KRÖNIKA: Zlatanstatyn ska självklart stå kvar i Malmö

Krönika

Välkomna till verkligheten, MFF-supportrar. Ikonen Zlatan valde att satsa sina pengar i Hammarby. Ett affärsmässigt beslut i en allt mer kommersiell fotbollsvärld.
Jag kan absolut förstå att det väcker känslor. Men jag är inte ett dugg förvånad och det borde ingen annan vara heller.
Först och främst: Den föreningsdemokrati som MFF-medlemmarna på ett så tydligt sätt gav uttryck för i samband med tisdagens extra årsmöte omöjliggör en liknande affärsmässig uppgörelse mellan Zlatan och Malmö FF. Man kan inte bli delägare i en förening.
Det är bara att tugga i sig. Eller… man kan inte både ha kakan och äta den.

Säkert hade det varit smidigare om Zlatan Ibrahimovic, med de starka band han har till Malmö, valt att avstå att satsa i en annan svensk klubb och investerat utomlands i stället. Men det finns en koppling mellan LA Galaxy och Hammarby (samma ägare) och uppenbarligen föll bitarna på rätt plats för att Zlatan skulle se en vettig affärsmöjlighet i en stad där han redan sedan tidigare har ekonomiska intressen. Sånt är livet.
Allt man gör kan inte baseras på känslor.
Ibland ser verkligheten ut så att man behöver ta beslut på andra grunder än rent känslomässiga.
Det kan rentav till och med bli bättre beslut då.
Det blir det oftast när det handlar om pengar.

En annan sak som borde vara uppenbar för de allra flesta är att Zlatan aldrig förut visat några känslomässiga band till en klubb. Trots stora framgångar i diverse olika klubbar runt om i världen.
Det har alltid handlat om Zlatan, inte om klubben han spelat i.
Han har konsekvent byggt sitt eget varumärke.
Visst, han har pratat varmt om Malmö och om sina rötter, men egentligen aldrig specifikt om Malmö FF. Faktum är att han tvärtom var arg på MFF och förre sportchefen Hasse Borg efter transfern till Ajax, för att affären skulle ha missgynnat honom personligen ekonomiskt.
Zlatan plus Malmö FF har egentligen aldrig varit sant. I ärlighetens namn hann han knappt mer än att slå igenom i MFF innan han försvann utomlands. Vann aldrig några titlar i Malmö.

Att rasa mot Zlatanstatyn i Malmö och hävda att den bör plockas bort på grund av Zlatans affärsuppgörelse med Hammarby är kanske lätt att förstå känslomässigt, men samtidigt helt fel.
Zlatan har genom sin historia satt Malmö på världskartan. Han är född, uppvuxen och fotbollsfostrad i staden – i flera olika klubbar – och hans framgångar som spelare genom åren har alltid lyst tillbaka på Malmö och kommer alltid att göra det.
Det försvinner inte bara så där hux flux för att han nu tagit ett affärsmässigt beslut någon annanstans.
Även om Malmö FF:s supportrar nu tar avstånd från sin tidigare ikon bör hans staty självklart stå kvar i Malmö.
För – hör och häpna – Malmö är inte bara Malmö FF.

Sportresultat

Sport i dag