Sport

Henrik Ahlberg till IFK Malmö

GIF Nikes mittback Henrik Ahlberg följer med sina tränare Per Harrysson och Jan Strandberg till IFK Malmö. Foto: Fredrik Rundgren
Sport
Sport FOTBOLL Mittbacken utsågs till årets Nike-spelare 2019.

– Jag blev imponerad av hur bra förutsättningar man har som spelare i IFK och organisationen runt omkring laget. Så det känns väldigt roligt att få vara med på denna satsningen, säger Ahlberg till klubbens hemsida.

– Ska även bli kul att fortsätta samarbetet med tränarna Per (Harrysson) och Jan (Strandberg) efter två riktigt bra år ihop i Nike.

Harrysson gläds också åt värvningen av sin tidigare adept som utsågs till Lommaklubbens främste spelare 2019.

– Henrik är en naturlig ledare som agerar på ett sådant sätt att han får med sig laget i rätt riktning, konstaterar tränaren.

– Det är en spelande innerback som har en mycket fin passningsfot, är placeringssäker och läser spelet bra. Något som brukar leda till många blockerade skott och inlägg.

Ljungbyhedssonen Henrik Ahlberg anslöt till GIF Nike inför 2018 års säsong. Dessförinnan representerade han Klippans Förenade FF.

Sport

Kane: Måste avsluta säsongen i juni

Harry Kane vill inte att ligasäsongen ska fortsätta in i juli eller augusti. Arkivbild.
Harry Kane vill inte att ligasäsongen ska fortsätta in i juli eller augusti. Arkivbild.
Fotograf: Rui Vieira/AP/TT
Sport
Sport Tottenhamstjärnan Harry Kane vill spela klart den engelska ligasäsongen. Men inte till vilket pris som helst.

Den engelska ligafotbollen, liksom nästan alla stora sportevenemang, är för tillfället lagd på is med anledning av coronavirusets spridning i världen. I dagsläget fram till 30 april – men det är få som räknar med att Premier League kommer att kunna dra i gång redan då.

Däremot uttryckte sig Uefas ordförande Aleksander Ceferin nyligen hoppfullt om möjligheten att fullfölja de europeiska ligaspelen i sommar. För Harry Kane finns det dock en gräns.

– Att spela in i juli eller augusti och skjuta på nästa säsong ser jag inte många fördelar med. Men jag vet så klart inte mycket om vad som pågår bakom kulisserna eller ekonomiskt. För mig är gränsen i slutet av juni, säger han.

Tuffare åtgärder

Över 19 500 personer i Storbritannien har smittats av coronaviruset och fler än 1 200 personer har dött. Landet har redan infört hårda restriktioner och premiärministern Boris Johnson skriver i ett brev till allmänheten att förberedda sig på ännu tuffare åtgärder om läget förvärras.

Sedan tidigare har klubbarna i Premier League gått ut med att alla vill spela klart säsongen. Men på senare tid har flera anonyma röster från klubbföreträdare höjts om att stryka säsongen helt utan att utse en segrare.

Den 3 april träffas Premier League-klubbarna för ett nytt möte för att diskutera frågan.

– Jag vet att Premier League kommer att göra allt man kan för att avsluta säsongen och att de kollar på varje möjlig lösning. Men det måste finnas en punkt där nog är nog, säger Harry Kane.

Kan lämna

Den 26-årige anfallaren har varit borta från fotbollsplanen under flera månader på grund av en skada men kan komma att vara tillbaka om säsongen återupptas senare i vår eller under sommaren.

Samtidigt har Tottenham haft det tufft den här säsongen och Harry Kane är öppen med att han kan lämna klubben han tillbringat nästan hela sin proffskarriär i.

– Jag är en ambitiös spelare och jag vill bli ännu bättre. Det beror på vad som händer med laget och hur vi gör framsteg. Jag är inte en person som stannar bara för att, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Ronnie Petersons grav vandaliserad i Örebro

Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.
Ronnie Peterson jublar efter sin andra GP-seger för säsongen 1978 på Zeltwegbanan i Österrike. Arkivbild.
Fotograf: /TT
Sport
Sport Tre gravar har vandaliserats på Almby kyrkogård i Örebro.

Vandaliseringen tros ha skett någon gång under natten till söndagen. Stenarna på de tre gravarna har vräkts omkull, skriver NA.

– Stenarna ligger verkligen ned. Det ser inte alls roligt ut, verkligen inte, säger Brita Wennsten till tidningen.

Församlingsherden i Almby församling tror inte att Ronnie Petersons grav var slumpmässigt utvald.

– Det känns nästan som att man just har valt Ronnies sten.

Ronnie Peterson är Sveriges mest framgångsrika formel 1-förare någonsin och dog 34 år gammal efter en svår krasch i en tävling 1978 i Monza, Italien.

Begravningsgudstjänsten, där bland annat F1-stjärnor som Niki Lauda och James Hunt närvarade, hölls sedan i Nikolaikyrkan i Örebro innan kistan fördes till Almby kyrkogård.

Brita Wennsten är sorgsen över vandaliseringen av platsen där även Ronnie Petersons hustru Barbro och föräldrarna Bengt och May-Britt är begravda.

– Det är bara att beklaga att det ser ut på det här sättet. Det är så onödigt. Jag tänker framför allt på de anhöriga. Man kan ju tänka sig själv om man kom till en anhörigs grav, och så ser det ur så här med välta stenar. Det är verkligen att skända, säger Brita Wennsten.

Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild.
Ronnie Petersons begravningsgudstjänst hölls i Nicolaikyrkan i Örebro, 1978. Kistan bars ut av Åke Stranberg, Emmerson Fittipaldi, Jody Scheckter, James Hunt, Niki Lauda och John Watson. Arkivbild. Fotograf: TT

Sport

Proffsboxare ber om ursäkt efter omtalad film

Billy Joe Saunders (till höger) har tvingats be om ursäkt efter en uppmärksammad video på sociala medier. Arkivbild.
Billy Joe Saunders (till höger) har tvingats be om ursäkt efter en uppmärksammad video på sociala medier. Arkivbild.
Fotograf: Ryan Remiorz/AP/TT
Sport
Sport

Proffsboxaren Billy Joe Saunders tipsade nyligen om hur män kan slå flickvänner eller fruar med "för mycket attityd" under en coronakarantän. Nu tvingas han be om ursäkt efter den uppmärksammade videon på sociala medier.

"Jag skulle aldrig ha överseende med våld i hemmet och om jag såg en man röra en kvinna skulle jag slå honom i bitar. Jag ber om ursäkt om jag upprört någon", skriver Saunders på Twitter.

Den 30-årige engelsmannen har tidigare hamnat i blåsväder för sina inlägg på sociala medier. 2018 bötfälldes Saunders efter att ha lagt upp en video där han erbjöd en kvinna droger i utbyte mot en sexuell handling på en annan person. Den gången tvingades han betala över en miljon kronor i böter.

Sport

Lag-VM i bordtennis skjuts upp – igen

Bordtennisstjärnan Mattias Falck får vänta ytterligare på att lag-VM i bordtennis ska spelas. Arkivbild.
Bordtennisstjärnan Mattias Falck får vänta ytterligare på att lag-VM i bordtennis ska spelas. Arkivbild.
Fotograf: Per Hällström/TT
Sport
Sport Lag-VM i bordtennis läggs på is ännu en gång. Internationella bordtennisförbundet (ITTF) har skjutit upp alla internationella tävlingar som skulle ha spelats före den 30 juni.

Lag-VM, som spelas i sydkoreanska Busan, skulle inledningsvis ha gått i mars men flyttades fram till slutet av juni med anledning av coronavirusets spridning i världen. Det nya beskedet innebär därmed att turneringen skjuts upp igen.

Och det är inte den enda tävlingen som påverkas – det gör bland annat även OS-kvalet i Qatar i maj och veteran-VM i Bordeaux som skulle gått av stapeln i juni.

"Extraordinärt läge"

– Det är ett extraordinärt läge som kräver extraordinära beslut. Hälsan måste komma först i alla lägen, säger Thomas Buza.

Enligt honom var beslutet knappast oväntat. Nu kommer man från svenskt håll försöka hålla igång genom att hitta lösningar där spelare som är geografiskt nära varandra kan träna utan längre resor.

– Det är det vi tittar på. Man kan säga att det finns tre elithubbar i Sverige där många har sin bas: Halmstad, Söderhamn och Eslöv. Då kan de som bor i närheten av Halmstad träna med varandra till exempel.

OS-kval uppskjutet

När lag-VM i stället ska spelas beslutas under kommande vecka.

Sedan tidigare är OS-kvalet i Moskva den 8–12 april uppskjutet. Något som främst påverkar de svenska bordtennisdamerna eftersom herrarna redan är kvalificerade till OS i Tokyo som också det är uppskjutet.

– Vi har två tjejer som skulle ha åkt till Moskva och spelat, Stina Källberg och Linda Bergström, sade Svenska bordtennisförbundets sportchef Mikael Andersson till TT i mitten av mars.

Robin Salomonsson/TT

Sport

Sagnia välkomnar OS-beskedet: "Kan pusta ut"

Khaddi Sagnia får längre tid på sig att kvala in till OS i Tokyo. Arkivbild.
Khaddi Sagnia får längre tid på sig att kvala in till OS i Tokyo. Arkivbild.
Fotograf: Christine Olsson/TT
Sport
Sport Den svenska längdhopparen Khaddi Sagnia välkomnade beskedet om att skjuta upp OS. Inte minst med tanke på att hon därmed får mer tid på sig att kvala in till spelen i Tokyo.

– Det har ju varit väldigt rörigt och konstigt och man har inte vetat vad man ska göra, men nu har vi fått lite klarhet och det är väldigt bra att det har kommit ett besked om OS, säger 25-åringen till GT och fortsätter:

– Nu kan man lägga om planeringen så att det gynnar en. Alla hade inte fått samma chans att kvala in med tanke på inställda tävlingar och att många sitter i karantän. Nu kan alla pusta ut och lägga upp sina planer på ett annat sätt.

Khaddi Sagnia har ett årsbästa på 6,72, vilket är en decimeter ifrån OS-kvalgränsen.

Det var i tisdags som Internationella olympiska kommittén (IOK) och den japanska regeringen enades om att skjuta på OS i Tokyo, senast fram till sommaren 2021, på grund av coronapandemin.

Sport

Frida Karlsson: "En skitsäsong"

Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild.
Fotograf: Annika Byrde
Sport
Sport Säsongen gav karriärens första världscupseger.

Tremilen i Holmenkollen. Det blev säsongens höjdpunkt för Frida Karlsson, då 20-åringen knäckte norska stjärnan Therese Johaug på upploppet och knep karriärens första världscupseger.

Bortsett från den framgången?

Nej, då blev säsongen inget som Frida Karlsson är särskilt nöjd med.

"Kortaste någonsin"

– Det var den kortaste någonsin, känns det som. Jag vet inte... det har varit en skitsäsong om man ser till helheten, säger hon i en intervju med Expressen.

– Samtidigt har jag lärt mig mer än någonsin och det är jättemycket jag tar med mig till kommande säsonger. Och jag fick trots allt mitt guldkorn där i Holmenkollen... det kändes som en riktig revansch och något som jag verkligen tar med mig in i träningsåret.

Frida Karlsson hann bara göra en världscuphelg innan Svenska skidförbundet stoppade henne från att fortsätta tävla.

Anledningen beskrevs med meningen "avvikande resultat i en hälsokontroll”.

Efter förbundets tävlingsförbud dröjde det flera veckor innan hon var tillbaka i skidlandslaget och i världscupen.

– Där och då var det väldigt jobbigt. Jag började på botten där, när jag fick beskedet. Sedan jobbade jag mig uppåt, knöt näven och valde att se det som något som jag kan ta lärdom av, en erfarenhet som jag tror kan vara väldigt viktig för mig i framtiden.

Bättre koll

Nu har hon – med hjälp av Magnus Oscarsson – bättre koll på hälsan.

– I och med det här har jag också fått en ny stöttepelare i det medicinska teamet, som jag kommer fortsätta att vilja jobba med ganska nära, för att göra min satsning optimal.

Till tidningen berättar Karlsson att vardagen, trots coronakrisen, rullar på som vanligt, att hon just nu är i Bruksvallarna och tränar inför nästa säsong, samt att träningsupplägget framöver kanske kan få ett annat utseende.

– Vi testar faktiskt lite nya tänk inför nästa träningsår. Vi kör en liten testperiod nu, kan man säga, säger hon.

– Min tränare Per Nilsson är lite nyfiken på friidrottarnas träning. De kör lite mer intensivt och inte riktigt lika länge.

Sport

OS-hoppet kan slippa konkurrent i Tokyo

Slovakiske Matej Tóth tog silver på 50 kilometer gång i EM 2018. Arkivbild.
Slovakiske Matej Tóth tog silver på 50 kilometer gång i EM 2018. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Hagen/NTB/TT
Sport
Sport

Beslutet att skjuta upp OS till nästa år får slovaken Matej Tóth att tveka.

Den regerande olympiske mästaren på 50 kilometer gång säger, enligt SVT , till Slovakiens olympiska kommittés hemsida att han eventuellt inte kommer förlänga sin karriär till sommaren 2021 då spelen i Tokyo väntas äga rum.

– Jag kan inte tänka mig att jag kommer att vara med i OS, säger 37-åringen enligt SVT och fortsätter:

– Jag vill inte ta några förhastade beslut. Men jag kommer helt klart att bestämma mig under säsongen.

Därmed kan svenske Perseus Karlström, som tog brons på 20 kilometer gång i friidrotts-VM i Qatar i höstas, slippa en av sina konkurrenter.

Så väl OS som Paralympics i Tokyo kommer att skjutas upp till sommaren 2021 som senast. Detta som konsekvens av coronapandemin.

Sport

Axelsson vill förlänga med Djurgården

Djurgårdens Dick Axelsson (mitten) vill spela ytterligare en säsong i klubben. Arkivbild.
Djurgårdens Dick Axelsson (mitten) vill spela ytterligare en säsong i klubben. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Inget SM-slutspel – då vill Dick Axelsson fortsätta ännu en säsong i Djurgården.

I en intervju med Dagens Nyheter säger den 32-årige ishockeystjärnan att hans kropp känns så pass fräsch att han vill förlänga med Stockholmsklubben.

– Ofta är det i slutspelet som kroppen tar mest stryk, men i och med att det inte blev något slutspel i år känner jag mig riktigt fräsch. Jag är väldigt sugen på att köra en säsong till, säger han till DN.

Efter att ha inlett säsongen som klubblös kom Axelsson till sist överens med Djurgården om ett avtal som sträckte sig säsongen ut. Totalt blev det 26 poäng (11+15) på 31 matcher i SHL:s seriespel.

På grund av coronavirusets spridning togs beslutet att inte genomföra SM-slutspelet efter att grundserien avslutats.

NÄSTA ARTIKEL