Kultur

Dags för Communitybiennal

Jonas Jarl, Tanja Mangalanayagam, Peder Nilsson och Johanna Arderup beundrar affischerna som tagits fram till Malmö Communitybiennal.Foto: Gunilla Wedding
Artikel Kultur och Nöje Vad är communitykultur och vem är scenkonsten egentligen till för? Det är frågor som står i centrum när Malmös första communitybiennal anordnas umed start på fredag 22 november.

I det lilla kaféet på Barnens scen i Malmö har Jonas Jarl och Johanna Arderup från Södra Communityteater. Tanja Mangalanayagam och Peder Nilsson från Skånes dansteater och Johan Söderberg från Barnens scen samlats för möte.

De är alla engagerade i Malmö Communitybiennal som arrangeras 22 till 24 november. På fyra scener – Barnens scen, ABF, Rörelsernas museum och Teaterhögskolan – erbjuds ett program med 25 olika programpunkter, alla gratis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rejvfest stoppade frisbeegolfare

När dagens första frisbeegolfare spelade i Bulltoftaparken på söndag morgon fick de sig en överraskning. Arkivbild.
Foto: Marianne Pernbro
Malmö
Malmö När morgonpigga frisbeegolfare var ute för att spela i Bulltoftaparken under söndag morgon möttes de av någonting oväntat. På ett av hålen stod 150 personer och dansade.

I en Facebook-grupp för frisbeegolf las det klockan åtta på söndagsmorgonen ut en video på dansande människor i Bulltoftaparken. I videon syns dekorationer i träden och det hörs dunkande musik.

”Det kommer nog dröja innan hål 13 och 14 är spelbara.”, skrev en person i kommentarsfältet. ”Så länge de städar upp efter sig.”, skrev en annan.

Polisen anlände till platsen klockan halv nio efter att personer störts av den höga musiken. Antalet dansande människor uppskattades då till 150 och enligt polisen omhändertogs tre personer på grund av hög berusning. En person behövde vård till följd av hög berusning och fördes till sjukhus.

Tog fram en stege

Festen började då brytas upp och banan ska ha varit öppen för spel igen vid 10.30. En frisbeegolfare skrev på Facebook att han bad de festande människorna att plocka upp efter sig. En stund senare beskriver samma person nedskräpningen som minimal och att de ”...tog till och med fram en stege och plockade ner ett snöre dom hade knutit fast.”

En anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats eftersom evenemanget inte hade något tillstånd, men ingen person är misstänkt för brottet.

Sport

Brynäs värvar målvakten Veini Vehviläinen

Veini Vehviläinen i NHL-laget Columbus. Arkivbild.
Foto: Tony Gutierrez/AP/TT
Sport
Sport Brynäs har letat efter en ny målvakt. Nu har SHL-klubben hittat sin man.
VM-guldvinnaren Veini Vehviläinen är klar.

"Jag satt fast i Nordamerika utan en riktig möjlighet att få visa upp min potential på NHL-nivå så det kändes jättebra när Brynäs visade intresse för mig. Jag har hört att Gävle är en väldigt passionerad hockeystad och att det finns en vinnartradition i klubben", säger Vehviläinen till Brynäs hemsida.

Den 24-årige målvakten gjorde en NHL-match förra säsongen för Columbus. Han var med i Finlands VM-guldlag 2019 och har även ett JVM-guld från 2016.

Han blev även finländsk mästare med Kärpät 2018. Mikko Manner, ny tränare i Brynäs, var då tränare i klubben.

Vehviläinens kontrakt sträcker sig över kommande säsong.

"Han är relativt ung men har ändå hunnit samla på sig mycket rutin och att han blev utsedd till finska ligans bästa målvakt två år i rad vittnar om vilken kapacitet han besitter. Det är en kille som vill tillbaka till NHL och det ska bli grymt spännande att se honom hos oss", säger Brynäs sportchef Johan Alcén.

Anton Johansson/TT

Ekonomi

Tesla väntas nå försäljningsrekord

'Vi ser den starkaste efterfrågan någonsin', sade Teslagrundaren Elon Musk i april. Analytiker tror på intäkter på 11,4 miljarder dollar för andra kvartalet. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan
Ekonomi
Ekonomi Förväntningarna är höga på Tesla inför kvartalsrapporten. Försäljningen av bilar väntas nå rekordnivåer på över 200 000 bilar under ett kvartal.
Hård konkurrens och dyra råvarupriser är utmaningar framåt.

Elbilstillverkaren Tesla väntas göra ett bra kvartal och ett starkt halvår. Förra kvartalet ökade intäkterna till 10,4 miljarder dollar, något över analytikernas förväntan.

För andra kvartalet förväntas intäkterna landa på 11,4 miljarder dollar, skriver The Wall Street Journal. Vid samma period förra året, april–juni 2020, landade intäkterna på 6 miljarder dollar.

Hög produktion trots brist

Trots de höga förväntningarna på försäljning och intäkter har många investerare sett aktien som övervärderad. Sedan årsskiftet är aktien ned runt 10 procent.

Men efterfrågan var "den starkaste vi har sett", sade Teslagrundaren Elon Musk i april efter förra kvartalsrapporten. Halvledarbrist och höjda råvarupriser gör det svårare för företaget att möta efterfrågan, men produktionen väntas fortsätta öka andra kvartalet och fortsätta även in i tredje kvartalet, med en global produktion på 231 000 bilar perioden juli–september i år.

Även om försäljningen väntas bli rekordhög har Tesla stött på några vägbulor. På den kinesiska marknaden upptäcktes ett mjukvarufel på 285 000 bilar. På den amerikanska marknaden fick 8 000 bilar återkallas efter ett bilbältesfel. Det har även förekommit ett par uppmärksammade olyckor med de självkörande bilarna.

Rivalerna

Tesla har också fått allt hårdare konkurrens den senaste tiden. Flera stora biltillverkare satsar stort på elbilsmarknaden, med modeller som konkurrerar på både kapacitet och pris.

På den svenska marknaden gick kinesiska elbilstillverkaren MG motors om Tesla som det mest populära märket i juni månad.

Dessutom har Tesla tjänat mångmiljonbelopp varje kvartal på att sälja utsläppsrätter, något de inte ser ut att bli ensamma om framöver. Utsläppsrätterna har varit en viktig faktor i för att få företaget att gå runt. Förra kvartalet tjänade Tesla 518 miljoner dollar på försäljning av utsläppsrätter, medan den totala vinsten för kvartalet landade på 438 miljoner dollar.

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Teslas förra kvartal (Q1)

Under första kvartalet 2021 sålde Tesla 184 000 bilar världen över. Intäkterna hade ökat till 10,4 miljarder dollar, motsvarande 87 miljarder kronor.

Förra kvartalet syntes en stark efterfrågan på den kinesiska marknaden.

Vinsten steg också mer än förutsett under första kvartalet i år jämfört med motsvarande period i fjol. Från 16 till 438 miljoner dollar.

Tesla förväntar sig att årets volymtillväxt kommer att överstiga 50 procent.

Källa: Teslas kvartalsrapport

Ekonomi

Kryptomarknaden vänder uppåt igen

Efter rykten om att Amazon kan komma att acceptera betalningar med kryptovalutan tog bitcoin ett rejält skutt uppåt. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Amerikanska storbolag och vd-kändisar har släppt in bitcoin i värmen igen. Den senaste veckan har flera företagsjättar hintat om att kryptovalutan kan bli en del av deras verksamhet – och i måndagens handel tog kursen ett glädjeskutt.

Bitcoins kurs lyfte över 10 procent till 38 145 dollar, motsvarande omkring 330 000 kronor. Det är det största lyftet under en enskild handelsdag sedan i mitten av juni.

Flera andra av de stora kryptovalutorna har haft liknande värdeökning den senaste veckan, vilket är ett klart trendbrott för många av kryptovalutorna som sjunkit i omgångar sedan i mitten på maj.

Uppgångarna startade i onsdags förra veckan när den notoriska kryptovaluta-viskaren och Tesla-grundaren Elon Musk pratade om bitcoin på en konferens. Han nämnde att det nog kommer gå att köpa Teslabilar med valutan igen i framtiden.

Under samma konferens uttalade sig medgrundaren och vd:n för Twitter Jack Dorsey om att bitcoin lär bli en viktig del av Twitters affärsmodell framöver. Jack Dorsey har länge varit positiv till kryptovalutan och är själv investerad via sitt andra bolag Square.

Kryptomarknaden tog ännu ett skutt när rykten började florera om att e-handelsjätten Amazon har börjat förbereda för att ta betalt i kryptovalutor. Företaget har lagt ut en annons där de söker en senior utvecklare med kunskaper inom blockkedjeteknik som kan sondera möjligheterna för bolaget.

Trots lyftet för bitcoin är det en bra bit kvar till tidigare rekordnivå. I april nådde bitcoin-kursen över 63 000 dollar.

FAKTA

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den så kallade polletten kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas helt anonymt för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans riktighet. Det är istället blockkedjetekniken och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Att kryptovalutor kan användas för anonyma köp har gjort den attraktiv för brottslig verksamhet som penningtvätt, skatteflykt och för att finansiera annan illegal verksamhet.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Svenska Finansinspektionen varnar bland annat för att valutornas värde kan variera kraftigt, att det saknas reglering som skyddar konsumenternas investeringar och för att tekniken kan vara känslig för avbrott.

OS i Tokyo 2021

Krampaktigt Sverige vann ny rysarmatch

Hampus Wanne fick slita hårt för att göra mål på de japanska målvakterna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Väckarklockan mot Bahrain ringde. Men ett vaket Japan tryckte på snooze.
Förhandsfavoriten Sverige lyckades krampaktigt hålla undan och vinna med 28–26 i en ny rysarmatch.

Andra matchen i Tokyo-OS och Sverige hade allt att bevisa. Premiären mot Bahrain, som nästan slutade med en missad poäng, beskrevs av spelarna som en väckarklocka.

Och det var ett pumpat herrlandslag som klev ut i Yoyogihallen med mycket adrenalin på bänken och planen.

Förbundskapten Glenn Solberg knöt näven både en och två gånger när Sverige gled ifrån med några bollar till 5–2.

Matchen höll ett högt tempo – inte minst eftersom japanerna pressade upp det. Och Sverige hamnade på hälarna.

Med 18 minuter spelade tog Japan ledningen för första gången i matchen, 12–11. Stort jubel från sidan.

Inga åskådare tillåts under OS och strikta restriktioner råder för de journalister och ledare som ändå får vara i arenorna. Inget jublande, bara klappande, är tillåtet. Det hindrade inte den japanska staben på läktaren att bryta mot sina egna coronaråd och skrika i extas när man ledde mot VM-silvermedaljören.

Ställningen i andra halvlek var 17–14 till Blågult.

"Släpp inte en centimeter nu", hördes höga rop från bänken.

Sverige började slutligen hitta något rätt i försvarsspelet. Det resulterade i ett ryck. Hampus Wanne, som gjorde 13 mål mot Bahrain, kontrade in bollar. Satte sina straffar. Och målvakt Mikael Aggefors stod för fina parader.

När försvarsjätten Jonathan Carlsbogård gjorde 25–19 var det två tummar upp från förbundskapten Solberg. Men japanerna pressade förhandsfavoriten, mycket tack vare sitt intensiva spel, sina luriga instick och snabba avslut.

Hemmalaget verkade stortrivas i nationalarenan, som byggdes för Tokyo-OS 1964. En gigant i form av Yuta Iwashita i målet motade bort det mesta från svenskt håll och vid ställningen 27–26 till Sverige hade matchen blivit precis den nervpärs som Bahrain-rysaren blev.

Med bara sekunder kvar utökade Sverige till 28–26 och kom på nytt undan med blotta förskräckelsen.

Niklas Svahn/TT

FAKTA

Fakta: Sveriges förutsättningar

Sveriges herrar spelar i grupp B med Japan, Portugal, Egypten, Danmark och Bahrain.

Grupp A består av Norge, Brasilien, Frankrike, Argentina, Tyskland och Spanien.

De fyra bästa lagen i varje grupp går till slutspel.

Här är resten spelschemat (svensk tid):

Onsdag 28/7, 04.00: Sverige – Portugal

Fredag 30/7, 09.15: Sverige – Egypten

Söndag 1/8, 14.30: Danmark – Sverige

Samtliga matcher spelas i Yoyogihallen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

OS i Tokyo 2021

Japanskt bordtennisguld i mixeddubbel

Mima Ito och Jun Mizutani jublar efter guldet.
Foto: Kin Cheung/AP/TT
Sport
Sport

Japan fortsätter att gräva guld på hemma-OS i Tokyo. I mixeddubbeln i bordtennis kom det åttonde guldet i ordningen.

Jun Mizutani och Mima Ito vände och vann mot kinesiska duon Xu Xin och Liu Shiwen. Mizutani/Ito låg under med 0–2 i set men lyckades komma ikapp och matchen kom att avgöras i ett sjunde och avgörande set.

Det vann den japanska duon med 11–6 och bärgade därmed OS-guldet.

Brons gick till Lin Yun Ju och Cheng I Ching från Taiwan.

Sport

Linköping värvar ukrainsk landslagsspelare

Linköpingsspelarna har fått en ny lagkamrat. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport

Damallsvenska Linköping förstärker. Klubben har gjort klart med ukrainskan Nadija Kunina.

"Med Nadija får vi en mångsidig spelare som kan spela i alla offensiva positioner, vilket är viktigt i det sätt vi vill spela. Hennes teknik, trygghet med boll och speluppfattning kommer vi ha nytta av både i speluppbyggnaden och sista tredjedelen", säger Andrée Jeglertz, tränare i Linköping, i ett pressmeddelande.

Kunina, som har gjort 22 landskamper för Ukraina, kommer närmast från spel i ukrainska Zhytlobud-1. Den 21-åriga mittfältaren har skrivit på ett kontrakt för de kommande 3,5 säsongerna och ansluter till laget i augusti.

Anton Johansson/TT

Utrikes

Ex-minister Mikati föreslås på nytt i Libanon

Libanons nya tillförordnade premiärminister Najib Mikati (till höger i bild) under dagens samtal med president Michel Aoun.
Foto: AP via Dalati Nohra, Libanons regering/TT
Utrikes
Utrikes Miljardären och den före detta premiärministern Najib Mikati har vunnit parlamentets votering till att bli Libanons premiärminister, efter att ministerveteranen Saad al-Hariri lämnat sin tillförordnade post då han nyligen misslyckades bilda en ny regering.

Najib Mikati var tillförordnad premiärminister 2005 efter att dåvarande premiärminister Rafik al-Hariri mördades. Den posten hade han i tre månader, innan al-Hariris son, Saad al-Hariri, tog över ämbetet.

2011 blev Mikati återigen premiärminister, en post han behöll officiellt till 2013 och inofficiellt som tillförordnad premiärminister till 2014.

Trots sin långa politiska karriär kommer Najib Mikati inte från en politisk dynasti av den sort som ofta förekommer i den libanesiska politiken, vilket kan öka hans chanser med det svåra uppdraget att lyckas bilda regering i det politiskt splittrade landet.

Han har däremot åtalats för korruption för två år sedan, vilket han nekade till. Fallet lades ner men hans förmögenhet kan vara en törn i ögat för de demonstranter som anklagar Libanons politiska elit för att ha orsakat den ekonomiska katastrof som landet nu befinner sig i.

Libanons nuvarande regering har styrt med dekret sedan de avsattes till följd av den dödliga hamnexplosionen i Beirut för snart ett år sedan. Det blir nu Mikatis uppgift att bilda ny regering.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL