Sport

Arsenal sparkar tränaren – Ljungberg tar över

Fredrik Ljungberg.Foto: Jonas Ekströmer / TT
Sport
Sport Fotboll Den tidigare svenske landslagsanfallaren har fått frågan att ta över den engelska storklubben.

Unai Emery sparkas från Arsenal, det meddelande Londonklubben under fredagen. Samtidigt konstaterade man att Fredrik Ljungberg fått frågan att ta över.

– Vi har bett Freddie Ljungberg att ta ansvar för A-laget som tillfällig manager. Vi har fullt förtroende för att Freddie ska ta oss framåt", skriver klubben på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Norsk anfallare klar för Leipzig

Alexander Sørloth blir klubbkompis med Emil Forsberg i Leipzig
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Sport
Sport

Landslagsmittfältaren Emil Forsberg får en norsk lagkompis i Leipzig. Bundesligaklubben har gjort klart med anfallaren Alexander Sørloth som närmast kommer från Trabzonspor, där han spelat på lån från Premier League-klubben Crystal Palace.

Enligt brittiska och tyska medier kostar Sørloth runt 250 miljoner kronor.

24-åringen gjorde förra säsongen 24 mål på 34 matcher för Trabzonspor i den turkiska ligan. Han gjorde också mål i cupfinalen när Trabzonspor slog Alanyaspor med 2–0.

Sørloth ses som ersättare till Timo Werner, nyligen såld till Chelsea.

Sport

Landslagsledare: "Vuxenmobbning på hög nivå"

En landslagsledare, som inte vill träda fram med sitt namn, påstår att Zlatan Ibrahimovic ägnade sig åt vuxenmobbning under tiden i landslaget. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Fotbollsjournalisten Olof Lundhs uppgifter om att Zlatan Ibrahimovic bar sig illa åt mot medspelare i landslaget bekräftas av en mångårig landslagsledare.
– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett skulle ha polisanmält. Det var hemskt, säger ledaren, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Den här veckan släpps boken Landslaget enligt Lundh. I den återges händelser där den dåvarande landslagskaptenen gick hårt åt i synnerhet två medspelare.

De båda spelarna ger i flera medier en nedtonad bild av vad som egentligen hände i omklädningsrummen, men en ledare med lång erfarenhet av landslaget ger Lundh rätt.

Ledaren påpekar för Aftonbladet att det finns mer och värre saker att avslöja från Ibrahimovics tid i landslaget.

– Jag skulle kunna berätta saker som skulle få fotbolls-Sverige att häpna om hur han har betett sig. Jag funderade mer än en gång om det var värt att vara kvar, säger ledaren.

"En form av mobbning"

Ledaren menar att det är viktigt att det blir känt hur Ibrahimovic emellanåt betedde sig i relationerna med vissa lagkamrater och ledare.

– Ja, det tycker jag definitivt. Om vi nu inom svensk fotboll pratar om rasism och jämställdhet... varför ska inte det här också komma upp? Bara för att en människa gått från att inte ha någonting alls till att bli en av världens bästa fotbollsspelare innebär ju inte det att man ska klanka ner och behandla alla människor runt sig som skit.

– Sedan är det en mentalitet och jargong inom fotbollen som är hård och tuff. Det vet jag då jag själv har spelat. Jag har inga problem med att man blir förbannad i ett omklädningsrum, men inte på det sättet som Zlatan, och att det blir lite hårda ord. Då ber man om ursäkt eller så dagen efter. Det här var dag ut och dag in, till exempel "fan vad ful du är" och andra tillmälen. Det är en form av mobbning. Men jag tror inte Zlatan reflekterat över huvud taget över att han behandlar människor illa. Det är hans vardag, säger ledaren till Aftonbladet.

Rädd för att träda fram

Ledaren vill inte träda fram av rädsla för repressalier.

– Uttalar jag mig med namn vet jag att jag kommer att få ett helvete från honom (Zlatan Ibrahimovic). Jag vill inte bli uthängd. Jag vet att jag kommer att få ett helvete om jag bekräftar att det stämmer som Lundh skriver, inte bara från Zlatan, utan också... nej, jag stannar där.

Enligt ledaren blundade personer "högre upp i hierarkin" för vad som hände.

– Där hade man heller ingen hjälp. Där är en hierarki på förbundet som gör att folk inte vågar berätta. Hade man tagit upp något hade det inneburit slutet. Den landslagchef vi har i dag är något helt annat än den föregående som stöttade allt det här.

Viftar bort påståendena

Lars Richt var landslagschef under Ibrahimovics tid i landslaget. Han går emot ledarens uppfattning att det förekom vuxenmobbning från Zlatan Ibrahimovics sida.

– Nej, det håller jag inte med om. Jag använder inte ordet mobbning. Vad som händer i ett omklädningsrum stannar i omklädningsrummet och man måste ha levt i ett omklädningsrum för att förstå hur det är. Det är inte värt att kommentera ens, säger Richt till TV4:s Fotbollskanalen.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Coronautbrott stoppar Tottenhams match

Tottenhams ligacupmatch mot Leyton Orient ställs in. Arkivbild.
Foto: Justin Tallis/AP/TT
Sport
Sport

Ligacupmötet mellan Tottenham och Leyton Orient ställs in eftersom flera spelare i League Two-laget konstaterats vara smittade av coronaviruset.

Kraven på regelbunden testning finns inte bland League Two-lagen, men inför matchen betalade Tottenham för att Leyton Orient skulle kunna testa sina spelare.

Om matchen flyttas fram eller om Tottenham tilldelas segern är inte beslutat än, men enligt uppgifter i brittisk press lär det senare vara mer troligt med tanke på Premier League-klubbarnas hektiska spelschema.

Redan på torsdag spelar Tottenham nästa match, mot Sjkendija Tetovo, Nordmakedonien, kvalet till Europa League.

Sport

Hampus Olsson lämnar HK Malmö

Glad Hampus Olsson i närbild.
Foto: Artur G Bliding
Sport
handboll HK Malmö har drabbats av ett tungt avbräck. Skyttekungen Hampus Olsson lämnar omgående klubben för spel i HC Erlangen i Bundesliga.

HK Malmö meddelade under tisdagen att den tyska Bundesligaklubben HC Erlangen köpt loss Hampus Olsson. Han debuterar redan på onsdagen för sin nya klubb.

Därmed blev matchen i lördags mot HK Varberg den sista för spelaren som av många tippats att vinna handbollsligans skytteliga den här säsongen.

-- Det är mycket tråkigt att vi tappar en stor profil och lirare med rötterna i Skåne. Även om tidpunkten är olycklig är vi väldigt glada för Hampus och hans framgångar och att han nu får möjligheten att pröva sina färdigheter i en av världens bästa ligor säger HK Malmös ordförande Jörgen Rasmusson.

Hampus Olsson kom till HK Malmö från Karlskrona 2018 och han har på kort tid blivit en given publikfavorit och en pålitlig målmaskin genom snabba kontringar, sitt straffskytte och sina distinkta avslut från kanten.

Han hade precis påbörjat sin tredje säsong i HK Malmö när samtalet från Erlangen kom.

– Det har alltid varit drömmen att komma till Bundesliga och självklart är jag tacksam att HK Malmö kunde gå med på den här affären så att drömmen kunde uppfyllas säger Hampus Olsson själv.

– Jag vill tacka HK Malmö som klubb och alla runt omkring laget som stöttat mig under mina dryga två år här. Jag vill även rikta ett särskilt tack till Stian och ledarteamet som gjort mig till en bättre handbollsspelare. Helheten har varit bra i HK Malmö med kvalitet på träningarna och rent generellt är det en bra miljö att utvecklas i. Jag hoppas på något sätt kunna ge tillbaka för det HK Malmö gett mig avrundar Hampus Olsson.

Det återstår att se vad förlusten av Hampus Olsson kommer att betyda för HK Malmös ambitioner att vinna serien och i förlängningen ta SM-guld.

Sport

Länsberg gravid – tackade nej till match

Lina Länsberg. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Lina Länsberg har tvingats tacka nej till en ny UFC-match. Orsaken: 38-åringen är gravid.

"Människan kommer att blir den viktigaste i våra liv, från början av mars i nästa år och förevigt", skriver hon på Instagram.

Länsberg, som efter två raka vinster förlorade sin senaste match i januari, har publicerat sex olika bilder varav tre av dessa visar hur illamående hon har varit under graviditeten.

"Åt helvete med alla romantiska graviditetsbilder som tas i solen, med falska leenden och i underbara klänningar. Mitt liv har varit ett helvete i tre månader."

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Sport

VM-klass på Eslövs division 2-lag

36-årige Zoltan Veszpremi har spelat VM för Ungern. I år ska skyttekungen spela i division 2 med Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson/MPNmedia
Sport
INNEBANDY Vilket division 2-lag i Skåne, eller ens Sverige, kan skryta med att ha två VM-meriterade spelare i sin trupp? Eslövs IBF kan. Såväl Robin Karlsson som Zoltan Veszpremi har VM-spel på cv:et, Robin för Thailand och Zoltan för Ungern.

Båda är nya för säsongen i hårdsatsande division 2-laget Eslövs IBF.

27-årige Robin Karlsson har hämtats från Stanstad och 36-årige Zoltan Veszpremi från Willands.

Stanstad och Willands har de gemensamma med sig, att båda frivilligt valt att hoppa av den division 2-serie där Eslöv ingår.

VM-spelarna hamnade i Eslöv

Den enes död, den andres bröd. Typ. Utan division 2-lag att fortsätta i valde Robin och Zoltan att byta klubb. Båda hamnade i Eslöv. Hur? Inte så lite tack vare kontakter och bekantskap med Robert Andersson, den nye tränaren i Eslöv.

Robin Karlsson, som har Pawat Thaidit som sitt thailändska namn, har redan spelat två VM och hade sitt tredje på gång, det som skulle ha gått i december i Finalnd men i coronapandemins tecken skjutits på framtiden. I fjor bar han lagkaptensbindeln. På 15 matcher stod han för elva mål och 14 assists.

– En rutinerad back med spetskvaliteter, en stark närkampsspelare. Högerfattad som kan göra mycket av lite, beskriver Robert Andersson sitt nyförvärv.

Robin Karlsson har spelat två VM för Thailand. Den här säsongen ska ha spela division 2-innebandy för Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson/MPNmedia

Zoltan Veszpremi spelade 2006 VM för Ungern. Nu bor han i Kristianstad och kommer närmast från Willands, där han den gångna säsongen gjorde 51 poäng på 18 matcher.

De två poängmaskinerna har redan under försäsongen gjort avtryck i sin nya klubb.

– Robin har gått som tåget och ligger i topp i vår interna poängliga. Zoltan kom in sent i truppen, men har hunnit visa vilken otroligt offensiv kompetens har besitter, säger Robert Andersson.

”Den ständige tränaren” har lämnat

Sedan i våras, då säsongen avbröts i förtid på grund av coronautbrottet, har Eslöv möblerat om stort i sitt lag. Den ”ständige tränaren” Christoffer Stenson har lämnat över piskan till Robert Andersson.

De två VM-meriterade essen Zoltan Veszpremi och Robin Karlsson är inte de enda nyförvärven. Ytterligare sex spelare har anslutit: Emil Nilsson (Stanstad), Anton Åkesson, Jakob Johansson och Johan Holmåker (med mellanskånska kollegan Frosta som gemensam nämnare) samt Christoffer Antonson och Simon Dahlgren (Malmhaug).

– Vi har fått ihop en bred och bra trupp med vass konkurrens. Ett nykomponerat lag som svetsats samman på ett fantastiskt sätt tack vare att alla hjälpt till. Starkt gjort av spelarna, berömmer Robert Andersson.

Eslöv har under försäsongen spelat inte mindre än elva matcher. Fyra av dem var i Skånemästerskapets gruppspel (segrar mot IBK Lund, Lomma, Åby/Klippan och Åstorp B). Fem av matcherna gjorde laget i en turnering i Göteborg.

Bra för gruppdynamiken

– Vi började skakigt, men vände 2-5 till 6-5 i första gruppmatchens sista tio minuter. Sedan gick vi till semifinal, det var bra, men framför allt var cupen lyckad rent gruppdynamitikmässigt, tycker Robban.

I ”vanliga” träningsmatcher har Eslöv förlorat mot Röke och senast i lördags mot Lunds division 1-lag i ett seriegenrep som slutade 3-13.

– Jag ville ha en riktig värdemätare och målet med att möta Lund var att få veta vad vi har att jobba vidare på, säger Robban och lägger till att de tyvärr saknade så många spelare att han själv fick hoppa in på planen.

– Min första och sista match på banan, försäkrar han med ett lätt skratt.

Premiär på söndag mot Lund

På söndag inleder Eslöv poängjakten med match på bortaplan mot IBK Lund.

Om det inte var för att Stanstad och Willands dragit sig ur, så skulle division 2 södra ha spelat som en enkelserie med efter följande upp- och nedflyttningsserie. Så blir det inte. Med 13 i stället för 15 lag blev det en traditionell serie med dubbelmöten.

– Det tror och hoppas jag gynnar oss eftersom vi har ett så nykomponerat lag, spekulerar Robert Andersson, vars Eslöv kommer att spela fyra av sina tolv hemmamatcher i Eslövshallen.

De övriga spelas i Sallerupshallen, hemmaborgen där de bedriver sin träning.

Robert Andersson är ny för året som tränare i Eslövs IBF.
Foto: Mattias Persson

FAKTA

Division 2 Skåne

25 september: Röke IBK-IK Palmstaden (19.30), Örkelljunga IF-Malmhaug IBF (19.30), Svedala-Höllvikens IBF B (20), FBC Engelholm-Bjärreds IBK (20).

27 september: IBK Lund-Eslövs IBF (14.30), Lomma FBC-FBC Helsingborg (15).

OBS! Även Skurups IBK ingår i serien, som består av 13 lag. Skurup begår premiär den 2 oktober på hemmaplan mot Lomma. Egentligen skulle även Willand och Stanstad ha ingått i denna serie, men båda har valt att dra sig ur.

Sport

Efter missen – Roma tilldöms förlust

Roma tog fel på Amadou Diawaras ålder. Det kostade laget en 0-3-förlust.
Foto: Paola Garbuio/AP/TT
Sport
Sport

Roma tilldöms förlust med 0–3 i Serie A-premiären mot Hellas Verona av den italienska ligaorganisationen, eftersom storklubben registrerat spelaren Amadou Diawara på fel sätt i truppen. Det skriver flera italienska medier.

Diawara fyllde 23 år i juli, men sattes upp på Romas lista över spelare som är under 22 år inför den här säsongen. Spelare på den listan räknas inte med i den totala trupplistan – som bara får innehålla 25 namn.

Diawara hoppade in i den 89:e minuten i matchen mot Hellas Verona, som på planen slutade mållös.

Sky skriver att Roma nu har sju dagar på sig att överklaga beslutet.

2016 tilldömdes Sassuolo också förlust i en ligamatch mot Pescara, efter att ha gjort ett liknande misstag.

Sport

Sverige EM-laddar mot Ungern

Det svenska handbollslandslaget, här med Johanna Bundsen i målet, EM.laddar i Trollhättan med matcher mot Ungern. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Handbollslandslaget gör som både 2017 och 2018 och mästerskapsladdar i Trollhättan.

Där ska man också möta Ungern i två landskamper, den 28 och 29 november, inför avfärden till Danmark där Sverige spelar sitt EM-gruppspel.

"Vi ser verkligen fram emot att ladda upp i Trollhättan inför EM och där få två matcher mot Ungern där vi kan finslipa vårt spel. Ungern är en bra motståndare som ligger på ungefär samma nivå som vi gör och blir en bra värdemätare på var vi står inför EM", säger förbundskaptenen Tomas Axnér i ett pressmeddelande.

Sverige hade läger i Trollhättan inför VM i Tyskland 2017 och EM i Frankrike 2018 där det blev en fjärde- respektive sjätteplats.

"Vi har trivts bra där. Tack vare bra uppladdningar kom vi förberedda till såväl VM som EM med bra slutplaceringar som följd", säger målvakten Johanna Bundsen som hoppas bli uttagen i EM-truppen.

NÄSTA ARTIKEL