Nyheter

Försvunnen 6-åring funnen i Osby

Frivilliga från Missing people söker efter den försvunne 6-åringen vid brofästet till Ölandsbron i Färjestaden på Öland.Foto: Suvad Mrkonjic/TT
Artikel Nyheter Efter en massiv sökinsats hittades den 6-årige pojken välbehållen. Ett knappt dygn efter att pojken anmäldes saknad på Öland hittades han med hjälp av allmänheten på ett tåg. Två personer är gripna misstänkta för egenmäktighet med barn.

Det var vid 15-tiden på torsdagen som pojkens familj upptäckte att 6-åringen var försvunnen efter att ha lekt utomhus i närheten av sitt hem på Öland. En timme senare larmade de polisen.

Polisens sökningar i närområdet gav inga resultat och polisen gick ut med namn och bild på pojken och uppmanade allmänheten att delta i sökandet. Vid 20.30 kopplades Missing people in i ärendet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Envisa protester mot Lukasjenko inför valet

President Aleksandr Lukasjenko i Belarus under firandet av landets självständighetsdag i fredags.
President Aleksandr Lukasjenko i Belarus under firandet av landets självständighetsdag i fredags.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenko i Belarus har genom åren sett protesterna komma och gå – och nu är många arga över regimens sätt att hantera pandemin.
Inför presidentvalet i augusti har demonstranterna varit envetna – och för ovanlighetens skull hörs kritik även från landets idrottare mot den sporttokige Lukasjenko.

"Kandidater kastas i fängelse, folk blir tystade. Detta är inte framtiden för Belarus. Aleksandr Grigorjevitj – du är inte min president", skrev basketspelaren Nikita Mesjtjerjakov i ett inlägg som senare togs bort från Instagram.

Mesjtjerjakov liknade också Lukasjenkos sätt att styra landet vid ett "spel utan regler".

Den 8 augusti ska Belarus (Vitryssland) gå till ännu ett presidentval. Men i landet där den nu 65-årige Lukasjenko styrt i 26 år är det sannolikt rätt få som betvivlar att han kommer att ta även en sjätte mandatperiod. Inte ett enda av valen i landet sedan 1995 har betraktats som fritt och rättvist av västerländska observatörer.

Svår balansgång

Lukasjenko, en gång i tiden chef för ett sovjetiskt kollektivjordbruk, är en politisk överlevare som genom åren gått hårt åt oppositionella i landet.

Det må vara en sak att det finns tecken på uppstudsighet bland idrottare, som i vanliga fall är lojala mot den sporttokige presidenten. Men en annan sak är att Lukasjenko uppenbarligen känner sig så pressad att han gripit den politiske rivalen Viktor Babaryk, liksom många regimkritiska demonstranter.

Samtidigt är relationen till Ryssland som vanligt ansträngd. Lukasjenkos försök att närma sig EU ligger i vågskålen – och äventyras om han går för hårt åt oppositionen.

Slut på spelkort

Den politiske analytikern Artem Shreibman säger att Lukasjenko börjat få slut på spelkort för att lyfta sin regim i folkets ögon.

– Jag ser inte att andan hos demonstranterna försvagas. Myndigheternas åtgärder leder till ännu större indignation. Det mest troliga scenariot är en större eskalering av våldet, säger Shreibman.

Lukasjenko har liknat demonstranterna vid kriminella gäng, och sagt att de har stöd av Polen och Ryssland. Polisen har sagt att fredliga demonstrationer är ett tecken på hemliga försök att destabilisera landet.

Men ilskan i samhället verkar ihållande, och den ökar också av de ekonomiska svårigheterna, bristen på mänskliga rättigheter och av presidentens försök att med mer eller mindre absurda uttalanden spela ned covidpandemin.

"Inte rädd"

Enligt Johns Hopkins-universitetet i USA är de officiella uppgifterna i Belarus att 418 människor med covid-19 dött i landet och att 63 270 har bekräftats smittade.

Lukasjenkos attityd gör väljare som Maxim Bogdanovitj, en 19-årig Harvardstudent, frustrerad. Ynglingen säger att myndigheterna inte gjort tillräckligt för att skydda landets läkare, däribland hans egen far som arbetar på ett sjukhus i Belarus.

Pandemin kan nu påverka opinionen inför valet. Andrej Tkatjev deltar som sjukvårdsfrivillig för att bekämpa pandemin i huvudstaden Minsk, och han säger att myndigheterna inte förstått att landet förändrats och att folk inte är rädda längre.

– Jag är inte rädd för att de ska gripa mig. Jag är rädd för att leva under en diktatur i ytterligare fem år i fruktan och förödmjukelse.

Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Aleksandr Lukasjenko är president i Belarus.
Foto: Sergei Grits/AP/TT

FAKTA

Fakta: Belarus

Belarus (Vitryssland) gränsar till Ryssland, Ukraina och EU-länderna Lettland, Litauen och Polen. Landet har knappt 10 miljoner invånare. Huvudstad är Minsk, och i landet talas främst ryska och vitryska.

Den lagstiftande makten ligger formellt hos nationalförsamlingens två kamrar, varav en tillsätts genom folkliga val. Men flera kritiserade grundlagsändringar har gett presidenten, Aleksandr Lukasjenko, nästan obegränsad makt att införa dekret som inte måste godkännas av parlamentet.

De flesta parlamentsledamöter räknas som oberoende, men är i själva verket regimtrogna.

Källa: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Sport

Hallenius lämnar Apoel: "Giffarna aktuellt"

Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Linus Hallenius uppges snart inleda förhandlingar med Gif Sundsvall. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Sport
Sport Linus Hallenius bryter sitt avtal med Apoel.
Nu kan det bli spel i Sundsvall och superettan.
– "Giffarna" är alltid aktuellt, säger anfallaren till Sundsvalls Tidning.

Linus Hallenius har gjort sitt i cypriotiska Apoel; klubben bekräftar att parterna har kommit överens om att gå skilda vägar.

Vad som händer nu med den 31-årige anfallaren är oklart – men en återkomst till Gif Sundsvall är det mest logiska, om man ska tro Expressens uppgifter.

Tidningen rapporterade på lördagen att förhandlingar mellan Hallenius och Norrlandsklubben väntas inledas inom kort och att "Giffarna" har lyckats hitta finansiärer för att värva tillbaka lagets forna skyttekung.

Spelaren själv stänger inga dörrar.

– "Giffarna" är alltid aktuellt. Men så länge jag inte har något förslag att ta ställning till så tänker jag inte ringa och jaga klubbar. Nu när jag är fri får klubbarna komma med förslag, säger Hallenius till ST och svarar så här på frågan om han hört något från Sundsvall:

– Ingen kommentar, allting går via min agent.

– Det svenska fönstret öppnar inte förrän om några veckor, så jag tror det kommer att lösa sig då.

Hallenius gjorde 18 mål i Sundsvall när laget slutade på en överraskande åttondeplats i allsvenskan 2018. Året därpå gick det dock betydligt tyngre. Sundsvall var i ekonomisk kris men räddade elitlicensen tack vare en försäljning av Hallenius till Apoel.

Trots det åkte laget ur allsvenskan och spelar nu i superettan där laget inlett starkt och leder serien efter fyra omgångar.

Inrikes

Sparkades i ansiktet vid våldtäktsförsök

Våldtäktsförsöket skedde i centrala Malmö under tidig söndagsmorgon. Arkivbild.
Våldtäktsförsöket skedde i centrala Malmö under tidig söndagsmorgon. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Under ett våldtäktsförsök i centrala Malmö under natten blev en kvinna sparkad i ansiktet och i bröstet.

En kvinna blev under tidiga söndagsmorgonen utsatt för ett våldtäktsförsök i centrala Malmö. Vid överfallet blev hon sparkad i ansiktet och bröstet.

– Ambulans kallades till platsen och hon undersöktes där, men behövde inte sjukhusvård, berättar Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Enligt polisens hemsida ska våldtäktsförsöket ha avbrutits och gärningsmannen försvunnit springandes från platsen.

– Vi har pratat med kvinnan under natten, men hon har inte gett någon information om varför han avbröt och försvann från platsen.

Ingen har gripits. Det är oklart om det finns vittnen till händelsen och polisen efterlyser tips.

Händelsen rubriceras som försök till våldtäkt.

Linnéa Wannefors/TT

Sport

Kiese Thelin på bänken - ”AC” utanför truppen

Närbild på en skäggig Molins.
Guillermo Molins startar mot Elfsborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll Isaac Kiese Thelin börjar på bänken och Anders Christiansen är inte ens med i truppen när Malmö FF gästar Elfsborg i Borås i dagens allsvenska drabbning.

Lite överraskande ställer MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson över Isaac Kiese Thelin från start i dagens match på Borås arena. Dessutom är både Anders Christiansen, som utgick med bandagerad vrist senast mot Djurgården, och Sören Rieks utanför truppen.

En minst sagt överraskande startelva, alltså.

På topp startar Guillermo Molins tillsammans med Marcus Antonsson och Jo Inge Berget.

Oscar Lewicki flyttas tillbaka till mittfältet där Erdal Rakip får fortsatt förtroende, liksom Fouad Bachirou.

Ola Toivonen är med som ersättare och det förefaller troligt att han gör comeback i MFF i eftermiddag.

Även Behrang Safari startar, precis som mot Djurgården, i stället för Jonas Knudsen.

MFF:s startelva; Johan Dahlin - Behrang safari, Lasse Nielsen, Anel Ahmedhodzic, Eric Larsson - Fouad Bachirou, Erdal Rakip, Oscar Lewicki - Marcus Antonsson, Guillermo Molins, Jo Inge Berget.

Bänken: Melicharek, Knudsen, Kiese-Thelin, Traustasson, Toivonen, Mujanic, Prica.

Utrikes

Dödlig skottlossning på nattklubb i USA

En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
En polis i South Carolina, USA. Arkivbild.
Foto: Mic Smith/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst två personer har konstaterats döda efter en skottlossning på en nattklubb i Greenville i South Carolina, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Totalt har ett tiotal personer träffats av skott.

Polisen säger sig ha viss information om vem som är skyldig till eldgivningen, men har inte gått ut med några mer detaljer.

Larmet kom vid 02-tiden lokal tid, under natten till söndagen. På nattklubben ska då en hiphop-konsert ha pågått.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Reste till Belgien – utan "Blåvitts" vetskap

IFK Göteborgs Victor Wernersson reste ner till Belgien och skrev på för Mechelen utan IFK Göteborgs vetskap. Arkivbild.
IFK Göteborgs Victor Wernersson reste ner till Belgien och skrev på för Mechelen utan IFK Göteborgs vetskap. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport

I går bekräftade belgiska Mechelen att IFK Göteborgs vänsterback Victor Wernerson hade skrivit på ett kontrakt med klubben som sträcker sig till 2024.

Men när Mechelen på sociala medier publicerade en bild på den 24-årige spelaren iförd lagets matchtröja kom det som en överraskning för IFK Göteborg.

– Jag visste inte om att han var i Belgien i går. Med IFK-hjärta känns det inte klockrent att se honom i en Mechelen-tröja samtidigt som han har kontrakt här, säger sportchefen Kennet Andersson till GT.

Han är kritisk till Wernerssons agerande.

– Jag tror inte så mycket på bestraffning. Men för framtiden måste man ändå säga att det inte känns bra, att han missar träning dagen innan match. Det ska jag vara helt ärlig och säga. Spelare och rådgivare måste förstå att det inte är så här man förhåller sig till elitfotboll.

Wernersson finns med i IFK Göteborgs matchtrupp till måndagens möte med IFK Norrköping. Hans kontrakt med "Blåvitt" sträcker sig året ut.

Utrikes

Dödssiffran stiger efter japanskt oväder

Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.
Stora områden står helt eller delvis under vatten efter kraftiga regn i sydvästra Japan. På bilden staden Kurashiki.
Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kollapsade broar, förstörda hus och städer under vatten.
18 personer har bekräftats omkomna och ytterligare 16 befaras döda sedan kraftiga regn orsakat massiva översvämningar och lerskred i sydvästra Japan.

Räddningsarbetare och soldater har sökt outtröttligt efter saknade personer och försökt att rädda dem som inte kan ta sig från sina hem på grund av vattenmassorna. Många samhällen har skurits av från omvärlden efter att broar och vägar förstörts.

En kvinna och en man, båda i 80-årsåldern, omkom när de sveptes med i två skilda jordskred i två olika städer i prefekturen Kumamoto på ön Kyushu, rapporterar japanska medier.

14 personer hittades på ett äldreboende efter att en närliggande flod svämmat över och fyllt boendet med vatten. Hur många av dem som bekräftats omkomna är ännu oklart, då de lokala myndigheterna själva har drabbats av ovädrets katastrofala följder och förhindrats i sitt arbete.

Uppemot 200 000 människor har uppmanats att evakuera sina hem i sydvästra Japan på grund av de kraftiga skyfallen. Myndigheterna försöker nu hindra coronaviruset från att spridas på de evakueringscenter som har satts upp för att erbjuda människor skydd.

Premiärminister Shinzo Abe varnade på söndagen Kyushus invånare för att skyfallen kan komma att fortsätta under måndagen.

En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.
En människa räddas från sitt hus i Kurashiki i prefekturen Okayama.
Foto: Shohei Miyano/AP/TT
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Husen står under vatten i Hitoyoshi i Kumamoto i södra Japan.
Foto: AP/TT

Ekonomi

Uppgifter: Storbritannien vill fasa ut Huawei

En Huaweimonter under en mässa i Peking 2019.
En Huaweimonter under en mässa i Peking 2019.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Huawei kan stå inför ännu ett stort bakslag. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kan senare i år komma att stänga ute den kinesiska telekomjätten från landets 5G-nätverk, rapporterar The Telegraph.

Uppgifterna kommer efter att det brittiska underrättelseorganet GCHQ ska ha gjort en ny utvärdering kring de eventuella säkerhetsriskerna med att låta Huawei släppas in i landets 5G-nät.

mejslas nu ett förslag fram som ska förhindra Huaweis kommande installering av utrustning i de brittiska nätverken. Boris Johnson tros därefter meddela att Huaweis produkter stängs ute, uppger källorna, vilket skulle innebära en helomvändning från premiärministerns tidigare löfte om att ge bolaget en del av den brittiska 5G-kakan.

Storbritanniens hälsominister Matt Hancock vill inte kommentera de nya uppgifterna, men antyder att Huawei känner till vad som väntas av företaget.

– Det jag kan säga är att när vi kom med vår interimsrapport tidigare i år så fanns det en rad villkor som skulle uppfyllas, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det tidigare beslutet att släppa in Huawei i Storbritanniens 5G-nät möttes av ilska från amerikanskt håll. Enligt The Financial Times var president Donald Trump "rosenrasande" och "apoplektisk" under ett telefonsamtal med Johnson efter beskedet.

En utestängning från Storbritannien kan komma att slå hårt mot Huawei. Enligt en rapport från den brittiska myndigheten för cybersäkerhet, NCSC, har USA:s sanktioner haft en omfattande inverkan på telekomjättens affärer.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Storbritannien, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med påstådda säkerhetsrisker kring att Kinas regim via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information.

Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Huawei

Huawei är världens största leverantör av telekomnät, och näst största tillverkare av mobiltelefoner efter sydkoreanska Samsung.

Grundades 1987 av Ren Zhengfei, tidigare verksam i den kinesiska armén. Huawei påstår att det är privatägt, men i västvärlden finns misstankar om att Huawei har täta kopplingar till Kinas regim.

USA har därför klassat företaget som ett säkerhetshot och uppmanar sina allierade att göra detsamma.

Källa: AFP

NÄSTA ARTIKEL