Väljer du vit måndag eller svart fredag?

Opinion

Kände du till att det var White Monday igår? Inte det? I så fall är du nog inte ensam. I vilket fall är det ett svenskt initiativ som startade i Malmö 2017. Att det är en motsats till Black Friday går nog att räkna ut. Kampanjen lockade första året bara 30 stödjare, så kallade buddies, men i år har det ökat kraftigt. Nästan 300 företag, 80 organisationer och närmare 200 influencers stödjer kampanjen, bland annat flera företag som säljer produkter i andra hand. Och det är inte längre bara ett svenskt fenomen utan har hittills spridits till sexton länder.

Det är behjärtansvärt att främja cirkulär konsumtion, det vill säga laga, hyra och återbruka. Att återvinna och göra en ny produkt är också ”godkänt” som cirkulär produktion. Många med slit-och-släng-mentalitet behöver ta ett djupt andetag och prova cirkulära produkter.

Men det finns olika synsätt som man måste respektera. Journalisten Patrik Lundberg på Expressen skrev häromdagen att kampanjer mot Black Friday skapar onödig skam hos människor som bara har råd att handla på rea. Att det inte är lyxkonsumtion utan en livsnödvändighet och att kampanjer mot Black Friday är en medelklassfråga.
Det går inte att dissa White Monday, det är ju en positiv kampanj som informerar om nödvändiga alternativ. Tvärtom bör kampanjen hissas! Men vi bör akta oss för att skuldbelägga dem som mer eller mindre är tvingade att vänta in Black Friday för att köpa det de behöver.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...