Kultur

Duon som gifte ihop sin musik

Christoffer Zaar och Anton Roxhage har skapat musik på varsitt håll i många år men tillsammans debuterar de som duon Temp med Decemberluft den 1 december. FOTO: ANDRÉ Roxhage
Ingen Sektion satt
Kultur och Nöje Efter att Anton Roxhage och Christoffer Zaar lärt känna varandra på en bröllopsfest beslutade de sig för att gifta ihop sina olika musikstilar. Resultatet blev syntpop på skånska under namnet Temp. Den 1 december släpper de sin första låt, Decemberluft. – Det är en jullåt som inte alls är som en jullåt, säger Christoffer Zaar.

De senaste åren har hässleholmaren Anton Roxhage, 23 år, ägnat större delen av sin tid åt elektronisk musik. Under namnet Antrox har han som producent och dj släppt egna låtar, remixat andra och satt dansgolv i gungning, både i Sverige och utomlands.

I en annan del av Skåne, närmare bestämt Ystad, har Christoffer Zaar, 28 år, skrivit och släppt akustisk popmusik under eget namn och samtidigt utgjort en tredjedel av Zaar Family, som spelat tillsammans i elva år och skapat sig ett namn i Ystadstrakten.

Trots att killarna kommer från helt olika musikaliska världar och genrer var det ändå något som klickade när de i maj förra året blev placerade vid samma bord på gemensamma vännernas bröllopsfest.

– Vi kände inte till varandra alls tidigare, men klaffade direkt. Det visade sig att vi till och med haft releaser på samma dag, säger Christoffer Zaar.

När han en tid därefter släppte låten Dumt bad han sin nyfunne vän att göra en remix av den.

– Det var egentligen då vi började samarbeta, säger Anton Roxhage.

Både andra som hörde remixen och de själva blev nämligen så nöjda med resultatet att de började fundera på att göra musik tillsammans, från grunden.

Nu, ett och ett halvt år senare och efter otaliga timmars hårt arbete har de hittat sitt sound.

– Syntar och akustiskt möts, på riktigt, säger Anton Roxhage.

– Det blir ofta så att de akustiska elementen trycks undan, de blir bara något som kompletterar en låt, men här framhävs de. Jag har funderat länge, men jag tycker inte det finns något i Sverige som motsvarar det här, fortsätter Christoffer Zaar.

Även om de kommer från olika musikaliska håll möts de i en gemensam vurm för 80-talets syntpop och bombastisk filmmusik.

En annan sak de har gemensamt är villigheten att slita hårt för att göra den musik de tycker om.

– Jag har varit med i många olika musikaliska konstellationer, men det har alltid blivit så att vi valt att gå isär, även om de andra varit villiga att lägga ner mycket tid.

Har det varit svårt att hitta någon som matchar ditt tempo?

– Tills nu. Och svårt att hitta någon som har samma mål och vilja och som också gör det för låtarnas skull, säger Christoffer Zaar.

Anton Roxhage konstaterar att de två jobbat stenhårt det senaste året, både med Decemberluft och en dryg handfull andra Temp-låtar som är i det närmaste klara. Och det här är bara början.

– Vi har ett 20-tal låtar till på gång. Idéerna tar aldrig slut – en idé jag jobbar med väcker alltid en annan, säger Christoffer Zaar.

– Så deadlines är viktiga för oss, fyller Anton Roxhage i.

Eftersom Anton Roxhage numera är bosatt i Kristianstad, har sin studio i Hässleholm och Christoffer finns i Ystad, sker mycket av arbetet med låtarna via nätet – ljudfiler skickas fram och tillbaka.

– Christoffer skriver texterna och står för mycket av låtidéerna, säger Anton Roxhage.

– Men det är inte förrän Anton får tag i dem som låtarna får sin struktur, fortsätter Christoffer Zaar.

Den 1 december släpps det första smakprovet från Temp, Decemberluft, på alla digitala plattformar men redan på torsdag, den 21 november får publiken ett första smakprov i form av en musikvideo som släpps på Youtube.

– Vi kände att vi ville ha en speciellt start på det här, att folk skulle få se vad vi är för några filurer, säger Christoffer Zaar.

Duon drömmer också om att åka ut och spela sin musik live.

– Vi har en vision om hur vi vill att det ska se ut, och har tänkt ut allt från färgkoder till kläder, säger Christoffer Zaar.

– Men det viktigaste för oss nu är att få ut Decemberluft och presentera oss för musik-Sverige. Vi jobbar också vidare på att presentera ett par låtar för skivbolag, säger Anton Roxhage.

På fredag, den 22 november, kan du höra Temp spela live. Då gästar duon nämligen P4 Kristianstad för att spela Decemberluft.

Kultur och nöje

John Prine livshotande sjuk

John Prine har smittats av covid-19. Arkivbild.
John Prine har smittats av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Amy Harris/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Countrylegendaren John Prine har smittats av coronaviruset och hans tillstånd är kritiskt, meddelar hans familj via hans Twitterkonto :

"Efter att han plötsligt började uppvisa symtom av covid-19 fördes John till sjukhus på torsdagen. Han försågs med intubering på lördagen och får fortsatt vård, men hans tillstånd är kritiskt. Det här är ett mycket svårt besked för oss att ge, men vi ville att alla ni som visat kärlek och stöd till John under åren skulle få veta."

Prine, 73, har hyllats som en av de mest inflytelserika låtskrivarna i modern tid. Han har gett ut ett 20-tal album sedan den självbetitlade debuten 1971 och belönades så sent som i år med ett hederspris på Grammygalan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Insändare

Glöm inte klimatkrisen

Insändare
DEBATT

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Det råder enighet i Riksdagen för en gångs skull. De flesta partier ställer sig bakom de åtgärder som är nödvändiga för att bromsa spridningen av coronaviruset. Regeringen agerar resolut för att situationen inte ska blir sämre. Vilket samhällsansvar och vilka uppoffringar vi ser bland medborgare för att skydda de gamla och svaga.

En långsammare kris

Med all uppmärksamhet på coronaviruset, är det lätt att glömma en annan pågående kris – klimatkrisen. Den hotar också många liv på sikt.

Just nu lyssnar vi uppmärksamt på epidemiforskare och sakkunniga myndigheter om hur vi kan bekämpa spridningen av viruset. Därefter tar politiker de svåra beslut som anses nödvändiga i kristiderna.

Men hur många politiker är beredda att lyssna på vetenskapen om klimatförändringar? Ända sedan sextiotalet har forskare upprepade gånger varnat för effekten av koldioxidutsläpp. Trots det möts forskningen fortfarande av en stor dos skepsis, eller passivitet.

En kurva över ökningen av koldioxid i atmosfären pekar rakt uppåt de senaste decennierna. Samma kurva visar en stark korrelation med stigande temperaturer.

Det pratas om en stigande kurva med fall av Covid 19 som vi försöker ’platta ner’. Vi sätter in alla tänkbara åtgärder även om världsekonomin äventyras och börsen rasar.

Men klimatkrisen och de stigande världstemperaturerna förblir lågt prioriterade i jämförelse och konkreta åtgärder saknas. Klimatpolitiken blev nyligen underkänd, när Klimatpolitiska rådet lämnade sin rapport, som granskar regeringens klimatpolitik.

– Även om man tolkar regeringens klimatpolitiska handlingsplan på bästa och mest generösa sätt så rör vi oss inte tillräckligt snabbt i rätt riktning, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i Klimatpolitiska rådet.

2017 fick Sverige nya klimatmål och en ny klimatlag som Stefan Löfven beskrev så här:

– Förmodligen…den viktigaste som vår generations politiker kommer att genomföra för Sverige. Det här är för Sveriges unga, för våra barn, för våra barnbarn.

Målet är att minska utsläppen av växthusgaser i linje med Paris avtalet, för att hålla uppvärmningen under 2 grader. Ett av delmålen är att utsläppen från fordonstrafiken ska ha minskat med 70 procent senast 2030 jämfört med 2010. Utsläppen från fordon under 2019 var c:a 16 miljoner ton koldioxid och den största delen, 10 miljoner ton, kom från bilåkandet. Siffror från Trafikverket visar att vi har långt kvar att nå målet. Men åtgärder saknas för att minska utsläppen från fordon rejält.

Rätt åtgärd i rätt tid

Klimatsvaret, som ingår i nätverket Citizens’ Climate Lobby, har ett konkret förslag för hur vi kan ändra vårt beteende så att vi hinner minska utsläppen i god tid. Just som med coronavirus, rätt åtgärd i rätt tid gör att man slipper en okontrollerbar utveckling senare.

Ett av Klimatpolitiska rådets förslag är en ny trafikbeskattning. Klimatsvarets förslag kallas Avgift och Utdelning. En avgift på fordonsbränslen höjs successivt med t.ex. 5 procent per år. Avgiften delas ut månatligt till alla medborgare i landet och kan fördelas olika till fördel för dem som bor på landsbygden eller glesbygden och är beroende av bilen.

Bensinen blir inte 50 kr dyrare per liter direkt, utan det sker över tid. Man har alltså tid på sig att ställa om. Dessutom, så länge man ligger under medelkonsumtion, så får man faktiskt tillbaka mer än man förlorar. Förslaget kommer att minska det onödiga resandet och effektivisera det nödvändiga. Det stimulerar till att hitta nya utsläppsfria lösningar för transporter.

Vi kan ta till den här handlingskraftiga åtgärden nu med motiveringen att vi kommer att rädda liv och hejda klimatförändringen på sikt. Det är frågan om att bromsa, innan utvecklingen av klimatkrisen har gått för långt. Precis som med coronakrisen.

Peter Goddard, Klimatsvaret

Insändare

Insändare
Insändare

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Människor och miljö måste gå före rätten att exploatera det skånska landskapet. Nu kan vi, med Miljöpartiet i regeringen, vara ett steg närmare en modern och hållbar minerallagstiftning.

En framtida gruvbrytning i alunskiffret på Österlen och utanför Hörby skulle innebära stora risker. Vattendrag, grundvattnet och stora markområden riskerar att förgiftas av både tungmetaller och radioaktiva ämnen. Det är hög tid att planerna på dagbrott för utvinning av vanadin utanför Hörby och på Österlen stoppas. Skulle det bli verklighet med gruvor skulle det ha en enorm påverkan på naturen och landskapet.

Därför säger vi äntligen! Nu, när regeringen tillsatt en utredning för att ”förutsättningslöst analysera hur regelverket för utvinning av metaller och mineraler från alunskiffer kan skärpas och lämna författningsförslag för detta". Utredningen ska vara klar den 1:a december i år.

Förespråkarna för gruvbrytningen utanför Hörby och på Österlen lyfter att alunskiffern ofta innehåller omställningsmineraler. Olika mineraler som kan vara viktiga för klimatomställningen. Emellertid finns det en stor potential i att utvinna mineraler ur gruvavfall och elektronikavfall. Potential som inte riskerar att förgifta grundvattnet och förstöra natur och bördig jordbruksmark. Nyligen fick batteritillverkaren Northvolt 159 miljoner kronor ur regeringens satsning Klimatklivet till en ny anläggning för återvinning av batterier från elbilar. Det blir den första anläggningen av sitt slag i Europa och minskar behovet av nya gruvor. Ett annat exempel är att LKAB investerar i projekt för att utvinna omställningsmineraler ur gruvavfall.

Mineralnäringen har funnits mycket länge i Sverige, men nu måste vi blicka framåt. Mineralnäringen måste byggas på en långsiktig hushållning med våra gemensamma mineraltillgångar. Hänsyn till miljön och människor ska väga tyngre än kortsiktiga exploateringsintressen.

Miljöpartiet kämpar för att ge människorna, naturen och vattnet en röst i mineralfrågorna. I flera frågor på området har vi på nationell nivå bockat av punkt efter punkt. Vi har förbjudit uranutvinning. Vi har slagit fast att borrning efter olja och kol ska förbjudas. Vi har kämpat hårt för att skärpningen av brytning i alunskiffer skulle bli en del av Januariavtalet.

Från skånskt håll driver vi i Miljöpartiet på för att den efterlängtade skärpningen blir så skarp som möjligt.

Thomas Hansson

Talesperson för Miljöpartiet de gröna i Skåne i gruvfrågor

Insändare

Lyssna på personalen, Alliansen

Insändare
DEBATT

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Vi socialdemokrater är i grunden positiva till att öka sjukvårdspersonalens inflytande över den egna verksamheten. Men vi är kritiska till det förslag som nu ligger på bordet. Skälet är väldigt enkelt. Samtliga fack är kritiska, och man kan inte öka vårdpersonalens inflytande genom att köra över deras representanter.

I processen med att ta fram riktlinjerna för hur personalinflytandet skulle kunna öka i Region Skåne sammankallades en facklig referensgrupp. Det var tänkt att den skulle få påverkan över hur riktlinjerna utformades. Personalens företrädare arbetade tillsammans med regionens tjänstemän fram ett förslag. Efter det skrev den borgerliga regionledningen om regelverket i grunden. När personalföreträdarna sedan fick se det ändrade förslaget var de mycket kritiska, inte bara mot att deras åsikter hade ignorerats, utan även mot bärande delar i ärendet. Samtliga fackförbund förklarade sig oeniga med arbetsgivaren när ärendet kom upp till MBL-förhandling. Läkarförbundet, Sacorådet och Vision skrev följande i en gemensam protokollsanteckning: ”En facklig referensgrupp kallas för att i samarbete med arbetsgivaren belysa olika aspekter ur arbetstagarens synvinkel. Förslaget har ändrats så mycket sedan gruppen träffades att vi inte på något sätt vill associeras med detta dokument som vi inte haft möjlighet att tillföra vår kunskap och kompetens.”

Det här är inte första gången Alliansen tar fram förslag som strider mot personalens åsikter. De var beredda att privatisera den palliativa vården i Malmö, trots hård kritik från professionen. De ville införa ett vårdval inom barnpsykiatri, trots varningar om katastrofala följder från chefsöverläkarna på samtliga psykiatriska kliniker. Nu vill de införa en modell om personalinflytande, trots att samtliga fackförbund var emot förslaget vid samverkan. Om Alliansen vill ge mer makt åt personalen kan de börja med att lyssna på den.

David Westlund (S)

Andre vice ordförande, personalnämnden i Region Skåne

Elisabeth Holmer (S)

Ledamot, personalnämnden i Region Skåne

Insändare

Lär av andra länder

Insändare
DEBATT

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Lär av Sydkorea, Israel och Tyskland att bekämpa Corona!

Sveriges regering och svenska myndigheter gör ett fantastiskt arbeta i kampen mot att besegra Corona. Samtidigt som Sydkorea, Israel och Tyskland lyckats med några andra strategier som t ex totalstängda cafeer/restauranger, stängda förskolor/skolor och allmänna Coronatester. Länderna har också kommit långt i att hitta vaccin mot Corona. Sverige borde snarast samarbeta med dessa länder för att hjälpa oss i Sverige att få bukt med smittspridning och snabbt ta del av utvecklingen av vaccin och läkemedel mot Corona.

Bernt Jakobson

Sport

Stenson inte rört en golfboll på två veckor

Henrik Stenson har inte rört en golfboll på flera veckor. Arkivbild.
Henrik Stenson har inte rört en golfboll på flera veckor. Arkivbild.
Fotograf: Kamran Jebreili
Sport
Sport Henrik Stenson har inte rört en golfboll på över två veckor sedan alla golftävlingar skjutits upp på grund av det nya coronaviruset. Och han planerar att inte röra någon på ett bra tag till – i stället rensar han i garaget.

Vilken som blir den första stora golftävlingen att faktiskt gå av stapeln är oklart. US Masters och PGA-mästerskapen har båda skjutits upp och US Open i juni riskerar högst troligt samma öde, enligt New York Times.

Att mängder av golftävlingar skjutits upp är inget som Henrik Stenson vänder sig emot – tvärtom försöker han se det positiva under rådande situation.

– Jag får gå tillbaka till 2003–2004 för att hitta senaste gången jag hade nio eller tio veckor utan tävlingar. Det här är uppenbarligen inte planerat men jag försöker använda tiden på det bästa sätt jag kan. Jag fokuserar på saker jag inte annars kan göra, som att rensa i garaget eller garderoberna, säger han till tidningen.

Global katastrof

Senaste tävlingen för svensken var den avbrutna The Players Championship i mitten av mars. Likt många andra oroar sig Henrik Stenson nu för utvecklingen i världen i takt med att coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning.

– Det är katastrofalt på en global nivå. Allt från att människor är riktigt sjuka eller förlorar sina liv, till att världsekonomin rasar. Alla kommer att känna av det här i någon utsträckning, men det känns fånigt att jag ska klaga när folk förlorar sina jobb, säger svensken.

Tränaren smittad

Sedan tidigare har Stensons tränare Pete Cowen testat positivt för coronavirussjukdomen covid-19. Cowen tros ha blivit smittad på en resa och har sedan dess isolerat sig hemma. Britten, som närmar sig de 70, har i intervjuer berättat att han mår fruktansvärt och uppmanat alla att göra allt man kan för att inte drabbas av det nya coronaviruset.

– De säger att du kan ha inga eller väldigt milda symtom men vem vill chansa? Jag har haft normal influensa tre gånger och kände mig som skit gånger tio. Om man kan känna sig ännu sämre än det, kommer det inte bli roligt alls. Folk är i stor fara, det är otäckt, säger Stenson till The Guardian.

FAKTA

Fakta: Uppskjutna och inställda tävlingar

PGA: The Players Championship 12–15 mars (inställt), Valspar Championship 19–22 mars (inställt), World Golf Championship 25–29 mars (inställt), Corales Puntacana Resort & Club Championship 26–29 mars (uppskjutet), Valero Texas Open 2–5 april (inställt), Masters Tournament 9–12 april (uppskjutet), RBC Heritage 16–19 april (inställt), Zurich Classic of New Orleans 23–26 april (inställt), Wells Fargo Championship 30 april–3 maj (inställt), AT&T Byron Nelson 7–10 maj (inställt), PGA Championship 14–17 maj (uppskjutet).

LPGA: Lotte Championship 15–18 april (uppskjutet), Hugel-Air Premia LA Open 23–26 april (uppskjutet), LPGA Mediheal Championship 30 april–3 maj (uppskjutet)

Symetra: IOA Championship 27–29 mars (uppskjutet), Windsor Golf Classic 2–4 april (uppskjutet).

Europatouren: Magical Kenya Open, Kenya 12–15 mars (uppskjutet), Hero Indian Open, Indien 19–22 mars (uppskjutet), WGC, USA 25–29 mars (inställt), The Masters, USA 9–12 april (uppskjutet), Maybank Championship 16–19 april, Malaysia (uppskjutet), Volvo China OPen 23–26 april, Kina (uppskjutet), Andalucia Masters 30 april–3 maj, Spanien (uppskjutet), Golfsixes Cascais 9–10 maj, Portugal (Inställt), US PGA Championship 14–17 maj, USA (uppskjutet), Made in Denmark 21–24 maj, Danmark (uppskjutet).

Utrikes

Moskva ska övervaka isolerade invånare

Kreml i Moskva på lördagen. Huvudstadens invånare ska isoleras på grund av virusutbrottet.
Kreml i Moskva på lördagen. Huvudstadens invånare ska isoleras på grund av virusutbrottet.
Fotograf: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT
Utrikes
Utrikes Varningar ljuder ur högtalare i Moskva, där invånarna inväntar hårda restriktioner.

"Tillträdet till parker har stoppats tillfälligt, vänligen visa förståelse och lämna de stängda områdena", lyder budskapet från ett högtalarfordon som passerar parkområdet Biskopsdammarna i Moskva, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Borgmästare Sergej Sobjanin meddelar att de strikta reglerna om isolering träder i kraft på måndag.

Skärpt kontroll

De ska upprätthållas via "ett smart system för övervakning" vars vidd inte är känd men som tros kunna omfatta ett system för ansiktsigenkänning.

– Gradvis men säkert kommer vi skärpa den nödvändiga kontrollen i den här situationen, säger Sobjanin enligt nyhetsbyrån AFP.

Moskvaborna tillåts enligt de nya bestämmelserna endast lämna sina hem för att handla mat eller mediciner, besöka läkaren eller rasta hunden inom en radie av hundra meter.

"Undvik all kontakt"

De som anses ha samhällsviktiga jobb kommer dock att tillåtas resa till och från arbetet. Ett särskilt myndighetstillstånd ska utfärdas till dem som undantas från karantänsreglerna.

"Vi uppmanar dig att stanna hemma och undvika all kontakt utifrån", heter det i ett sms från myndigheterna till invånarna.

Barn och familjer lämnar Biskopsdammarna när högtalarna ljuder. Strax därpå är de tillbaka igen, konstaterar Interfax.

"Undvik promenader på platser med stora folksamlingar och håll två meters avstånd till varandra", manar rösten i högtalarna.

Några timmar senare spärras parkerna av.

Filip Norman/TT

Kultur och nöje

"Grand Ole Opry"-artister döda

Countryartisten Joe Diffie har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.
Countryartisten Joe Diffie har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Al Wagner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Två röster som hörts flitigt i den amerikanska countrylångköraren "Grand Ole Opry" har tystnat.

På söndagen meddelade Joe Diffies talesperson att den 61-årige artisten avlidit efter att ha ådragit sig covid-19, rapporterar ABC News.

Diffie skrev en rad låtar mellan 1990 och 2004 som tog sig in på Billboards countrylista, varav fem av dem toppade listan: "Home", "If the devil danced (in empty pockets)", "Third rock from the sun", "Pickup man" och "Bigger than the Beatles".

1993 förärades Diffie med medlemskap i scen- och radioprogrammet "Grand Ole Opry", som arrangerats sedan 1925 och är en hörnsten i den amerikanska countrykulturen.

På söndagen meddelades även att Diffies "Grand Ole Opry"-kollega Jan Howard gått bort vid 91 års ålder.

"Jan Howard var en naturkraft i countrymusiken, på "The Opry" och i livet", säger Dan Rogers, tungviktare inom "Grand Ole Opry", i ett pressmeddelande publicerat i bland annat Rolling Stone.

NÄSTA ARTIKEL