Sport

Halfvarsson långt efter Burman

Jens Burman vann den nationella premiären. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport LÄNGDSKIDOR Jens Burman tog hem herrarnas skidpremiär i Gällivare.Calle Halfvarsson var däremot en besvikelse med sin 13:e plats.

Calle Halfvarsson blandade förra säsongen topprestationer med resultatmässiga haverier. Den nationella premiären i Gällivare får för Halfvarssons del räknas till de sistnämnda.

– Det kändes bra på uppvärmningen. Jag tycker jag öppnar ganska lugnt, men jag kan inte växla upp. Jag kommer aldrig igång, säger Halfvarsson till Svt.

Nästan en och en halv minut skiljde Halfvarssons 13:e plats från segrande Jens Burman.

– Det är klart att det aldrig är roligt att vara så här långt efter, men samtidigt gör jag ett jättedåligt lopp och då är man ju långt efter. De är så pass bra de som är längst fram, säger Halfvarsson.

Kampen om segern stod mellan Burman och Johan Häggström. Den senare öppnade för hårt för att orka hela vägen, och tappade i slutet till ett avstånd på 15 sekunder. Trea blev Dario Cologna, som var den enda utländska stjärnan som deltog vid de svenska tävlingarna.

Burman var försiktigt optimistisk inför världscupen som startar nästa helg.

– Det känns ändå som att jag är hyfsat med. Förhoppningsvis gör man väl inte bort sig allt för mycket då världscupen drar igång, säger han till Svt.

Sport

En ovanlig premiär för galoppens Bo Jardby

Glada hästägare runt en galopphäst
Bo Jardby (till höger) i vinnarcirkeln på Jägersro.
Fotograf: Stefan Olsson
Sport
galopp Bo Jardby har minnen från årspremiärer för galoppen som sträcker sig ända till 1933. Men årets premiär tycker han är den med marginal underligaste någonsin. På onsdag är det dags på Jägersro.

Bo Jardby har varit med om många årspremiärer på galoppen i Sverige, utan överdrift kan vi skriva att han sett fler än de felsta.

–Mitt första minne är när jag var på Jägersro, jag satt på pappas arm. Det var kallt och jag hade någon sorts fiberkrage. Gamle Thorngren [Axel] kom fram och hälsade på mig med orden; ”vilken rar flicka”. Jag hade sedan väldigt svårt att släppa det…

Glömde vi skriva att Bo Jardby var tre år då, det var 1933 och det har som bekant ridits ett och annat galopplopp sedan dess.

Bo Jardby fyllde nyligen 90 år och under de knappa 90 år han följt den svenska galoppen har han aldrig varit med om en underligare premiär än årets Coronadrabbade.

– Nej, det här är makalöst, hemskt och förödande för alla.

Behöver daglig dos

Men galoppen kan han inte släppa. Söndagens premiär på Bro Park följde han via TV, onsdagens galopp på Jägersro blir via dator. Men Bo Jardby behöver en daglig dos galopp för att må bra.

Jag vill ha hästlukt i näsan

– Jag vill ha hästlukt i näsan. Så jag sätter mig i bilen och kör in till Jägersro, där parkerar jag lite avsides framför banan och ser träningsgalopperna. Jag kliver aldrig ur bilen så jag tror att det inte ska vara så stor smittorisk. Galoppen har alltid varit mitt stora nöje, så det får bli på det här sättet.

Namnet Jardby klingar förstås bekant i galoppkretsar. Bos pappa Sven ägde sin första galopphäst 1926. Då handlade det främst om jaktlopp, men vi kan idag fortfarande se spåren av hästägardressen.

– Han hade en guldfärgad dress med en grönt axelskärp, minns Bo.

En period var det förbjudet att ha guld– eller silverfärgade dresser så Bo Jardbys dress blev gul med korslagda gröna ränder och grön mössa, samma grund som sonen Peter också använder idag.

– Peter har lite olika färg på mössorna beroende på vem som är med och äger, men annars är de lika.

Ägare och uppfödare

Bo Jardby föddes in i sporten, men han har aldrig varit aktiv som ryttare eller tränare. Däremot framgångsrik som ägare och uppfödare.

– Jag blev helt enkelt för lång och tung. När jag kunde börja rida som 15–16-åring var det min sex år äldre bror Einar som fick ritterna, så jag tävlade istället i jaktlopp och fälttävlan.

Men galoppen har alltid varit helig för Bo. Han har t ex sett Svenskt Derby 80 gånger (minst) och har varit med om att utveckla och modernisera sporten. För att återgå till Derbyt; det som Bo minns bäst, är Gold’s seger 1957. Gold var uppfödd av pappa Sven och tränad av – Axel Thorngren. Men även broder Einars två derbysegrar finns högt upp bland alla derbyminnen.

Bo Jardby har givetvis också jobbat med galopp på föreningsnivå också; Jockeyklubben (inbjuden av Malte Ramel), Skånska Fältrittklubben och JTG (Jägersro Trav & Galopp) är några av de sammanslutningar där Bo funnits med.

– Det har gett mig massor med mina minnen och trevliga stunder.

Hurricane var bäst

Bo Jardby bodde i många år på Domme Gård utanför Trelleborg, där var det aveln som dominerade och när vi rotar runt lite hittar vi Stormy Belle som vann dussintalet lopp men också blev mamma till Stormy Girl som i sin tur är mamma till Stormy Ocean som är snubblande nära två miljoner insprunget och framgångsrik hos Lennart Reuterskiöld Jr.

Och när vi är inne på fina hästar så är frågan given; vem är den bästa häst han har sett?

För en gångs skull tvekar Bo någon sekund, innan han svarar:

– Hurricane. Det är nog den bästa jag har sett på Jägersro, men jag har givetvis sett massor med bra hästar genom åren. Sen är det svårt att jämföra hästar från olika tider, det är olika träningsmetoder, aveln, underlag. Men jag får ändå svara Hurricane.

Det kan hända vad som helst när det handlar om hästar.

Fast drömmen om att se något ännu bättre finns fortfarande. 90 år ung har Bo stora drömmar om 2-årige Mirco, uppfödd av Pernilla Nilsson och köpt på auktion i höstas.

– Den har vi faktiskt stora förhoppningar på, men jag har också genom åren lärt mig att det kan hända vad som helst när det handlar om hästar.

Bor nära sonen

Sedan förra året bor Bo i Anderslöv där han köpte en mindre villa, han bor så strategiskt att det inte är speciellt långt till Domme Gård där sonen Peter nu driver sin träningsrörelse och inte heller långt till Jägersro. För Bo Jardby vill kunna följa sin älskade sport. Idag har han två egenägda hästar och är dessutom delägare i ytterligare fem. När alla restriktioner lättar kommer han givetvis att vara på plats på Jägersro, både på tävlingsdagar och på tidiga mornar för att känna pulsen i träningsjobben.

– Jag har ju lite svårt att gå numera, ryggen är inte så bra. Men visst kommer jag att vara på plats. Jag tror att det är tack vare min stora intresse för galoppen som jag håller mig så frisk och pigg.

90 år ung, var det.

Sport

Fartfesten i Höljes hotad i virustider

Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. Nu tittar arrangörerna på alternativa lösningar. Arkivbild.
Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. Nu tittar arrangörerna på alternativa lösningar. Arkivbild.
Fotograf: Pavel Koubek/TT
Sport
Sport Risken är stor att det inte blir någon folkfest för rallycrossentusiaster i Höljes i början på juli. De första tävlingarna i VM är redan uppskjutna. Och nu tittar de svenska arrangörerna på alternativa lösningar.

– I våra tankar är det ingen fråga om att ställa in tävlingen – i värsta fall får vi flytta den i stället, säger tävlingsledaren Morgan Östlund till Värmlands Folkblad.

Det brukar komma omkring 50 000 åskådare till rallycrossen i värmländska Höljes. Men med förbud mot samlingar på över 50 personer är tanken på en VM-deltävling i nuläget orimlig. Och ingen vet hur länge restriktionerna kommer att gälla.

Arrangörerna tittar nu på andra möjligheter.

– Vi vet ju att det publikmässigt och vädermässigt förmodligen blir sämre och sämre efter varje vecka som går efter det ursprungliga datumet. Det vi kollar på nu är en flytt till senare i juli eller i augusti – värsta fall till och med september, det hade varit tråkigt, säger Östlund.

Senast två månader före den planerade tävlingen den 4 och 5 juli behöver beslut fattas.

– I början på maj skulle jag säga att vi behöver veta. Annars är det inte rimligt att hinna planera och genomföra allt, säger Morgan Östlund.

Att köra tävlingen utan publik anses däremot inte vara något alternativ.

Sport

McLaren-chef larmar: "Bräckligt tillstånd"

Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Zak Brown, vd för McLaren, larmar om tillståndet inom F1-sporten. Arkivbild.
Fotograf: Andy Brownbill/AP/TT
Sport
Sport De ekonomiska effekterna av coronakrisen slår hårt mot formel 1-sporten.
McLaren-chefen Zak Brown larmar om att fyra stall är illa ute.
– Det här är förödande för stallen och drabbas för många är hela F1 hotat, säger Brown, vd för McLaren-stallet, till BBC.

Årets säsong har ännu inte kunnat starta och hittills är 8 av 22 deltävlingar antingen inställda eller uppskjutna.

I lördags menade förre F1-chefen Bernie Ecclestone att hela säsongen borde ställas in.

Under måndagen håller F1 ett krismöte för att diskutera ekonomin.

Enligt Zak Brown har stallen redan kommit överens om att skära ned 2021 års budgettak från 175 till 150 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Brown vill att den summan ska sänkas ytterligare.

– Om vi inte tacklar situationen rätt och är väldigt aggressiva, med tanke på vad som händer i världen just nu, kan jag då se två stall försvinna? Ja. Faktum är att jag kan se fyra stall försvinna om det här inte hanteras rätt.

– Med tanke på hur lång tid det tar att få i gång ett F1-stall, och med tanke på den ekonomiska situationen och hälsotillståndet i världen just nu, så är tajmingen den sämsta tänkbara. Jag tycker att F1 är i ett väldigt bräckligt tillstånd just nu.

FAKTA

Fakta: Inställt och uppskjutet

Formel 1-tävlingarna i Australien och Monaco har ställts in. Ytterligare sex (Bahrain, Vietnam, Kina, Nederländerna, Spanien och Azerbajdzjan) är formellt uppskjutna.

Nästa tävling i kalendern som ännu inte blåsts av är Kanadas Grand Prix i Montreal 14 juni, men formel 1-arrangörerna har aviserat ett helt omgjort program för säsongen när tävlandet kan återupptas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Toivonen: Jag är Legoexpert nu

Ola Toivonen. Arkivbild.
Ola Toivonen. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Sport
Fotboll Ola Toivonen, som till vardags spelar fotboll i australiska Melbourne Victory, har precis avslutat två veckors isolering i hemmet.

Tillsammans med resten av laget blev den tidigare svenske landslagsstjärnan tvingad till hemkarantän då laget var i Nya Zeeland för en match i Australiens högsta liga A-league i mitten av mars.

– Jag har lekt mycket med Lego, så kanske att jag är en Legoexpert efter de här två veckorna, säger Toivonen i ett filmklipp på lagets Twitterkonto.

– Men jag har slutat med Lego nu, fortsätter han.

Toivonen berättar att han även har passat på att hålla sig i form med hjälp av en motionscykel på balkongen och att han har spelat inomhusfotboll med barnen i lägenheten.

– När man är uttråkad hittar man alltid på något nytt att göra, speciellt med barnen, säger Toivonen.

– Man blir som barn på nytt.

Australien har på grund av coronaviruset stängt sina gränser för besökare från utlandet och personer som återvänder till landet tvingas till två veckors karantän.

Sport

Rosenberg allt hetare som agent

Fotbollsspelare som kramas
Enligt Fotbolldirekt.se är Markus Rosenberg numera agent åt sin förra lagkamrat Erdal Rakip.
Fotograf: Andreas Hillergren/TT
Sport
fotboll Markus Rosenberg tycks satsa allt mer som spelaragent. Enligt Fotbolldirekt.se representerar han allt fler spelare och den senaste är Erdal Rakip.

MFF-ikonen Markus Rosenberg har tidigare antytt att han haft funderingar på att bli spelaragent och nu verkar det som om han satsar allt mer på att ersätta sin karriär som spelare med att representera andra spelare i jakt på nya klubbar eller bättre kontrakt.

Enligt Fotbolldirekt.se har Rosenberg redan Laurent Shabani och Anel Ahmedhodzic i sitt stall och nu avslöjar sajten att även MFF-mittfältaren Erdal Rakip valt Rosenberg som sin agent.

– Det kändes givet att välja Mackan. Jag tror han kan hjälpa mig på rätt sätt, säger Rakip till Fotbolldirekt och fortsätter:

– Markus har en oerhörd erfarenhet och har levt i fotbollsvärlden i hela sitt liv. Jag tror han kan ge mig det jag behöver, som andra agenter inte kan på samma sätt. Framförallt kan han hjälpa mig utanför planen, vad som krävs och vad jag ska göra för val i min karriär. Det har jag lärt mig under den tiden jag spelat med honom, han har koll och när han pratar så lyssnar man.

Rosenberg, som inte vill kommentera nyheten, ser ut att få en riktigt bra start på sin nya karriär. Enligt Erdal Rakip är flera spelare på väg att välja “Rosi” som sin agent:

– Jag tror att flera spelare överväger att göra det.

Sport

Poängdrottningen förlänger med Lund

IBK Lunds allsvenska guldgäng.
Fotograf: Patrik Palm/Lunds IBK
Sport
INNEBANDY Poängdrottningen Minna Karlsson har bestämt sig för att följa med IBK Lund från allsvenskan upp till den svenska superligan, SSL.

Den U19-landslagsmeriterade forwarden har skrivit på ett nytt avtal som sträcker sig över två säsonger.

17-åringen vann denna säsong poängligan i den södra allsvenskan, som ju vanns av Lund.

- Det känns som det kommer bli en riktig rolig utmaning med SSL och det kommer även bli spännande att se vad vi går för, uppger Minna Karlsson på IBK Lunds hemsida.

- Liksom sin syster är hon en egen produkt som i sin andra allsvenska säsong vann poäng- och skytteligan, säger assisterande tränare Aron Olsson

IBK Lund har i dagarna förlängt även med 17-åriga försvararen och centern Tindra Karlsson samt 20-åriga målvakten Sara Gemback.

Sport

Trotsade viruset – Piteå spelade träningsmatch

Piteå trotsade coronaviruset och spelade träningsmatch under söndagen. Arkivbild.
Piteå trotsade coronaviruset och spelade träningsmatch under söndagen. Arkivbild.
Fotograf: Pär Bäckström/TT
Sport

De senaste dagarna har debattens vågor gått höga i Fotbollssverige: spela eller inte spela?

Fotbollförbundet låter de lokala distrikten och klubbarna själva avgöra om de ska spela träningsmatcher. Alla herrallsvenska lag har ställt in sina matcher, men damallsvenska Piteå har fattat beslutet att fortsätta spela.

Piteå slog Skellefteålaget Morön med 4–1 på söndagen efter två mål och en målgivande passning av Astrid Larsson, nyförvärvet från Hammarby, skriver Piteå-Tidningen.

Rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är att matcher kan spelas om bland annat publiken begränsas, det inte innebär så långa resor för lagen.

– Vi är glada att vi kan spela och träna under rådande situation. Vi försöker hålla oss till allt en dag i taget och följer restriktionerna som finns. Vi ska hjälpas åt för att situationen inte blir ännu värre än den redan är, sade Piteås tränare Stellan Carlsson, till Piteå-Tidningen inför matchen.

Sport

Modochefens kritik: Gynnar bara SHL

Fredrik Glader. Arkivbild.
Fredrik Glader. Arkivbild.
Fotograf: Robert Nyholm/TT
Sport
Sport Hockeyallsvenska topplaget Modo brandskattas just nu på sina stjärnor. Klubbens sportchef Fredrik Glader är kritisk och menar att Svenska ishockeyförbundets beslut att stänga ned säsongen gjordes utan eftertanke.
– Man borde ha diskuterat och bollat för att se till svensk ishockeys bästa och inte bara gynna lagen från SHL, säger han till TT.

Modo fick inte slutföra kvalet till SHL på grund av coronakrisen och har den senaste tiden tappat nio av sina tio bästa poängplockare den gångna säsongen.

Bara i fredags blev tre spelare klara för SHL-klubbar – poängmaskinen Adam Tambellini presenterades då av Rögle och duon Kim Rosdahl och Fredrik Olofsson blev klara för Oskarshamn.

Tidigare har också poängsprutan Jonathan Johnson, som slog det allsvenska poängrekordet, skrivit på för Skellefteå och backtalangen Victor Berglund flyttat till Luleå.

"Klart det är så"

En del varnar för att den ekonomiska osäkerheten i corornakrisens spår gör att SHL-klubbarna kommer att plocka extra många spelare från allsvenskan. Fredrik Glader är en av dem:

– Ja, det är klart att det är så. Jag hör att SHL-klubbar pratar om att de inte kommer att plocka fler allsvenska spelare än tidigare, men det är klart att de kommer att göra det. Med den osäkerheten som finns runt ekonomin så är jag övertygad om det.

Modos sportchef menar att beslutet att stänga säsongen togs för snabbt.

– Vi pausade en fredag och på söndag kom beslutet att säsongen var över. Jag tycker att man borde ha satt sig ned och diskuterat och övervägt saker som skulle ske när man stängde säsongen.

– Jag säger inte att man skulle ha flyttat upp eller ned lag, det är inte det jag trycker på, men man borde ha samlat in information om vad alla klubbar står inför. Både lag från SHL, allsvenskan och division 1, säger Glader.

Fast summa

SHL-lagen betalar övergångspengar för de spelare de tar från de allsvenska lagen, men där finns ett maxtak som enligt TT:s uppgifter ska ligga mellan 11,5 och 15 miljoner kronor per säsong. Nu finns en oro hos de allsvenska lagen att extra många övergångar i sommar gör att spelarna lämnar till vrakpriser.

Trots alla spelartapp är Glader förhoppningsfull inför nästa säsong:

– Det är klart att det inte är lätt att ersätta Jonathan Johnson som slår poängrekordet, en Tambellini som har högst poängsnitt och en (Patrik) Karlkvist som också gör en kanonsäsong, däremot är jag helt övertygad om att vi kommer att ha ett otroligt starkt lag på pappret kommande säsong.

Göran Sundberg/TT

FAKTA

Fakta: Modos spelartapp

De här spelarna har lämnat Modo hittills: Erik Hanses, mv, klubb ej klar, Victor Berglund, b, Luleå, Tom Hedberg, b, klubb ej klar, Jonathan Johnson, f, Skellefteå, Patrik Karlkvist, f, Vasa Sport, Mathias From, f, klubb ej klar, Joakim Hagelin, f, do, Henrik Björklund, Bik Karlskoga, Kim Rosdahl, f, Oskarshamn, Fredrik Olofsson, f, do, Adam Tambellini, f, Rögle.

Klara nyförvärv: Gustav Olhaver, f, Tingsryd, Filip Sveningsson, f, Oskarshamn.

NÄSTA ARTIKEL