Henrik Widegren, känd från Fråga lund, är årets granmätare i Lund. Foto: Mikael Ankarvik

Granen mättes av en känd läkare

lund Årets granmätare blev Henrik Widegren, känd från åtskilliga sammanhang, men på senare tid kanske mest från populära tv-programmet Fråga Lund.
– Finns det syrgas på den höjden, frågade han ståendes i skyliften iförd såväl säkerhetssele som bygghjälm.

Henrik Widegren är doktor i medicinsk vetenskap och verksam som specialistläkare inom öron-, näs- och halssjukdomar och foniatri vid Lunds universitet. Vid sidan av sin läkargärning han varit med i en hel del musik- och underhållningssammanhang. Under 1990-talet var han en av de ledande aktörerna inom Lundaspexarna. Bland annat gjorde han huvudrollen i Uarda 1998.

Widegren är dessutom en av initiativtagarna till Lunds musikteater som producerat två uppsättningar.
Med underhållningskvartetten Last Call, vilken han var med och grundade, lyckades han 2008 vid en doktorspromotion till den milda grad reta upp genusprofessorn Tiina Rosengren med protestvisesatiren ”Folkets rättigheter” att hon avbröt framträdandet genom att rusa fram och skrika ”fuck you”.
Någon jätteerfarenhet av granar har Henrik Widegren emellertid inte.
– Nej, hemma står det en plastgran till jul. Vi tänkte att det skulle vara mer miljövänligt.

Årets mätare är nummer 31 i raden av mer eller mindre kända lundensare som fått hedersuppdraget av Lionsklubben i Lund. Den första var Gun Hellsvik 1988.
Fram till Lions julmarknad på skyltsöndagen kommer det förseglade kuvertet med Henrik Widegrens mätresultat att ligga inlåst i ett kassaskåp i Rådhuset. Under julmarknaden, som avhandlas mellan 12-16.30 på skyltsöndagen den 1 december, går det sedan bra att gissa granens höjd. Den som kommer närmast vinner fem presentkort.
Det har hänt att två gissare hamnat inom samma centimeter. Då har man fått lotta.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...