Legalisering av cannabis skapar nya problem. Foto: TT

Fel medicin mot våld

Allt fler politiker och debattörer i Sverige vill nu öppna upp för att legalisera cannabis, i tron att detta skulle minska incitamenten för de kriminella gängen att bråka med varann. Det känns som en desperat åtgärd och innebär i praktiken att man ställer olika grupper mot varandra. Huvudanledningen till förslaget är att man tror att man skulle stoppa skjutningar och gängvåld och få ett lugnare stadsliv. Det är möjligt att det kan fungera ett tag, men kriminaliteten lär inte minska på grund av legalisering visar undersökningar i USA och Kanada.
I stället skulle man låta långt fler människor dö en långsam död, av effekterna av ett långvarigt missbruk. Kanske ett missbruk som går över i tyngre droger efter hand. Denna långsamma död skulle inte märkas, inte ge stora rubriker i tidningarna och inga stora polisinsatser. Men totalt sett skulle det bli dyrare för samhället med en högre andel drogberoende i befolkningen. Man får inte glömma att gängkriminaliteten trots allt består av ganska få personer, kanske 200-300 personer av Malmös stora befolkning om vi tar Malmö som exempel.Det är inom denna grupp man skjuter, spränger och mördar varann. Det är förståeligt om ”vanliga” människor är rädda, men det är som polisen brukar säga, det finns ingen större anledning till oro för allmänheten.
Förespråkarna av legalisering tar ofta upp att Sverige har bland världens högsta dödlighet orsakad av narkotika och menar att den skulle minska cannabis legaliseras. Men då glömmer man att cannabis ökar risken för kronisk psykos och man förbiser att den höga dödligheten är främst inom de tunga drogerna, då hjälper det knappast att legalisera cannabis. Att Sverige har stor förbättringspotential inom missbrukspolitiken är verkligen sant, men att legalisera cannabis är sannerligen inte lösningen på problemen inom vården och synsättet mot missbrukare. Det krävs helt andra åtgärder och där får det inte ingå att offra vissa människor för att få lugn och ro i svenska storstäder.

Dagens fråga

Ska du på utlandssemester i vinter?

Loading ... Loading ...