RÖSTÅNGA

Misslyckat inbrott mot Ica

Artikel RÖSTÅNGA Ett försök till inbrott gjordes mot Ica i Röstånga under tisdagsmorgonen.

Ett försök till inbrott gjordes mot Ica i Röstånga under tisdagsmorgonen.

Någon eller några personer hade till avsikt att bryta upp en dörr, men av någon anledning misslyckades man helt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Omskriven IS-kvinna får stöd i domstol

Ett odaterat foto på Shamima Begum, som reste till Syrien 2015 för att ansluta sig till terrororganisationen IS. Arkivbild.
Utrikes
Utrikes

Den 20-åriga Shamima Begum har rätt att återvända till sitt forna hemland Storbritannien, efter att ha lämnat landet för att ingå i terrororganisationen IS i Syrien 2015.

En appellationsdomstol fastslår hennes rätt att på plats i Storbritannien bestrida inrikesdepartementets beslut att dra in hennes brittiska medborgarskap. Domstolen påpekar att Begum inte fått en rättvis juridisk möjlighet att föra sin talan från det syriska flyktingläger där hon befinner sig.

Inrikesdepartementet säger att beslutet är en besvikelse och att man ska försöka överklaga.

Begum kom att personifiera många av dem som lämnat sina hemländer för att stödja terrororganisationen. Begum var 15 år när hon anslöt sig. Hon har fött tre barn sedan hon lämnade Bethnal Green i London, och alla tre är döda.

För närvarande befinner sig 20-åringen i lägret Roj i norra Syrien.

Inrikes

Skarpare krav för smittspårning i Stockholm

Den som testar sig via 1177 och får ett positivt testsvar kommer nu ombes att bekräfta för vården att man kontaktat de som kan ha exponerats. Arkivbild.
Den som testar sig via 1177 och får ett positivt testsvar kommer nu ombes att bekräfta för vården att man kontaktat de som kan ha exponerats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Inrikes
Inrikes Från och med nu kräver Region Stockholm att den som testats positivt för covid-19 också bekräftar att smittspårning har genomförts. Den som inte gör det kan kontaktas av smittskyddet för att få hjälp med arbetet.

Sedan Region Stockholm införde fri provtagning för covid-19 har tiotusentals personer testat sig. De som fått positivt testsvar har därefter uppmanats att ta kontakt med de personer i deras närhet som kan ha utsatts för viruset.

Nu går smittskyddet i Stockholm ett steg längre och vill att den som testats positivt också bekräftar i regionens app att smittspårningen är genomförd. Den som inte bekräftar det kan bli kontaktad av en nyinrättad grupp som hjälper till med smittspårningen.

– Syftet med hela processen är att vinna tid, att få informationen till dem som kan ha blivit exponerade så fort som möjligt för att bryta smittkedjorna. Med rätt information om symtom och testning kan vi snabbare få spridningen att minska, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Gäller bara test via 1177

De fall som upptäcks i vården eller på särskilda boenden kommer även i fortsättningen att smittspåras med resurser inom vården. De nya rutinerna gäller enbart de som beställer ett test via 1177.

Totalt har 25 personer utbildats som i skift ska bistå med smittspårningen. Än är det inte tydligt exakt hur smittspårningsteamet ska hjälpa den som inte lycktas informera alla sina kontakter.

– Man tar kontakt, försöker ta reda på vad som är problemet och försöker i varje enskilt fall lösa det. Det kan vara att man har svårt med definitionen av kontakt eller exponering, eller att man inte kan nå alla sina kontakter. Exakt hur det ser ut kommer växa fram med tiden, säger Per Follin.

"Inte integritetskränkande"

Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men Per Follin säger att han utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen. Han ser heller inte att kravet på kontakt med smittskyddet kan uppfattas som integritetskränkande.

– Det här är ju folk som sökt vård och provtagning via 1177, så på så sätt kan det ses som att man redan medverkar. Informationen finns ju om att man kan bli kontaktad, så jag ser inte att det skulle kunna uppfattas som integritetskränkande, säger Per Follin.

Lucas Brischetto/TT

Eslöv

Sliten vägbelysning byts ut

Vägbelysning i Stehags kyrkby byts ut. Entreprenadledare Joakim Ingves (t h) på Eslövs kommun övervakar arbetet som leds av Martin Skoog (t v) från Site.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
STEHAG De närmaste veckorna byts vägbelysningen i Stehags kyrkby ut mot modernare utrustning.

I dag finns 26 stycken åtta meter höga trästolpar utmed de tre vägarna in i Stehags kyrkby. Samtliga ska plockas bort och ersättas med nya stolpar med moderna och energisnåla LED-lampor.

– Trästolparna är gamla och slitna och en del av dem lutar. Några är redan utbytta och de andra kan på sikt utgöra en fara om de till slut välter, säger Joakim Ingves, entreprenadledare på Eslövs kommun.

Dessutom försvinner de luftburna ledningarna.

– De nya ledningarna grävs ner i marken. Det blir mycket driftsäkrare och mindre risk för skador och strömavbrott.

Klart inom sex veckor

Arbetet inleddes häromdagen och väntas pågå 5-6 veckor. Det utförs av samma gäng som fixade ny belysning och grusbeläggning i Gyaslingan i våras.

– Utmaningen här är att det är ganska brant i slänten där vi gräver, och som alltid trafiken, säger Martin Skoog, arbetsledare för företaget Site som är underentreprenör till Vattenfall som Eslövs kommun har ramavtal med.

År 2017 gjorde Eslövs kommun en stor inventering av all den vägbelysning som man genom åren tagit över från dåvarande Vägverket. Det handlar om anläggningar som kan vara så gamla som från 1960-talet.

Det är bitvis branta slänter utmed vägsträckorna, vilket är lite av en utmaning för grävmaskinisterna. Stolparna placeras ungefär en meter från vägkanten.
Foto: Henrik Lindahl

Vid inventeringen kom kommunen fram till att cirka en tredjedel av de här gamla belysningsstolparna inte var nödvändiga och skulle successivt plockas bort. Men belysningen i Stehags kyrkby får alltså vara kvar.

Svagare ljus på natten

En annan nyhet är att den nya anläggningen får så kallad nattsläckning, vilket innebär att ljusstyrkan minskas något mellan klockan 23 och 05, för att spara pengar och energi.

När grävarbetena pågår kommer det inte att vara avstängt för trafik men det blir begränsad framkomlighet där grävmaskinerna befinner sig. Efter avslutat dagpass är tanken att plocka undan utrustningen så att full framkomlighet råder tills arbetet återupptas igen nästa dag.

Nästa projekt väntas bli Kärrtorp, och under 2021 hoppas kommunen kunna gå vidare med fler platser, men det är i dagsläget inte spikat vilka.

Kostnaden för den nya belysningen i Stehags kyrkby är beräknad till 900 000 kronor och tas ur kommunens budget.

Några av de nuvarande stolparna lutar betydligt.
Foto: Henrik Lindahl

Svalöv

Svalöv ligger inte efter Landskrona

Ordförande i bildningsnämnden tillbakavisar Liberalernas kritik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svalöv
Lokal debatt SkD
Lokal Debatt Den 14:e juli publicerades en insändare ifrån Liberalerna i Svalöv. I denna
insändare uttrycker Liberalernas Torbjörn Ekelund och Annelie Frykholm
en önskan om att Svalövs kommun borde minska antalet assistenter och
istället satsa på speciallärare.

Insändare

Jag vill ge dem rätt i att det är klokt att inte bara sätta in assistenter, utan att utreda elevernas egentliga behov och möta eleven på ett sätt som är gynnsamt för eleven.

Det jag anser lite märkligt med Liberalernas önskan är att det redan under tiden då Torbjörn Ekelund själv satt som ordförande i bildningsnämnden påbörjades ett intensivt arbete med att höja andelen behöriga till gymnasiet i Svalövs kommuns skolor.

Ett av ämnena som då lyftes av utbildningschef Hans Dahlqvist var att vi arbetade på fel sätt med att sätta in assistenter för elever som behöver stöd av duktiga pedagoger.

En omställning av arbetet med elever i behov av särskilt stöd har påbörjats. Elevhälsoarbetet har utvecklats och antalet elevassistenter har minskat.

Vidare har utbildningschefen begärt och fått bildningsnämndens uppdrag att utreda behovet av en resursskola i Svalövs kommun.

Liberalernas Annelie Frykholm sitter numera som ledamot i nämnden och har garanterat hört hur viktigt sektor utbildning ser på måluppfyllelsen och sett vilket arbete som görs för att lyfta de elever som riskerar att inte komma vidare till gymnasiet.

Svalövs kommuns utbildningssektor arbetar redan idag på ett sätt som till många delar liknar det som Liberalerna lyfter fram som grannkommunernas lyckade recept på att nå en högre måluppfyllelse. Detta vet Liberalerna om.

Vidare konstateras i insändaren att Svalövs skolor halkar efter i våra resultat. Detta är direkt felaktigt.

Utan att jämföra oss med andra kan jag konstatera att Svalöv har under de senaste åren ökat andelen behöriga till gymnasiet ifrån 72,8% läsåret 2016/2017 till 86,7% för läsåret 2018/2019. För läsåret 2019/2020 landade gymnasiebehörigheten på 85,3%.

Förra läsåret låg Svalöv över rikssnittet, vilket inte Landskrona gjorde.

Även det genomsnittliga meritvärdet för åk. 9 var för läsåret 2018/2019 det högsta noterade i skolverkets statistik som sträcker sig tillbaka till läsåret 1997/1998.

Detta är ett stort steg i rätt riktning och ett kvitto på att det arbete som görs ger resultat. Detta känner rimligtvis Liberalerna till.

Kim Hellström (SD),

ordförande i bildningsnämnden,

Svalöv

Skurup

”Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det”

Lars Fredriksson håller i två målningar.
Det är mycket annat än själva målandet som ingår i att vara konstnär.
Foto: Axel Hilleskog
Skurup
Hörte Att vara konstnär är inte bara att styras av lusten utan innebär mycket hårt slit och tvivel. Det tycker målaren Lars Fredriksson som ställer ut i Fiskarhuset till helgen.

Han är utbildad civilingenjör och projektledare på industrijätten Alfa Laval i Lund och på fritiden målar han färgglada abstrakta verk. Han kunde inte vara utan den ena eller andra av de två väsensskilda delarna av sitt liv.

– Jag är en sifferkille och stormtrivs med mitt jobb. Konsten är en kontrast som skapar energi och en väldigt fin balans i livet och inget som jag kan kväva.

Lars Fredriksson
Lars Fredriksson har tidigare ställt ut i bland annat Warrington, England.
Foto: Axel Hilleskog

Måla, det har han gjort sedan barnsben. För drygt tolv år sedan införskaffade han stora dukar och började ta sitt måleri på allvar.

– Det hade nog mycket att göra med att jag lämnade studentlivet i Lund och fick en relativt stor lägenhet i Malmö. Och då infann sig något slags tomrum.

– Då målade jag svanar men det är ingenting jag identifierar mig med nu. Alla de målningarna hänger hos mina föräldrar. Jag kallar deras hus för ”outleten”.

Länge hade han en romantiserad bild av konsten.

– Det är verkligen berg och dalar. Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det. Det är så många baksidor av det och mycket slit. Bara logistiken till en utställning, alla förberedelser...jag har trott att jag har lagt ner målandet flera gånger. Men jag har ett kall och kommer nog inte sluta så länge jag har mina händer och ögon med mig.

Lars Fredrikssons målning.
Lars Fredriksson målar gärna med grundfärger och ett genomgående inslag är det går att skönja solsken och vatten.
Foto: Axel Hilleskog

Tidigare tecknade han men Lars insåg att han styrka finns i måleriet.

– Jag var extremt petig innan och jag är fortfarande petig men det här är mycket grövre och ett helt annat uttryck som jag tycker mer om och som känns friare.

– Men jag vill ändå inte bli spretig. För länge sen sa en gallerist till mig att jag var spretig och att det måste gå att se att det är en ”Fredriksson”, och det har jag burit med mig.

På lördag startar hans utställning, som han själv döpt till ”Stabilitet”, i Fiskarhuset i Hörte hamn. Då kommer han ställa ut en blandning av orginalverk och posters. Inspiration till målningarna har han hämtat från sitt eget liv.

– Varje målning berättar en historia för mig men jag har inget budskap med den här utställningen och vill inte ha det. Jag tycker ofta att måleri kan få vara måleri och man måste inte tvunget förmedla något mer än upplevelsen. Vad målningarna betyder för mig är kanske oväsentligt för någon annan.

Utställningen pågår lördag till söndag mellan klockan 12 och 18.

Målning av Lars Fredriksson.
Han målar mestadels med akryl.
Foto: Axel Hilleskog
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Sport

Lindblom kan få pris efter cancerbehandling

Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Foto: Karl B DeBlaker/AP/TT
Sport
Sport Philadelphias Oskar Lindblom, som gått igenom en cancerbehandling, är en av tre nominerade till NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy, enligt TSN.
Priset tilldelas den spelare i ligan som under säsongen bäst exemplifierat uthållighet, sportmannaanda och hängivenhet till ishockeyn.

Forwarden Lindblom inledde den nordamerikanska ishockeysäsongen med elva mål och sju assist på 30 matcher innan han i december fick beskedet att han drabbats av Ewings sarkom, en slags skelettcancer, och inte spelade mer under säsongen.

För några veckor sedan avslutade 23-åringen sin cellgiftsbehandling.

– Det känns som att fira födelsedag, julafton och alla de där högtiderna på en och samma gång. Det känns underbart att vara klar. Jag kan knappt bärga mig över att få återgå till ett normalt liv igen och börja känna att jag lever, sade Oskar Lindblom till Philadelphias webbplats, enligt TSN.

Övriga två nominerade till Bill Masterton Memorial Trophy är Dallas Stephen Johns och Ottawas Bobby Ryan. Johns kom i januari tillbaka till ishockeyn efter knappt två års frånvaro på grund av posttraumatisk huvudvärk och Ryan har kommit tillbaka efter alkoholproblem, enligt TSN.

NHL-galan, som skulle ha arrangerats i Las Vegas den 18 juni, är framflyttad till den 25 mars nästa år på grund av coronapandemin.

Kultur och nöje

Winona Ryder: Depp var aldrig våldsam mot mig

Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Winona Ryder säger att misshandelsanklagelserna mot ex-sambon Johnny Depp är "omöjliga att tro på", skriver BBC.

Johnny Depps förtalsrättegång mot den brittiska tabloidtidningen The Sun pågår i London sedan den 7 juli. Tidningen beskrev i en artikel 2018 Depp som "hustrumisshandlare", efter att Depps exfru, skådespelaren Amber Heard, 2016 anklagat sin dåvarande make för misshandel.

Winona Ryder berättar i ett uttalande att Depp "aldrig, aldrig var våldsam" mot henne under deras fyra år långa relation.

"Jag vill inte kalla någon för en lögnare, men utifrån min erfarenhet av Johnny är det omöjligt att tro att sådana hemska anklagelser är sanna", säger hon enligt BBC.

"Idén om att han skulle vara en ovanligt våldsam person är det längsta man kan komma från den Johnny jag kände och älskade."

Johnny Depp och Amber Heard har båda anklagat varandra för misshandel under sitt korta äktenskap, som varade i 15 månader och tog slut i januari 2017.

Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Foto: Alastair Grant

Sport

Stortalangen lämnar NBA-bubblan för familjen

New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
Foto: Rusty Costanza/AP/TT
Sport
Sport New Orleans Zion Williamson har lämnat NBA-bubblan i Orlando för att ta hand om ett akut sjukdomsrelaterat familjeärende, rapporterar Pelicans på sin Twitter.
Tanken är att den 20-årige stortalangen vid ett senare tillfälle ska återvända till laget för återstarten av basketligan.

"Vi stöttar Zions beslut att lämna NBA:s campus, för att vara med sin familj, till fullo", skriver klubben i ett uttalande.

Fler detaljer än så vill inte Pelicans delge.

När han väl återvänder till Orlando måste Williamson sitta i karantän i sitt hotellrum och sedan testas negativt för covid-19 innan han kan möta upp laget igen.

20-åringen, som blev förstavalet i NBA-draften förra sommaren, har redan satt avtryck i ligan. Forwardens debut fick dock skjutas upp till i januari då han drogs med en knäskada under hösten. På de matcher han hann spela fram till att NBA stängde ner, för coronapandemin den 11 mars, svarade ligans nya stjärnskott för ett poängsnitt på 23,6 per match.

Den amerikanska basketligan ska starta natten till den 31 juli svensk tid och säkerhetsföreskrifterna är stränga för att undvika smittspridning av coronaviruset.

NÄSTA ARTIKEL