Mörka moln över Öresund. Foto: Johan Nilsson / TT

Det ser mörkt ut

Väder Har du en känsla i kroppen att det varit förbaskat mörkt ett bra tag nu?
Då är du inte fel ute.

En vanlig novembermånad brukar man på SMHI:s mätstation i Lund, den enda i Skåne som mäter soltid, klocka in cirka 50 soltimmar. Nu är inte november slut än och det är för tidigt att summera men med två tredjedelar av månaden passerade har man ännu inte nått upp i 15 soltimmar.
– Och det ser inte ut att bli fler heller förrän kanske nästa helg, säger Max Stoltz, jourhavande meteorolog på SMHI.

Då är ändå inte Lund mörkast i landet. Det är inte ens nära. Låt oss säga så här: det finns en viss sanning bakom uttrycket Mörkaste Småland. Mätstationen i Växjö har på tre novemberveckor lyckats klocka in på totalt tre (3) soltimmar. Det kan bli rekord. 1993 hade Växjö fem soltimmar för hela november och så lite har det inte varit sedan dess.

Det kan tilläggas att för att det ska räknas som soltimmar räcker det inte att man skymtar solen, solljuset måste också uppnå en viss styrka. Soltimmar är den tid då den direkta solstrålningen är större än 120 watt per kvadratmeter.

Att avge en väderleksrapport för den kommande helgen, ja för hela den kommande veckan, är snabbt gjort.
– Det är molnigt och småregnigt och så kommer det att fortsätta. Men ibland blir det lite mer regn, säger Max Stoltz.

Molnigt, grått och mörkt, alltså. Det blir inga större variationer i temperaturen heller. På dagarna blir det mellan sju och nio plusgrader och på natten faller det till fem grader.

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...