STOCKHOLM 2011126 Artisterna som ska tävla i Linköping under SVTs presentation av de artister som ska tävla i Melodifestivalen 2020. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070

Välkända skåningar i Mellon

Nöje Melloveteraner som Nanne Grönvall och Linda Bengtzing, men också skåningar som Loulou Lamotte som tar med sig The Mamas, och Ellen Benediktsson och Simon Peyron som förenas i en duett. Nog har Melodifestivalen 2020 mycket att bjuda på när det folkkära tv-programmet dessutom firar 60 år.

Den 1 februari nästa år drar Melodifestivalen igång och under fyra lördagar i Linköping, Göteborg, Luleå och Malmö ska de 28 bidragen göra upp om både finalplats och en andra chans. Utmärkande för i år är att tolv av bidragen är skrivna på svenska.

– Just det svenska språket har en stor framgång rent hitmässigt nu vilket också har spillt över på bidragen i Melodifestivalen 2020. Det är en tydlig trend. Svenskan kommer att finnas representerad i alla genrer och tempon, säger Karin Gunnarsson som är tävlingsproducent.

I år är det tretton artister som debuterar, de övriga tjugotre som tävlar har varit med någon gång tidigare. Två av dessa är Malmöborna Ellen Benediktson och Simon Peyron som båda debuterade i Melodifestivalen 2014, Ellen som soloartist med låten ”Songbird” och Simon med bandet Outtriger och låten ”Echo”. I år ställer de upp i fjärde deltävlingen, som hålls i Malmö, med duetten ”Surface”.

– Det är en modern ballad med lite Fleetwood Mac-touch. En naken och äkta låt som känns självklar, säger Ellen Benediktson.
– Låten handlar om vad som pågår under ytan i ett förhållande, hur man måste gå igenom olika faser. Allt är fantastiskt i början, sedan kommer man till en punkt där allt blir lite trögare och svårare. Man blir sämre på att förstå och ta in varandra, fortsätter Simon Peyron.

– Precis, och det gäller alla människor emellan, inte bara i en kärleksrelation. Man har svårare för att prata med varandra idag, fyller Ellen i.

– Det finns ju så mycket distraktioner omkring oss. Mobiltelefonen är en av många. Även om vi har lättare att nå varandra idag så är vi längre ifrån varandra än någonsin, säger Simon.

Även om båda medverkade i Melodifestivalen för fem år sedan var det inte förrän ett par år senare som duon skulle börja umgås och jobba ihop.

– Vi bor ju båda i Malmö, och musikvärlden är ganska tajt här så det blir lätt att man hänger med varandra. Vi träffades i studion Simon jobbar i och började jobba på riktigt ihop i våras. Det klickade direkt, berättar Ellen Benediktson.

– Jag hade skrivit en låt som jag tyckte Ellen skulle göra i Melodifestivalen men sedan visade sig att Ellen hade skrivit en låt som var ännu bättre, skrattar Simon.

”Surface” har Ellen skrivit ihop med Anderz Wrethov, Laurell Barker, Paul Rey och Sebastian von Koenigsegg. Hur numret kommer att se ut när det väl är dags i februari spånar duon på fortfarande.

– Det som skiljer sig mycket nu mot 2014 som var första året vi bägge var med, är framförallt att vi är insatta i hur processen ser ut. Så just det här med att jobba med numret som helhet är en del av resan på ett helt annat sätt i år. Man kan vara mer kreativ för att man vet hur allt fungerar. Är det något som jag också har lärt mig från förra gången så är det att stanna upp mer på vägen och ta in allt. För när du väl gör numret är det över på typ ett par minuter, säger Simon Peyron.

– Jag var rätt ung när jag var med första och andra gången, så för mig är det en enorm skillnad att vara med nu. Jag känner mig mer bekväm och har fått växa upp och utforskat vilken musik jag vill göra. Jag har landat i vem jag är nu, som person och som artist. Så den här gången ska jag verkligen chilla och ha kul, och det är otroligt fint att få göra det med Simon, säger Ellen.

Vad är det bästa med varandra?

– En sak som jag verkligen beundrar är att Simon är så sjukt driven med musiken och har så mycket idéer. Han är en väldigt kreativ person som jag alltid blir inspirerad av, säger Ellen.

– Åh, tack! Jag tycker att Ellen är en fantastik människa. Hon har fötterna på jorden och ett väldigt varmt hjärta. Sådant är viktigt för mig. Och hon vet vem hon är. Sedan har hon en outstanding personlighet och röst. Jag blir inspirerad så fort jag är i närheten av henne, det kommer att bli fantastiskt kul nu de här månaderna, säger Simon.

Blir det Eurovision song contest?

– Själva låten skulle definitivt passa där, så ja! utbrister Ellen.

– Ja, men absolut, jag tror att vi har en god chans. Förhoppningsvis får jag med ytterligare en låt i Eurovision, men då är jag i en helt annan roll. Mer än så kan jag inte säga, säger Simon hemlighetsfullt.

En som för drygt ett halvår sedan faktiskt tävlade i Eurovision song contest är Röstångabon Loulou Lamotte som tillsammans med sånggruppen The Mamas körade bakom John Lundvik i Sveriges bidrag ”Too late for love”. I Melodifestivalen 2020 är det The Mamas tur att ta ett kliv fram på scen när de tävlar med bidraget ”Move” i den första deltävlingen som hålls i Linköping.

– Det är helt fantastiskt! Det tog mig lång tid att fatta att jag varit med första gången. Jag tror att det sjönk in hos oss alla tre idag på presskonferensen, säger Loulou Lamotte.

– John [Lundvik, reds. anmärkning] har skrivit till oss och varit riktigt stöttande.

Hon beskriver låten som en popsång där körens souliga röster skiner igenom.

– Det är en stark låt och något vi är stolta över.

– Vi lyssnade på flera låtar och den här var den första vi alla tre var eniga om var bra. Den har jättebra energi. Jag är taggad, säger Loulou Lamotte.

Hon hoppas på att de tar sig till Eurovision igen.

– Vi vill gärna göra det igen så vi får göra vårt bästa.

Gruppen The Mamas har krympt från fyra till tre medlemmar eftersom körens grundare Paris Renita ville satsa på sin solokarriär.

Visste du?

• 2 545 bidrag skickades in till tävlingen, varav 28 valdes ut.

• Totalt är det 79 låtskrivare varav 21 kvinnor och 58 män. 39 av låtskrivarna är debutanter och 40 har haft med minst ett bidrag tidigare.

• Visst finns det skåningar även bland låtskrivarna i år. Till exempel har Hässleholmssonen Robin Stjernberg varit med och skrivit Albin Johnséns bidrag ”Livet börjar nu” och Vellingebördige Anderz Wrethov Ellen Benediktsons och Simon Peyrons ”Surface”.

• Linda Bengtzing är med för åttonde gången vilket gör henne till den artist som ställt upp flest gånger som soloartist.