Kultur

”Världens roligaste sommarjobb”

Övre raden: David och Kristina Lindgren, Jessica Andersson, Sarah Dawn Finer, Lisa Stadell och Per Andersson. Nedre raden: Frida Öhrn, Sanne Salomonsen Mariette, Theoz och Tommy Nilsson. Pressbild
Artikel Kultur och Nöje På måndagen presenterades artisterna till nästa sommars upplaga av Diggiloo-turnén. Bland dem märks Tommy Nilsson som gör sitt tredje år och debutanten Frida Öhrn.
– Det är väldigt många bra röster i år så det blir en tävling om vem som ska sjunga med vem. Och alla vill sjunga med mig såklart, säger Tommy Nilsson med ett skratt.

Det är ett skämt förstås men det går inte att skoja bort den mäktiga rösten bakom powerballader som Öppna din dörr och Allt som jag känner. Nu vill Tommy Nilsson dock hellre lägga fokus på andra sidor av sitt artisteri.

– Det är klart att det är kul när folk uppskattar hur man sjunger men nuförtiden tycker jag att det är viktigare att skriva någonting som berör. Att ha någonting att säga. Det har väl med åldern att göra, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svensk dömd för mord i Mexiko – får 38 år

Kvinnan sköts till döds på öppen gata i staden Tequisquiapan i Mexiko.
Inrikes
Inrikes

En 57-årig man med svenskt medborgarskap har dömts till 38 års fängelse för ett mord på en kvinna i Mexiko, skriver Västerbottens-Kuriren.

Mannen och kvinnan har tidigare bott tillsammans i Umeå men flyttade sedan vidare till Mexiko.

Det var den 20 juni förra året som kvinnan sköts till döds på öppen gata i sin hemstad Tequisquiapan, 140 kilometer nordväst om Mexico City, sedan hon lämnat sin dotter på skolan.

Enligt åklagaren var motivet bakom mordet att 57-åringen tecknat en livförsäkring för sin före detta sambo på motsvarande 520 000 kronor som han skulle få tillgång till vid hennes död, rapporterar VK.

Mannen har suttit häktad i över ett år i väntan på rättegång. Svenska UD ska ha varit insatt i fallet och besökt mannen i fängelset San Juan del Rio.

Mannens advokat uppger för VK att det finns goda möjligheter att överklaga domen.

Inrikes

Tidiga test osäkra – du kan behöva ta om

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef, Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Med ett positivt antikroppstest ska du kunna träffa dina nära och kära som är i en riskgrupp. Men har du tidigare gjort ett test kanske det inte längre går att lita på.
– Hade jag gjort ett snabbtest skulle jag höra av mig och fråga om det testet följer våra nya rekommendationer, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten gick i veckan ut med att den tagit fram en vägledning för hur antikroppstest bör genomföras. Men för en privatperson kan det vara knepigt att veta vilka tester det går att lita på.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten, tycker att den som gör ett test ska kräva svar från den som erbjudit det.

– Man kan berätta att man vet att Folkhälsomyndigheten nu har rekommendationer när det gäller antikroppstesternas prestanda och sedan fråga om dessa uppfylls, säger hon.

Karin Tegmark Wisell anser att den som utför testet har en skyldighet att svara.

– Och om en myndighet har utfärdat en rekommendation, som vi nu har gjort, så ska man som testutförare ha mycket på fötterna för att gå emot det.

Ställ frågan

TT: Tror du att en testutförare kommer att erkänna för en patient om den inte följer era rekommendationer?

– Det förväntar jag mig verkligen. En verksamhet som utför antikroppstester har en skyldighet att genomföra dem under hälso- och sjukvårdslagen. Vilseleder man patienter, eller andra som frågar, kan det bli disciplinärenden, säger Karin Tegmark Wisell.

TT: Men om det nu ändå finns en risk för att vissa inte följer rekommendationerna från er, vågar man som privatperson ta ett test och sedan träffa någon ur en riskgrupp?

– Har man ställt frågan till den som gör testet, att de känns seriösa och de kan svara på frågorna man har, så tycker jag att man som patient kan lita på dem. Men i och med att det har funnits en osäkerhet kring antikroppstesterna, och att det hela tiden dyker upp ny kunskap inom det här området, så tycker jag att man ska ställa frågan, säger Karin Tegmark Wisell.

Nytt test

När coronaviruset började få spridning i Sverige var det många som gjorde snabbtester för att ta reda på om de bar på antikroppar mot covid-19. Karin Tegmark Wisell säger att det är svårt att veta om testen nu går att lita på.

– För att veta det måste man fråga den som utfört testet vad det har för prestanda och om det uppfyller de krav som Folkhälsomyndigheten nu har preciserat, säger hon.

Om kraven inte uppfylls bör man göra ett nytt test.

– Ja, och om man inte får svar på den frågan så bör man åtminstone vara ifrågasättande och inte ta för givet att de följer våra rekommendationer. Har man varit helt frisk, utövat social distansering och har gjort ett snabbtest som man är osäker på vad det har för prestanda, då tycker jag absolut att man kan ta ett nytt test, säger Karin Tegmark Wisell.

Ansvar på patienten

TT: Ligger det inte för mycket ansvar på patienten, för att ett test ska kännas säkert?

– Båda ja och nej. Alla regioner som erbjuder antikroppstester enligt våra rekommendationer kommer att få ersättning från staten. Så gör man ett test inom regionen kan man räkna med att det är säkert. Det kanske är mest relevant för den som har gjort ett snabbtest hos en privat aktör, innan våra rekommendationer kom, som bör ställa frågan.

Hon tycker dock att man i grunden ska lita på utförare av hälso och sjukvård i Sverige.

– Men i och med att det ha funnits lite sämre tester i omlopp tidigare, och det nu finns väldigt bra tester med hög prestanda, så kan det vara bra att ställa frågan, säger Karin Tegmark Wisell.

Carin Fock/TT

Är du osäker på ditt antikroppstest? Ställ frågor, säger Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Är du osäker på ditt antikroppstest? Ställ frågor, säger Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Sport

Norlander tappar i Detroit

Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Henrik Norlander får spela vidare, men tappade under andra rundan i Detroit.
Foto: Leon Halip/AFP/TT
Sport
Sport

Henrik Norlander lyckades inte prestera lika starkt på golfbanan under den andra rundan i PGA-tourtävlingen i Detroit, Michigan, som under den första rundan.

Svensken gick ut på delad 11:e plats efter att ha tagit sig runt på 67 slag och fem under par den första dagen.

Under den andra rundan blev det i och för sig två under par, efter tre birdies och en bogey, men rundan på 70 slag gjorde att svenskan tappade 19 placeringar och nu ligger på delad trettiondeplats, sju under par.

Han är fem slag efter ledarduon, bestående av amerikanerna Chris Kirk och Webb Simpson, som gick andra rundan på 65 respektive 64 slag.

Med ett över par, både på rundan och i totalen, klarade Alex Norén inte cutten.

Utrikes

Tusentals såg Trump starta fjärde juli-festen

President Donald Trump håller tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota.
President Donald Trump håller tal vid Mount Rushmores nationalmonument i Keystone, South Dakota.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inför en publik på omkring 7 500 personer har president Donald Trump tjuvstartat USA:s nationaldagsfirande.

På fredagskvällen, lokal tid, samlades publiken tätt i en amfiteater i Mount Rushmore i South Dakota, vid nationalmonumentet där fyra historiskt viktiga presidenters huvuden – George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln – är skulpterade direkt i berget.

I sitt tal kritiserade Donald Trump de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA, och hävdade att de försöker sudda ut den amerikanska historien. Demonstrationerna mot den etniska ojämlikheten i det amerikanska samhället hotar grunden som landets politiska system är uppbyggt på, menar Trump.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sade Trump.

Därefter följde ett gigantiskt fyrverkeri och nationalsången.

Under de senaste tre veckorna har Trump anordnat tre offentliga evenemang som har dragit tusentals besökare, trots den pågående pandemin.

På fredagen noterade USA för tredje dagen i rad ett nytt dystert dygnsrekord över antalet nya coronasmittade i landet. De senaste 24 timmarna har drygt 57 600 fall registrerats, enligt Johns Hopkins-universitetet.

Malmö

Katt föll från 6:e våningen

Zelda, som återhämtar sig i matte Karin Frennings knä, föll ut genom fönstret då hon sökte svalka.
Foto: Natalie Radlovacki
Malmö
Malmö Förra fredagen, när paret på Norra Skolgatan precis nätat in balkongen för sina två katters skull, bestämde sig den ena för att ta till flykt på annat håll. Detta resulterade i ett fall från sjätte våningen.

I den retroinredda lägenheten nära Möllevångstorget sitter katten Zelda, cirka 2.5 år, i matte Karin Frennings knä med nyrakade fläckar över hela kroppen samt ett hål på vardera sida av magen. Zelda omplacerades till paret för två år sedan efter en annorlunda uppväxt hos en man som hade för många djur.

Katten, som karaktäriseras som väldigt påhittig och nyfiken, till skillnad från sin mer försiktiga och lugna syster Izzy, är efter incidenten trött och omtumlad, men återhämtar sig stadigt.

För varmt

– Det hela grundar sig i att det är så varmt i lägenheten. Fönsterna är stora och släpper in mycket sol samtidigt som ventilationen ibland stängs av på grund av att de bygger om ovanför oss. Jag öppnade fönstret i fredags, som jag så många gånger gjort, då jag bedömde att glipan var för smal att ta sig igenom och satte mig på balkongen.

Hennes sambo lagade mat i köket, vilket lämnade vardagsrummet med det öppna fönstret obevakat. Den förmodligen överhettade katten tog tillfället i akt och lyckades tränga sig igenom glipan. Väl ute tappade den fäste och föll ner mot marken från sjätte våningen.

Händelseförloppet

– Vi visste inte vad som skett. Plötsligt kommer en granne ut på balkongen bredvid och undrar om vi inte har en katt som trillat. Vi börjar leta efter dem båda i lägenheten men finner bara Izzy. Innan vi hinner ut plingar ytterligare en granne på dörren och undrar om katten som föll är vår.

Karin Frenning rusade ner och fann Zelda vid porten med flera oroliga tjejer runt omkring som pysslade om henne.

– När jag kom ner fick de pyssla om mig också då jag var helt förstörd. Det tog nog en stund för dem att få tag i mig genom att söka hjälp hos grannarna. Men jag är så tacksam att de gjorde det.

Lilla Zelda är omtumlad och trött men mår förhållandevis bra.
Foto: Natalie Radlovacki

Slog sig rejält

Mattens föräldrar skjutsade matte och katten till veterinären där man konstaterade att katten slagit sig rejält. Veterinären reagerade även på att Zelda andades genom munnen och inte nosen, som katter normalt ska.

– Man röntgade henne och såg att hon hade fått en blödning på ena lungan. De såg också att bröstkorgen fylldes upp på ett sätt den inte skulle, vilket indikerade att där fanns luft i bröstkorgen som behövde tömmas, därav de två dräneringshålen på hennes kropp.

Lyckligt slut

Zelda stannade hos veterinären från att hon kom in sent på fredagen fram till i måndags kväll. Den lilla familjen kunde inte varit gladare att det slutade som det gjorde.

– Hon bröt ingenting utom en tand! säger matten som inom kort ska gå igenom hela balkongen efter små hål eller springor i nätet som de precis lagt över balkongen.

Och fönsterna, ja de kommer aldrig öppnas igen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Sjöbo

Ingen förskola i gammal färgbutik

Bil passerar lokalerna där det tidigare fanns en färgbutik.
Det finns inte en tillräckligt stor friyta för barnen på fastigheterna.
Foto: Axel Hilleskog
Sjöbo
SJÖBO Lokalerna på Norregatan och Mäster Nilsgatan där Sjöbecks Färg en gång höll till anses inte lämpliga för en förskola. Beslut togs under samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde.

I juni skrev SkD om att det fanns intresse från ett holdingbolag om att köpa och göra om den gamla färgbutiken till förskola. Montessoriförskolan Attesa på Norregatan/Kvarngatan såg en möjlighet till nya lokaler och i ett mejl till kommunen framhåller förskolans styrelse att en flytt skulle ge större ytor inne och ute samt en lättarbetad arbetsmiljö.

Men så blir alltså inte fallet. Nämnden valde att gå på stadsbyggnadsförvaltningens linje och avslå förhandsbesked.

– Nämnden tycker inte att det är en lämplig placering av en förskola. Dels på grund av trafiksituationen, man tänkte mycket på hämtning och lämning av barnen och att det ligger så nära en korsning, men också på grund av en brist på god utemiljö för barnen, säger Anders Lindén, chef på miljöenheten.

Höör

Butikspersonal slogs med knivrånare

beslagtagen kniv till vänster och en brinnande bil till höger.
Knivar beslagtogs och en bil sattes i brand.
Höör
Höör I april knivrånades en butik i Höör. Rånarna slogs med butikspersonal, jagades och brände upp en bil. Restaurangpersonal i Lund kunde nästföljande dag gripa rånarna på egen hand.

Det är en diger förundersökning som ligger till grund för åtalet mot tre personer som misstänks för att ha rånat en butik i Höör. Det handlar om beslagtagna knivar, blodiga kläder, vittnesmål, sms, telefonsamtal och övervakningsfilm. Det ska även finnas privata mobilfilmer där de misstänkta pratar om att någon är skadad och behöver bli sydd och om att stöldgods ska säljas.

Slåss med kniv

Det var i april som en butik i Höör utsattes för ett rån. Av vittnesmål och bilder från kameraövervakning är det synligt att rånet urartar i våldsamheter. Den person som arbetade ensam i butiken ska ha blivit slagen, sparkad och fått knivhugg mot sig.

Men på något sätt lyckas denne göra så pass mycket motstånd att en av rånarna tappar en kniv. Men denna kniv lyckas hen skrämma rånarna på flykten, bilder visar hur rånarna ramlar ut ur butiken och flyr till en bil. Under tumulten ska en av rånarna även fått stickskador.

Samma kväll får polisen ett larm om en explosion och en brinnande bil i en annan del av kommunen. När polisen kommer till platsen möts de mycket riktigt av en brinnande bil. Intill bilen ligger en blodig tröja vars blod senare ska visa sig stämma överens med en av de misstänka rånarna.

Greps på restaurang

Dagen därpå besöker två män en restaurang i Lund. Efter att ha frågat om de anställda röker försöker de sälja cigaretter ur en väska. De anställda misstänker att det rör sig om stöldgods och väljer att hålla kvar männen tills polisen kommer till platsen. Männen ska visa sig vara två av de misstänkta rånarna.

I stämningsansökan som lämnats in till Lunds tingsrätt förekommer även en fjärde man. Denna man misstänks för skyddande av brottsling då han bett rånarna bränna upp den bil som användes, en bil som enligt förundersökningen tillhörde honom. Han ska även ha tagit del av stöldgods och är därför misstänkt för häleri, liksom olovlig körning och brott mot knivlagen då han påträffats med batong och knivar på allmänplats.

Biljakt i hög fart

Det var några veckor efter rånet som den fjärde personen kunde gripas. Detta efter en tämligen vild biljakt där såväl ett staket som ett stengärde skadades. Biljakten inleddes när polisen upptäckte mannens bil och föraren valde att hastigt lämna platsen.

Men efter en stunds biljakt havererade bilen och mannen flydde in i en skog där han kunde gripas. Anledningen till att han flydde var enligt honom själv att han får panik när han ser polisen.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Utrikes

Kina varnade inte WHO om covid-19

Vårdanställda i Wuhan undersöker en patient på ett fältsjukhus. Arkivbild.
Vårdanställda i Wuhan undersöker en patient på ett fältsjukhus. Arkivbild.
Foto: Wang Yuguo/ Nya Kina/TT
Utrikes
Utrikes

Det första larmet om smittan som Världshälsoorganisationen WHO fick den 31 december kom inte från de kinesiska myndigheterna, utan från bland annat WHO:s eget kontor i Kina, visar nya publicerade dokument från organisationen.

Personal larmade då om ett fall av "viral lunginflammation", efter att ha sett ett pressmeddelande på Wuhans sjukvårdskommittés hemsida.

WHO bad de kinesiska myndigheterna om mer information, vilket man fick den 3 januari.

NÄSTA ARTIKEL