Kultur

Jul på Sissels vis

Sissel Kyrkjebø kommer till Malmö den 23 november med sin julturné Sissels jul. Foto: Kristin Saastad
Artikel Kultur och Nöje Den norska stjärnan smygstartar julen med skåningarna.

Det är en konst att sätta ihop en bra julkonsert utifrån alla jullåtar som finns. Men det är också en konst i sig att kunna göra en julkonsert som både känns trygg och bekant men ändå ny i sin form, år efter år. Är det någon som kan detta så är det Sissel Kyrkjebø.

– Det är fantastiskt att få sjunga all denna vackra musik kväll efter kväll. När jag sätter ihop konserten försöker jag alltid att välja låtar som man kan bli berörd av, och jag brukar tänka på konserten som en föreställning där dramaturgin är väldigt viktig och nästan följer ett vågmönster. Lägg till olika musikstilar på jullåtarna så kan man variera en konsert ganska mycket men ändå behålla en trygg kärna, säger Sissel Kyrkjebø om sitt framgångsrika recept.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Turistnäringen får dela på 70 miljoner

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) lovar mer pengar till turistnäringen.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) lovar mer pengar till turistnäringen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Regeringen har beslutat att stuva om i regionalfonderna. Tanken är att ytterligare 70 miljoner kronor ska kunna tas från regionalfondsprogrammet och pengarna ska gå till små- och medelstora företag inom turist- och besöksnäringen för att möta coronakrisen.

Kävlinge

16-åring hotade jämnårig

Kävlinge
Kävlinge 16-åringen krävde ett par tusen kronor för att en jämnårige pratat med polisen. Nu polisanmäls han för utpressning och övergrepp i rättssak.

Den 16-årige pojken krävde också mer pengar om pengarna inte betalades i tid. Händelsen inträffade den 9 juli på en plats i Kävlinge kommun.

Inrikes

Vill ha körkort för vattenskoter: "Slutlekt"

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid torsdagens pressfika med sommarregeringen.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vid torsdagens pressfika med sommarregeringen.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill ha krav på körkort för vattenskoter. Transportstyrelsen får uppdraget att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.
– Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Nu ska det vara slut med vattenskoterförare som kör för fort, stör omgivningen och skapar oro. Regeringen ska "skapa ordning och reda på sjön", berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.

– Vi har fått rapporter om att man inte respekterar de regler som finns, utan både bidrar till olyckor och skapar oro. Man kör nära badgäster och vill visa sin skicklighet, men gör det på ett sätt som inte är lämpligt, säger han och tillägger:

– Så nu säger vi att nu är det slutlekt, säger han.

Klart till hösten

Regeringen vill ha ett krav på körkort för vattenskoter, och ger Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur såväl ett förarbevis som en utbildning för att få köra vattenskoter ska utformas. Förslaget ska vara klart senast den 1 oktober i år.

Transportstyrelsen ska även se över om uthyrare ska kräva förarbevis och intyg på utbildning för att hyra ut en vattenskoter.

– Den som kör vattenskoter måste visa att man har kapacitet och förstår vilken motorstyrka man använder sig av, säger Eneroth.

Bred politisk uppbackning

I uppdraget ingår också att se över den åldersgräns som finns på 15 år i dag, det vill säga om den behöver höjas.

– Åldersgränsen handlar framför allt om att ge den tydliga signalen till föräldrar att man inte kan sätta sin fjortonåring på ett fordon med betydande motorstyrka. Det ska vara personer som är vuxna och har förståelse för vilka krafter man använder sig av, säger han.

Tomas Eneroth kommer att kalla till ett möte med berörda myndigheter och aktörer inom kort. Han säger att det finns en bred politisk uppbackning bakom förslaget.

– Så jag förutsätter att det här ska kunna gå relativt fort, säger han.

Alice Nordevik/TT

Lars Larsson/TT

Regeringen vill 'skapa ordning och reda på sjön' – och införa förarbevis för vattenskotrar. Arkivbild.
Regeringen vill "skapa ordning och reda på sjön" – och införa förarbevis för vattenskotrar. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Förslaget om förarbevis

Senast den 1 oktober i år ska Transportstyrelsen lämna ett förslag på hur ett obligatoriskt förarbevis och utbildning för att få köra vattenskoter ska utformas.

Utbildningen ska ge kunskap om var vattenskoter får köras och hur störningar för människors hälsa och miljön kan undvikas eller begränsas.

I uppdraget ingår bland annat att överväga behovet av sanktioner om kraven inte följs, samt att överväga krav på att uthyrare kontrollerar att hyrestagaren har behörighet vid uthyrning. Dessutom ska åldersgränsen på 15 år ses över.

Regeringen har även för avsikt att under 2020 initiera en översyn av regelverket som berör vattenskotrar.

Ekonomi

Rapporterande verkstadsjättar sänker börsen

Oroligt på börsen. Arkivbild.
Oroligt på börsen. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen sjunker i en global våg av marknadsoro, präglad av fortsatta problem med spridningen av coronavirus runt om i världen och en försämrad relation mellan USA och Kina.
OMXS-index har vid lunchtid backat 0,5 procent, med rapporterande verkstadsjättar som sänken.

Sandvikaktien rasar med 6,3 procent efter en rapport för årets andra kvartal där orderingången blev oväntat svag och där Sandvik varnar för en trög återhämtning i coronakrisen.

Atlas Copcos aktie drar också nedåt, trots att bolaget på pappret överträffade marknadens förväntningar. Aktien faller 3,6 procent.

Den rapporterande aluminiumtillverkaren Gränges är en annan förlorare, med ett kursras på över 11 procent.

Nedgången dämpas av Getinge, som enligt en delårsrapport går bättre än väntat både vad gäller vinst och orderingång. Marknaden gör tummen upp för medicinteknikbolaget, vars aktie lyfter nästan 7 procent.

Storbankerna återhämtar sig samtidigt efter nedgångarna i onsdags. SEB-aktien stiger 3,2 procent, medan Handelsbankens aktie går upp 2,4 procent. Nordea och Swedbank, som rapporterar på fredagsmorgonen, följer med uppåt.

Bra går även bilservicebolaget Bilia, vars aktie lyfter över 4 procent efter en så kallad omvänd vinstvarning.

Den allmänna börsnedgången ligger i linje med utvecklingen på ledande Europabörser och följer på en skakig börshandel i Asien under natten, där bland annat Shanghaibörsen rasade med 4,5 procent – den största nedgången sedan början av februari – trots starka BNP-tal för andra kvartalet från Kina.

Marknaden oroas av att allt fler länder nu tvingas återinföra restriktioner för att hejda spridningen av covid-19, samtidigt som relationen mellan USA och Kina blir allt mer kärv.

Sport

Svenske NHL-stjärnan: Tänk på familjerna

Vegas målvakt Robin Lehner. Arkivbild.
Vegas målvakt Robin Lehner. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT
Sport
Sport Tänk på familjerna, inte bara spelarna, när NHL-slutspelet drar i gång.
Uppmaningen kommer från målvaktsstjärnan Robin Lehner, som både är positiv och orolig inför återstarten.
– Jag har haft många diskussioner med ligan och spelarfacket, säger han.

NHL-spelarna är tillbaka i sina lag efter coronapausen och förbereder sig inför att den nordamerikanska ishockeyligan ska börja igen den 1 augusti.

Säkerhetsåtgärderna är strikta, spelarna ska testas för covid-19 varje dag och får inte träffa sina familjer förrän under semifinal- och finalspelet.

Något som Lehner – målvakt i åttondelsfinalklara Vegas – haft svårt att acceptera.

– Jag var ganska emot ligan och spelarfacket (NHLPA) när det kom till att vi inte får ta med oss våra familjer från början, säger han till The Athletic enligt Aftonbladet.

– Jag har haft många diskussioner med dem (ligan och NHLPA) om det. Jag tycker att det är det viktigaste. Det handlar inte bara om spelarnas mentala hälsa, utan också om familjernas. Många spelare har fru och små barn, och vi kommer att lämna dem hemma i karantän. Det kommer att vara lika tufft för dem, fortsätter han.

Samtidigt menar Lehner att NHL-starten kan bli en frisk injektion för många.

– Jag tycker att debatten är så präglad av covid-19 att många andra frågor läggs åt sidan. Jag tror att det är viktigt för många människors mentala hälsa att få någonting att följa, att kunna planera något för nästa dag och för familjer att få se någon typ av idrott, säger 28-åringen, som själv haft problem med psykisk ohälsa.

Vegas första match är mot Dallas natten till den 4 augusti svensk tid.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

Dom: Fel att säga nej till hemtjänst

Det var fel av Halmstads kommun att neka en kvinna hemtjänst i sin sommarstuga, slår kammarrätten fast. Arkivbild.
Det var fel av Halmstads kommun att neka en kvinna hemtjänst i sin sommarstuga, slår kammarrätten fast. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Halmstads kommun gjorde fel när den nekade en kvinna hemtjänst vid hennes sommarvistelse. Det slår kammarrätten i Göteborg fast, sedan den prövat ett fall där en kvinna som vanligtvis bor i Halmstads kommun sökte hemtjänst då hon skulle vistas i sin sommarstuga i Falkenberg.

Kvinnan har fått hemtjänst i Falkenberg flera tidigare somrar, men i år fick hon avslag av hemvårdsnämnden i Halmstad. Det är ordinarie bosättningskommun som ska pröva om hemtjänst behövs vid en tillfällig vistelse i en annan kommun, för att personen ska kunna ha en skälig levnadsnivå.

Hemvårdsnämnden ansåg att kvinnan redan hade en skälig levnadsnivå, då hon får hemtjänst i Halmstad. Den pekade också på att Falkenberg inte kan ta hand om hemtjänst för andra kommuners räkning under coronapandemin.

Kammarrätten underkänner båda argumenten, och bestämt att hemvårdsnämnden ska göra en ny prövning, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Utrikes

Greta Thunberg hos EU-basen

Miljöaktivisten Greta Thunberg ska träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Miljöaktivisten Greta Thunberg ska träffa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes

Klimataktivisten Greta Thunberg får chans att påverka EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen alldeles inför helgens tunga toppmöte om coronastöd och nästa långtidsbudget.

Svenskan är en av fyra unga klimataktivister som von der Leyen träffar på torsdagskvällen, meddelas vid kommissionens dagliga pressbriefing.

EU-kommissionen lanserade i vintras en "grön giv", med målet att göra EU klimatneutralt till år 2050. Satsningarna har dock kritiserats av såväl miljöaktivister som klimatförnekare som anser att kommissionen gör antingen för lite eller för mycket. Hur mycket pengar som ska satsas på miljöåtgärder i EU och på vilket sätt kommer till stor del att avgöras av helgens toppmöte om nästa långtidsbudget.

Malmö

Mc-förare till sjukhus - körde in i räcke vid Caroli

Malmö
Malmö En mc-förare rök in i ett räcke intill ett garage på Kattsundsgatan i Malmö vid middagstid på torsdagen. Föraren fick föras till sjukhus men skadeläget är oklart.

Olyckan inträffade strax innan 12-tiden och räddningstjänst, ambulans samt polis budades till platsen.

– Omständigheterna, hur man kört in i räcket och sådär, är fortfarande oklara, säger Skånepolisens presstalesperson Kim Hild kort därpå.

Föraren fördes till sjukhus i ambulans. Skadeläget är oklart, berättar Kim Hild.

NÄSTA ARTIKEL