Övre raden: David och Kristina Lindgren, Jessica Andersson, Sarah Dawn Finer, Lisa Stadell och Per Andersson. Nedre raden: Frida Öhrn, Sanne Salomonsen Mariette, Theoz och Tommy Nilsson. Pressbild
Spegel, spegel på väggen där, säg vem som har fått ett kul sommarjobb ...

”Världens roligaste sommarjobb”

På måndagen presenterades artisterna till nästa sommars upplaga av Diggiloo-turnén. Bland dem märks Tommy Nilsson som gör sitt tredje år och debutanten Frida Öhrn.
– Det är väldigt många bra röster i år så det blir en tävling om vem som ska sjunga med vem. Och alla vill sjunga med mig såklart, säger Tommy Nilsson med ett skratt.

Det är ett skämt förstås men det går inte att skoja bort den mäktiga rösten bakom powerballader som Öppna din dörr och Allt som jag känner. Nu vill Tommy Nilsson dock hellre lägga fokus på andra sidor av sitt artisteri.
– Det är klart att det är kul när folk uppskattar hur man sjunger men nuförtiden tycker jag att det är viktigare att skriva någonting som berör. Att ha någonting att säga. Det har väl med åldern att göra, säger han.
För Tommy Nilsson innebär det kommande årets Diggiloo-turné en comeback efter ett års bortovaro.
– Det är en familjär känsla i Diggiloo. Det är en föreställning för hela familjen och bakom scenen finns alla våra familjer. Det är en skön turné att vara på, ett härligt sommarjobb.
Sommar, sol och stor publik, lockar naturligtvis. Och inte minst möjligheten att träffa gamla och nya vänner i artistvärlden.
– Sanne Salomonsen och jag jobbade ihop redan på 80-talet med Badrock. Genom Diggiloo har jag lärt känna David [Lindgren] och i år är Frida Öhrn med också och det ska bli jättekul för jag tycker verkligen om det hon gör och står för. Mariette är en gammal kompis till mig, Hon spelade faktiskt gitarr i mitt band innan hon blev känd.

Inte minst lockar möjligheten att jobba med de som är lite yngre än honom själv.
– Det är kul att kasta sig ut i sånt man inte sysslat med tidigare, man kan alltid lära sig saker.
Näst efter Sanne Salomonsen är det Tommy som är veteranen i gänget med en karriär som spänner från åren som hårdrocksångare i mitten av 80-talet till hela Sveriges balladkung, musikal- och melloartist.
– Jag ser mångsidigheten som en styrka. Det är 43 år sedan jag gjorde min första skiva och man är fortfarande hyffsat aktuell. Jag ser mig inte som någon speciell genre. Jag är sångare och det är en humörfråga vad jag vill göra. Jag måste få vara så för min egen skull.

Medverkan i Så mycket bättre 2016 blev ett nytt lyft i karriären och något av en nytänding.
– Det kan man absolut säga. Det var en fin säsong jag fick vara med i och några av mina låtar blev poppis. Det blev ett lyft för även om man är lite grann i folks medvetande så är det inte alla som vet att man håller på. och man får visa en lite annan sida av sig själv i ett program som pågår i flera veckor. Då kommer man lite djupare.

Just nu är Tommy Nilsson ute på julturné och till våren är det en kyrkoturné på gång.
– Det är klart att Diggiloo är en mycket större apparat men när man väl står där [på scenen] är man rätt själv. Det spelar ingen roll om det är 10 000 personer eller 500 i en kyrka. Man måste ändå ha något att säga och ge dem som kommit dit för att lyssna något. Diggiloo är enklare på ett sätt. När det är sommar, sol och 10 000 människor är det bara att slå bollen i mål. Om man spelar i en kyrka för ett par hundra som sitter tysta och hör allt som händer och sker måste man ha en kommunikation med folk på ett annat sätt. Det är en större utmaning.

Frida Öhrn, kanske mestkänd från popbandet Oh Laura, countrytrion Cookies n Beans och soloprojektet Öhrn, är ny i årets startuppställning.
– Jag har jättemycket kompisar som är med i år och när jag fick samtalet med frågan om jag ville vara med ringde jag och frågade hur det var. Då hörde jag så himla mycket gott så jag tänkte att det är klart att jag ska vara med. Jag tror att vi kommer ha väldigt roligt med att sjunga, spela, bada och skratta tillsammans.
Precis som Tommy Nilsson beskriver Frida Öhrn närmast ett släktträd av kopplingar till de andra artisterna som är med. Jessica Andersson har hon känt i 20 år, Sarah Dawn Finer ända sedan gymnasieåldern då de gjorde musikal tillsammans och med Lisa Stadell jobbade hon på Wallmans salonger.
– Mariette och jag har skrivit låtar tillsammans och även David Lindgren har jag stött på. Tommy Nilsson och jag kommer från Solna båda två och det visade sig att vi haft samma sångsfröken när vi var jättesmå. Vi sitter ihop på något vis.

Gitarrpop, country, det elektroniska soloprojektet, jazz, kupletter och reggae. Frida Öhrn har spelat över ett brett musikaliskt fält.
– Bra musik är bra musik, det finns ingen gräns däremellan. Själv känner jag att jag blir väldigt inspirerad av det. Allt ger till vartannat. Så är min musikalitet. Det är mitt sätt att känna lust och kreativitet.
– Jag ser jättemycket fram emot alla samarbeten. Att få spela munspel med Sanne Salomonsen, göra gitarrgrejer med Sarah Dawn Finer och Mariette, alla grymma röster som finns. Per Andersson som är så rolig. Jessica Andersson som hållit på så länge och har sådan erfarenhet.