Johanna Mo. Foto: Caroline Andersson
Tina Frennstedt. Foto: Maria östlin
Ninni Schulman. Foto: Anna-Lena Ahlström
Författaren Camilla Grebe är aktuell med kriminalromanen ”Skuggjägaren” Foto: Pontus Lundahl/TT

Deckarkväll i Lund

Förra helgen utsågs Camilla Grebes Skuggjägarna till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.
På torsdag, den 5 december, samtalar Skånskans kulturchef och deckarakademiledamoten Gunilla Wedding med henne och tre av Grebes svenska författarkollegor – Ninni Schulman, Tina Frennsted och Johanna Mo – på Akademibiokhandeln i Lund. Vi ställde några snabba frågor.

Johanna Mo, aktuell med Svarta änkanHur fick du idén till Svarta änkan?
– Boken började med en av karaktärerna, Katja Levander, som är löst baserad på Amanda Knox (den amerikanska utbytesstudenten som dömdes för mord i italienska Perugia och senare frikändes). Länge hade berättelsen en metaram, skriven av henne, men mot slutet av redigeringen togs den bort. För mig fungerade ramen som ett slags stödhjul för att klara av att skriva en annan sorts deckare än mina tidigare. En deckare med större fokus på intrig och tempo. Katja Levander häktas tidigt i boken och döms av media, men är hon skyldig?
Varför tror du att deckare är en så populär genre?
– För att genren handlar om att skapa spänning, ett sug att läsa vidare. Den behandlar svåra ämnen som de flesta någon gång brottas med – som död, sorg och skuld – och den gör det på ett sätt som förmedlar hopp. Att hur jävlig tillvaron än blir så ordnar den sig någorlunda till slut.

Vilken deckare skulle du allra helst ge bort i julklapp till en deckarläsande vän år?
– De två bästa deckarna jag läst hittills i år är Christoffer Carlssons Järtecken och Camilla Grebes Skuggjägaren.

Tina Frennstedt, aktuell med Cold case: Försvunnen
Hur fick du idén till Cold case: Försvunnen?
– När jag arbetade som kriminalreporter skrev jag en del om Helena Anderssons försvinnande i Mariestad. Vissa fall berör en mer än andra och när jag insåg hur stor sorg hennes systrar fortfarande, efter 20 år, bar på visste jag att jag ville göra något på de här äldre ouppklarade fallen som jag ofta skrivit om. Och då behövde jag skapa en kvinnlig polishjälte i Malmö som kunde klara upp dem.

Varför tror du att deckare är en så populär genre?
– Sverige har en lång tradition av deckare med hög kvalitet, det blir en sorts Björn Borg-effekt där nya stjärnor triggas till att försöka. Sedan lever vi i ett ganska tryggt land, jämförelsevis, och behöver kanske skakas om lite då och då.

Vilken deckare skulle du allra helst ge bort i julklapp till en deckarläsande vän år?
– Jag skulle nog valt Jørn LIer Horsts Katharinakoden, eftersom han är en ny bekantskap för mig och han dessutom också skriver om kalla fall.

Ninni Schulman, aktuell med När alla klockor stannat
Hur fick du idén till När alla klockor stannat?
– Det var flera idéer som sammanföll. Dels ville jag berätta om den legendariske urmakaren Johan Tinglöf som fick tornuret i Eksärads kyrka att stanna på sin egen dödsdag som protest över utebliven ersättning, dels om människors nedärvda skam. Om människovärde. Jag ville också gestalta djup depression för att skapa större förstående för den sjukdomen.

Varför tror du att deckare är en så populär genre?
– Väljer man en deckare kan man vara säker på att man får en någorlunda spännande historia som är mer eller mindre tydligt berättad med början, mitt och slut. I deckare har brott oftast en logisk förklaring, vilket inte alltid är fallet i verkligheten. Det tror jag kan kännas tröstande.

Vilken deckare skulle du allra helst ge bort i julklapp till en deckarläsande vän år?
– Eftersom jag utgår ifrån att mina deckarälskande vänner redan äger min egen senaste bok, haha, så väljer jag Rädda mig från farliga män av S.A. Lelchuk. Även om titeln är otroligt fånig är boken fartfylld och rolig. En riktigt underhållande kriminalroman.

Camilla Grebes, aktuell med Skuggjägaren
Varför tror du deckare är en så populär genre?
– Jag tror att vi människor tycker om att bli skrämda i en kontrollerad och trygg miljö. Och det är inte bara att det är läskigt utan även en gåta, som läsaren kanske själv kan lösa innan upplösningen kommer i boken. Det tror jag är något folk går igång på.

Vilken deckare skulle du allra helst ge bort i julklapp till en deckarläsande vän i år?
– Egentligen vilken som helst bok av brittiska Belinda Bauer, som i alla fall just nu är min favoritförfattarinna. Hon skriver väldigt bra deckare som ligger rätt nära romanen.