Oväsentligt veta kön hos sommarjobbare

Mina ögon föll på en artikel i denna eminenta tidning häromdagen. ”Tredje kön vanligt bland feriearbetare” löd rubriken. Det var gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Eslöv som fick en redovisning över sommarens feriearbeten.
Bland annat framgår att en stor andel av ungdomarna valde ”annat kön” när de skulle markera det i ansökan. Av det drar tjänstemännen slutsatsen att fördelningen pojke/flicka inte blir sanningsenlig. För det första kan man fundera över varför ungdomarna över huvud taget ska ange kön i sin ansökan till feriearbete. Det känns inte som den mest nödvändiga uppgiften.
För det andra vill jag ropa till tjänstemännen att har man med ett tredje alternativ hos parametern ”kön” i ansökan får man förstås räkna med att denna ruta fylls i. Det är numera rätt vanligt att unga människor inte vill definiera sitt kön och varför skulle det vara viktigt för en kommun att tvinga dem för att de ska få ett sommarjobb?
Eslövs kommun och alla andra kommuner bör se över sitt mångfaldsarbete och systematiskt uppdatera och modernisera sina blanketter. Det finns säkert andra onödiga saker man frågar efter, ”för säkerhets skull” eller av någon annan anledning.
Ett krav för att få feriejobb var också att lämna ett utdrag ur belastningsregistret, ett krav som inte borde varit nödvändigt, utom möjligen inom känsliga verksamheter. Det borde inte vara krav för att rensa ogräs eller måla lokaler.
Katarina Erlingson

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...