Elementärt att kolla cv på arbetssökande

En chef på Kustbevakningen ljög på sitt cv om att hen hade körkort och universitetsexamen. När det avslöjades tvingades personen att lämna tjänsten och myndigheten. Två år senare fick hen trots det en chefstjänst på Försvarsmakten. Båda tjänsterna var säkerhetsklassade och personen hade tillgång till uppgifter som omfattas av sekretess med hänsyn till rikets säkerhet.
Att personen kunde anställas av Försvarsmakten utan att man kollade med Kustbevakningen hur personen skött sitt jobb förklaras av att individen rekryterades genom ”personlig kännedom” och alltså inte behövde lämna in något påhittat cv. När det i fjol avslöjades att chefen ljugit om sin bakgrund så informerades regeringen, Säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Ändå var det möjligt att söka nya tjänster på falska meriter och få dem. Man kan fråga sig om det sitter fler personer man inte gjort bakgrundskoll på, på säkerhetsklassade tjänster.
Kustbevakningen tvingades till en överenskommelse om att personen skulle få gå med åtta månadslöner utan att få sparken, eftersom myndigheten brustit i säkerhetskontroll vid rekryteringen. Att ljuga i sin ansökan fick alltså inga negativa konsekvenser.
Det är en slump att inget gått allvarligt fel när en person utan formell kompetens satts att leda räddningsinsatser och jobba med säkerhetsklassad information. Detta är genant, farligt och får inte upprepas.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...