Statyn av Zlatan på stadionområdet i Malmö blir kvar om kommunen får bestämma. Foto: Johan Nilsson / TT

Tvisten om statyn: ”Står där den står”

Malmö Besvikna och arga MFF-supportrar vill se Zlatan-statyn utanför Stadion bortplockad eller flyttad.
Kommer inte på fråga, menar kommunen.
– Även om jag förstår att många personer, och framförallt MFF-supportrar, är upprörda, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.

Svidande kritik riktas mot superstjärnan Zlatan Ibrahimovic på sociala medier efter att han meddelat att han köper in sig i Hammarby IF.

Glädjeropen, som ljöd när det meddelades att Zlatan-statyn placeras i stjärnans hemstad och inte i Stockholmsförorten Solna, har tynat bort. Många är nu Malmöiterna som snarare vill att statyn plockas ner och skickas till huvudstaden istället.

Bland de, medlemmarna i MFF Support, lagets officiella supporterklubb.

–Det allra värsta är att han går in och stöttar ett annat allsvenskt lag för att dom ska bli bättre än Malmö FF. Det är det ultimata sveket, det kanske till och med är värre än att gå in och spela för laget, säger Kaveh Hosseinpour, vice ordförande i MFF support och fortsätter:

– I morgon ska vi hylla en av de största någonsin i Malmö FF, Rosenberg, och där utanför står en staty som istället symboliserar den person som ska sänka Malmö FF i framtiden. Det är nästan provokativt att den får stå där efter dagens nyhet.


Däremot stöttar MFF support inte någon form av vandalisering av statyn.

– Den typen av agerande ingår inte i vår verksamhet. Men om jag känner på vindarna är det ganska så självklart att det är många som anser det problematiskt att den står där den står, så att den försvinner tror jag är ganska sannolikt, säger Kaveh Hosseinpour.

Hur det blir är upp till kommunen att bestämma, som inte ger de himmelsblå supportrarna medhåll i frågan.

– Jag ser inte att det finns någon möjlighet att ta ner den. Vi har fått en donation från Svenska Fotbollsförbundet för att sätta upp den här statyn av Zlatan och den står där den står, säger Frida Trollmyr, ordförande i kulturnämnden, Malmö stad.

Frida Trollmyr betonar att hon förstår att många personer, och framförallt MFF-supportrar, är upprörda men menar att de investeringar Zlatan väljer att göra inte är skäl nog att ta ner statyn.

– Jag tycker själv det här är väldigt provocerande. Men vi kan ta något beslut kring statyn på grund av det, säger hon och tillägger:

– Zlatan är en av världens bästa fotbollsspelare och han är född i Malmö. De gångerna jag har träffat honom har jag fått uppfattningen att hans hjärta och själ fortfarande finns kvar här, det tror jag inte försvinner över en natt.

Tror du att det finns en risk för att statyn vandaliseras?

– Vi har inte hunnit diskutera den möjligheten här på förvaltningen än. Men det verkar vara väldigt många som är upprörda över det här med tanke på alla mail som rullar in till kommunen, summerar Frida Trollmyr.

Dagens fråga

Vad ska du ha för julgran i jul?

Visa resultat

Loading ... Loading ...