Regeringen vill stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet. Foto: Erik Simander / TT

Kan stoppa nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor

132 av Arbetsförmedlingens kontor ska läggas ner runt om i landet – men det vill regeringen, C och L nu stoppa. Partierna förhandlar också om att öppna kontor som redan har stängt, skriver DN.

I början av året kom besked om att 132 av Arbetsförmedlingens kontor runt om i landet skulle läggas ner.
Beslutet motiverades med att myndigheten fick lägre anslag i samband med att Moderaternas och Kristdemokraternas budget vann stöd i riksdagen. En annan orsak var att Arbetsförmedlingen länge velat ersätta kontor med digitala tjänster.

Men på tisdagen kom nya besked om att regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna förhandlar om ett nytt regleringsbrev för Arbetsförmedlingen. En punkt handlar om att stoppa den pågående nedläggningen av kontoren, rapporterar Dagens Nyheter.
– Vi för diskussioner om att kunna öppna kontor som Arbetsförmedlingen har stängt och i vissa fall förhindra stängandet av vissa kontor, säger Martin Ådahl, Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson till DN.

En av anledningarna uppges vara att man vill trygga Arbetsförmedlingens närvaro på landsbygden. I måndags berättade Skånskan om det kritiserade beslutet att lägga ner 16 kontor i Skåne nästa höst. Endast kundtorgen i Malmö, Helsingborg, Kristianstad och Ystad skulle finnas kvar under begränsade öppettider för besök.
– Vi ska vara ärliga och säga att vi måste göra tuffa prioriteringar och arbeta på ett helt nytt sätt, sa Sofie Carlsson, marknadschef på Arbetsförmedlingen i Skåne till Skånskan tidigare i veckan.

I maj varslades cirka tio procent av de totalt 1 350 anställda på Arbetsförmedlingen i Skåne, men sedan dess har siffran stigit. Nu handlar det om cirka 45 procent eller 500 arbetsförmedlare som har slutat.

Det är inte klart hur många och vilka kontor som kommer att beröras av de nya direktiven. Diskussionerna med regeringen är inne i en slutfas och det är ännu inte klart på detaljnivå hur formuleringarna i regleringsbrevet blir.

Läs mer:

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...