Kultur

Carola bjuder in till advent

Carola är aktuell med Carolas advent som sänds varje advent i TV3. Foto: Andreas Lind
Artikel Kultur och Nöje Blandar pyssel, samtal och sång med folkkära artister i sin första alldeles egna tv-serie.

Det kan tyckas konstigt att Carola inte har haft en egen tv-serie tidigare. För visst har erbjudanden kommit genom åren, men som Carola själv berättar så måste man vänta tills det känns helt rätt. Som när ett program om advent dyker upp som sedan har utvecklats till det Carolas advent som tittarna nu ska få ta del av under fyra söndagar i december i TV3 och Viaplay.

– Att ha en tv-serie kring advent känns genuint. Första advent är glädjens och festens högtid. Det är en tid där ljuset, hoppet och tron på det goda lyfts fram. Ljuset är alltid starkare än mörkret. Tänder vi ett litet ljus i ett stort mörkt rum så syns det, det är väldigt viktigt att komma ihåg, säger Carola Häggkvist.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Hushållen spenderar mer

Ekonomi
Ekonomi

Hushållens konsumtion ökade med 1,2 procent i maj jämfört med månaden före, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Jämfört med motsvarande månad 2019 sjönk konsumtionen med 9,7 procent i maj.

I april minskade hushållens konsumtion med 10,7 procent jämfört med motsvarande månad året före.

Statistiken är korrigerad för kalendereffekter och, när det gäller jämförelsen mellan maj och april, säsongsvariationer.

Ekonomi

Stockholmsbörsen öppnar med uppgång

Stockholmsbörsen inleder torsdagen med en uppgång. Arkivbild.
Stockholmsbörsen inleder torsdagen med en uppgång. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en stark handelsdag i USA följer Stockholmsbörsen trenden och öppnar med en uppgång på 0,6 procent efter några minuter.

På storbolagslistan leder vitvarutillverkaren Electrolux uppgången med ett lyft på 2,1 procent. Även flera banker återfinns bland vinnarna, med uppgångar på 1,6 procent för Swedbank och 1,1 för SEB.

Bland förlorarna återfinns defensiva aktier, som tobaksbolaget Swedish Match och hygienbolaget Essity, ner 0,5 respektive 0,3 procent.

Skurup

Skurup
ABBEKÅS

Vid 07.30-tiden på onsdagsmorgonen kolliderade två bilar på riksväg 9 vid Mossbystrand.

En man, 28 år, hade svängt in vänster mot Trelleborg när han kommer över på fel sida och kolliderar med en mötande bil som var på väg mot Ystad.

Båda bilarna fick bärgas från platsen. Inga personskador uppstod vid kollisionen. Mannen som orsakade olyckan är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik. I den mötande bilen färdades en kvinna i trettioårsåldern.

Sport

Nyförvärvet borta hela säsongen

Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Elise Kellond-Knight i en VM-match för Australien. Nu blir det inget mer spel i år då Kristianstadsmittfältaren skadat knät. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport

Säsongen har knappt kommit i gång då damallsvenska Kristianstad tvingas inse att man fått två svåra knäskador i truppen.

Målvakten Moa Olsson slet av korsbandet redan innan serien startade. Och nu visar det sig att även nyförvärvet, den australiska landslagsmittfältaren Elise Kellond-Knight, blir borta säsongen ut med en knäskada.

Hon skadade sig i säsongens andra match, hemmapremiären mot Rosengård.

– Vi såg henne som en nyckelspelare, som kunde spela på många olika positioner. Det är inte roligt att vi blir av med henne, säger KDFF:s klubbchef Albert Sigurdsson till Kristianstadsblade t.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel match för Kellond-Knights skada. Rätt är säsongens andra match.

Utrikes

Hotad fågelskådare "vill inte öka bördan"

En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen.
En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fågelskådaren i Central Park vill inte medverka i en rättegång mot kvinnan som ringde polisen när han bad henne koppla sin hund.
– Hon har redan betalat ett högt pris. Räcker inte det för att avskräcka andra? Att dra mer elände över henne blir bara att lägga sten på bördan, säger han.

När kvinnan ringde polisen påstod hon sig vara "hotad till livet av en afroamerikan". Han hade bett henne koppla sin hund, vilket är obligatoriskt där de två möttes i Central Park i New York tidigare i våras.

Manhattans distriktsdomstol beslöt nyligen att åtala henne för falsk angivelse.

– Om distriktsåklagaren känner att han måste åtala så bör han åtala. Men han kan göra det utan mig, säger fågelskådaren Christian Cooper till CNN.

Kvinnan blev av med sitt jobb – och även hem och anseende, enligt hennes advokat. Hon har offentligt bett om ursäkt och sagt att hon inte är rasist.

– Jag tror att hennes ursäkt är ärlig. Men även om hon säger sig inte vara rasist så var hennes agerande rasistiskt, säger Christian Cooper i intervjun med CNN.

Han filmade själv händelsen och hans video har väckt enorm uppmärksamhet. Den visar hur han ber henne hålla längre avstånd och säger "ja, var snäll och ring!" när hon går emot honom hållande sin stretande hund i halsbandet och säger att hon ska ringa polisen. Han står still och filmar när hon står en bit ifrån och ringer polisen och med gäll, upprörd röst ber dem komma för att "en afroamerikansk man hotar mig och min hund".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Skolket minskar för första gången på elva år

Under det gångna läsåret förlorade 27 100 av landets gymnasieelever studiebidraget på grund av skolk. Arkivbild.
Under det gångna läsåret förlorade 27 100 av landets gymnasieelever studiebidraget på grund av skolk. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Andelen gymnasieelever som blir av med sitt studiebidrag på grund av skolk minskar för första gången på elva år. Under det gångna läsåret förlorade 27 100 gymnasister bidraget, vilket motsvarar 8 procent av landets elever.

De senaste elva åren har andelen gymnasieelever som förlorar sitt studiebidrag ökat konsekvent, och förra läsåret låg andelen på 8,7 procent. Att andelen nu minskat till 8 procent innebär alltså ett tydligt trendbrott.

Den viktigaste förklaringen till minskningen är enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) den övergång till distansundervisning som följde med coronapandemins utbrott i mars.

Under perioden april-juni har 40 procent färre fått studiebidraget indraget, jämfört med samma period föregående läsår. Minskningen av andelen skolkare syns i princip över hela landet.

Högst andel elever som miste studiebidraget under läsåret 2019/2020 finns i Gotlands län, följt av Gävleborg. Dalarnas län har minst andel skolkare.

Studiebidraget ligger på 1 250 kronor per månad. Utöver det finns även exempelvis inackorderingstillägg, för elever som studerar på annan ort.

Elina Perdahl/TT

FAKTA

Skolk i gymnasieskolan

Skolan bedömer vad som räknas som skolk. Det kan till exempel vara upprepad frånvaro, återkommande sena ankomster eller att eleven lämnar lektionerna för tidigt.

Om skolan bedömer att en elev är borta vid upprepade tillfällen utan giltig frånvaro, ska det rapporteras till CSN, som då stoppar utbetalningarna.

Fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad kan påverka studiebidraget. Det kan även påverka eventuella inackorderingstillägg, extra tillägg eller lärlingsersättningar från CSN.

Källa: Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Skurup

Skurup
LINDBY

I tisdags vid 23-tiden utförde en man i sextioårsåldern en skadegörelse på en gård vid Lindby där han krossade en fönsterruta.

Mannan omhändertogs vid ingripande av polis enligt Lagen om berusade personer (LOB) Han är misstänkt för skadegörelse och förhördes innan han släpptes efter att ha sovit ruset av sig.

Lagfarter SkD

68 kvadratmeter stort hus i Sövde sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Nu är det klart vem som köpt huset på adressen Fältvägen 14A i Sövde av Petra Helén och Thony Blomgren. Nya ägare är Fredrik Nilsson, 40, och Maria Ida Thérése Sjöberg, 37, från Malmö. Priset blev 1 500 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i juni 2020. Huset är 68 kvadratmeter stort och byggdes 1968.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Björkvägen 3A. Där såldes ett 36 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 1 125 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL