvist finns det två saker man ska titta på.

– Om man har ärvt en samling av en släkting ska man titta på hur frimärkena sitter, är det i album eller bara instängt i en låda? Det säger ganska mycket om hur personen har samlat, konstaterar hon och fortsätter:

– Sedan ska man försöka avgöra när ifrån frimärkena är. Det kan verka svårt, men det är inte så svårt egentligen. Man kan titta i värderingskataloger, som går att låna på biblioteken.

Samla efter teman

För att frimärket ska ha ett samlarvärde krävs det ofta att det ska komma från 1800-talet. Senare än så har de ofta bara ett nominellt värde.

– Nästan alla länder började ge ut frimärken 1850, vi brukar säga att mellan 1850 och 1890 finns det ett samlarvärde, säger Anna Johnsson.

Hon tipsar om att studera slutpriser och följa auktioner, innan man själv ger sig in i leken. Många brukar även välja ett tema för sitt samlande, till exempel ett särskilt motiv eller en speciell plats.

– Det kan vara orten man är uppväxt på, eller om man är historieintresserad kan man samla brev från 1600-talet, eller kungabrev, säger hon.

Att kommunicera per post blir allt mer ovanligt – vilket i sin tur minskar omloppet av frimärken. Hur påverkar det samlandet?

– På ett sätt blir det ju mer ovanligt med frankerade brev, men det blir också svårare att locka till sig nya samlare. Barn vet ju knappt vad ett frimärke är i dag. Men det finns en stark tradition, och många har tagit steget vidare att tävla i det, säger Anna Johnsson.

Sofia Sundström/TT

FAKTA

Fakta: Samla på frimärken

För att ett frimärke ska ha ett samlarvärde krävs det ofta att frimärket kommer från 1850–1890-talet.

Från och med 1940 finns det ofta bara ett nominellt värde på frimärkena.

Det finns flera sätt att samla på frimärken: Ofta kan man välja ut ett speciellt tema, till exempel med stämplar från orten man är uppvuxen, eller att märkena ska ha särskilda bildmotiv.

Det går även att tävla i frimärkessamling. Ofta väljer samlaren ett tema och presenterar ett antal frimärken, som en jury sedan får bedöma. Det går till exempel att tävla på nationell, nordisk och internationell nivå.

Utrikes

En miljon döda i covid-19

En änka sörjer sin make, som avlidit efter att ha insjuknat i covid-19, i Perus huvudstad Lima.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Utrikes
Utrikes Över en miljon människor i världen med bekräftad covid-19 har nu avlidit under pandemin.
Enligt sajten Worldometer passerades miljongränsen under söndagseftermiddagen.

En miljon människor med bekräftad covid-19 har nu avlidit i världen, enligt statistiksajten. Värst drabbat, räknat i faktiska tal, är USA där strax över 200 000 personer avlidit. Länder som Brasilien, Indien och Mexiko är också hårt drabbade.

Sett till antalet döda per 100 000 invånare toppas listan bland världens större länder av Peru med 100 dödsfall per 100 000 invånare. Sverige är i det avseendet också relativt hårt drabbat med omkring 58 döda per 100 000 invånare.

Antalet bekräftat smittade i världen ligger på 33 miljoner, och den siffran ökar kraftigt, främst för att många länder nu testar i stor omfattning.

Världshälsoorganisationens (WHO) statistik över antalet döda i covid-19 ligger under eftermiddagen på 991 224 fall, medan nyhetsbyrån AFP:s sammanställning landar på 998 463 fall.

De första fallen i världen av personer som smittats med det nya coronaviruset, sars-cov-2, upptäcktes i Kina i början av december 2019. I slutet av januari klassade WHO utbrottet som ett internationellt hälsonödläge. Redan dagen efter fick Sverige sitt första fall, en kvinna som rest från Wuhan i Kina.

Sport

Toivonen efter MFF:s kross: "Det lever än"

Malmö FF-anfallaren Isaac Kiese Thelin gratuleras av Jo Inge Berget efter 3–0-målet hemma mot Häcken. Kiese Thelin svarade för ytterligare ett mål och en framspelning i toppmötet på stadion i Malmö.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Malmö FF befäster sin ledning i allsvenskan genom en styrkedemonstration i seriefinalen mot Häcken.
Något SM-guld har dock inte MFF-spelarna tagit ut i förskott.
– Nej, det är många matcher kvar, säger anfallaren Ola Toivonen efter 3–0-segern.

Även om Häcken har en match mindre spelad så är Hisingslaget nu nio poäng efter Malmö FF efter att skåningarna vunnit toppmötet i allsvenskans 22:a omgång. Malmö har ett glapp även ner till övriga konkurrenter, men anfallsveteranen Ola Toivonen vill inte säga att striden om Lennart Johanssons pokal är avgjord.

– Vi har Hammarby, vi har Djurgården borta. Det är tuffa matcher. Det lever än, säger Toivonen.

"Omvända roller"

Det var 34-åringen som gav MFF ledningen redan i den sjätte minuten. Normalt sett brukar det vara Toivonen som sätter upp sina lagkamrater i målchanser i djupled, men denna gång var det veteranen som rann igenom och placerade in 1–0 efter en fin framspelning av Isaac Kiese Thelin.

– Det var ett fint mål. Omvända roller för en gångs skull. Vi har väl saknat samarbetet lite de senaste matcherna vi har spelat ihop och nu är det skönt att vi får utdelning poängmässigt, säger Toivonen om samspelet med Kiese Thelin.

Kiese Thelin utökade efter 16 minuter ledningen på 2–0 när han klackade in ett långt inkast från vänsterbacken Jonas Knudsen. MFF-anfallaren gjorde i upptakten av den andra halvleken sitt elfte mål för säsongen och fastställde slutresultatet till 3–0.

– Klart det är skönt att göra mål och poäng som hjälper laget till poäng, säger Kiese Thelin.

Just de långa inkasten från Knudsen låg bakom ytterligare två MFF-målchanser under den första halvleken, men det är inget som Malmö tränar extra på enligt anfallaren.

– Vi går igenom det en gång så att vi ser hur vi ska löpa. Det är allt, säger Kiese Thelin.

Både mot Lokomotiva Zagreb (5–0) i Europa League-kvalet i torsdags och nu mot Häcken kunde MFF gå runt på spelare när laget var i en komfortabel ledning.

"Vår styrka"

– Det är skönt att vi kan slå av några procent i (minut) 70 kanske. Spara krafter och kunna byta ut de som har lite småskavanker. Superbra – 3–0 i ett toppmöte och vi befäster superledningen, säger Ola Toivonen.

– Det är vår styrka att vi har en så bred trupp som inget annat lag har i allsvenskan egentligen. Vi har ju fantastiska spelare som inte ens är med i truppen, säger Kiese Thelin.

Att kunna vila spelare är extra viktigt för Malmö med tanke på att skåningarna kommande torsdag spelar ett avgörande playoff för att nå gruppspelet i Europa League för tredje hösten i rad. Då väntar spanska Granada – sjua i La Liga förra säsongen – hemma på stadion i Malmö.

Daniel Kihlström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Sport

Hoffenheim bröt Bayerns otroliga svit

Andrej Kramaric och hans Hoffenheim sänkte Bayern München. Arkivbilden.
Foto: Thomas Kienzle
Sport
Sport

Bortsett från en förlust i en träningsmatch mot Nürnberg i januari har Bayern München inte förlorat på 295 dagar och 33 matcher. Den sviten bröts på söndagen då Hoffenheim visade att inte ens Bayern München är oslagbara.

Hoffenheim såg dessutom till att vinna stort. När domaren blåste av matchen efter 94 minuter hade Hoffenheim hunnit göra fyra mål och Bayern bara ett.

Joshua Kimmich gjorde Bayerns enda mål (1-2) i den 36:e minuten men närmare än så kom man inte. I stället gjorde Andrej Kramaric 3–1 för Hoffenheim i den 77:e minuten. Kramaric kunde sedan fastställa slutresultatet 4–1 på straff.

Senast Bayern förlorade i Bundesliga var 7:e december 2019 då man föll mot Mönchengladbach med 1–2.

I en tidigare version angavs felaktigt antal matcher utan förlust. Det rätta antalet är 33.

Utrikes

Nya blodiga strider Armenien–Azerbajdzjan

En azerisk stridsvagn exploderar, på denna stillbild från en video distribuerad av Armenien.
Foto: Armeniska försvarsdepartementet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Strider har åter blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan kring den omstridda utbrytarregionen Nagorno-Karabach.
Det rapporteras om flera dödsfall på båda sidorna, som beskyller varandra för upptrappningen. Samtidigt vädjar omvärlden om vapenvila.

Striderna mellan Armenien och Azerbajdzjan blossade upp tidigt under söndagen. Enligt Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian har Azerbajdzjan anfallit samhällen i Nagorno-Karabach, som står under armeniskt beskydd.

Försvarsdepartementet i Nagorno-Karabach säger sig ha skjutit ner fyra helikoptrar, 15 drönare och 10 pansarvagnar tidigt under söndagen.

Azerbajdzjan anklagar i sin tur Armenien för att ha inlett attackerna. Landets försvarsdepartement uppger att man intagit och "befriat" sex byar som kontrolleras av Armenien längs regionens frontlinje.

– Vi försvarar vårt territorium, vår sak är den rätta, säger president Ilham Aliyev i ett tal till nationen.

Flera dödsfall

På båda sidor rapporteras om dödsfall, såväl civila som militära. Enligt Nagorno-Karabachs styrande har ett antal civila liv krävts och minst 16 soldater uppges ha dödats medan mer än hundra skadats.

Armeniska människorättsaktivister säger att två civila, en kvinna och ett barn, har dödats i beskjutningen från Azerbajdzjan. Från azeriskt håll uppger man att flera medborgare har dödats och sex skadats. Uppgifterna har inte bekräftats.

Både Azerbajdzjan och Armenien har under dagen antagit krigslagar och infört allmän mobilisering.

Turkisk inblandning upprör

Under söndagen markerade Turkiet tydligt sitt stöd för Azerbajdzjan och anklagade Armenien för att vara "det största hotet mot fred i regionen".

"Det turkiska folket kommer, som alltid, att stötta våra azeriska bröder med alla medel", skrev Turkiets president Tayyip Erdogan på Twitter.

Den turkiska inblandningen har fått Armeniens ledning att be omvärlden fördöma Turkiets "aggressiva beteende."

– Jag uppmanar världssamfundet att använda alla tillgängliga medel för att förhindra Turkiets inblandning, som kan destabilisera regionen en gång för alla, säger premiärminister Nikol Pasjinian.

Manar till lugn

Andra grannländer uppmanar båda parterna att upphöra med stridigheterna. Rysslands Vladimir Putin har under eftermiddagen talat i telefon med Armeniens premiärminister och uppmanat honom att upphöra alla militära aktiviteter.

Iran, som angränsar till både länderna, uppmanar parterna att stoppa striderna, och en talesman för utrikesdepartementet säger att landet är redo att "använda alla medel för att etablera ett eldupphör och inleda samtal mellan sidorna".

Även Frankrike, Tyskland och EU med flera stormakter vädjar om dialog.

Relationerna mellan länderna har varit ansträngda sedan de blev självständiga i samband med Sovjetunionens fall. Under åren runt 1990 utkämpades ett krig om regionen Nagorno-Karabach som ligger i Azerbajdzjan men har armenisk befolkningsmajoritet.

Konflikten blossade åter upp i juli i år, då 15–20 armeniska och azeriska soldater dödades i strider. Söndagens strider är de största sedan 2016.

Azerbajdzjans president Ilham Aliyev i ett tal till befolkningen. Landets parlament har antagit krigslagar och infört utegångsförbud.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Armeniens premiärminister Nikol Pasjinian. Arkivbild.
Foto: Aleksej Drusjinin/AP/TT
Armeniens försvarsdepartement har släppt bilder på hur Azerbajdzjanska stridsvagnar förstörs i striderna.
Armeniens försvarsdepartement har släppt bilder på hur Azerbajdzjanska stridsvagnar förstörs i striderna.
Foto: Armeniska försvarsdepartementet/AP/TT

FAKTA

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Konfliken går långt tillbaka och hela området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet. Våldsamma sammandrabbningar övergick i fullt krig efter att Armenien och Azerbajdzjan utropat sig som självständiga stater 1991 i samband med Sovjetunionens kollaps.

Nagorno-Karabach förklarade sig självständigt samma år, men det har inte erkänts av omvärlden – inte ens av Armenien. I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog under Nagorno-Karabachkriget som pågick fram till 1994.

Det var med hjälp av Ryssland som en vapenvila kunde ingås 1994. Sedan dess har fredsförhandlingar pågått, men något fredsavtal har inte skrivits, konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källa: Landguiden/UI

Opinion

Svag grund för rasismkritik mot SR

Opinion
Opinion

Finns det rasistiska strukturer på Sveriges Radio? Det hävdar 39 nuvarande och före detta journalister på public-service radion. Motiveringarna är grumliga eftersom det inte har ett egenvärde att sammansättningen på en redaktion speglar människors etniska bakgrund.

Urvalet av journalister sker genom så kallad meritokrati där de mest lämpade får jobben. De kan sedan vara vita, svarta eller ha annan hudfärg. Finns det kompetenta sökande som vuxit upp i en förort och motsvarar kompetenskraven tar förmodligen nästan alla redaktioner emot dem med en öppen famn.

Invandrare utgör inget tvärsnitt av den svenska befolkningen. Det finns färre akademiker bland dessa än i befolkningen i stort och akademiska examina från andra länder motsvarar inte alltid den svenska arbetsmarknadens krav. Därmed blir resultatet samma som för svenskar som har en icke-akademisk bakgrund, de har svårare att få ett jobb där meritkraven är höga. Därför är helsvenska journalister från förorten också en minoritet. Eftersom den grupp som vuxit snabbast inom universitetsutbildningarna sett över tid är kvinnor har journalistiken i likhet med andra yrken fått en överrepresentation av dessa. I likhet med vad som gällt för kvinnor finns det inga genvägar för färgade till yrket. Utbildning, talang och ansträngningar är det som belönas.

NÄSTA ARTIKEL