I Guds namn. Pressfoto

Med starkt fokus på de drabbade

Recension

FILM
I Guds Namn
Regi: François Ozon
Medverkande: Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud, Eric Caravaca med flera.

Varför blir vi alltid extra upprörda när vi läser att politiker, poliser eller präster begått grova brott? Dum fråga säger ni kanske, det handlar ju om människor som förväntas vara fanbärare av moral. Ett bra exempel är naturligtvis den ökände Kapten Klänning.
I filmen I Guds namn tar den franske regissören François Ozon pulsen på en annan yrkeskår, prästerskapet. Den katolska kyrkans mörkläggning av pedofila prästers övergrepp på unga pojkar gav ett öronbedövande eko över hela Frankrike. Ärkebiskopen av Lyon blev till exempel fälld just för att ha mörkat ett större antal övergrepp på minderåriga. Att så många som 4 000 amerikanska präster anklagas för övergrepp på minst 10 000 unga pojkar ger belägg för att vi bara skrapat på toppen av ett isberg.

I I Guds namn upptäcker en skara vuxna män att den präst som förgrep sig mot dem när de var yngre fortfarande är i tjänst. De drar saken till sin spets och kyrkan tvingas mer eller mindre mot sin vilja att låta saken ha sin gång.
Genom möten med förhörsledare och med en gemensam hemsida för de drabbade hoppas de att såren långsamt skall läka och att de skall kunna gå vidare med sina liv, även om ärren finns kvar.

François Ozon flyttar hela tiden fokus mellan de drabbade och det hade kanske inte brutit filmens dova rytm om han gett de andra familjemedlemmarna lite mer svängrum för att bilden av deras nuvarande liv skulle bli tydligare.
Hur som helst är det här en känslofylld och mycket gripande historia som ser dagens ljus och får oss att begrunda vad som kan dölja sig i elitens mörkaste skrymslen. Det är som sagt den manliga ensemblen som bär hela lasset på sina axlar och det finns ingen tuva någonstans som riskerar stjälpa detsamma. En besk men nödvändig medicin att svälja.

FILM
I Guds Namn
Regi: François Ozon
Medverkande: Melvil Poupaud, Denis Menochet, Swann Arlaud, Eric Caravaca med flera.