Vänliga hälsningar, Jean-Claude Juncker

Politicio Brussels Playbook är ett dagligt nyhetsbrev som läses av de flesta som jobbar inom de europeiska institutionerna. Det innehåller Brysselrelaterade nyheter, politiskt skvaller och relevanta händelser.
Först trodde jag det var ett fryntligt skämt med den avgående ordföranden för den europeiska kommissionen Jean-Claude Juncker att det hävdades att han skrivit fredagens utgåva av Playbook. Bland annat de smurfaktiga utropen på franska mitt i texten – ENFIN!– fick mig att fundera på det.
Men så låter även Jean-Claude Juncker, och han har alltså roat sig med att skriva Playbook-uppdateringen om sin egen avgång.
Han konstaterar att han lämnar EU innan Storbritannien gör det och att han gått igenom så många versioner av Storbritanniens Brexitavtal att de fick slut på förkortningar för de olika dokumenten.
Han noterar att entusiasmen för det europeiska projektet är större än någonsin på grund av Brexit. Han avslutar med ett tjuvnyp om att tankarna bakom Brexit är luddiga och illa formulerade. Han hänvisar till undertecknandet av Parisavtalet som en höjdpunkt för sitt ordförandeskap. Att skriva under klimatfördrag har EU varit duktiga på under hans tid som ordförande. Som vi såg tidigare i veckan är vi tyvärr däremot usla på att agera.
”Tyvärr måste jag informera er om att detta inte är det sista ni hör från mig” avslutar han. Det är sannolikt: Juncker har varit en politisk bumerang.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...