Kultur

”Jag är en hopplös julromantiker”

Elisa Lindström, John Lundvik, Tommy Nilsson och Wiktoria är aktuella med Christmas Night. Foto: Kristofer Sandberg
Artikel Kultur och Nöje John Lundvik kommer till Skåne med turnén Christmas Night.

Det har varit ett bra artistår för John Lundvik. I våras representerade han Sverige i Eurovision song contest med låten ”Too late for love”. Sedan följde en stor Diggiloo-turné och nu har John laddat om och låtit julstämningen skölja över honom när konsertkonceptet Christmas Night står på schemat fram till och med den 22 december.

– Det här är ett sätt att komma närmre publiken också, sättningen är mindre än när jag var med i Diggiloo, nu är vi bara fyra personer som ska sjunga. Det kommer att krävas mer av oss. Och ja, det går jag naturligtvis igång på, skrattar John Lundvik och förklarar att vinnarinstinkten från hans tidigare idrottskarriär självklart hänger kvar hos honom.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Sliten vägbelysning byts ut

Vägbelysning i Stehags kyrkby byts ut. Entreprenadledare Joakim Ingves (t h) på Eslövs kommun övervakar arbetet som leds av Martin Skoog (t v) från Site.
Foto: Henrik Lindahl
Eslöv
STEHAG De närmaste veckorna byts vägbelysningen i Stehags kyrkby ut mot modernare utrustning.

I dag finns 26 stycken åtta meter höga trästolpar utmed de tre vägarna in i Stehags kyrkby. Samtliga ska plockas bort och ersättas med nya stolpar med moderna och energisnåla LED-lampor.

– Trästolparna är gamla och slitna och en del av dem lutar. Några är redan utbytta och de andra kan på sikt utgöra en fara om de till slut välter, säger Joakim Ingves, entreprenadledare på Eslövs kommun.

Dessutom försvinner de luftburna ledningarna.

– De nya ledningarna grävs ner i marken. Det blir mycket driftsäkrare och mindre risk för skador och strömavbrott.

Klart inom sex veckor

Arbetet inleddes häromdagen och väntas pågå 5-6 veckor. Det utförs av samma gäng som fixade ny belysning och grusbeläggning i Gyaslingan i våras.

– Utmaningen här är att det är ganska brant i slänten där vi gräver, och som alltid trafiken, säger Martin Skoog, arbetsledare för företaget Site som är underentreprenör till Vattenfall som Eslövs kommun har ramavtal med.

År 2017 gjorde Eslövs kommun en stor inventering av all den vägbelysning som man genom åren tagit över från dåvarande Vägverket. Det handlar om anläggningar som kan vara så gamla som från 1960-talet.

Det är bitvis branta slänter utmed vägsträckorna, vilket är lite av en utmaning för grävmaskinisterna. Stolparna placeras ungefär en meter från vägkanten.
Foto: Henrik Lindahl

Vid inventeringen kom kommunen fram till att cirka en tredjedel av de här gamla belysningsstolparna inte var nödvändiga och skulle successivt plockas bort. Men belysningen i Stehags kyrkby får alltså vara kvar.

Svagare ljus på natten

En annan nyhet är att den nya anläggningen får så kallad nattsläckning, vilket innebär att ljusstyrkan minskas något mellan klockan 23 och 05, för att spara pengar och energi.

När grävarbetena pågår kommer det inte att vara avstängt för trafik men det blir begränsad framkomlighet där grävmaskinerna befinner sig. Efter avslutat dagpass är tanken att plocka undan utrustningen så att full framkomlighet råder tills arbetet återupptas igen nästa dag.

Nästa projekt väntas bli Kärrtorp, och under 2021 hoppas kommunen kunna gå vidare med fler platser, men det är i dagsläget inte spikat vilka.

Kostnaden för den nya belysningen i Stehags kyrkby är beräknad till 900 000 kronor och tas ur kommunens budget.

Några av de nuvarande stolparna lutar betydligt.
Foto: Henrik Lindahl

Svalöv

Svalöv ligger inte efter Landskrona

Ordförande i bildningsnämnden tillbakavisar Liberalernas kritik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svalöv
Lokal debatt SkD
Lokal Debatt Den 14:e juli publicerades en insändare ifrån Liberalerna i Svalöv. I denna
insändare uttrycker Liberalernas Torbjörn Ekelund och Annelie Frykholm
en önskan om att Svalövs kommun borde minska antalet assistenter och
istället satsa på speciallärare.

Insändare

Jag vill ge dem rätt i att det är klokt att inte bara sätta in assistenter, utan att utreda elevernas egentliga behov och möta eleven på ett sätt som är gynnsamt för eleven.

Det jag anser lite märkligt med Liberalernas önskan är att det redan under tiden då Torbjörn Ekelund själv satt som ordförande i bildningsnämnden påbörjades ett intensivt arbete med att höja andelen behöriga till gymnasiet i Svalövs kommuns skolor.

Ett av ämnena som då lyftes av utbildningschef Hans Dahlqvist var att vi arbetade på fel sätt med att sätta in assistenter för elever som behöver stöd av duktiga pedagoger.

En omställning av arbetet med elever i behov av särskilt stöd har påbörjats. Elevhälsoarbetet har utvecklats och antalet elevassistenter har minskat.

Vidare har utbildningschefen begärt och fått bildningsnämndens uppdrag att utreda behovet av en resursskola i Svalövs kommun.

Liberalernas Annelie Frykholm sitter numera som ledamot i nämnden och har garanterat hört hur viktigt sektor utbildning ser på måluppfyllelsen och sett vilket arbete som görs för att lyfta de elever som riskerar att inte komma vidare till gymnasiet.

Svalövs kommuns utbildningssektor arbetar redan idag på ett sätt som till många delar liknar det som Liberalerna lyfter fram som grannkommunernas lyckade recept på att nå en högre måluppfyllelse. Detta vet Liberalerna om.

Vidare konstateras i insändaren att Svalövs skolor halkar efter i våra resultat. Detta är direkt felaktigt.

Utan att jämföra oss med andra kan jag konstatera att Svalöv har under de senaste åren ökat andelen behöriga till gymnasiet ifrån 72,8% läsåret 2016/2017 till 86,7% för läsåret 2018/2019. För läsåret 2019/2020 landade gymnasiebehörigheten på 85,3%.

Förra läsåret låg Svalöv över rikssnittet, vilket inte Landskrona gjorde.

Även det genomsnittliga meritvärdet för åk. 9 var för läsåret 2018/2019 det högsta noterade i skolverkets statistik som sträcker sig tillbaka till läsåret 1997/1998.

Detta är ett stort steg i rätt riktning och ett kvitto på att det arbete som görs ger resultat. Detta känner rimligtvis Liberalerna till.

Kim Hellström (SD),

ordförande i bildningsnämnden,

Svalöv

Skurup

”Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det”

Lars Fredriksson håller i två målningar.
Det är mycket annat än själva målandet som ingår i att vara konstnär.
Foto: Axel Hilleskog
Skurup
Hörte Att vara konstnär är inte bara att styras av lusten utan innebär mycket hårt slit och tvivel. Det tycker målaren Lars Fredriksson som ställer ut i Fiskarhuset till helgen.

Han är utbildad civilingenjör och projektledare på industrijätten Alfa Laval i Lund och på fritiden målar han färgglada abstrakta verk. Han kunde inte vara utan den ena eller andra av de två väsensskilda delarna av sitt liv.

– Jag är en sifferkille och stormtrivs med mitt jobb. Konsten är en kontrast som skapar energi och en väldigt fin balans i livet och inget som jag kan kväva.

Lars Fredriksson
Lars Fredriksson har tidigare ställt ut i bland annat Warrington, England.
Foto: Axel Hilleskog

Måla, det har han gjort sedan barnsben. För drygt tolv år sedan införskaffade han stora dukar och började ta sitt måleri på allvar.

– Det hade nog mycket att göra med att jag lämnade studentlivet i Lund och fick en relativt stor lägenhet i Malmö. Och då infann sig något slags tomrum.

– Då målade jag svanar men det är ingenting jag identifierar mig med nu. Alla de målningarna hänger hos mina föräldrar. Jag kallar deras hus för ”outleten”.

Länge hade han en romantiserad bild av konsten.

– Det är verkligen berg och dalar. Lika ofta avskyr jag måleriet som jag älskar det. Det är så många baksidor av det och mycket slit. Bara logistiken till en utställning, alla förberedelser...jag har trott att jag har lagt ner målandet flera gånger. Men jag har ett kall och kommer nog inte sluta så länge jag har mina händer och ögon med mig.

Lars Fredrikssons målning.
Lars Fredriksson målar gärna med grundfärger och ett genomgående inslag är det går att skönja solsken och vatten.
Foto: Axel Hilleskog

Tidigare tecknade han men Lars insåg att han styrka finns i måleriet.

– Jag var extremt petig innan och jag är fortfarande petig men det här är mycket grövre och ett helt annat uttryck som jag tycker mer om och som känns friare.

– Men jag vill ändå inte bli spretig. För länge sen sa en gallerist till mig att jag var spretig och att det måste gå att se att det är en ”Fredriksson”, och det har jag burit med mig.

På lördag startar hans utställning, som han själv döpt till ”Stabilitet”, i Fiskarhuset i Hörte hamn. Då kommer han ställa ut en blandning av orginalverk och posters. Inspiration till målningarna har han hämtat från sitt eget liv.

– Varje målning berättar en historia för mig men jag har inget budskap med den här utställningen och vill inte ha det. Jag tycker ofta att måleri kan få vara måleri och man måste inte tvunget förmedla något mer än upplevelsen. Vad målningarna betyder för mig är kanske oväsentligt för någon annan.

Utställningen pågår lördag till söndag mellan klockan 12 och 18.

Målning av Lars Fredriksson.
Han målar mestadels med akryl.
Foto: Axel Hilleskog

Sport

Lindblom kan få pris efter cancerbehandling

Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Philadelphias Oskar Lindblom i en NHL-match i november förra året. Arkivbild.
Foto: Karl B DeBlaker/AP/TT
Sport
Sport Philadelphias Oskar Lindblom, som gått igenom en cancerbehandling, är en av tre nominerade till NHL-priset Bill Masterton Memorial Trophy, enligt TSN.
Priset tilldelas den spelare i ligan som under säsongen bäst exemplifierat uthållighet, sportmannaanda och hängivenhet till ishockeyn.

Forwarden Lindblom inledde den nordamerikanska ishockeysäsongen med elva mål och sju assist på 30 matcher innan han i december fick beskedet att han drabbats av Ewings sarkom, en slags skelettcancer, och inte spelade mer under säsongen.

För några veckor sedan avslutade 23-åringen sin cellgiftsbehandling.

– Det känns som att fira födelsedag, julafton och alla de där högtiderna på en och samma gång. Det känns underbart att vara klar. Jag kan knappt bärga mig över att få återgå till ett normalt liv igen och börja känna att jag lever, sade Oskar Lindblom till Philadelphias webbplats, enligt TSN.

Övriga två nominerade till Bill Masterton Memorial Trophy är Dallas Stephen Johns och Ottawas Bobby Ryan. Johns kom i januari tillbaka till ishockeyn efter knappt två års frånvaro på grund av posttraumatisk huvudvärk och Ryan har kommit tillbaka efter alkoholproblem, enligt TSN.

NHL-galan, som skulle ha arrangerats i Las Vegas den 18 juni, är framflyttad till den 25 mars nästa år på grund av coronapandemin.

Kultur och nöje

Winona Ryder: Depp var aldrig våldsam mot mig

Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Winona Ryder försvarar Johnny Depp efter misshandelsanklagelserna. De två skådespelarna var ett par i fyra år. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Skådespelaren Winona Ryder säger att misshandelsanklagelserna mot ex-sambon Johnny Depp är "omöjliga att tro på", skriver BBC.

Johnny Depps förtalsrättegång mot den brittiska tabloidtidningen The Sun pågår i London sedan den 7 juli. Tidningen beskrev i en artikel 2018 Depp som "hustrumisshandlare", efter att Depps exfru, skådespelaren Amber Heard, 2016 anklagat sin dåvarande make för misshandel.

Winona Ryder berättar i ett uttalande att Depp "aldrig, aldrig var våldsam" mot henne under deras fyra år långa relation.

"Jag vill inte kalla någon för en lögnare, men utifrån min erfarenhet av Johnny är det omöjligt att tro att sådana hemska anklagelser är sanna", säger hon enligt BBC.

"Idén om att han skulle vara en ovanligt våldsam person är det längsta man kan komma från den Johnny jag kände och älskade."

Johnny Depp och Amber Heard har båda anklagat varandra för misshandel under sitt korta äktenskap, som varade i 15 månader och tog slut i januari 2017.

Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Johnny Depp anländer till rätten i London den 16 juli. Skådespelaren hävdar bestämt att alla misshandelsanklagelser mot honom är lögner.
Foto: Alastair Grant
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Sport

Stortalangen lämnar NBA-bubblan för familjen

New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
New Orleans basketstjärna Zion Williamson. Arkivbild.
Foto: Rusty Costanza/AP/TT
Sport
Sport New Orleans Zion Williamson har lämnat NBA-bubblan i Orlando för att ta hand om ett akut sjukdomsrelaterat familjeärende, rapporterar Pelicans på sin Twitter.
Tanken är att den 20-årige stortalangen vid ett senare tillfälle ska återvända till laget för återstarten av basketligan.

"Vi stöttar Zions beslut att lämna NBA:s campus, för att vara med sin familj, till fullo", skriver klubben i ett uttalande.

Fler detaljer än så vill inte Pelicans delge.

När han väl återvänder till Orlando måste Williamson sitta i karantän i sitt hotellrum och sedan testas negativt för covid-19 innan han kan möta upp laget igen.

20-åringen, som blev förstavalet i NBA-draften förra sommaren, har redan satt avtryck i ligan. Forwardens debut fick dock skjutas upp till i januari då han drogs med en knäskada under hösten. På de matcher han hann spela fram till att NBA stängde ner, för coronapandemin den 11 mars, svarade ligans nya stjärnskott för ett poängsnitt på 23,6 per match.

Den amerikanska basketligan ska starta natten till den 31 juli svensk tid och säkerhetsföreskrifterna är stränga för att undvika smittspridning av coronaviruset.

Utrikes

Oppositionen i Polen överklagar valresultat

Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Rafal Trzaskowski erkänner sig besegrad den 13 juli, dagen efter det polska presidentvalet. Nu har hans parti Medborgarplattformen överklagat valresultatet.
Foto: Czarek Sokolowski
Utrikes
Utrikes

Polska Medborgarplattformen överklagar resultatet i landets presidentval den 12 juli.

Partiets kandidat Rafal Trzaskowski fick med knapp marginal se sig slagen av den sittande presidenten Andrzej Duda, som står nära nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

I sin inlaga till landets högsta domstol tar Medborgarplattformen upp påstådda problem med väljarregistrering, valsedlar som inte skickats ut i tid samt utlandsröstande.

– Vi har begärt att valresultatet ska ogiltigförklaras, säger partiledaren Boris Budka, som menar att "hela statsapparaten bröt mot lagen".

Dessutom anklagar Medborgarplattformen public service-bolaget TVP för partiskhet, ett påstående som får stöd av OSSE:s valobservatörer. Samarbetsorganisationen kallar TVP:s valbevakning "homofobisk, främlingsfientlig och antisemitisk" och med kraftig slagsida i Dudas favör.

Medborgarplattformens överklagan kommer samma dag som EU-parlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter varnar för "fortsatt nedmontering av demokratin" i Polen och uppmanar medlemsstaterna att inleda en process mot landet.

Inrikes

Geparder rymde ur hägn på Borås Djupark

Fem geparder rymde ur sitt hägn på Borås Djurpark. Arkivbild.
Fem geparder rymde ur sitt hägn på Borås Djurpark. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Inrikes
Inrikes

Fem geparder på Borås Djupark rymde ur sitt hägn i mars i år. Det framgår av en tillbudsanmälan som djuparken skickat in till Arbetsmiljöverket, rapporterar P4 Sjuhärad.

– Det kan tyckas låta mer dramatiskt än det faktiskt var, säger Niclas Jiseborn, säkerhetschef på Borås Djupark, och poängterar att ingen gepard var på vift i det fria.

Ett snötyngt träd föll över två staket som separerar geparderna från varandra. Tre geparder tog sig då över till ett annat hägn där en ensam gepardhona vistades vid tillfället. Två andra geparder tog sig till ett område mellan två hägn, uppger Jiseborn.

Han säger att djuparken nu infört en rutin som innebär att alla träd i eller intill djurhägnen kontrolleras.

NÄSTA ARTIKEL