Vad innebär storvinsten i valet?

Det är egentligen makalöst att helgens val i Hongkong drog så stort deltagande, över 70 procent. Valet handlar om relativt betydelselösa ansvarsområden som belysning och sophämtning, men signalen som skickas till Hongkongs ledare Carrie Lam och till Kina är desto kraftfullare: vi stödjer demokratiarbete och fria val. Det är också ett stöd till de demonstrerande studenterna, som nu håller på att ”svältas ut” från universtitet där de barrikaderat sig.
Nästan alla valdistrikt vanns av prodemokrater, bara ett av Kinavänliga kandidater. Det är uppenbart att lokalvalet sågs som en folkomröstning i den pågående konflikten mellan demonstranter och den politiska ledningen. Frågan är hur Carrie Lam och Kina tänker agera nu. Den hårdföra kommunistiska ledningen i Fastlandskina vill knappast visa svaghet och släppa till vinster till aktivisterna i Hongkong. Samtidigt visar helgens val att det inte kommer bli så enkelt att föra in Hongkong i den kommunistiska fållan och hur mycket ska ledningen i så fall satsa för att visa sin makt? Omvärlden kommer förstås att visa sitt stöd för Hongkongborna, men det kommer Xi Jinping sannolikt att strunta i. Han kan känna sig lugn eftersom alla viktiga länder har omfattande handel med Kina och är starkt beroende av den. Då är det få länder som vågar ta till brösttoner mot Kina, även om demokrati och yttrandefrihet är hedersord i hela västvärlden.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...