Medvind för SD inför landsdagarna

Sverigedemokraterna möts för sina landsdagar i helgen med kraftig medvind och har varit största eller näst största parti i flera nya mätningar. I ett fall tog de sig förbi Socialdemokraterna.
Det är inte längre orealistiskt för partiet att hamna i regeringsställning efter nästa val, även om det kan vara stor skillnad på hur folk säger att de ska rösta mellan valen och hur de beter sig på valdagen, som bland annat Miljöpartiet väl vet.
Ett populistparti till höger som stjäl väljare från både Socialdemokraterna och Moderaterna måste fundera på vilken politik man bör föra för att uppfattas som regeringsdugligt. Det verkar som om partiet är redo att överge en del socialkonservativa ståndpunkter, som ändrad abortgräns och motstånd mot samkönade adoptioner. Sverige har ingen särskilt bra väljarbas för socialkonservatism, som både SD och Kristdemokraterna fått erfara, så det är ett smart och enkelt sätt att göra sig bredare som parti utan att förlora väljare. Så länge SD inte ändrar attityd till invandring och migration och fortsätter med en hård linje i de frågorna verkar medlemmarna kunna leva med homosexuella föräldrar och intakt aborträtt.
Att röra sig mot mitten är ett måste för att ses som ett regeringsalternativ som del i en ”konservativ koalition” för att andra partier ska kunna hänvisa till det för att rättfärdiga ett samarbete med SD.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...