Landskrona

Anhållna efter tillslag

Artikel Landskrona Polisen gjorde i veckan tillslag på flera adresser i Landskrona.

Tillslagen gällde sommarens två händelser där lägenheter attackerades med handgranater i vad polisen betraktar som en del i en konflikt mellan kriminella.

Vid tillslagen frihetsberövades två personer, två män födda 1998 och 1999, som nu är anhållna på sannolika skäl misstänkta för försök till mord, allmänfarlig ödeläggelse och vapenbrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Stortalangen lämnar NBA-bubblan för familjen

New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
Foto: Rusty Costanza/AP/TT
Sport
Sport New Orleans Zion Williamson har lämnat NBA-bubblan i Orlando för att ta hand om ett akut sjukdomsrelaterat familjeärende, rapporterar Pelicans på sin Twitter.
Tanken är att den 20-årige stortalangen vid ett senare tillfälle ska återvända till laget för återstarten av basketligan.

"Vi stöttar Zions beslut att lämna NBA:s campus, för att vara med sin familj, till fullo", skriver klubben i ett uttalande.

Fler detaljer än så vill inte Pelicans delge.

När han väl återvänder till Orlando måste Williamson sitta i karantän i sitt hotellrum och sedan testas negativt för covid-19 innan han kan möta upp laget igen.

20-åringen, som blev förstavalet i NBA-draften förra sommaren, har redan satt avtryck i ligan. Forwardens debut fick dock skjutas upp till i januari då han drogs med en knäskada under hösten. På de matcher han hann spela fram till att NBA stängde ner, för coronapandemin den 11 mars, svarade ligans nya stjärnskott för ett poängsnitt på 23,6 per match.

Den amerikanska basketligan ska starta natten till den 31 juli svensk tid och säkerhetsföreskrifterna är stränga för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Utrikes

Oppositionen i Polen överklagar valresultat

Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Foto: Czarek Sokolowski
Utrikes
Utrikes

Polska Medborgarplattformen överklagar resultatet i landets presidentval den 12 juli.

Partiets kandidat Rafal Trzaskowski fick med knapp marginal se sig slagen av den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

I sin inlaga till landets högsta domstol tar Medborgarplattformen upp påstådda problem med väljarregistrering, valsedlar som inte skickats ut i tid samt utlandsröstande.

– Vi har begärt att valresultatet ska ogiltigförklaras, säger partiledaren Boris Budka, som menar att "hela statsapparaten bröt mot lagen".

Dessutom anklagar Medborgarplattformen public service-bolaget TVP för partiskhet, ett påstående som får stöd av OSSE:s valobservatörer. Samarbetsorganisationen kallar TVP:s valbevakning "homofobisk, främlingsfientlig och antisemitisk" och med kraftig slagsida i Dudas favör.

Medborgarplattformens överklagan kommer samma dag som EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter varnar för "fortsatt nedmontering av demokratin" i Polen och uppmanar medlemsstaterna att inleda en process mot landet.

Inrikes

Geparder rymde ur hägn på Borås Djupark

Fem geparder rymde ur sitt hägn på Borås Djurpark. Arkivbild.
Fem geparder rymde ur sitt hägn på Borås Djurpark. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Inrikes
Inrikes

Fem geparder på Borås Djupark rymde ur sitt hägn i mars i år. Det framgår av en tillbudsanmälan som djuparken skickat in till Arbetsmiljöverket, rapporterar P4 Sjuhärad.

– Det kan tyckas låta mer dramatiskt än det faktiskt var, säger Niclas Jiseborn, säkerhetschef på Borås Djupark, och poängterar att ingen gepard var på vift i det fria.

Ett snötyngt träd föll över två staket som separerar geparderna från varandra. Tre geparder tog sig då över till ett annat hägn där en ensam gepardhona vistades vid tillfället. Två andra geparder tog sig till ett område mellan två hägn, uppger Jiseborn.

Han säger att djuparken nu infört en rutin som innebär att alla träd i eller intill djurhägnen kontrolleras.

Utrikes

Svensk EU-avgift kan öka med 10 miljarder

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till veckändans toppmöte i Bryssel.
Statsminister Stefan Löfven (S) besökte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till veckändans toppmöte i Bryssel.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den svenska EU-avgiften ökar med 10 miljarder per år i det bud som lagts fram inför EU-toppmötet.
– Det krävs ändringar, säger statsminister Stefan Löfven (S) om förslagen till långtidsbudget och återhämtningsfond som omspänner flera tusen miljarder euro.

Bataljen i Bryssel kan avgöra hela unionens närmaste framtid. Motsättningarna är stora.

För Sverige är rabatt på medlemsavgiften, att hålla nere storleken på långtidsbudgeten och att se till att återhämtningsfonden minskas och i huvudsak består av lån viktigast.

Riksdagen och Löfven vill också att EU-stöd ska villkoras med att medlemslandet lever upp till EU:s grundläggande principer. Vid statsministerns samråd med EU-nämnden tryckte en majoritet av partierna hårt på att det verkligen blir så.

– Det går inte att vika på, sade Löfven.

Statsministern har med sig ett krav från riksdagen om att medlemsavgiften inte ska öka som andel av Sveriges bruttonationalinkomst, men eftersom EU-budgeten växer liksom Sveriges BNI kan ökningen i kronor bli stor ändå.

Räcker inte

– Förslaget håller tillbaka den svenska avgiften, men det räcker inte. Därför pratar vi om att vi behöver mer rabatter, det är det vi siktar in oss på, säger Löfven.

Enligt Löfven ökar den svenska avgiften till EU med knappt tio miljarder kronor i det som nu ligger på bordet. Det motsvarar en ökning på 23 procent räknat i kronor. Då är den föreslagna rabatten på drygt 8 miljarder per år avräknad.

Med början på fredagen får statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor träffa varandra på riktigt igen, för första gången sedan slutet av februari.

Mycket i potten

I potten ligger både långtidsbudgeten för de närmaste sju åren och hela det enorma coronastöd som EU-kommissionen föreslagit för att få ekonomin på fötter igen efter pandemin.

– En överenskommelse måste vara acceptabel för alla. För att komma dit krävs det ändringar i det som ligger på bordet nu, säger statsministern som väntar sig ett långt möte.

"Det är dags nu. En uppgörelse är nödvändig. Vi måste hitta fungerande lösningar och nå en överenskommelse, för våra medborgares bästa", skriver EU:s permanente rådsordförande Charles Michel i sin inbjudan till mötet.

Michel lade fram ett kompromissbud i förra veckan, med aningen mindre budget än vad som tidigare föreslagits.

Sannolikt blir nu ytterligare kompromissförslag framlagda under fredagen. I så fall väntas ledarna få natten mot lördagen på sig att låta sina underlydande bedöma innehållet innan det verkliga förhandlandet kan komma igång.

Löfven i Paris

In i det sista gör de olika länderna försök att påverka varandra. Löfven gjorde visit hos Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris på vägen till Bryssel. Enligt ett skriftligt uttalande från Löfven var det ett bra samtal.

"Det är fortfarande långt kvar tills vi kan nå en överenskommelse i EU. Vi vill båda se en stark koppling mellan budgeten och respekten för rättsstatens principer och att klimatinsatser ska stå i fokus för investeringar." säger Löfven

Sverige tillhör EU:s "frugala fyra" tillsammans med Danmark, Österrike och Nederländerna. De fyra vill ha en försiktig budget och manar till lån snarare än bidrag till de coronadrabbade länderna. I EU-nämnden lovade statsministern att de fyra, som enligt honom har en mycket stark sammanhållning, ska driva på för mer rabatter, mindre budget och att återhämtningsfonden ska handla om lån, inte bara bidrag.

Frankrike är på näst intill helt motsatt sida och är en av de drivande bakom rejäla bidrag till de värst drabbade.

Pengarna i fonden ska EU-kommissionen låna upp och EU-länderna gemensamt betala av under lång tid. Enligt Stefan Löfven motsvarar Sveriges del av upplåningen 190 miljarder kronor.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Coronastödet och långtidsbudgeten

EU-kommissionen har föreslagit ett coronastöd på totalt 750 miljarder euro, bestående av 500 miljarder i bidrag och 250 miljarder i lån. Pengarna ska tas fram genom att EU-kommissionen tar upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. EU:s permanente rådsordförande vill göra det från år 2026, bland annat med hjälp av intäkter från en gemensam plastavgift, en gränsavgift kopplad till klimatförändringarna samt en ny avgift för multinationella nätjättar.

När det gäller EU:s nästa långtidsbudget för åren 2021–27 har kommissionen föreslagit en summa på 1 100 miljarder euro, jämfört med 1 135 miljarder i ursprungsförslaget från 2018. Permanente rådsordföranden föreslår i sin tur en kompromiss som landar på 1 074 miljarder. I förslagen ingår att Sverige och ett antal andra länder tills vidare får behålla sina rabatter på EU-avgiften.

Källa: Europeiska rådet.

Sport

Antonsson tillbaka i startelvan

Marcus Antonsson (t v) löper i träningskläder bredvid Jonas Knudsen.
Marcus Antonsson (t v) är tillbaka i MFF:s startelva.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Marcus Antonsson är tillbaka i startelvan i kvällens allsvenska drabbning mellan Östersund och Malmö FF.

Antonsson går in i stället för Jo Inge Berget och Bonke Innocent ersätter Fouad Bachirou i startelvan mot Östersund. I övrigt är det samma lag som spelade senast mot IFK Norrköping, vilket innebär att både Anders Christiansen och Ola Toivonen spelar, liksom förstås målskytten mot IFK Sören Rieks och Isaac Kiese Thelin.

Matchen börjar kl 19 och kan följas på Dplay.se.

MFF:s startelva: Johan Dahlin - Jonas Knudsen, Oscar Lewicki, Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson - Sören Rieks, Ola Toivonen, Anders Christiansen, Bonke Innocent, Marcus Antonsson - Isaac Kiese Thelin

Bänken: Mathias Nilsson, Erdal Rakip, Behrang Safari, Guillermo Molins, Jo Inge Berget, Fouad Bachirou, Amin Sarr

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Bejublad triumf för Åberg på Barsebäck

Ludvig Åberg efter segern i Barsebäck Resort Masters.
Ludvig Åberg efter segern i Barsebäck Resort Masters.
Foto: Frida Bräster
Sport
Golf Amatören Ludvig Åberg imponerade stort då han på torsdagen spelade hem Barsebäck Resort Masters. Eslövsgolfaren, som även segrade i Katrineholm, gick sista rundan på 68 slag och var fem slag före tvåan Mikael Lindberg.

– Det är andra gången på två veckor. Jag vet inte riktigt vad jag skall säga, men det är jättekul, konstaterade 20-åringen i Klubb-TV:s direktsändning.

– I dag var det ganska tufft med vinden så jag visste att en bra runda skulle sätta press på de andra klubbarna. Så det var vad jag tänkte i morse, att sätta press på de andra vilket jag också gjorde.

Jämnt med nio hål kvar

Med nio hål kvar att spela var det jämt i toppen.

Ludvig Åberg gjorde fem birdies på sex hål under avslutningen och avgjorde säkert till sin fördel. 68 slag på Barsebäcks Masters Course och sammanlagt 204 slag på tre rundor.

Segermarginalen blev till slut fem slag före AIK:s Mikael Lindberg och sju före Björn Hellgren.

– En prestation jag är jättenöjd med. Den golf jag spelat de sista två veckorna är absolut den bästa jag spelat, speciellt på tävling, sa Åberg i sändningen.

Ludvig Åberg i aktion.
Ludvig Åberg i aktion då han vann i Katrineholm.
Foto: Göran Söderqvist/arkiv

Får inte ta emot prispengar

Eslövsgolfaren är amatör och behöver vara det så länge som han studerar och spelar golf på Texas Tech University i USA.

Det innebär att 20-åringen inte får ta emot prispengar, däremot ramlar rankingpoäng in.

Ludvig Åberg är nu tvåa efter Mikael Lindberg på Moregolf Mastercards order of merit och han får även tillgodoräknas sig poäng på World Amateur World Ranking.

Segern i Katrineholm Open i början av juli tog Åberg upp från 38:e plats till 14:e plats på amatörernas världsranking. Nästa gång som rankingen uppdateras är på onsdag.

Dessa segrar och fortsatt bra spela kan ta honom hela vägen till US Open på Winged Foot Golf Club i september. De sju högst rankade på amatörernas världsranking den 19 augusti som inte redan är kvalificerade får en plats i majortävlingen.

Lindberg i topp

Mikael Lindberg, som slutade tvåa för andra tävlingen i rad, leder touren där han även har en seger och en delad åttondeplats. Ludvig Åberg ligger tvåa.

Nästa tävling avgörs på Vidbynäs Golf mellan den 22 och 24 juli.

FAKTA

Prispallen i Barsebäck Resort Masters

1. Ludvig Åberg -15

2. Mikael Lindberg -10 -

3. Björn Hellgren -8

Inrikes

Kinesiska ambassaden kritiserar Linde

Utrikesminister Ann Linde (S) kritiseras av Kinas ambassad. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) kritiseras av Kinas ambassad. Arkivbild.
Foto: Ali Lorestani/TT
Inrikes
Inrikes

Kinas ambassad i Stockholm riktar skarp kritik mot utrikesminister Ann Linde (S). Hon anklagas för att ha gjort "falska uttalanden" om den nya säkerhetslagen i Hongkong, rapporterar Expressen.

"Hongkongs angelägenheter är helt och hållet Kinas interna angelägenheter, vilket inte tillåter någon inblandning från utomstående på något sätt, med någon ursäkt", heter det i ett uttalande på ambassadens hemsida, publicerat i onsdags.

"Alla försök av utomstående att sätta press på Kina kommer att misslyckas, och bara skada dem själva."

Under EU:s utrikesministermöte i måndags anslöt sig Linde till ett förslag från flera EU-länder om åtgärder som svar på säkerhetslagen – bland annat ett eventuellt exportförbud på vissa produkter. Hon har tidigare sagt att säkerhetslagen "strider mot Kinas internationella åtaganden".

Ann Linde avböjer via sin pressekreterare att kommentera uttalandet.

Skåne

Skånskt sug efter Tysklandsbiljetter

Stor färja utmed Tysklands kust
TT-lines färja Nils Holgersson i Travemünde.
Foto: Jeanette Thelander
Skåne
Skåne Efter Tysklands slopade krav på karantän för svenska turister har det blivit rusning efter färjebiljetter i Skåne. De tre rederier som trafikerar tyska hamnar rapporterar om radikalt ökande antal bokningar.

– Det verkar som om det finns ett uppdämt behov av att få göra något, säger Erik Lewenhaupt som är presschef på Stena Line som bland annat trafikerar Trelleborg-Rostock. Sedan beskedet kom har det totala antalet bokningar på rederiets Tysklandslinjer, där även sträckan Göteborg-Kiel ingår, ökat med mer än det dubbla, från 1000 bokningar per dag till 2400.

Han betonar dock att ökningen sker från låga nivåer. De fartyg som trafikerar sträckan Trelleborg-Rostock har i normala fall en maxkapacitet på 600 passagerare och med tre turer om dagen innebär det alltså 1800 passagerare per dag vid full beläggning. Under tiden med krav på corona-karantän i Tyskland har man kunnat räkna in ungefär 400 passagerare per dag. Jämfört med det normala har alltså nästan fyra av fem passagerare uteblivit.

Särskilda åtgärder

– Vi välkomnar verkligen det tyska beskedet och våra besättningar tar emot våra svenska passagerare med öppna armar, säger Erik Lewenhaupt.

Bildligt talat alltså. I verkligheten har man vidtagit särskilda åtgärder för att minska smittspridning. Bland annat har man begränsat antalet passagerare till max 400 per avgång. Någon buffé serveras inte, men restauranger och barer håller öppet och utbudet anpassas efter passagerarantalet. Mer städning, plexiglasskivor som avgränsar och kontantlös betalning är andra åtgärder som satts in. Dessutom har man lagt om ventilationssystemet.

– I normala fall cirkuleras luften i systemet, men nu tar vi bara in ny, frisk luft utifrån berättar Erik Lewenhaupt som tror på ett ökat resande med färja under resten av semesterperioden.

Även TT-line märker av en kraftigt ökad efterfrågan på biljetter på sina sträckor Trelleborg-Rostock och Trelleborg-Travemünde.

Tyskar vill till Skåne

– Ja, både från svensk och tysk sida, många tyskar har heller inte vågat åka till Sverige eftersom man då har riskerat två veckors hemkarantän när man väl kommer tillbaka till Tyskland, säger Anette Wugk som är press- och HR-ansvarig.

Hon berättar att många tyskar har fritidshus eller favoritcampingplatser i Skåne som de gärna besöker under semestern. Beskedet från Tyskland kom lägligt i tiden, eftersom den huvudsakliga semesterperioden ligger något senare än i Sverige. Många bokningar från Tyskland rör sig om perioden augusti-september.

– Det här gör att vi har möjlighet att rädda hem lite av säsongen, även om det inte går att komma upp i normala passagerarsiffror i år. Vår styrka är att vi har en bra mix av både gods och passagerare. Visserligen har även godstrafiken haft en liten nedgång, men den har varit hanterbar, säger Anette Wugk.

Det tredje rederiet som trafikerar Tyskland från Skåne, Finnlines, kör sträckan Malmö-Travemünde.

– Vi har märkt av en väldigt tydlig ökning av bokningar, både från Sverige och Tyskland, säger Kielo Vesikko som är chef för rederiets passagerarservice.

NÄSTA ARTIKEL