Kultur

En septiljon barnbarn

Artikel Kultur och Nöje Martina Jarminder har läst den omtalade boken Insekternas planet.

Insekternas planet är lika rolig som lärorik. Professorn i bevarandebiologi Anne Sverdrup-Thygeson, har lyckats sälja en bok om vad som händer i gamla stubbar till 20 länder. Det känns helt rimligt efter att ha läst den. Om man som jag kunde relativt lite om insekter (vilket jag inte visste förrän jag läste boken) var inlärningskurvan brant: jag kan nu svara initierat på frågor om dyngbaggar och berätta hur zombiestekeln arbetar. Sverdrup-Thygeson är en begåvad och rolig folkbildare som suddar ut gränsen mellan nöjesläsning och lärande, vilket de som lyssnade på hennes sommarprat redan vet.

Ibland måste hon använda rymdliknelser för att illustrera hur många insekterna faktiskt är. Hur ser en septiljon, med 42 nollor efter sig, ut i praktiken? Som en boll större än avståndet från jorden till solen. Så många bananflugor skulle det bli om ett enda par fick föröka sig obehindrat under ett år. En septiljon barn och barnbarn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skarpare krav för smittspårning i Stockholm

Den som testar sig via 1177 och får ett positivt testsvar kommer nu ombes att bekräfta för vården att man kontaktat de som kan ha exponerats. Arkivbild.
Den som testar sig via 1177 och får ett positivt testsvar kommer nu ombes att bekräfta för vården att man kontaktat de som kan ha exponerats. Arkivbild.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Inrikes
Inrikes Från och med nu kräver Region Stockholm att den som testats positivt för covid-19 också bekräftar att smittspårning har genomförts. Den som inte gör det kan kontaktas av smittskyddet för att få hjälp med arbetet.

Sedan Region Stockholm införde fri provtagning för covid-19 har tiotusentals personer testat sig. De som fått positivt testsvar har därefter uppmanats att ta kontakt med de personer i deras närhet som kan ha utsatts för viruset.

Nu går smittskyddet i Stockholm ett steg längre och vill att den som testats positivt också bekräftar i regionens app att smittspårningen är genomförd. Den som inte bekräftar det kan bli kontaktad av en nyinrättad grupp som hjälper till med smittspårningen.

– Syftet med hela processen är att vinna tid, att få informationen till dem som kan ha blivit exponerade så fort som möjligt för att bryta smittkedjorna. Med rätt information om symtom och testning kan vi snabbare få spridningen att minska, säger Per Follin, chef för Smittskydd Stockholm.

Gäller bara test via 1177

De fall som upptäcks i vården eller på särskilda boenden kommer även i fortsättningen att smittspåras med resurser inom vården. De nya rutinerna gäller enbart de som beställer ett test via 1177.

Totalt har 25 personer utbildats som i skift ska bistå med smittspårningen. Än är det inte tydligt exakt hur smittspårningsteamet ska hjälpa den som inte lycktas informera alla sina kontakter.

– Man tar kontakt, försöker ta reda på vad som är problemet och försöker i varje enskilt fall lösa det. Det kan vara att man har svårt med definitionen av kontakt eller exponering, eller att man inte kan nå alla sina kontakter. Exakt hur det ser ut kommer växa fram med tiden, säger Per Follin.

"Inte integritetskränkande"

Det finns inga rättsliga påföljder för den som inte vill samarbeta med regionen i smittspårningsarbetet, men Per Follin säger att han utgår ifrån att den som tagit ett test gjort det för att hjälpa till att minska smittspridningen. Han ser heller inte att kravet på kontakt med smittskyddet kan uppfattas som integritetskränkande.

– Det här är ju folk som sökt vård och provtagning via 1177, så på så sätt kan det ses som att man redan medverkar. Informationen finns ju om att man kan bli kontaktad, så jag ser inte att det skulle kunna uppfattas som integritetskränkande, säger Per Follin.

Lucas Brischetto/TT

Eslöv

Sliten vägbelysning byts ut

Vägbelysning i Stehags kyrkby byts ut. Entreprenadledare Joakim Ingves (t h) på Eslövs kommun övervakar arbetet som leds av Martin Skoog (t v) från Site.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
STEHAG De närmaste veckorna byts vägbelysningen i Stehags kyrkby ut mot modernare utrustning.

I dag finns 26 stycken åtta meter höga trästolpar utmed de tre vägarna in i Stehags kyrkby. Samtliga ska plockas bort och ersättas med nya stolpar med moderna och energisnåla LED-lampor.

– Trästolparna är gamla och slitna och en del av dem lutar. Några är redan utbytta och de andra kan på sikt utgöra en fara om de till slut välter, säger Joakim Ingves, entreprenadledare på Eslövs kommun.

Dessutom försvinner de luftburna ledningarna.

– De nya ledningarna grävs ner i marken. Det blir mycket driftsäkrare och mindre risk för skador och strömavbrott.

Klart inom sex veckor

Arbetet inleddes häromdagen och väntas pågå 5-6 veckor. Det utförs av samma gäng som fixade ny belysning och grusbeläggning i Gyaslingan i våras.

– Utmaningen här är att det är ganska brant i slänten där vi gräver, och som alltid trafiken, säger Martin Skoog, arbetsledare för företaget Site som är underentreprenör till Vattenfall som Eslövs kommun har ramavtal med.

År 2017 gjorde Eslövs kommun en stor inventering av all den vägbelysning som man genom åren tagit över från dåvarande Vägverket. Det handlar om anläggningar som kan vara så gamla som från 1960-talet.

Det är bitvis branta slänter utmed vägsträckorna, vilket är lite av en utmaning för grävmaskinisterna. Stolparna placeras ungefär en meter från vägkanten.
Foto: Henrik Lindahl

Vid inventeringen kom kommunen fram till att cirka en tredjedel av de här gamla belysningsstolparna inte var nödvändiga och skulle successivt plockas bort. Men belysningen i Stehags kyrkby får alltså vara kvar.

Svagare ljus på natten

En annan nyhet är att den nya anläggningen får så kallad nattsläckning, vilket innebär att ljusstyrkan minskas något mellan klockan 23 och 05, för att spara pengar och energi.

När grävarbetena pågår kommer det inte att vara avstängt för trafik men det blir begränsad framkomlighet där grävmaskinerna befinner sig. Efter avslutat dagpass är tanken att plocka undan utrustningen så att full framkomlighet råder tills arbetet återupptas igen nästa dag.

Nästa projekt väntas bli Kärrtorp, och under 2021 hoppas kommunen kunna gå vidare med fler platser, men det är i dagsläget inte spikat vilka.

Kostnaden för den nya belysningen i Stehags kyrkby är beräknad till 900 000 kronor och tas ur kommunens budget.

Några av de nuvarande stolparna lutar betydligt.
Foto: Henrik Lindahl

Svalöv

Svalöv ligger inte efter Landskrona

Ordförande i bildningsnämnden tillbakavisar Liberalernas kritik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svalöv
Lokal debatt SkD
Lokal Debatt Den 14:e juli publicerades en insändare ifrån Liberalerna i Svalöv. I denna
insändare uttrycker Liberalernas Torbjörn Ekelund och Annelie Frykholm
en önskan om att Svalövs kommun borde minska antalet assistenter och
istället satsa på speciallärare.

Insändare

Jag vill ge dem rätt i att det är klokt att inte bara sätta in assistenter, utan att utreda elevernas egentliga behov och möta eleven på ett sätt som är gynnsamt för eleven.

Det jag anser lite märkligt med Liberalernas önskan är att det redan under tiden då Torbjörn Ekelund själv satt som ordförande i bildningsnämnden påbörjades ett intensivt arbete med att höja andelen behöriga till gymnasiet i Svalövs kommuns skolor.

Ett av ämnena som då lyftes av utbildningschef Hans Dahlqvist var att vi arbetade på fel sätt med att sätta in assistenter för elever som behöver stöd av duktiga pedagoger.

En omställning av arbetet med elever i behov av särskilt stöd har påbörjats. Elevhälsoarbetet har utvecklats och antalet elevassistenter har minskat.

Vidare har utbildningschefen begärt och fått bildningsnämndens uppdrag att utreda behovet av en resursskola i Svalövs kommun.

Liberalernas Annelie Frykholm sitter numera som ledamot i nämnden och har garanterat hört hur viktigt sektor utbildning ser på måluppfyllelsen och sett vilket arbete som görs för att lyfta de elever som riskerar att inte komma vidare till gymnasiet.

Svalövs kommuns utbildningssektor arbetar redan idag på ett sätt som till många delar liknar det som Liberalerna lyfter fram som grannkommunernas lyckade recept på att nå en högre måluppfyllelse. Detta vet Liberalerna om.

Vidare konstateras i insändaren att Svalövs skolor halkar efter i våra resultat. Detta är direkt felaktigt.

Utan att jämföra oss med andra kan jag konstatera att Svalöv har under de senaste åren ökat andelen behöriga till gymnasiet ifrån 72,8% läsåret 2016/2017 till 86,7% för läsåret 2018/2019. För läsåret 2019/2020 landade gymnasiebehörigheten på 85,3%.

Förra läsåret låg Svalöv över rikssnittet, vilket inte Landskrona gjorde.

Även det genomsnittliga meritvärdet för åk. 9 var för läsåret 2018/2019 det högsta noterade i skolverkets statistik som sträcker sig tillbaka till läsåret 1997/1998.

Detta är ett stort steg i rätt riktning och ett kvitto på att det arbete som görs ger resultat. Detta känner rimligtvis Liberalerna till.

Kim Hellström (SD),

ordförande i bildningsnämnden,

Svalöv

Skurup

”Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det”

Lars Fredriksson håller i två målningar.
Det är mycket annat än själva målandet som ingår i att vara konstnär.
Foto: Axel Hilleskog
Skurup
Hörte Att vara konstnär är inte bara att styras av lusten utan innebär mycket hårt slit och tvivel. Det tycker målaren Lars Fredriksson som ställer ut i Fiskarhuset till helgen.

Han är utbildad civilingenjör och projektledare på industrijätten Alfa Laval i Lund och på fritiden målar han färgglada abstrakta verk. Han kunde inte vara utan den ena eller andra av de två väsensskilda delarna av sitt liv.

– Jag är en sifferkille och stormtrivs med mitt jobb. Konsten är en kontrast som skapar energi och en väldigt fin balans i livet och inget som jag kan kväva.

Lars Fredriksson
Lars Fredriksson har tidigare ställt ut i bland annat Warrington, England.
Foto: Axel Hilleskog

Måla, det har han gjort sedan barnsben. För drygt tolv år sedan införskaffade han stora dukar och började ta sitt måleri på allvar.

– Det hade nog mycket att göra med att jag lämnade studentlivet i Lund och fick en relativt stor lägenhet i Malmö. Och då infann sig något slags tomrum.

– Då målade jag svanar men det är ingenting jag identifierar mig med nu. Alla de målningarna hänger hos mina föräldrar. Jag kallar deras hus för ”outleten”.

Länge hade han en romantiserad bild av konsten.

– Det är verkligen berg och dalar. Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det. Det är så många baksidor av det och mycket slit. Bara logistiken till en utställning, alla förberedelser...jag har trott att jag har lagt ner målandet flera gånger. Men jag har ett kall och kommer nog inte sluta så länge jag har mina händer och ögon med mig.

Lars Fredrikssons målning.
Lars Fredriksson målar gärna med grundfärger och ett genomgående inslag är det går att skönja solsken och vatten.
Foto: Axel Hilleskog

Tidigare tecknade han men Lars insåg att han styrka finns i måleriet.

– Jag var extremt petig innan och jag är fortfarande petig men det här är mycket grövre och ett helt annat uttryck som jag tycker mer om och som känns friare.

– Men jag vill ändå inte bli spretig. För länge sen sa en gallerist till mig att jag var spretig och att det måste gå att se att det är en ”Fredriksson”, och det har jag burit med mig.

På lördag startar hans utställning, som han själv döpt till ”Stabilitet”, i Fiskarhuset i Hörte hamn. Då kommer han ställa ut en blandning av orginalverk och posters. Inspiration till målningarna har han hämtat från sitt eget liv.

– Varje målning berättar en historia för mig men jag har inget budskap med den här utställningen och vill inte ha det. Jag tycker ofta att måleri kan få vara måleri och man måste inte tvunget förmedla något mer än upplevelsen. Vad målningarna betyder för mig är kanske oväsentligt för någon annan.

Utställningen pågår lördag till söndag mellan klockan 12 och 18.

Målning av Lars Fredriksson.
Han målar mestadels med akryl.
Foto: Axel Hilleskog

Sport

Lindblom kan få pris efter cancerbehandling

Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Foto: Karl B DeBlaker/AP/TT
Sport
Sport Philadelphias Oskar Lindblom, som gått igenom en cancerbehandling, är en av tre nominerade till NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy, enligt TSN.
Priset tilldelas den spelare i ligan som under säsongen bäst exemplifierat uthållighet, sportmannaanda och hängivenhet till ishockeyn.

Forwarden Lindblom inledde den nordamerikanska ishockeysäsongen med elva mål och sju assist på 30 matcher innan han i december fick beskedet att han drabbats av Ewings sarkom, en slags skelettcancer, och inte spelade mer under säsongen.

För några veckor sedan avslutade 23-åringen sin cellgiftsbehandling.

– Det känns som att fira födelsedag, julafton och alla de där högtiderna på en och samma gång. Det känns underbart att vara klar. Jag kan knappt bärga mig över att få återgå till ett normalt liv igen och börja känna att jag lever, sade Oskar Lindblom till Philadelphias webbplats, enligt TSN.

Övriga två nominerade till Bill Masterton Memorial Trophy är Dallas Stephen Johns och Ottawas Bobby Ryan. Johns kom i januari tillbaka till ishockeyn efter knappt två års frånvaro på grund av posttraumatisk huvudvärk och Ryan har kommit tillbaka efter alkoholproblem, enligt TSN.

NHL-galan, som skulle ha arrangerats i Las Vegas den 18 juni, är framflyttad till den 25 mars nästa år på grund av coronapandemin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Kultur och nöje

Winona Ryder: Depp var aldrig våldsam mot mig

Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Winona Ryder säger att misshandelsanklagelserna mot ex-sambon Johnny Depp är "omöjliga att tro på", skriver BBC.

Johnny Depps förtalsrättegång mot den brittiska tabloidtidningen The Sun pågår i London sedan den 7 juli. Tidningen beskrev i en artikel 2018 Depp som "hustrumisshandlare", efter att Depps exfru, skådespelaren Amber Heard, 2016 anklagat sin dåvarande make för misshandel.

Winona Ryder berättar i ett uttalande att Depp "aldrig, aldrig var våldsam" mot henne under deras fyra år långa relation.

"Jag vill inte kalla någon för en lögnare, men utifrån min erfarenhet av Johnny är det omöjligt att tro att sådana hemska anklagelser är sanna", säger hon enligt BBC.

"Idén om att han skulle vara en ovanligt våldsam person är det längsta man kan komma från den Johnny jag kände och älskade."

Johnny Depp och Amber Heard har båda anklagat varandra för misshandel under sitt korta äktenskap, som varade i 15 månader och tog slut i januari 2017.

Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Foto: Alastair Grant

Sport

Stortalangen lämnar NBA-bubblan för familjen

New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
Foto: Rusty Costanza/AP/TT
Sport
Sport New Orleans Zion Williamson har lämnat NBA-bubblan i Orlando för att ta hand om ett akut sjukdomsrelaterat familjeärende, rapporterar Pelicans på sin Twitter.
Tanken är att den 20-årige stortalangen vid ett senare tillfälle ska återvända till laget för återstarten av basketligan.

"Vi stöttar Zions beslut att lämna NBA:s campus, för att vara med sin familj, till fullo", skriver klubben i ett uttalande.

Fler detaljer än så vill inte Pelicans delge.

När han väl återvänder till Orlando måste Williamson sitta i karantän i sitt hotellrum och sedan testas negativt för covid-19 innan han kan möta upp laget igen.

20-åringen, som blev förstavalet i NBA-draften förra sommaren, har redan satt avtryck i ligan. Forwardens debut fick dock skjutas upp till i januari då han drogs med en knäskada under hösten. På de matcher han hann spela fram till att NBA stängde ner, för coronapandemin den 11 mars, svarade ligans nya stjärnskott för ett poängsnitt på 23,6 per match.

Den amerikanska basketligan ska starta natten till den 31 juli svensk tid och säkerhetsföreskrifterna är stränga för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Utrikes

Oppositionen i Polen överklagar valresultat

Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Foto: Czarek Sokolowski
Utrikes
Utrikes

Polska Medborgarplattformen överklagar resultatet i landets presidentval den 12 juli.

Partiets kandidat Rafal Trzaskowski fick med knapp marginal se sig slagen av den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

I sin inlaga till landets högsta domstol tar Medborgarplattformen upp påstådda problem med väljarregistrering, valsedlar som inte skickats ut i tid samt utlandsröstande.

– Vi har begärt att valresultatet ska ogiltigförklaras, säger partiledaren Boris Budka, som menar att "hela statsapparaten bröt mot lagen".

Dessutom anklagar Medborgarplattformen public service-bolaget TVP för partiskhet, ett påstående som får stöd av OSSE:s valobservatörer. Samarbetsorganisationen kallar TVP:s valbevakning "homofobisk, främlingsfientlig och antisemitisk" och med kraftig slagsida i Dudas favör.

Medborgarplattformens överklagan kommer samma dag som EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter varnar för "fortsatt nedmontering av demokratin" i Polen och uppmanar medlemsstaterna att inleda en process mot landet.

NÄSTA ARTIKEL