SVALÖV

Fixartjänst läggs på is – ett tag till

Fixartjänsten läggs på is och fler utredningar ska göras för att allt ska bli juridiskt riktigt.
Artikel SVALÖV Den omskrivna fixartjänsten i Svalöv får vänta ett tag till.Juridiska hinder sätter stopp och därför läggs satsningen på is ett tag framöver.

Det handlar mest om de välfärdscheckar som var tänkta att införas, men efter en hel rad utredningar väljer nu de styrande politikerna att göra en paus och se över hur man bäst kan lansera en fixartjänst på ett annat sätt:

– Vi stoppar utredningen och tittar på en ny lösning, men dödar inte fixartjänstfrågan. Vi försöker istället hitta en laglig och riktig lösning, säger kommunstyrelsens ordförande Teddy Nilsson (SD).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Haines ny underrättelsechef i USA

Avril Haines har godkänts som ny nationell underrättelsechef i USA. Bild från utfrågningen av henne i senaten i tisdags.
Foto: Melina Mara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Avril Haines, tidigare biträdande CIA-chef, har godkänts som ny nationell underrättelsechef i USA.

Haines är den första kvinnan på posten och blev även den första av nye president Joe Bidens nominerade till det nya styret som godkändes av senaten.

Biden och senaten har dragit i gång ett intensivt arbete för att så fort som möjligt kunna tillsätta nyckelpositioner i den nya regeringen, som försvars-, inrikes- och finansministrarna.

Utrikes

Biden inleder med Kanada-samtal

Vita husets nya pressekreterare Jen Psaki har hållit sin första presskonferens.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

"Det känns som att komma hem". Så beskriver Vita husets pressekreterare Jen Psaki den nya presidenten Joe Bidens känslor över att flytta in i Vita huset.

– Kom ihåg att han ju har arbetat här som vicepresident i flera år, sade Psaki under sin första presskonferens.

Hon meddelade även bland annat att Vita huset kommer att återgå till dagliga presskonferenser och att Bidens första samtal med en annan ledare blir med Kanadas Justin Trudeau.

Utrikes

Bermuda-ledare anklagas för mutor

Utrikes
Utrikes

Ewart Brown, som var premiärminister i Bermuda 2006–2010, anklagas för omfattande korruption.

Åtalet mot Brown innehåller 13 punkter och kommer efter en tioårig utredning gällande en sjukhusskandal som berörde många av önationens invånare.

Brown påstås ha mottagit över motsvarande 34 miljoner kronor, antingen i personliga mutor eller genom en klinik som han äger, i utbyte mot statliga kontrakt.

Ekonomi

Oklara villkor för resenär utan vaccinpass

Ett dopp i Medelhavet? Kanske, om vi vaccinerats och fått papper på det. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/TT
Ekonomi
Ekonomi Flera turistländer vill införa krav på vaccinintyg för inresande. För svenska resenärer är det oklart vad de eventuella passkraven kan innebära, men researrangörerna hoppas på att coronatest ska duga lika bra.

Turistländerna i Sydeuropa vill ha gemensamma EU-regler för att få fart på resandet igen, och Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis föreslog i ett brev till EU-kommissionen häromveckan att EU ska ordna gemensamma vaccinpass. På så vis kan den som är vaccinerad få resa helt fritt, resonerar han.

Men i Sverige är vaccinpass än så länge långt bort. Ingen myndighet har än så länge fått i uppdrag att ta fram några pass, även om E-hälsomyndigheten getts ett samordningsuppdrag.

"Regeringen bevakar denna diskussion noggrant och avser att återkomma i frågan", skrev socialminister Lena Hallengrens (S) pressekreterare Elin Aarflot till TT i förra veckan.

Frågan är hur det blir för svenska resenärer, som just nu drömmer om soliga Medelhavsstränder och ljumma sommarnätter i ett varmare land.

Resedrömmar

SAS noterade en uppgång i bokningarna till sommaren i samband med att vaccinet kom i slutet av december, berättar Freja Annamatz, presschef på SAS. Hur det kommer bli om vaccinpass krävs för att resa fritt kan hon inte säga.

– Vi har inget svar på den frågan än. Vi hoppas att myndigheterna i de olika länderna tillsammans med branschorganisationer och EU gör det enkelt och tydligt vad som gäller.

Eventuella vaccinpass är inte primärt en flygbolagsfråga, utan en sak för länderna då det påverkar alla gränsöverskridande transporter, förklarar hon.

Om resenärer, som bokat en resa dit det kan krävas vaccinpass, kan få sina pengar tillbaka om de inte kan få vaccinpasset kan hon inte ge besked om nu.

– Vid inställda flyg har du alltid rätt till full återbetalning, i övrigt är det biljettreglerna som gäller. Generellt har vi lagt till större flexibilitet eftersom vi vet att regler och restriktioner kan ändras på väldigt kort varse, säger Freja Annamatz.

Adam Györki på researrangören Tui kan inte heller ge något klart svar.

– Det är en hypotetisk fråga. Men om vaccinpass krävs så kommer det att möjliggöras, det är jag övertygad om, säger han.

Om resor blir inställda av researrangören så har resenärerna alltid rätt att få sina pengar tillbaka, förklarar han, men hur det blir om vaccinpass saknas kan han inte säga.

Vill få i gång resorna

Erika Butterworth, Sverigechef på researrangören Apollo, är övertygad om att länderna som nu vill se vaccinpass kommer att kunna nöja sig med negativa coronatest i stället.

– Hittills är det många länder som har krav på genomfört PCR-test. Det tror vi kommer att vara ett gångbart alternativ till vaccinpass, om passen inte går att få.

Alla turistländer vill få i gång resandet igen, förklarar hon, och att ställa upp krav som hindrar det ligger inte i deras intresse.

– Det är väldigt liten sannolikhet att det skulle vara krav på enbart vaccinpass, säger Erika Butterworth.

Didrik von Seth, vd på Svenska resebransch- och arrangörsföreningen, tycker att det är mycket angeläget att Sverige snabbt sätter i gång med att ta fram en lösning. Flera länder, som turistlandet Cypern, har deklarerat att vaccinpass kommer att krävas, berättar han.

– Vi tycker att Sverige ska göra som danskarna. Ta fram ett intyg som man kan logga in i sin journal och printa ut själv. Det är snabbt och enkelt, belastar inte vården och minskar behov av PCR-test för dem som ska resa, säger von Seth.

Vaccinationerna pågår nu, och de som är 70+ kanske vill ut och resa igen under våren. Då behövs snart en lösning för att komma in i de länder som kommer att kräva vaccinpass, förklarar han.

– Vi har framfört det här till regeringen, säger Didrik von Seth.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Vaccinpass

I Danmark jobbar regeringen med att utveckla ett vaccinpass, ett intyg som kan bekräfta att en person är vaccinerad mot covid-19.

Den som fått vaccinet ska själv kunna skriva ut intyget. Lösningen ska kunna finnas på plats under våren.

Men något liknande sker inte i Sverige ännu. Det är inte ett förbiseende utan en medveten strategi.

I överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om genomförande av vaccinering konstateras att intyg om vaccinering kan komma att krävas för till exempel inresa i vissa länder. Men självprintade pappersintyg tros inte vara tillräckligt, de antas inte accepteras internationellt.

Källor: Danmarks Radio och regeringen

Inrikes

Man svårt misshandlad i Västerås

En man misshandlades i centrala Västerås under onsdagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 45-årsåldern misshandlades svårt i centrala Västerås under onsdagskvällen.

Larmet kom strax före 21 på kvällen och när polisen kom till platsen hittades mannen som man misstänker har blivit misshandlad med ett tillhygge, uppger polisen på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Bidens rivstart – åter i Parisavtalet och WHO

USA:s nye president Joe Biden undertecknar presidentordrar i Ovala rummet.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Demokraten Joe Biden inledde sitt presidentskap med att underteckna en rad presidentordrar, bland annat om att USA ska återansluta till Parisavtalet.

– Med tanke på läget i landet får ingen tid spillas. Vi måste börja jobba med en gång, sade Biden från Ovala rummet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kungörelser

Kungörelser
Kungörelser

Sport

Skrällen: Alcoyano välte Real Madrid

Karim Benzema, med bollen, och Eden Hazard deppar efter Real Madrids chockförlust mot Alcoyano i Copa del Rey.
Foto: Jose Breton/AP/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Real Madrid åkte på en ordentlig stjärnsmäll i den inhemska cupen Copa del Rey.

Okända division 3-laget Alcoyano vann med 2–1 efter förlängning – trots att lilleputtlaget fick en man utvisad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL