Sport

Nej till LB07 – ja till damlag

Rekordmånga var på plats vid MFF:s extra årsmöte på Stadion. Foto: TT
Sport
Sport fotboll Malmö FF:s medlemmar röstade ja till att starta ett damlag, men lika tydligt nej till förslaget om samgående med LB07.

Ett stort jubel utbröt i lokalerna när det stod klart att en överväldigande majoritet röstet mot samgåendet med LB07.

1090 nejröster mot 296 jaröster.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tegnell tror inte på publikfotboll i juni

Fullsatta fotbollsläktare redan i juni? Tveksamt, tror statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Fullsatta fotbollsläktare redan i juni? Tveksamt, tror statsepidemiolog Anders Tegnell. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Om den allsvenska fotbollen ska starta i juni får det nog bli utan publik. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell.
– Om du pratar seniormatcher med mycket åskådare så tycker jag att det låter ganska optimistiskt, säger han.

De svenska högstaserierna i fotboll har skjutits fram ungefär två månader på grund av coronakrisen. Men inte heller de nya premiärdatumen – damallsvenskan har planerad seriestart den 31 maj och herrallsvenskan veckan därpå – är särskilt realistiska.

Inte om man tänker sig spela inför publik i alla fall, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Om du pratar seniormatcher med mycket åskådare, så tycker jag att det låter ganska optimistiskt. Men vi får se, vi tar en vecka i taget, säger Tegnell till TT.

I början av sommaren kommer det förmodligen fortsatt vara en dålig idé att samla stora skaror människor, oavsett om det handlar om fotbollsmatcher med fullsatta läktare eller musikfestivaler, säger Tegnell.

– Det är tidigt att säga något om det. Men att samla väldigt mycket folk från olika delar av landet under de tidiga delarna av sommaren, oddsen är inte jättebra för att det kommer att fungera.

Sef vidhåller plan

Intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) fortsätter att planera, och tro på, herrallsvensk seriestart i juni inför publik.

– Jag hoppas att den (planen) håller och gör den inte det så blir det någonstans i maj vi gör en ny värdering. Då har vi mer fakta, jag gör inga gissningar för juni, det är två månader bort, säger Sefs generalsekreterare Mats Enquist till SVT.

Han medger däremot att det finns alternativa planer.

– Det finns väldigt många, men många av alternativen är också väldigt dåliga. Men nej, jag vill inte spekulera alls nu, utan vi tar det när det närmar sig om det finns skäl att tänka annorlunda.

Hårda danska restriktioner

Som jämförelse har regeringen i Danmark förlängt förbudet mot större folksamlingar till den 31 augusti. Det innebär att danska matcher med publik kan hållas först i september.

Om de alls ska kunna spela matcher under sommaren måste regeringen dessutom lätta på förbudet att samla fler än tio människor, som gäller fram till den 10 maj och som också innefattar idrott utomhus.

Lasse Mannheimer/TT

Niklas Svahn/TT

David Hjorter/TT

Sport

Fotbollen vill ta itu med psykisk ohälsa

Richard Magyar välkomnar Svensk elitfotbolls samarbete med Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Richard Magyar välkomnar Svensk elitfotbolls samarbete med Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma/TT
Sport

För att ta itu med psykisk ohälsa inom fotbollen har intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) skrivit ett avtal med Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska institutet, rapporterar Radiosporten.

Karolinska ska nu ta fram ett antal frågor att ställa till alla junior- och seniorspelare, tränare, sportchefer och övrig personal i klubbarna.

Utifrån resultatet vill Sef, som representerar klubbarna i herrallsvenskan och superettan, se vilka behov som finns och vad som behöver göras.

Hammarbys Richard Magyar, en spelare som har pratat öppet om psykisk ohälsa, välkomnar initiativet.

– Jag tycker att det är fantastiskt, det känns verkligen rätt. Jag som är engagerad i de här frågorna tycker att det är väldigt bra, säger han till Radiosporten.

Sport

Guldcoach tar över Jämtland

Adnan Chuk. Arkivbild.
Adnan Chuk. Arkivbild.
Fotograf: Erland Segerstedt/TT
Sport

Adnan Chuk återvänder till Sverige och basketligan. 38-åringen, som förde Norrköpings herrar till SM-guld 2018, är ny huvudtränare för Jämtland efter Torbjörn Gehrke. Chuk, som ansluter från schweiziska Genève, har skrivit på ett treårskontrakt.

Förutom att ha utsetts till årets tränare i Sverige två gånger har Chuk också varit assisterande förbundskapten för både Sverige och Bosnien. Som spelare har han också gjort två säsonger i Jämtland.

"När vi nu är i lås med en av Sveriges bästa basketcoacher med internationell erfarenhet och sannolikt väldigt högt uppe på förbundets lista över tänkbara kandidater till kommande förbundskaptensjobb så känner vi oss förstås mycket lyckligt lottade", säger Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson i ett pressmeddelande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sport

Real följer andras exempel – sänker lönerna

Real Madrids lagkapten Sergio Ramos är en av spelarna som går ner i lön för att avlasta klubben under coronapandemin. Arkivbild.
Real Madrids lagkapten Sergio Ramos är en av spelarna som går ner i lön för att avlasta klubben under coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Alberto Saiz/AP/TT
Sport

Real Madrid gör som flera andra fotbollsklubbar i spanska La Liga och sänker sina löner. Spelare och ledare har gått med på att gå ner i lön med mellan 10 och 20 procent för att klubben ska slippa sänka lönerna för andra anställda under coronapandemin, skriver Real i ett uttalande.

Lönesänkningen är mindre än hos andra klubbar i ligan. Sevilla kapar till exempel lönerna med upp till 70 procent, något som också Barcelonas spelare har bestämt sedan tidigare. I Sevillas fall gäller det såväl tränare och spelare som andra runt A-lagstruppen.

Med ligan uppskjuten på obestämd tid och enorma inkomstbortfall för klubbarna är åtgärderna nödvändiga, anser Sevillas klubbledning.

Enligt spansk lag kan arbetsgivare sänka lönen med upp till 70 procent under extrema omständigheter.

Javier Tebas, ligaordföranden, sade i tisdags att han väntar sig att de allra flesta klubbar i högsta serien kapar lönerna rejält.

Sport

"Foppa" om Modos kris: "Helt sjukt"

Sport
Sport Ingen uppflyttning till SHL, den ena stjärnan efter den andra lämnar och även tränaren är på väg bort.
Hockeyallsvenska Modos kris har inte undgått klubbens legendarer.
– Men jag tror att Modo kan resa sig, säger Peter Forsberg till Expressen.

När all ishockey i Sverige ställdes in på grund av coronapandemin innebar det att Modos jakt på uppflyttning till SHL gick om intet.

Som om inte det var nog har Örnsköldsvikskubben den senaste tiden blivit av med många av sina största stjärnor – bland annat lagets tre bästa poänggörare – samtidigt som tränaren Björn Hellkvist ryktas vara på väg till Leksand.

Några av de mest framstående spelarna i klubbens historia följer motigheterna från håll.

– Helt sjukt att man kan tappa tio av sina bästa spelare en månad efter att säsongen blivit inställd. Men jag tror att Modo kan resa sig, det är inget snack om saken, säger Peter Forsberg till Expressen.

Daniel Sedin är en annan tidigare världsstjärna som lider med sin gamla klubb.

– Klart att det är dubbelt jobbigt att tappa både poängkungarna i laget och de unga talangerna, som var på väg uppåt. Men tre viktiga faktorer kommer att ta Modo genom den här krisen, man har en bra organisation, en duktig sportchef och en stabil ekonomi. Det kommer att betyda allt just nu, säger Daniel Sedin.

Brodern Henrik tror också att Modo kommer kunna resa sig.

– Många klubbar runt om i världen har hamnat i samma situation. Och tittar man på vad som skett i stort är det många som har det värre än Modo hockey, säger Henrik Sedin.

Sport

Kinseys vändning – fortsätter över OS

Erika Kinsey misslyckades på VM i Doha förra året, men fortsätter satsa mot OS nästa år. Arkivbild.
Erika Kinsey misslyckades på VM i Doha förra året, men fortsätter satsa mot OS nästa år. Arkivbild.
Fotograf: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Erika Kinsey satsar mot OS i Tokyo.
Höjdhoppsveteranen, som har tvekat på en vidare elitsatsning efter att spelen flyttats till nästa år, har ändå bestämt sig för en fortsättning.

– Jag kommer att fortsätta. Med allt som händer nu är det svårt att ha ett mål och då kändes träningen mest naturlig. Jag känner att det är rätt beslut – jag har mycket kvar att ge, säger 32-åringen till SVT.

Kinsey, som bor i den amerikanska delstaten Ohio med sin man Daniel, misslyckades stort på VM i Doha förra året när hon åkte ut redan i kvalet.

Hon hade tänkt avsluta karriären med OS i år. Men i samband med att sommarspelen i Tokyo flyttades på grund av coronapandemin öppnade hon för att avsluta karriären, utan ett sista stort mästerskap, och bilda familj.

– Jag har verkligen en längtan efter att skaffa familj så det har varit viktigt (att fundera). Men sedan blev ju OS ett år framåt och då kändes det som att det inte är så mycket ändå, säger Erika Kinsey.

Sport

Stockholms fotbollsserier inleds nästa vecka

Stockholms fotbollförbund (StFF) drar i gång seriespelet i nästa vecka. Arkivbild.
Stockholms fotbollförbund (StFF) drar i gång seriespelet i nästa vecka. Arkivbild.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Stockholms fotbollförbund (StFF) har beslutat att starta spelet i sina regionala serier nästa vecka, från och med den 17 april.
Serierna som inleds är bland annat ungdomsturneringen S:t Erikscupen, damernas division 3 och herrarnas division 4.

StFF har tagit beslutet efter kontakt med experter och ansvariga från Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Stockholm gällande coronapandemin.

"Efter samtal med dessa är vår bedömning att det tydligt framgår att vår fotbollsverksamhet inte bidrar till smittspridningen annat än möjligen marginellt. Det har också framgått att det inte är någon skillnad på tränings- och tävlingsmatcher samt att den närkontakt som fotboll innebär är klart hanterbar", skriver StFF på sin webbplats.

Förra veckan avrådde Folkhälsomyndigheten först från att spela tränings- och tävlingsmatcher i fotboll. Man öppnade sedan för matcher som samlar färre än 50 personer, om man i övrigt följer de allmänna råden för att begränsa smittspridning. Något som StFF förtydligar.

"Det är dock givetvis viktigt att ingen spelar med symptom", skriver förbundet.

Regeringen har sedan tidigare förbjudit allmänna sammankomster på mer än 50 personer. Nationella publikevenemang som allsvenskan, superettan och damallsvenskan har skjutit upp sina seriestarter på obestämd tid.

Sport

Då kan toppligorna starta igen

Bundesligafotboll igen på Signal Iduna Park i Dortmund i början av maj? I Tyskland är planen att återuppta säsongen om en knapp månad – men utan publik på matcherna. Arkivbild.
Bundesligafotboll igen på Signal Iduna Park i Dortmund i början av maj? I Tyskland är planen att återuppta säsongen om en knapp månad – men utan publik på matcherna. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Sport
Sport Lagom till påsken skulle de stora ligorna ute i Europa gå in på sina upploppsrakor. Liksom cuperna.
Och i skolorna, på jobben och lite varstans hade vi snackat om hur det gick i allsvenskans premiäromgång.
Frågan här och nu: När får vi fotbollen tillbaka?

"Vem vet, inte du"

"Vem vet, inte jag"

"Vi vet ingenting nu"

"Vi vet inget i dag"

Lisa Ekdahl släppte sin hit 1994. 26 år senare har texten fått en annan, högst oönskad innebörd och en aktualitet som kan appliceras på det mesta i tillvaron. Fotbollen är inget undantag. Där går ovissheten hand i hand med abstinensen. Den senare lindras måhända något av att radio, tidningar, sajter och tv-bolag gräver i arkiven och plockar fram nostalgitrippar för att lindra saknaden av världens största sport.

Det är som det är. Men hur ska det bli?

Runt om på de nationella fotbollsförbunden och i de nationella ligaföreningarna bollar ansvariga med de svåra frågorna: När kan vi börja spela? Kan vi ha publik? Vad säger myndigheterna? Politikerna?

Olika bud

Den vitryska ligafotbollen rullar visserligen på och har likt pandemin fått global spridning, som spelobjekt. I Europa i övrigt går hälsan först. Förhoppningarna om att återuppta de avbrutna säsongerna eller starta de nya skiljer sig dock åt.

I Sverige är avsikten att kunna inleda herrallsvenskan och superettan i början av juni och damallsvenskan den 31 maj.

– Målet och förhoppningen är att vi ska kunna spela med folk på läktaren, sade Mats Enquist, generalsekreterare för Svensk elitfotboll (Sef), nyligen till TT.

Men då måste regeringen lätta på restriktionen (gäller tills vidare) om att maximalt 50 personer får vistas samtidigt på ett evenemang. I dagsläget talar mer för att det svenska seriespelet skjuts än längre framåt i tiden – om man vill ha publik.

I Norge kan de högsta ligorna inledas tidigast i mitten av juni, men signalerna från politiskt håll är att hela sommaren lär blir fotbollsfri.

Danska ligan spelar höst-vår men beskedet för dagen är att elitfotboll inte är aktuellt förrän i början av september.

Bundesliga först ut?

I Tyskland är tongångarna mer optimistiska. Klubbarna i Bundesliga är i träning igen och diskussioner förs om att återuppta spel den 2 maj och spela färdigt säsongen juni ut – men tills vidare utan publik.

Tyskarna kallar det Geisterspiele – spökmatcher.

– Det är något vi får vänja oss vid, säger Bayern Münchens tränare Hansi Flick till AFP.

Det svårt virusdrabbade Spanien bollar med olika alternativ för La Liga. 28-29 maj, 6-7 juni eller 28-29 juni är möjliga datum. Förbund och klubbar är överens om att spela klart säsongen under sommaren – om det är möjligt. I så fall väntar matcher med 72 timmars mellanrum, med två korta vätskepauser i varje halvlek.

I Nederländerna är förhoppningen att sparka igång de högsta herrligorna den 19 juni, men även där utan publik.

Serie A hela sommaren?

Italien började ställa in matcher tidigt i mars. Förbundet och Serie A-klubbarna enades i måndags om att "det finns en önskan om att avsluta säsongen, men utan att ta några risker och enbart när hälsoläget och myndigheterna tillåter". 20, 23 eller 30 maj samt 6 juni är startdatum som kan bli aktuella och spel fram till början av augusti.

Sampdorias tränare Claudio Ranieri förkastar emellertid förslaget att spela på neutrala arenor i områden där smittspridningen är låg.

– Jag håller inte med. Antingen börjar alla spela igen. Eller ingen. Att spela bakom stängda dörrar är inte fotboll. Det är dött. Men om det är enda möjligheten för att spela igen, accepterar vi det, säger han till Football Italia.

Premier League har gett upp tanken att spela igen i början av maj och detsamma gäller för lägre divisioner i England.

"Något som helst spel kommer endast att återupptas med fullt stöd från regeringen och när de medicinska riktlinjerna så tillåter", informerade Premier League för några dagar sedan.

Det spekuleras i att Premier League gör som i Belgien och ställer in resten av säsongen, i så fall i strid med Uefas linje att spela färdigt.

Henrik Skiöld/TT

NÄSTA ARTIKEL