Anna Hasselborg slog ut den kvarvarande ryska stenen ur boet och säkrade fem svenska poäng, och fick samtidigt ryskorna att kasta in handduken i EM-semifinalen i Helsingborg. Foto Jonas Ekströmer/TT

Fempoängare säkrade EM-final

CURLING Lag Hasselborg hade kontroll på matchen mot Ryssland. Och med en osannolik fempoängare i åttonde omgången fick man motståndarna att ge upp.

Under torsdagen säkrade de svenska herrarna i lag Edin EM-finalplats hemma i Helsingborg. På fredagseftermiddagen fick de sällskap av de svenska damerna i lag Hasselborg. De blågula fick revansch för förlusten mot Ryssland i sista gruppspelsmatchen när man via en stulen poäng i tredje rundan gick upp till 3-1-ledning, och när sjunde rutan var fylld stod det 4-3 till svenskorna, som dessutom hade fördel av sista sten.
Och när bara denna återstod hade Anna Hasselborg chansen att plocka hem fem poäng i en och samma ruta.
– Vi hade koll på det spåret. Jag försökte spela den likadant som Sara (McManus) gjorde, och det blev ju bra, säger Hasselborg till Svt.

I samma stund som den svenska stenen slog ut den ryska sträckte Hasselborg armarna i luften – och ryskorna sträckte i sin tur fram händerna för att tacka för matchen.
Med 9-3 och två rutor kvar insåg ryskorna nämligen att slaget om EM-finalplatsen var förlorat.
– Det var en fantastisk match. Vi har känt att vi haft detta spelet i oss, men inte fått ut det i tidigare matcher. Jag är stolt att vi plockar fram alla pusselbitar i semifinalen, säger Hasselborg.
Skillnaden mot förlusten på fredagen var i de små detaljerna.
– Vi är lite mer närvarande och mer i detaljerna. Vi kommunicerar lite bättre. Vi gör helt enkelt alla detaljer lite lite bättre, avslutar den svenska skippern.

I lördagens final väntar Skottland efter en rafflande semifinal mot Schweiz. En poängfattig match stod 2-2 efter att Skottland tvingat Schweiz att ta en poäng i tionde rutan och ta matchen till skiljeomgång.
I denna höll Skottland rent framför boet och kunde sedan enkelt dra in avgörandet till 3-2.

Sportresultat

Sport i dag