röstånga

Jul i byn kommer till Röstånga – i år också

Det är dags för Jul i byn igen. Närmare bestämt den 1 december.
Artikel röstånga Julen närmar sig med stormsteg
– så också i Röstånga.

Söndagen den 1 december är det dags för traditionella Jul i byn och det är Röstånga turist- och hembygdsförening som tillsammans med flera andra organisationer och föreningar i byn lockar med ett riktigt späckat program.

Under dagen bjuds det på adventsgudstjänst i kyrka klockan 14, gamla skolan håller öppet och givetvis bjuds det på dans kring granen klockan 15 under ledning av Maria Bangura Arvidsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Skolor som vill införa betyg från årskurs fyra får vänta. Arkivbild.
Skolor som vill införa betyg från årskurs fyra får vänta. Arkivbild.
Foto: Heiko Junge/NTB scanpix/TT
Inrikes
Inrikes

Från och med halvårsskiftet i år skulle det ha varit möjligt för skolor att införa betyg från årskurs fyra.

Men det beslutet har skjutits upp till nästa år. Fast Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk tror att intresset kommer att vara svalt, då pandemin ansträngt skolan.

– Nu väntar ytterligare utmaningar med lovskola, med mera. Jag har svårt att tro att det är många skolor som vill haka på det här så kort inpå den här ansträngningen, säger hon till Ekot.

Utrikes

Delstatsgräns i Australien stängs

Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.
Ett av de bostadshus i centrala Melbourne i Australien som har satts i karantän.
Foto: WILLIAM WEST/AFP/TT
Utrikes
Utrikes

Gränsen mellan delstaterna Victoria och New South Wales i Australien stängs från och med tisdag, rapporterar ABC News.

Beslutet uppges vara en överenskommelse mellan delstaternas premiärministrar Daniel Andrews och Gladys Berejiklian samt landets dito Scott Morrison.

Det kommer efter en helg med rekordmånga nya konstaterade fall av coronasmitta i Victoria och i delstatshuvudstaden Melbourne har nio allmännyttiga flerfamiljshus satts i karantän.

Sport

DeChambeau gav svar på tal

Bryson DeChambeau med sin nyvunna trofé efter att ha tagit hem PGA-tourtävlingen i Detroit.
Bryson DeChambeau med sin nyvunna trofé efter att ha tagit hem PGA-tourtävlingen i Detroit.
Foto: Carlos Osorio/AP/TT
Sport
Sport Stora frukostar, mer tid på gymmet och en omdiskuterad sving. Det var tre av segeringredienserna för Bryson DeChambeau, som vann helgens PGA-tävling i Detroit.
– Jag ville att folk skulle få se ett annat sätt att spela, säger han.

Bryson DeChambeau låg tre slag bakom ledaren Matthew Wolff när de två gick ut på söndagens avslutande runda i Detroit.

18 hål senare var det DeChambeau som låg tre slag före Wolff, och 26-åringen tog därmed hem sin sjätte seger på den nordamerikanska proffstouren.

Det tog bara tre hål för DeChambeau att komma ikapp och trots ett besök i vattnet på det 14:e hålet för den blivande segraren kunde Wolff aldrig resa sig. Hans totalt -20 var i sin tur två lag före trean Kevin Kisner.

DeChambeau har under veckan fått rubriker för sin kost, sin sving och inte minst de långa utslagen. Hans drive nådde på flera hål under tävlingen en bra bit över 350 meter.

Det var därför inte konstigt att han i sitt segertal vid 18:e green tackade klubb- och bolltillverkarna. Han passade också på att svara många av de som på sociala medier kritiserat hans speciella stil.

– Jag ville att folk skulle få se ett annat sätt att spela. Om man ger allt man har och kämpar hårt kan man uppnå fantastiska saker, sade han.

Bakom tätstriden spelade Henrik Norlander upp sig under avslutningsrundan. 68 slag för totalt -14 över fyra dagar gav en delad tolfteplats, svenskens bästa placering sedan PGA-touren startade om efter coronauppehållet.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Konservativa HDZ omvalt i Kroatien

Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic firar valsegern.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Kroatiens premiärminister Andrej Plenkovic och hans konservativa parti HDZ får förnyat förtroende att bilda regering.
– De har en ganska bekväm position nu eftersom de kanske kan välja samarbetspartner och inte behöver förhandla med motståndare på högerkanten, säger analytikern Berto Salaj.

HDZ, som har dominerat landets politik under större delen av dess snart 30-åriga självständighet, lyckas inte skrapa ihop egen majoritet men får betydligt fler röster än den främsta rivalen – en mitten-vänster-koalition ledd av Socialdemokraterna (SDP).

Med 90 procent av rösterna räknade har HDZ 68 av 151 platser i parlamentet. Därefter följer en SPD:s koalition med minst 42 platser och på tredje plats det populistiska högerpartiet DPMS med 15 platser.

Framgångsrik coronahantering

– Vi har en svår mandatperiod full av utmaningar bakom oss och utmaningarna som väntar är ännu större, säger Plenkovic.

Premiärministerns HDZ har hyllats för Kroatiens relativt framgångsrika hantering av coronaviruset. Hittills har runt 3 000 konstaterats smittade och strax över 100 människor har avlidit i landet med 4,2 miljoner invånare.

SDP-ledaren Davor Bernardic meddelar att han avgår och "gratulerar valvinnaren som är HDZ och Andrej Plenkovic".

Klarar sig utan DPMS

HDZ:s avgående miljöminister Tomislav Coric säger att han väntar sig att partiet kommer att hitta en koalitionspartner de kommande dagarna. Det finns "politiska alternativ som ligger nära oss både ur ideologisk och praktisk synvinkel", säger han till lokal-tv.

Ett sätt att tillskansa sig majoriteten om 76 platser skulle vara att alliera sig med parlamentsledamöter från etniska minoriteter. Då skulle HDZ inte behöva stöd från DPMS, som leds av folksångaren Miroslav Skoro som tidigare både har uttryckt nostalgi för Kroatiens pronazistiska historia samt har anklagats för sexism. DPMS anses ha lockat en del HDZ-väljare som varit besvikna över Plenkovics politik.

Socialdemokraternas ledare Davor Bernardic meddelar att han avgår. Arkivbild.
Socialdemokraternas ledare Davor Bernardic meddelar att han avgår. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Högerpopulistiska DPMS leds av folksångaren Miroslav Skoro. Arkivbild.
Högerpopulistiska DPMS leds av folksångaren Miroslav Skoro. Arkivbild.
Foto: AP/TT

Ekonomi

Lundins guldgruva öppnar igen

Lundin Gold gräver guld igen i Ecuador. Arkivbild.
Lundin Gold gräver guld igen i Ecuador. Arkivbild.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Ekonomi
Ekonomi

Lundin Golds guldgruva i Fruta del Norte i Ecuador har kunnat återstarta verksamheten igen, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Gruvan stängde till följd av coronapandemin i mars, och bolaget räknar nu med att öka produktionen de kommande tre månaderna.

Lundin Gold köpte guldfyndigheten 2014 och i februari i år meddelade man att man hade nått kommersiell produktionstakt tidigare än beräknat. Lundin Gold, med huvudkontor i Kanada, bedömer att produktionen blir uppemot 220 000 uns guld i år, motsvarande drygt 6,2 ton.

Bolaget, som är en del av Lundin-sfären, är noterat på Stockholmsbörsen och på Torontobörsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Iran: Kärenergianläggning illa skadad i brand

Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Satellitbild tagen i fredags som uppges visa den byggnad som eldhärjades i torsdags vid kärnenergianläggning i Natanz i Iran.
Foto: Planet Labs/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den brand som i torsdags härjade en kärnenergianläggning i Natanz i Iran orsakade omfattande skador som kan försena utvecklingen av centrifuger för urananrikning, enligt en talesperson i Teheran.
Enligt flera iranska källor låg antagligen en cyberattack bakom branden.

Branden utbröt på en anläggning vid Natanz kärnenergianläggning, 32 mil söder om huvudstaden Teheran. Inga människor drabbades fysiskt men de materiella skadorna blev stora, säger den iranska atomenergiorganisationens talesperson Behroz Kamalvandi, enligt den statliga nyhetsbyrån Irna på söndagen.

– Incidenten kan sakta ned utvecklingen och produktionen av avancerade centrifuger på medellång sikt …Iran kommer att ersätta den skadade byggnaden med en större som har mer avancerad utrustning, säger Kamalvandi.

Israel och flera västliga länder anklagar Iran för att försöka skaffa kärnvapen, och 2010 attackerades Natanz av datamasken Stuxnet – som allmänt anses ha utvecklats i USA och Israel.

Avancerade centrifuger

2015 enades Iran med P5+1-länderna (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland) om begränsningar i landets kärnenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader, inom ramen för avtalet JCPOA. 2018 drog sig USA:s president Donald Trump ur avtalet, vilket året därpå fick Iran att frångå vissa åtaganden, bland annat om anrikning av uran.

JCPOA tillät Iran att bara ha lite drygt 5 000 centrifuger av första generationen vid den i huvudsak underjordiska anläggningen i Natanz, som övervakas av FN-organet IAEA, men landet har nu installerat nya och mer avancerade centrifuger där.

Enligt IAEA fanns inga kärnämnen vid platsen för branden och inga inspektörer var där vid händelsen.

Sannolikt en cyberattack

Tre iranska myndighetskällor, som pratade med Reuters under löfte om anonymitet, sade i fredags en cyberattack sannolikt låg bakom även torsdagens brand.

Iranska myndigheter har offentligt sagt att orsaken till branden har fastslagits, och att den ska offentliggöras senare.

Israels försvarsminister Naftali Bennett sade på söndagen att Israel inte "nödvändigtvis" ligger bakom varje mystisk incident i Iran.

Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Ett foto som enligt Irans atomenergiorgan visar en del av kärnenergianläggningen i Natanz efter en brand i torsdags.
Foto: Irans atomenergiorgan/AP/TT

FAKTA

Fakta: Iranavtalet och sanktioner

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och av vad som kallas "P5+1" – de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland. Avtalet syftade till att förhindra att Iran utvecklar kärnvapen – efter decennier av global rädsla för detta.

I utbyte skulle internationella sanktioner mot Iran hävas. JCPOA gav bland annat insyn i Irans atomenergiprogram samtidigt som detta bantades kraftigt.

2018 lämnade dock USA:s president Donald Trump avtalet och därefter har det knakat rejält i fogarna. USA har återinfört tuffa sanktioner mot landet, vilket påverkar andra länders möjligheter att handla med Iran. Teheran har bland annat meddelat att man inte längre följer avtalets begränsningar om hur stort antal centrifuger för urananrikning som får användas.

Inrikes

Man avled efter mopedolycka

En man har avlidit efter en mopedolycka. Arkivbild.
En man har avlidit efter en mopedolycka. Arkivbild.
Foto: JOHN NILSSON / TT
Inrikes
Inrikes

En man som var inblandad i en mopedolycka under söndagskvällen utanför Linköping har avlidit, uppger polisen.

Mannen i 50-årsåldern körde in i en lyktstolpe, och var vid medvetande och kunde prata när blåljuspersonal kom till olycksplatsen.

Men hans tillstånd försämrades och han konstaterades senare avliden på sjukhus. Anhöriga är underrättade.

Utrikes

Efter Wests besked: Här är kändispolitikerna

Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Rapparen Kanye West har uttalat sympatier för president Donald Trump och säger nu via Twitter att han tänker ställa upp i presidentvalet 2020. Arkivbild.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den amerikanske rapparen och sångaren Kanye West ställer upp i det amerikanska presidentvalet. I alla fall om man ska tro det Twitterinlägg som han skrev under söndagen, svensk tid.
Menar han allvar är han inte den förste kändisen i världen att försöka nå en ledarpost i ett land. Här är några andra kändisar som kandiderat – och lyckats.

Ukraina: Var tv-president

En av de sittande statscheferna i världen som varit känd för annat än sina politiska gärningar är den sittande presidenten i Ukraina. Innan Volodymyr Zelenskyj vann valet över den dåvarande sittande presidenten Petro Porosjenko var han en känd komiker i landet och deltog bland annat i en populär tv-serie kallad "Folkets tjänare". Passande nog porträtterade han där en historielärare som oväntat blir vald till president.

2018 registrerades partiet Folkets tjänare, som alltså har samma namn som tv-serien, och 2019 vann Zelenskyj presidentvalet. Sedan dess har han uttalat sig positivt om EU och Nato, tagit krafttag mot korruptionen, arbetat för ett fredsavtal med Ryssland, och samtidigt varit öppen om sina politiska okunskaper. Han har också varit en del i en politisk skandal i USA kring en annan president som framkommer senare i denna lista.

USA: Hollywood-skådis

Innan han blev USA:s 40:e president hade Ronald Reagan en gedigen karriär som skådespelare i Hollywood. Han inledde sin karriär som radioreporter innan han 1937 gjorde debut på vita duken. Det blev mest roller i b-filmer, men viktigare för den framtida politiska karriären var att Reagan i två omgångar var ordförande i skådespelarfacket Screen actors guild, bland annat under de år då senatorn Joseph McCarthy inledde sitt korståg mot kommunismen i USA och inledde en svartlistning av många filmarbetare.

Reagan var till en början demokrat, men efter presidentvalet 1952, då republikanen Dwight Eisenhower vann, gick han över till Republikanerna. 1966 valdes han till guvernör i delstaten Kalifornien och 1980 lyckades han bli republikanernas presidentkandidat. I det valet vann han över Jimmy Carter och fyra år senare blev han omvald som president. Reagans presidentskap är mest känt för utrikespolitiska framgångar där han under slutet av sin mandatperiod bland annat bidrog till avspänningspolitiken med Sovjetunionen under kalla kriget.

Slovenien: Känd komiker

Ännu en kändis som nått en hög position i sitt hemland är Marjan Sarec, som fram till början av 2020 var premiärminister i Slovenien. Men innan sin politiska karriär var han, likt Ukrainas president, också en känd komiker, skriver Los Angeles Times. Innan Sarec blev premiärminister var han känd för att imitera kända slovenska politiker och han hade både synts i tv och hörts i radio.

Imitatörens politiska karriär drog i gång 2010 då han blev borgmästare i staden Kamnic. Efter att ha startat ett eget parti några år senare valdes han 2018 till premiärminister för en minoritetsregering. Regeringen bildades av fem partier till vänster och mitten av den politiska skalan, som en del i att stänga ute det parti som fick flest röster, högerpartiet SDS. Sarec lämnade sin post som premiärminister i februari i år efter det att regeringssamarbetet hade börjat krackelera.

Guatemala: Populära sketcher

Komikerbranschen tycks vara gångbar för den med politiska ambitioner. Även Guatemalas tidigare president Jimmy Morales inledde sitt kändisskap på en annan scen än den politiska, nämligen humorscenen.

Enligt LA Times blev han känd från tv genom att göra populära sketcher där han ofta spelade karaktärer som framställdes som dumma. Han fick också kritik, enligt tidningen, för sitt sätt att ofta porträttera minoriteter i samhället.

Efter ett par års karriär inom politiken kandiderade Morales till presidentposten i det centralamerikanska landet för det konservativa partiet Frente de Convergencia (FCN). Komikern sågs som en kraft mot det politiska etablissemanget och tillträdde presidentposten 2016. Han har kritiserats av EU för att ha försvårat korruptionsutredningar i landet. 2019 lämnade han presidentposten.

USA: Programledare för dokusåpa

En av de mest omskrivna personerna i världen de senaste åren, tillika Kanye Wests konkurrent i presidentvalet i år (om han nu ställer upp), är Donald Trump, och även han är en statschef som var känd långt innan den politiska karriären.

Förutom att ha lett The Trump Organization – ett multinationellt företag verksamt i en rad branscher, bland annat fastighets- och hotellbranschen – har han också synts en hel del i tv. Han har bland annat varit programledare för dokusåpan "The Apprentice" och han har också varit delägare i skönhetstävlingen Miss Universe.

2016 vann Trump presidentposten för Republikanerna och 2017 tillträdde han som USA:s 45:e president. Sedan dess har uppmärksamheten kring Trump varit intensiv och presidentskapet har kantats av en rad skandaler.

Svenska kändispolitiker?

Ännu har ingen kändis från nöjesvärlden nått posten som regeringschef i Sverige, men det finns en hel del politiker i Sverige som varit kända sedan tidigare.

Lars Adaktusson, europaparlamentariker för Kristdemokraterna som innan sin politiska karriär var ett känt namn i tv-rutan som bland annat programledare för Agenda i SVT och Adaktusson i TV8. En annan är miljöpartisten Alice Bah Kuhnke som även hon sitter i Europaparlamentet, som innan hon tillträdde som kulturminister 2014 var känd bland annat för att på 1990-talet ha vara programledare för Disneyklubben i SVT.

Victor Blomdahl/TT

Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Guatemalas förre president, Jimmy Morales. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, som har ett förflutet som komiker. Arkivbild.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan 'The Apprentice'. Arkivbild.
Den sittande presidenten Donald Trump, som tidigare var känd som affärsman och programledare för dokusåpan "The Apprentice". Arkivbild.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Ronald Reagan var president på 1980-talet. Före den politiska karriären var han känd som skådespelare. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Sloveniens tidigare premiärminister Marjan Sarec. Även han tidigare känd som komiker. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
NÄSTA ARTIKEL