Skåne

Skånskt regionråd till partistyrelsen

Artikel Skåne Under Liberalernas landsmöte som avslutas under söndagen valdes Louise Eklund, regionråd från Skåne, in i partistyrelsen.

Louise Eklund blir en av 14 nya ledamöter som väljs in till partistyrelsen.

– Jag hoppas kunna driva på för att Liberalerna ska ligga i framkant när det gäller ny grön teknik och innovativa lösningar för infrastrukturen och klimatet säger Louise Eklund i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Ny Rotarypresident i Harlösa

Harlösa Rotaryklubb har delat ut stipendium till Eslövs tjejjour.Från vänster: Josefin Svensson styrelseledamot Rotary Harlösa, Jenny Hurtig ordförande för Tjejjouren, och Per Hermansson, ordförande i Rotary Harlösa.
Foto: Ulf Ohlsson
Eslöv
HARLÖSA Lars Stenkil har tagit över som ny president i Harlösa Rotaryklubb efter avgående Per Hermansson.

Harlösa Rotaryklubb hade sin senaste sammankomst redan den 5 mars, men har nyligen genomfört årets presidentskifte under bar himmel.

Avgående presidenten Per Hermansson inledde kvällen med att dela ut klubbens årliga stipendium till Tjejjouren i Eslöv. Stipendiet som i år är på 20 000 kronor fick tjejjouren för sitt arbete med att stötta och hjälpa fysiskt och psykiskt utsatta flickor och kvinnor.

Avgående presidenten Per Hermansson beklagade att man inte kunnat genomföra det program som var planerat för våren och försommaren, och tackade sin styrelse för deras goda insatser.

Ingen verksamhet kommer heller att genomföras under, i första hand, juli och augusti. Dock är styrelsen förberedd att med kraft åter starta upp verksamheten när så är möjligt, meddelar föreningen i ett mejl till Skånskan.

Debatt

Öresundsbron - droppen som får bägaren att rinna över

org-a6672be5-48f8-4fe5-92da-de776efd22b8.jpg
Debatt
Debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Fanns det inga argument mot byggandet av en bilbro över Öresund? Jo, både klimathotet och Östersjöns döda bottnar.

Klimathotet kom att bli en allt viktigare fråga i debatten om Öresundsbron under 1990-talet. Även hotet mot Östersjön blev under 1990-talet en allt viktigare fråga. Det var de låga syrehalterna i Östersjön och de många döda bottnarna som bredde ut sig på oroande sätt. Bron ansågs öka risken för att syrerikt vatten förhindrades att nå Östersjön.

De senaste rapporterna om de höga temperaturerna i Sibirien och hotet från all den metan som frigörs när permafrosten tinar visar att klimathotet har nått en ny och farligare nivå. SMHI:s nyaste rapporter om utbredningen av döda bottnar i Östersjön visar att problemet har ökat på ett mycket allvarligt sätt.

Det kan vara lämpligt att i detta sammanhang berätta fabeln om den kinesiske läraren som skulle förklara för sina elever hur vi uppfattar hot. Han stoppade en levande groda i hett vatten och observerade att grodan hoppade direkt ur vattnet. Nu stoppade han grodan i kallt vatten och värmde sakta upp vattnet. Grodan stannade kvar i vattnet och uppfattade bara att vattnet blev bekvämare att visats i tills det var för sent. Och grodan kokades till döds.

Vi har sett under våren 2020 att vi kan ställa om samhället när vi drabbas av ett plötsligt påtagligt hot som vi kan avläsa direkt i form av svår sjukdom och till och med död. Vi kan också se att vi inte reagerar på ett hot som smyger sig på oss sakta och där vi lyckas delvis anpassa oss till det. Vi märker däremot inte direkt av att värmen i Sibirien och skogsbränderna i Australien inträffar på andra sidan jordklotet. Öresundsbron bröt en barriär som hindrade bilismen att expandera.

Vi måste tillämpa principen att inte vidta några åtgärder som förvärrar situationen. Denna så kallade icke-försämringsprincip är avgörande för framtiden. Inget får göras som försämrar situationen. Bilismen är ett av de stora hindren för att vi ska nå klimatmålen och det är en självklarhet att man inte vidtar några åtgärder som leder till ökad bilkörning. Det är också självklart att man inte lägger ytterligare en barriär som hindrar syrerikt vatten att flöda in i Östersjön.

När stora projekt planeras ska alltid ett alternativ till projektet redovisas. Det fanns ett uppenbart alternativ till en bilbro som hade betydligt mindre effekter på miljön, men som uppfyllde det mål man ansåg sig vilja uppfylla: en järnvägstunnel mellan Malmö och Köpenhamn. Det hade inte lett till mer utsläpp av växthusgaser och hade inte påverkat ett eventuellt inflöde av syrerikt vatten till Östersjön. Koncessionsnämnden för miljöskydd, den enda expertmyndighet som prövade frågan, avslog ansökan.

Och i Lund bygger man ut motorvägen för mer biltrafik. Vi kan inte säga ”vi förlåter för de vet inte vad de gör.” Vi visste då och vet nu! Bättre att säga ”how dare you!”

Högni Hansson

Lärare Centrum för miljö- och klimatforskning Lunds universitet

f.d. miljöchef Landskrona kommun

Malmö

Far och son i gemensamt rånåtal

3OkNq7ZfBTW7dVWKuvrXfmRIzb0.jpg
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 45-årig pappa och hans 20-årige son åtalas för ett rån mot en man i 30-årsåldern som ägde rum på Norra Grängesbergsgatan i februari förra året. Männen ska ha lockat dit mannen för ett bilköp.

Männen ska ha kommit överens med målsäganden om ett köp av en bil för 20 000 kronor. Men när målsäganden kom till platsen ska de två männen, och en tredje okänd, i stället ha rånat honom på de pengarna.

Männen ska ha hotat målsäganden till livet med en pistol och slagit honom flera gånger i ryggen och ansiktet med både pistol och knytnävar. Sen ska de ha sprungit från platsen med pengarna.

45-åringen ska dessutom ha hotat att döda mannen om denne gick till polisen. Han åtalas därför också för övergrepp i rättssak.

De båda männen greps i pappans bostad i Helsingborg där polisen också la beslag på deras telefoner. Trafiken från telefonerna visade att männen tog sig ner till Malmö den aktuella dagen. I sonens telefon hittades även bilder där han poserade med vapen.

Efter rånet tog sig mannen till rättscentrum där han anmälde det. Enligt förundersökningen ska det även ha funnits vittnen på platsen.

Båda männen nekar till brott.

I sonens telefon hittades bilder där han poserade med vapen. Foto: Polisen

Hörby

Förlorar tvist om bil som slutade fungera

Bil slutade fungera och fick bärgas till verkstad.
Foto: Noella Johansson/TT
Hörby
HÖRBY Bara några dagar efter köpet slutade bilen att fungera, och fick bärgas till en verkstad. Köparen - en man bosatt i Hörby - krävde bilhandlaren på ersättning men fick nobben. Nu har företaget fått rätt i Allmänna Reklamationsnämnden.

Den 29 september köpte Hörbybon en begagnad bil av en bilhandlare på Österlen. Fordonet kostade 8 000 kronor och hade gått 6 800 mil.

Några dagar senare - den 2 oktober - slutade fordonet att fungera. Lamporna började att blinka och därefter gick den inte att starta.

Bilen bärgades till en verkstad samma dag.

Hörbybon reklamerade köpet den 4 oktober, och begärde senare ersättning för bärgning och hyrbil på totalt 26 852 kronor, samt 5 000 kronor för ”stress och merkostnader”.

Bilhandlaren motsatte sig dock kravet, och säger att företaget inte fick någon information om vilken verkstad som bilen hade bärgats till. Bilen såldes utan garanti och för kunds räkning, vilket företaget var tydliga med i samband med köpet, poängterar bilhandlaren.

– Om bilen hade tagits till vår verkstad har vi tidigare sagt att vi skulle avhjälpa felen, skriver bilfirman.

Hörbybon anmälde firman till Allmänna Reklamationsnämnden i hopp om att få rätt där, men beslutet blev inte till hans fördel.

ARN ger nämligen bilhandlaren rätt.

– Köparen har inte preciserat eller lämnat in något underlag som visar att det föreligger fel på bilen. Nämnden konstaterar därför att det inte är visat att det föreligger något sådant köprättsligt fel som säljaren är ansvarig för. Kravet ska därför avslås, skriver ARN i sitt beslut.

Höör

Bank bör betala för bedrägeri

Bank-id på mobiltelefon framför en dator.
Totalt 75 215 kronor stals en bedragare.
Foto: Fredrik Persson/TT
Höör
Höör Efter att en man i Höör blev blåst på 75 215 kronor av en bedragare, krävde han pengarna tillbaka av Handelsbanken. Nu får han rätt av Allmänna reklamationsnämnden.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) har lämnat en rekommendation i ett ärende var en man boende i Höör blivit lurad av en bedragare. Det hela började med att han ville sälja en dator på Blocket. En intressent svarade på annonsen och ville förskottsbetala. Men det dröjde inte länge innan det blev komplicerat. Köparen, som snart skulle visa sig vara en bedragare, påstods ha fört över för mycket pengar på säljarens konto.

Enligt säljaren lyckas bedragaren få tillgång till dennes konto och föra över pengar, 75 215 kronor för att vara exakt. Detta trots att bara namn och kontonummer getts ut. På så vis menar säljaren att Handelsbankens säkerhet är allt för dålig och att han ska få tillbaka pengarna.

Handelsbanken är av en annan åsikt. De anser att säljaren legitimerat sig med bank-id och på så vis gett bedragaren tillgång till dennes konto vid tre tillfällen. Att ge någon annan tillgång till bankappen bryter mot avtalsvillkoren. Därför anser banken att ARN ska slå fast att säljaren agerat klandervärt eller åtminstone oaktsamt.

Men ARN går på säljarens linje och slår fast att transaktionerna kunnat ske utan krav på stark autentisering från kontoinnehavaren. Av denna anledning rekommenderar ARN att banken ersätter säljaren med hela beloppet då det är tydligt att denne inte haft onda avsikter med sitt agerande.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinoer.com

Spelinspektionen lämnar in remiss för matchfixning

Casinoer.com SVERIGE. Den senaste tiden har matchfixning blivit en stor fråga runt omkring i Sverige. Spelinspektionen har nu lämnat in en remiss till regeringen med förslag på hur problemet ska lösas, men alla är inte nöjda med den statliga myndighetens förslag.

Matchfixning, det vill säga illegal manipulation av ett idrottsevent för att göra en vinning på spelmarknaden eller ett avancemang i en turnering, är ett problem som har varit extra uppmärksammat i Sverige de senaste veckorna.

Problematiken ska främst röra sporter som fotboll och tennis, men den 19 januari rapporterade Aftonbladet att en landslagsspelare i futsal häktats på grund av misstankar om matchfixning. Om problematiken har blivit mer förekommande den senaste tiden, eller om fler rapporter kommer in på grund av att problemet har uppmärksammats, framgår inte. Oavsett vilket är det ett problem spelbolagen, fansen och idrottsförbunden vill få bukt med.

Vill förbjuda betting på individuella prestationer

Den statliga myndigheten Spelinspektionen ansvarar för att säkerhetsställa att lotterier, vadhållning och casinospel sköts lagligt i Sverige. Sedan de nya spellagarna infördes den 1 januari 2019, som möjliggjorde det för icke-statliga aktörer att bedriva casinorelaterad verksamhet i sverige, har Spelinspektionen fått en större roll. Nu ansvarar de också för att utfärda spellicenser till spelbolag och kontrollera att dessa lever upp till de högt ställda krav som den svenska staten ställer på dem.

Närmare 100 spelbolag har beviljats spellicens, vilket förra året genererade en skattevinst på cirka 4 miljarder kronor. Speltrenden är inte på något sätt unik för Sverige och vi kan se att många nya spel- och bettingsidor även har dykt upp i Norge. Här kan du läsa mer om de nya norska spelsidorna. Flera av dessa aktörer bedriver också verksamhet här i Sverige.

Nu har Spelinspektionen skickat in en remiss med förslag på hur matchfixning ska begränsas. I ett pressmeddelande skriver de följande:

“Om förslaget blir verklighet innebär det att spelbolagen på den svenska licensmarknaden inte får erbjuda vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment. Exempelvis blir det inte tillåtet att erbjuda spel på om en fotbollsspelare ska få gult kort eller om en tennisspelare kommer att göra dubbelfel.”

Med andra ord handlar det i stor utsträckning om att förbjuda betting på individuella prestationer och delmoment i olika sporter. Men många frågar sig om detta verkligen är rätt väg att gå.

Svenska fotbollsförbundet reagerar starkt.

Några som har varit mycket missnöjda med förslaget är Svenska fotbollsförbundet, som tycker att Spelinspektionen velar för mycket. Enligt Dagens Nyheter har Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare, sagt att han är “besviken och förbannad” och att han reagerar starkt på Spelinspektionens förslag på att rapportera misstänkt matchfixning en gång om året: “Det förstår väl alla att det inte räcker med att rapportera på årsbasis”.

Vad som kommer att ske med Spelinspektionens förslag om hur problematiken med matchfixning ska åtgärdas återstår att se.

Inrikes

Ännu inget svar om höjda strålningsnivåer

På taket hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Kista finns en partikelstation som bland annat registrerar förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i Stockholmsluften.
På taket hos Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Kista finns en partikelstation som bland annat registrerar förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i Stockholmsluften.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Inrikes
Inrikes Fortfarande vet man inte varifrån de förhöjda nivåerna av radioaktiv strålning som uppmätts i Sverige kommer ifrån. De upptäcktes först i Visby, där sju radioaktiva ämnen spårats.
– Det är inte stor en kärnkraftolycka i alla fall, säger strålskyddsexperten Jan Johansson.

Den 22-23 juni uppmätte Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) förhöjda nivåer av radioaktiv strålning i Stockholm. Då detekterades tre radioaktiva ämnen: cesium-134, cesium-137 och rutenium-103. Därefter har Strålsäkerhetsmyndigheten kontrollerat om förhöjda strålningsnivåer uppmätts någon annanstans.

Kontrollen visade att det mellan den 8-15 juni uppmättes förhöjda nivåer av fyra radioaktiva ämnen, cesium-134, cesium-137 och rutenium-103 och kobolt-60 i Visby och veckan efter sju radioaktiva ämnen. De som tillkom var rutenium-106, niob-95 och zirkonium-95.

– Under de två veckorna uppmättes mycket låga nivåer av radioaktiva ämnen i Visby, där en av våra sex mätstationer finns. Veckan efter registrerades även något förhöjda nivåer i Stockholm, säger Jan Johansson, strålskyddsexpert vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hans kollega, Simon Karlsson, säger att alla mätningarna ligger på detektionsgränsen, det vill säga på gränsen för vad som är möjligt att se.

Medlemmar rapporterar

De fyra radioaktiva ämnena bildas vid kärnklyvning, exempelvis i ett kärnkraftverk.

– De uppstår vid kärnklyvning, men om det är vid en kärnkraftsverksamhet eller något annat är svårare att uttala sig om. Det är inte en stor kärnkraftolycka i alla fall, så långt kan man säga. Då skulle man se ädelgaser och andra lättviktiga ämnen komma ut i större mängder, säger han.

Varför de radioaktiva ämnena först detekterades i Visby och sedan i Stockholm, där nivåerna var något högre, vill han inte spekulera i.

– Man ska vara försiktig med att dra slutsatser. Det här är ju partiklar som förs med luftmassorna och med vindarna. Om man får detektioner på flera platser kan man börja räkna bakåt, säger Jan Johansson.

IAEA undersöker

Han berättar att det internationella atomenergiorganet IAEA har gått ut med en allmän förfrågan till alla sina medlemsländer och bett dem rapporterna eventuella mätresultat för cesium och rutenium och om det finns någon kännedom om någon händelse i landet som orsakat de förhöjda nivåerna av radioaktiv strålning.

– Vi har noterat att Estland och Finland har liknande nivåer som Sverige. Får man mätvärden från flera platser kan man göra bättre beräkningar om ursprunget. Vi har fortfarande inte gjort några sådana beräkningar, säger Jan Johansson.

Petronella Uebel/TT

Nivåerna på den radioaktiva strålning som uppmätts är så pass låga att de inte utgör någon fara för människor eller miljö, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild
Nivåerna på den radioaktiva strålning som uppmätts är så pass låga att de inte utgör någon fara för människor eller miljö, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Arkivbild
Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT
 Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar att kombinationen av ämnen som uppmätts är ovanlig och att det tyder på att utsläppen kommer från ett kärnkraftverk. Arkivbild
Strålsäkerhetsmyndigheten konstaterar att kombinationen av ämnen som uppmätts är ovanlig och att det tyder på att utsläppen kommer från ett kärnkraftverk. Arkivbild
Foto: ERLAND VINBERG / TT / TT

Sport

Klart: Ekroth återvänder till Hammarby

Petronella Ekroth är tillbaka i Hammarby. Arkivbild.
Petronella Ekroth är tillbaka i Hammarby. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

Petronella Ekroth är tillbaka i svensk fotboll. Den 30-åriga mittbacken är klar för en återkomst i Hammarby i elitettan, där hon skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2021.

Hon kommer närmast från Roma, laget hon skrev på för så sent som i januari.

"Det känns verkligen så kul att vara tillbaka! Att få vara med på den här resan, och få chansen att ta klubben tillbaka dit vi hör hemma, är en väldigt spännande utmaning. Jag känner mig otroligt laddad på att få börja spela fotboll igen och målsättningen är självklart glasklar – att Bajen ska spela i allsvenskan igen", säger Ekroth till klubbens hemsida.

Hon spelade i Hammarby 2013–2015 och lämnade sedan för Djurgården. Hon har även spelat för klubbar som Juventus, Tyresö och Linköping.

Kultur och nöje

Antikexperten tvingas avstå TV4-programmet

Karin Laserow, antikhandlare och tv-personlighet, fotograferad inför 70-årsdagen i mars tidigare i år. Arkivbild.
Karin Laserow, antikhandlare och tv-personlighet, fotograferad inför 70-årsdagen i mars tidigare i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Årets säsong av TV4-programmet "Bytt är bytt" kommer att sändas utan antikexperten Karin Laserow.

"På grund av väl kända omständigheter runt covid-19 så kunde jag inte medverka som vanligt i årets säsong. Självklart är det tråkigt och inte utan saknad", säger Laserow enligt ett pressmeddelande.

"Bytt är bytt" leds av Renée Nyberg och går ut på att deltagarna, som tävlar i par, gissar vilken av åtta antikviteter som är dyrgripen.

Programmets sjunde säsong har premiär i höst på TV4 och Cmore. Vem som ersätter Karin Laserow som antikexpert har ännu inte presenterats.

NÄSTA ARTIKEL