Fick vänta på operation – dog

Malmö Det var en kväll i början av juni i år som mannen uppsökte vård på SUS i Malmö för buksmärtor. Ett par dagar senare opererades han men hans liv gick inte att rädda.

Händelsen framgår av en så kallad Lex Maria-anmälan som sjukvården har gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Mannen undersöktes av en kirurg och skiktröntgades när han kom in till sjukhuset med buksmärtor men man lyckades inte ställa någon diagnos. Han fick dock stanna kvar över natten för observation. Under den nästföljande kvällen och natten försämrades hans tillstånd, något som uppmärksammades av sjuksköterskor på avdelningen.

Det skulle dock dröja innan kirurgjouren kom för att bedöma mannen. Nästa dag opererades mannen akut och det visade sig att han hade ett hål på tunntarmen. Han drabbades av organsvikt i flera vitala organ och avled senare.

Att man nu Lex Maria-anmäler händelsen beror på att man gör bedömningen att den fördröjda operationen bidragit till patientens död.

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...