Knives out visar upp en imponerande skådespelarensemble. med bland andra Jamie Lee Curtis (längst fram). Pressbild

Mordmysteriet en av årets vinnare

Knives Out

Regi: Rian Johnson.

Medverkande: Daniel Craig, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis och Christopher Plummer med flera.

Jag har alltid gillat filmatiseringar av Agatha Christies böcker typ Mordet på Orientexpressen, Döden på Nilen eller Spegeln sprack från kant till kant därför att de tillåtit stora färgstarka skådespelare att ta ut svängarna och bjuda på sig själva. Det är pusseldeckare som kanske inte alltid håller sig inom logikens ramar och bjuder ibland på en upplösning som om man vill vara diplomatisk kan kalla något förvirrad.
Allt detta är av underordnad betydelse eftersom mordgåtan bara är granen man klär med gnistrande ljus och blänkande kulor som gör att man fascinerad följer skådespelet.

Rian Rohnson tycker uppenbarligen det samma och har tänkt i samma banor när han skrivit och regisserat detta från ruta ett underhållande deckardrama. Vid 85 års ålder tar deckarförfattaren Harlan Thrombey (Christopher Plummer visar att gammal är äldst) livet av sig med en kniv … eller gör han det?
Familjen slickar sig om munnen likt gamar när testamentet läses upp men säg den glädje som varar beständigt. Alla pengar och ägodelar går till hans mångåriga vän och sköterska Marta (Ana De Armas).
Nu börjar indicier tala för att Harlan fått hjälp på vägen till andra sidan och att vem som helst i familjen kunnat stå till tjänst med den saken för det stundande arvet. In på scenen kommer privatdeckaren Benoit Blanc (spelad av en obetalbar Daniel Craig som onekligen har ett liv efter Bond) en Poirot-inspirerad karaktär som stjäl scener på löpande band.

Nåja kanske inte från Jamie Lee Curtis och Toni Collette som river av sin värsta eller skall vi säga bästa sidor. En lyckad musikalisk inramning av en ett stilsäkert foto och snärtiga repliker gör Knives Out till en av årets vinnare när nu början till slutet för filmåret 2019 nu närmar sig.

Knives Out

Regi: Rian Johnson.

Medverkande: Daniel Craig, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis och Christopher Plummer med flera.