Sjöbo

Blev av med 17 000 kronor

Sjöbo
Sjöbo skurup En 55-årig man fick häromdagen ett samtal från ett företag som erbjöd sig att registrera mannens företag till en kostnad på 6 000 kronor.

En 55-årig man fick häromdagen ett samtal från ett företag som erbjöd sig att registrera mannens företag till en kostnad på 6 000 kronor.

Mannen accepterade erbjudandet och lämnade ut sina kortuppgifter samt ett foto av sitt pass.

I efterhand upptäckte mannen att 17 500 kronor hade försvunnit från hans konto.

Händelsen är polisanmäld som bedrägeri, eftersom mannen vilseletts och blivit ekonomiskt lidande därav.

Sjöbo

Världsbilden har förändrats på bara några veckor

Ewa-Gun Westford.
Ewa-Gun Westford
Fotograf: Emil Langvad/TT
Sjöbo
Lokal krönika/sydost

På bara några veckor har världsbilden förändrats och vi har en situation likt ingen annan. Det är inte krig människor emellan utan ett faktiskt krig mot mänskligheten. Det som började som ett svagt muller stormar nu fram över hela världen i en pandemi. Var och en av oss kommer att påverkas med allt från hälsoutmaningar, svåra sjukdomar, i värsta fall döden samt att hela världsekonomin och världsordningen kommer att förändras.

Inte sedan första och andra världskriget har man upplevt ett större hot mot oss. De länder som har upplevt The Great War och andra världskriget vet någonting om detta, medan vi i Sverige liksom får känna oss fram. Vi har inte levt under krig på hundratals år.

Som samhällsbärare har polisen en viktig roll. Vi ska minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Vi har stor vana vid att hantera komplexa händelser och människor i kris. I vårt samhällsuppdrag tar vi oss an även denna utmaning inom de områden som vi ansvarar för.

Det som utmanar oss i det som nu händer med coronavirusets framfart är den snabba utvecklingen men också att vi inte har svaren på alla frågor. Vi kommer att ha fortsatt fokus på människors trygghet och säkerhet samt samverkan med andra myndigheter och vara lyhörda för regeringens önskemål.

Polisen har en nationell särskild händelse och driver ”Operation Corona” med inriktningen att säkra polisens verksamhet i hela riket. Mycket kraft läggs på den arbetsmiljö som polisen lever och verkar i. De som arbetar längst ut på linjen hanterar dagligen smittor av olika slag och nu tillkom corona. Om ni visste vad vi kan få möta i våra polisbilar när det kommer till allsköns gifter och smittor.

Eller vad en receptionist, eller andra med kontakter med andra människor kan få möta. Polisen vill vara en attraktiv arbetsplats och i detta ingår att ha arbetsmiljöfrågorna mycket högt på agendan. Det är de polisanställda som ni ser längst ut i linjen som ska ha oss alla andra i ryggen.

Vi som arbetar med corona ska säkra polisens uppdrag, omhänderta nya och tillkommande arbetsuppgifter, upprätthålla en god arbetsmiljö och kommunicera klokt både internt och externt. Vi är inne i någonting som ingen tidigare har upplevt.

Regeringen har fattat beslut om att begränsa antalet personer som får vistas tillsammans. Det kan komma mer av den varan och jag märker att alla inte tar detta på allvar. Den yngre generationen och den äldre. Från högsta ort i Sverige ger man information, råd och vägledning. Följer vi inte detta finns det risk för tvångsåtgärder. Vad är problemet? Ser jag en ådra av egoism hos svenska folket?

Tidigare i år besökte jag och delar av min familj den franska landsbygden för att följa i spåren av det första världskriget. Vi hade våra små träkors med den obligatoriska vallmon på, hade skrivit våra personliga hälsningar till två viloplatser som vi skulle besöka. Min dotters engelska svärmor fick äntligen lägga ett minne på sina farbröders gravar. De hade båda stupat på ett slagfält i Somme under The Great War.

Det blev en av de vackraste dagarna i våra liv, där vi alla, från oss äldre till de två minsta, mina barnbarn, kände historiens vingslag och blev påminda om att vi alla är del i ett större sammanhang. Kanske kommer våra barn och barnbarn också att behöva tänka så i framtiden – coronatiden förde oss samman och enade oss, där vi stod sida vid sida, axel mot axel och kämpade tillsammans mot en osynlig fiende. Det är nu vi ska lyfta fram vårt mod, vår mänsklighet och, lyhördhet samt lyfta blicken mot våra medmänniskor både i det stora och lilla.

I min hand har jag ett flygblad med råd från Winston Churchill, ”Stå upp mot inkräktaren”, ett meddelande i krigstid från The Prime Minister. Han hade sitt direkta tilltal till sina landsmän: Keep calm and carry om, stå fast, följ råd och anvisningar, lyd order, hantera maten klokt, följ nyheterna och särskilt råden om hur du ska möta fienden och ”GIVE ALL THE HELP YOU CAN TO OUR TROOPS”.

Alla dessa goda råd kan man med fördel översätta till dagens krig mot coronaviruset genom att ni gör just detta till oss som är i samhällets tjänst. Ge oss det stödet – vi kan inte lösa allt men vi kan mildra och hantera om vi gör det tillsammans. För Sverige.

Affärsliv

Körkonserter skjuts på framtiden

Medlemmar i en manskör under ett träd.
Drängakörens konsert är en av dem som ställs in.
Affärsliv
Sjöbo
VOLLSJÖ Vollsjö församling ställer på grund av coronaepidemin in flera planerade körkonserter.

Den största konserten planerade kören Himlaröster att framföra i Öveds kyrka. Den 17 maj skulle man uppföra Lars-Erik Larsson och Hjalmar Gullbergs verk "Förklädd Gud".

Men efter Folkhälsomyndighetens beslut om att begränsa folksamlingar till 50 personer tvingas kören ställa in

– Himlaröster har övat sen i höstas och var verkligen taggade för detta uppdraget. Men ett nytt datum finns att se fram emot. Söndagen 9 maj 2021 planerar vi för detta, berättar körledaren Ingela Bertilsson.

Vårkonserter

Även Drängakörens vårkonsert den tredje maj ställs in liksom Stjärnorna och Stella Mix vårkonsert den 21 april.

Det blir heller inget kyrkligt framträdande av Spontankören på långfredagen eller av Himlaröster på påskdagen

Sjöbo

Joakim går från anställd till chef

Sjöbo
SJÖBO I dag, den 1 april, tar han steget från anställd till att bli chef och driva Zorina blomsterhandel.

I november fick han ta emot sitt mästarbrev som florist i Blå hallen i Stockholms stadshus.

När SkD då intervjuade Joakim Wydéen berättade han att han någon gång i framtiden skulle vilja ha en egen verksamhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Sjöbo

Förskolebarn gör påskfint på gator och torg

Barn från Villervalla förskola fyller stenbumlingar på Stora torg i Sjöbo med färg.
Barn från Villervalla förskola fyller stenbumlingar på Stora torg i Sjöbo med färg.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Barn från kommunala och privata förskolor i Sjöbo kommun fixar även i år påskfina utsmyckningar på offentliga platser i centralorten och byarna.

Det är femte året som förskolorna får hjälpa till med att göra utsmyckningarna inför påsken och andra året som kommunen ger barnen i uppdrag att dekorera stora stenbumlingar med färg.

– Tidigare fick förskolorna bestämma vad de vill göra för påskdekorationer. Men vi vill dels gå ifrån hönsfjädrar för djurens skull, och dels använda material som tål väder och vind bättre. Och så är det ju också en kostnadsfråga, säger Åsa Löfgren på tekniska förvaltningen.

200 penslar och 114 liter vattenfast färg – giftfri så klart – har köpts in till de tretton förskolorna som hjälper till. Stenarna levererades tidigare till förskolorna och sedan kördes de ut när de var klara till olika platser i kommunen. Men den körningen sparar man in på – nu får barnen ge sig ut på promenad och måla på plats i stället.

– Det gör inget, jag tycker att det är roligt att vara utomhus, säger fyraårige Frank Lindström.

Han och hans kamrater från Villervalla förskola, som är en fristående förskola, är den här onsdagsförmiddagen på plats på Gamla torg i Sjöbo för att måla två av stenarna där.

– I dag det tretton barn, det är vad vi har haft som mest på tre veckor. Föräldrarna är väldigt noga med att hålla sina barn hemma om de är snoriga eller hostar. Vanligtvis har vi 28 barn, säger förskolläraren Christel Sandberg.

Hon och de andra pedagogerna avbryts – här ska ju skapas:

– Det behövs mer blå färg!

– Och röd!

Burkarna fylls på och det målas och målas. Tillsammans fyller de stenarna med olika färger.

– Ett påskägg! ropas det i kör på reporterns fråga om vad är för konstverk.

Baren från Villervalla förskola har med färg gjort om stenbumlingen till ett färgglatt påskägg.
– Det är ett påskägg! ropar de när reportern undrar vad det är för konstverk. Fotograf: Caroline Stenbäck
Christel Sandberg är förskollärare på Villervalla förskola. Fotograf: Caroline Stenbäck

Enligt Christel Sandberg är detta en stor höjdpunkt på året för barnen.

– Det är roligt att barnen får vara delaktiga i utsmyckningarna och det blir ju en extra rolig grej nu, säger hon och syftar på coronaviruset.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer – händerna tvättas ofta! Och vi är mycket ute. Vi håller ju till i Solvalla bygdegårds lokaler och där har vi en fin uteplats men också nära till skogen. Vi tar även promenader till Oran.

– Nu ska vi dock hem och värma oss efter regnet och äta lunch. Men vi passar på att handla med oss lite frukt och grönsaker från torget.

Sjöbo

Ungdomsrådet samlar in spel och pyssel till äldre

Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, tillsammans med Lovis Fredriksdotter, 14, på Navet där de samlar in spel och pyssel till äldre som är i karantän. Foto: Caroline Stenbäck
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Mer
Sjöbo Ungdomsrådet i Sjöbo vill piffa upp vardagen för de äldre som i dessa coronatider inte kan träffa anhöriga eller vänner.

Idén fick Fanny Celano, 15, vice ordförande i Sjöbo ungdomsråd, för en vecka sedan.

– Min farmor bor på Kärnans äldreboende i Sjöbo. Hon har nyligen blivit änka och berättade att hon har jättetråkigt om dagarna. De får inte gå ut eller ta emot besök för att de är riskgrupper. Så då började jag tänka på hur tråkigt även andra äldre måste ha det nu på grund av coronaviruset.

Därför föreslog hon för de andra medlemmarna i ungdomsrådet att de skulle starta en insamling av prylar som kan underhålla de äldre kommunen.

– Både till dem som bor på äldreboende, men även till de äldre som kanske sitter i karantän hemma som inte kan röra sig ute i samhället och ha de sociala kontakter som de brukar.

– Vi hoppas att de här sakerna ska kunna göra det lite lättare för dem just nu och att tiden inte blir så lång.

Ungdomsrådet har börjat samla ihop en del prylar men hoppas nu på att andra Sjöbobor också vill hjälpa till. Information om insamlingen har de spridit på kommunens skolor och även på kommunens Facebooksida.

Vad är det för prylar som ni hoppas att folk ska skänka?

– Allt från pysselsaker till spel. Det kan vara pussel, kortlekar, sällskapsspel, virkgarn, stickgarn, mönster för stickning och virkning, korsordstidningar, Mandalaböcker (färgläggningsböcker, reds.anm.) och färgpennor.

– Utöver detta får man gärna även skänka kakor och godis i oöppnade förpackningar. Ibland är man ju även lite fikasugen. Och vinster är också bra.

Vinster? Förklara!

– Kanske ordnar personalen på äldreboendena en tävling eller så spelar de ett spel, då är det ju roligt om det finns något roligt pris till vinnaren.

Insamlingen pågår den här veckan. Den här tisdagskvällen befinner sig några av medlemmarna på fritidsgården Navet i Sjöbo för att ta emot saker.

– Än så länge har vi fått ihop kortlekar, Jazy och lite godispåsar, säger Fanny Celano.

Insamling i både Sjöbo och Blentarp

Den som vill skänka saker kan besöka Navet på onsdag eller torsdag klockan 18-19. Eller fritidsgården på Storkskolan på torsdag eller fredag klockan 18-19.

– Vi kommer sedan att dela ut sakerna till äldreboendena på måndag och tisdag nästa vecka. Vi ska även ta kontakt med kyrkorna och hemtjänsten i fall de kan ta med saker hem till äldre som de tror skulle uppskatta det, säger Fanny Celano.

Äldre som önskar ett pysselbidrag eller anhöriga kan kontakta kommunens ungdomscoach Ingela Skoog genom att ringa 0734-24 27 87 eller mejla ungdomsradet@sjobo.se.

Idén har spridit sig

Hon berättar att ungdomarnas idé har spridit sig även utanför Sjöbo kommun.

– Jag berättade om idén för en kollega som jobbar på fritidsgården i Boxholm och han tyckte att det var en alldeles lysande idé. Men där är fritidsgården stängd så de kunde inte genomföra det.

– Det vore ju roligt om andra ungdomsråd i landet plockar upp vår idé, säger Fanny Celano.

Hon berättar att de veckan efter påsklovet kommer att fokusera på att sprida information om coronaviruset till ungdomar i kommunen.

– Det är många ungdomar som inte tar detta på allvar, de tror inte att de ska bli sjuka, men vi gör ju detta för våra äldre. De måste tänka på att de stannar hemma om de är sjuka, inte träffar äldre nu och är noga med sin handhygien, säger Fanny Celano.

Sjöbo

Husägare straffas för byggen utan lov

Svenska sedlar och mynt.
Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kräver in drygt 89 000 kronor av tre fastighetsägare som byggt om eller till utan lov.
Fotograf: Henrik Holmberg / TT
Sjöbo
SJÖBO Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden kräver in drygt 89 000 kronor av tre fastighetsägare som byggt om eller till utan lov.

Den största avgiften drabbar en fastighetsägare som byggt ett stort skärmtak, 80 kvadratmeter stort, utan bygglov.

Utanför detaljplanelagt område får man bygga till ett bostadshus och komplementbyggnader med till exempel ett skärmtak utan lov.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Vill att fiskare ska slippa sopavgiften

Sjöbo
BJÖRKA Sportfiskarna Skåne håller så fint kring Björkadammen att föreningen borde få slippa betala för sophämtningen.

Det föreslår en boende vid dammen i ett brev till kommunen.

Området kring dammen hålls i fint skick av medlemmarna i föreningen. Det är sällan man ser långt gräs eller skräp på marken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sjöbo

Västergatan stängs av

Västergatan stängdes av i december för att kommunen behövde byta en avloppsledning. Nu ska arbetet avslutas.
Västergatan i Sjöbo stängdes av i december för att kommunen behövde byta en avloppsledning. Nu ska arbetet avslutas.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo

Korsningen Västergatan/Järnvägsgatan stängs av i morgon onsdag.

Den sista etappen av lagningen på Västergatan startar. Asfalteringsarbetet påbörjas på onsdag morgon och beräknas pågå under förmiddagen.

NÄSTA ARTIKEL