Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090

Barnfamilj anmäler polisens morgonräd

MALMÖ En barnfamilj på Rosengård väcktes nyligen av att polisens insatsstyrka bröt sig in i deras bostad.
– Så ser jag tre långa män står framför mig med både ficklampan och geväret riktade mot mig och min dotter och dom skriker händerna i luften, skriver kvinnan i sin JO-anmälan.

Det var tidigt på morgonen den 7 november som barnfamiljen vaknade av att polisens insatsstyrka bröt sig in i deras hem. Vid tillfället låg kvinnan, maken och deras åtta månader gamla dotter i sängen och sov.
– Jag hamnade direkt i ett chocktillstånd och trodde allt var en enda mardröm. Det första jag tänkte på och gjorde var att kliva upp ur sängen och ta min dotter.

Enligt kvinnan var det drygt tio polismän som sprang runt i lägenheten och sökte igenom deras tillhörigheter. Familjen beordrades att sitta ner i sängen och inte använda sina telefoner.
– Jag började storgråta och skakade som fan! Jag kunde inte hålla min dotter och bad min man hålla henne.
Efter att ha sökt igenom lägenheten började poliserna ställa frågor om parets hyresvärd och det framkom att det var denne som de var ute efter. Polisen visade även en bild på hyresvärden och förklarade att han var misstänkt för grov brottslighet.

När paret berättade att de inte kände sin hyresvärd, utan bara hade kontakt med vederbörande när hyran skulle betalas lämnade insatsstyrkan platsen.
Kvar stannade några andra poliser som försökte lugna ner situationen, enligt kvinnan.
– Men jag var redan psykiskt skadad och kunde knappt prata.

Kvinnan, som anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO) är kritisk till att polisen inte visste om att lägenheten var uthyrd, då de var folkbokförda på adressen. Familjen överväger nu att flytta, skriver hon.
–Jag klarar inte av mer! Dom måste stå för det dom har gjort! Jag kräver full ersättning och skadestånd!
Tillslaget var ett av flera som gjordes av polisen i Malmö den 7 november, med udden riktad mot organiserad brottslighet. Flera personer som greps på andra adresser i samband med insatsen har sedan häktats.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...