Fallet Wallin visar på obehagliga möjligheter

Opinionsbildaren Cissi Wallin kommer förmodligen att bli fälld för förtal av journalisten Fredrik Virtanen och tvingas betala honom drygt 266 000 kronor.
Wallin berättade i sociala medier att hon blivit våldtagen. Eftersom Virtanen blivit frikänd från våldtäktsanklagelserna (i brist på bevis, som i många andra våldtäktsfall), var det förtal att namnge honom juridiskt sett, så det är inga konstigheter. Frågan är var en fällande dom lämnar andra som berättat om övergrepp under metoo-rörelsen. Många som har talat öppet om sina upplevelser riskerar att hamna i samma situation som Wallin. Flera har redan fällts.
Det är extremt svårt att bevisa ett sexuellt övergrepp även om offrets berättelse är trovärdig. Processen är psykiskt tärande och målsäganden detaljgranskas och ifrågasätts. Bara fem av hundra anmälningar om våldtäkt leder till en fällande dom.
I värsta fall öppnar Wallin-fallet för att frikända våldtäktsanklagade söker upprättelse genom att stämma den som anklagat för förtal om hen talat om övergreppen. Man kan tänka sig att den som utsatts för sexuella övergrepp inte bara får leva med besvikelsen kring att gärningsmannen frikänns, utan också får betala hen stora skadestånd.
Det gör det avskräckande inte bara psykiskt men också ekonomiskt att berätta om sexövergrepp. Att göra en gärningsman rik på offrets bekostnad är en särskilt utstuderad kränkning.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...