Recension/scen

Majestätisk mässa för alla sinnen

Emma Välimäki i ensamt majestät. På trappan sitter dansarna Kit Brown, Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Patrick Bragdell Eriksson, JIng Yi Wang och Anna Borràs Picó. Foto: Mats Bäcker
Ingen Sektion satt
Recension/scen Storslagen.

Storslagen. Strålande. Mästerlig. Ibland är det som att stora ord helt enkelt är för fjuttiga för att fånga en upplevelse. Det här är ett sånt tillfälle. Mozarts majestätiska musik får håren på armarna att resa sig upp av vällust redan från första tonen.

En enorm trappa fyller hela scenen. Ett till synes spartanskt scenografiskt bygge ger både djup och höjd. Och koreograf Örjan Andersson har utforskat scenbyggets alla möjligheter och utnyttjar det på kreativa sätt. Den stillastående trappan skapar dynamik och ger plats för både åskådare och deltagare i föreställningens dramaturgiska bygge.

Trappan ger också publiken möjligheten att se alla de nästan 60 personerna i ensemblen tydligt på en och samma gång. Den blir en duk där levande tavlor som fyller ut scenen på alla längder och bredder kan skapas.

De vackra tavlor som målas upp är detaljrika med både dansare och körmedlemmar som rör sig tillsammans. Det pågår ofta parallella skeenden och när ögonen fokuserar på en liten detalj är det lätt att missa en rörelse i en annan ände. Det är allt annat än tråkigt.

Dansarna och körmedlemmarna kan tillsammans skapa myller av mumlande människor ena stunden för att i nästa forma näst intill arkitektoniska installationer i raka rader och former. Människomassan står i skarp kontrast till de tillfällen då en ensam eller liten grupp dansare tar över scenen.

Örjan Anderssons val att inte gömma undan kören utan låta den ta plats gör att det här stundtals blir körens föreställning. Dansarna försvinner i mängden eller smälter in i bakgrunden och körsångarna suger all uppmärksamhet till sig, inte minst körsolisterna Sara Swetlicki, Ayala Zimbler, Timothy Augustin och Stefano Olcese får framträdande roller. Det fungerar utmärkt.

Bente Lykke Møller har med sina kostymer färglagt de rörliga konstverk som koreografin skapar. Hon har varsamt skapat ljus och värme med en vardagliga palett av dämpade pasteller, dova juveltoner och blekt beige.

Mozarts musik med sina olika delar skapar en grundstruktur med kortare scener som vävs samman. De pauser som skapas mellan de olika delarna av mässan har utvidgats med BJ Nilsens elektroniska ljudupplevelser. Ett smart sätt att skapa ett nytt lager utan att behöva peta i originalverket.

Örjan Andersson har behandlat Mozarts Requiem med all respekt och varsamhet som verket förtjänar. Dansen förstärker och fördjupar upplevelsen, men den bärs upp av musiken och sången. Tillsammans bildar de en treenighet som lyfter varandra till nya höjder.

Mozarts Requiem är närgången, känslosam och allvarlig, men med ett stråk av vårdande omsorg och kryddat med religiös symbolik.

Föreställningen innehåller både stunder där dansarna rör sig synkroniserat som ett urverk och ibland nästan djuriska rörelser när de lätt studsar upp för trappstegen på alla fyra. De kan vara klaustrofobiskt närgångna eller tryggt omfamnande. Som när de, enbart klädda i ljusa underkläder, bildar en tätt sammanslingrad kropp som bär varandra uppåt och framåt.

Alla dansarna i kompaniet bidrar skickligt till helheten. Dansaren Emma Välimäki får briljera i ensamt majestät och det gör även Christian Refslund och Samuel Denton.

Det må vara en dödsmässa men Mozarts Requiem blir i Örjan Anderssons tappning en ljus och hoppfull upplevelse. En majestätisk mässa som kittlar alla sinnen. Ett verk att både försjunka i och tappa andan av.

FAKTA

Fakta:

MOZARTS REQUIEM

Skånes dansteater

Koreografi: Örjan Andersson

Dirigent: Olof Boman

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart, Requiem i den av Franz Xavier Süßmayr fullbordade versionen KV 626

Scenografi, kostymdesign: Bente Lykke Møller

Ljusdesign: Ulrik Gad

Ljuddesign: BJ Nilsen

Dansare: Maria Pilar Abaurrea Zardoya, Sarah Bellugi Klima, Anna Borràs Picó, Patrick Bragdell Eriksson, Matthew Branham, Kit Brown, Samuel Denton, Anette Jellne, Laura Lohi, Yiorgos Pelagias, Marion Rastouil, Kristian Refslund, Tiemen Stemerding, Emma Välimäki, Jing Yi Wang, Riccardo Zandoná

Gästdansare: Rolf Hepp, Niels Simonsen

Malmö Operakör

Malmö Operaorkester

Urpremiär, Malmö opera, lördag 16/11 2019

Utrikes

Italien sörjer rekordmånga döda

Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Kistor till några av de som avlidit av covid-19 syns i byn Serina, nära Bergamo i norra Italien. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Furlan/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Italien höll under tidsdagen en landsomfattande tyst minut för att hedra de över 11 000 människor som hittills mist livet i covid-19.

Under dagen vajade flaggorna på halv stång i landet som skakats av pandemin. Coronaviruset är den dödligaste enskilda händelsen som drabbat Italien sedan andra världskriget.

Under måndagen rapporterades ytterligare över 800 dödsfall.

Siffran var en minskning från förra veckan då nästan 1 000 nya dödfall rapporterades under loppet av ett och samma dygn – den högsta dygnssiffran i ett land sedan pandemin bröt ut i slutet av förra året.

Nästan en tredjedel av världens dödsfall i covid-19 har nu registrerats i Italien.

Smittan upptäcktes först i landets norra delar i slutet av februari.

För närvarande är över 100 000 italienare smittade av viruset och ca 4 000 vårdas just nu på intensivvårdsplatser runt om i landet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Miljarder mot corona bland flyktingar

En pojke i det syriska flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Arkivbild.
En pojke i det syriska flyktinglägret Zaatari i Jordanien. Arkivbild.
Fotograf: Raad Adayleh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

EU-kommissionen ökar sitt stöd till flyktingar från Syrien i framför allt Libanon och Jordanien med 240 miljoner euro, drygt 2,6 miljarder svenska kronor.

Pengarna ska bland annat användas för att hjälpa flyktingarna mot spridningen av coronaviruset.

"Det här kommer att hjälpa till att stärka motståndskraften hos dem som redan står inför svåra situationer", säger EU:s grannskaps- och utvidgningskommissionär Olivér Várhelyi i ett uttalande.

Sjöbo

Lions kör ut matvaror till äldre

Anders Nilsson och Thomas Persson från Lions tillsammans med Lotta Malmström som äger Ica Supermarket i Sjöbo.
Lions club Sjöbo har börjat hjälpa ICA Supermarket i Sjöbo med att köra ut varor till kunder som vill ha hemleverans. På bilden syns medlemmarna Anders Nilsson och Thomas Persson samt butiksägaren Lotta Malmström. Foto: Privat
Fotograf: Privat
Sjöbo
Sjöbo Lions club i Sjöbo hjälper till med att köra ut matvaror till äldre.

Medlemmar i Lions club Sjöbo brukar avlasta Ica Supermarket under påsken med att stå i kassan. Men nu är det många äldre och andra riskgrupper som hellre beställer varor på butikens hemsida än att ge sig ut bland folk för att inte bli smittade av coronaviruset.

– Så då hjälper vi till med att köra ut varorna till kunder som har beställt online i stället, säger Anders Nilsson.

Sedan förra måndagen har de levererat till omkring 40 privatpersoner och företag.

– Det är både äldre som inte gärna vill gå i affärer nu, men även barnfamiljer som tycker att det är smidigt att inte behöva lämna hemmet.

– Vi ställer kassarna med varor på trappan, så behöver man inte ha nära kontakt. Vi ringer så klart på först och kollar att de är hemma och kan ta emot varorna.

Har ni fått några reaktioner?

– Vi har fått massor av kommentarer och de är bara positiva. Folk säger att de är så glada för att vi hjälper till.

Hur länge kommer ni att göra detta?

– Vi fortsätter så länge som vår hjälp behövs och så länge vi orkar, säger Anders Nilson.

Lund

Fortsatt stram budget

Kvintetten representerades på tisdagens presskonferens av Philip Sandberg (L), Fredrik Ljunghill (M), Mattias Horrdin (C) och Agneta Lindskog (KD). Börje Hed (FNL) hade lämnat sällskapet när bilden togs.
Fotograf: Joakim Stierna
Lund
lund Den styrande kvintetten i Lund presenterade på tisdagen sitt budgetförslag för 2021-2023. Det blir fortsatta besparingar, men också en lättnad för skola och vård- och omsorg samt vissa satsningar.

Överskottsmålet på 2 procent, som kritiserats av oppositionen, ligger kvar.

- Vi behöver en buffert för oförutsedda händelser. Det visar sig nu i coronatider. Nu har vi en reserv för att vidta åtgärder, säger Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Så tänker badgästerna om den stängda bassängen

Kvinna i lila jacka och gråvitt hår står i foajén.
Besökare Maud Gustafsson fortsätter motionssimma trots att hon tillhör en riskgrupp.
Fotograf: Linnea Nybogård
Lund
Lund Äventyrsbadet på Högevall har stängts på grund av för få besökare. Både besökare och personal tycker att det är väldigt lugnt i badhallen.
PREMIUM

– Har de inte redan stängt? frågar Maud Gustafsson när hon får reda på att äventyrsbassängen ska stängas.

Maud Gustafsson är över 70 år och befinner sig därmed i en riskgrupp men hon fortsätter att motionera. Vanligtvis simmar hon två gånger i veckan och är på gymmet en dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Almapristagaren: Jag har aldrig haft sån tur

Den sydkoreanska Alma-pristagaren Baek Heena bygger själv alla miljöer och gör figurerna till sina bilderböcker. Pressbild.
Den sydkoreanska Alma-pristagaren Baek Heena bygger själv alla miljöer och gör figurerna till sina bilderböcker. Pressbild.
Fotograf: Almapriset
Kultur och nöje
Kultur och nöje Hon bygger miniatyrvärldar och gör sedan filmiska bilderböcker. Årets Almapris om fem miljoner kronor går till den sydkoreanska bilderbokskonstnären Baek Heena.

När Almajuryn äntligen lyckades nå Baek Heena i Seoul, en halvtimme före tillkännagivandet i Stockholm, satt hon i en väns bil. De hade varit och köpt mat åt barnen som är hemma på grund av coronaviruset. Baek Heena befann sig i ett tillstånd av extrem utmattning efter att ha förlorat en strid om rättigheterna till sin debutbok, berättar hon.

"Molnbullar", den titel som finns utgiven på svenska, har blivit en stor framgång både i hemlandet och internationellt. Redan när boken kom 2005 blev hon utsedd till årets illustratör på barnboksmässan i Bologna.

– Eftersom jag var nybörjare skrev jag på ett kontrakt där jag gav min copyright och min royalty till min förläggare och nu stred jag för att få den tillbaka. Nya författare har ingen särskilt bra position när de ska skriva kontrakt. Oftast måste de skriva under väldigt dåliga kontrakt, precis som jag gjorde. Jag hade inget val.

Tog striden

Baek Heena, i dag en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer med 13 böcker bakom sig, berättar att hon kände sig tvungen att ta striden, inte minst för alla debutanters skull, även om hon visste att hon inte skulle vinna.

– Jag var väldigt dålig form och förlorade all min energi, jag kände mig helt utmattad men så fick jag det här telefonsamtalet från juryn. Jag kan fortfarande inte tro att det är sant, jag har aldrig haft en sådan här tur i hela mitt liv.

Baek Heena bygger små miniatyrvärldar med egna händer. Hon gör rum, möblemang och inte minst figurerna, till den allra senaste, "I am a dog", 50 små hundar i lera. Även om hon som ung studerade animation vid California Institute of the Arts var det bilderboken som blev hennes konstart.

– Jag fokuserar bara på läsarna, jag försöker underhålla dem, det är hela mitt fokus, säger Baek Heena som alltid har tyckt om att berätta historier.

– Jag vill göra läsarna glada och upplyfta snarare än att förmedla ett budskap.

Mamman gjorde allt

Den första boken gjorde hon när fått sin dotter. Inspirationen hämtade hon från sin egen barndom och sin mamma som bakade, lagade all mat och sydde barnens kläder. Historien handlar om två kattsyskon som en regnig dag tar med en bit moln hem till sin mamma som bakar magiska bullar av det. Till boken byggde Baek Heena upp sitt eget barndomshem i miniatyr.

– Det tar mycket tid, men är ändå mycket enklare än att göra animerad film.

– Till de senaste böckerna har jag hämtat mycket från mina egna barn, säger hon och berättar att "Den magiska godiskulan" är inspirerad av hennes son och hans svårigheter att få kompisar.

Prisutdelningen skulle ha ägt rum på Konserthuset i Stockholm den 1 juni men på grund av coronaviruset är ceremonin uppskjuten till ett ännu obestämt datum.

Erika Josefsson/TT

Hilda Djupenström/TT

'Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap' skriver Almaprisets jury.
"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heenas filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap" skriver Almaprisets jury. Fotograf: Claudio Bresciani/TT
'Jag kan fortfarande inte tro att det här sant' säger Baek Heena som inte har en aning om vad hon ska göra med prispengarna. Pressbild.
"Jag kan fortfarande inte tro att det här sant" säger Baek Heena som inte har en aning om vad hon ska göra med prispengarna. Pressbild. Fotograf: Almapriset
'I am a dog' som kom 2019 är Baek Heenas senaste bok.
"I am a dog" som kom 2019 är Baek Heenas senaste bok. Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Beak Heena bygger dockskåpsliknande miljöer och gör egna figurer till sina böcker. 'Little Chick Pee-yakis mum' från 2011 är en av få böcker som hon tecknat.
Beak Heena bygger dockskåpsliknande miljöer och gör egna figurer till sina böcker. "Little Chick Pee-yakis mum" från 2011 är en av få böcker som hon tecknat. Fotograf: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: Baek Heena

Baek Heena (beroende på hur koreanskan transkriberas, även Hi-na Paek, Baak Hee-na och Baek Hee-na) är en sydkoreansk barnboksillustratör med bakgrund inom filmanimering. Hon föddes 1971 i Seoul, och är en bästsäljande författare i hemlandet och i hela Asien.

Baek Heena fick sitt genombrott med boken “Cloud bread”, som 15 år senare gavs ut på svenska (2019) med titeln “Molnbullar” på Trasten förlag. Bokens huvudfigurer, små katter, har på den asiatiska marknaden blivit leksaker och fått en egen tv-serie.

Barnboksillustratören har även gett ut en rad verk med koreanska titlar, men som marknadsförs internationellt som följande: "Moon sherbet" (2011), "Magic candies" (2017), "The strange visitor" (2018) och "Bath fairy" (2012).

FAKTA

Fakta: Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma efter det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.

I fjol gick priset till den belgiske författaren Bart Moeyaert och året dessförinnan gick priset till amerikanska Jacqueline Woodson.

240 kandidater från 67 länder var nominerade till årets pris. Storbritannien har flest namn på listan med 20 nominerade. Därefter kommer Sverige med 13, däribland Pija Lindenbaum, Cecilia Torudd, Ilon Wikland och Eva Lindström.

FAKTA

Fakta: Almapristagare

De senaste fem åren har priset gått till:

2020 Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

Utrikes

Körde i 239 km/tim på coronatom motorväg

Dansk polis vittnar om höga farter på coronatömda vägar. Arkivbild.
Dansk polis vittnar om höga farter på coronatömda vägar. Arkivbild.
Fotograf: Henning Bagger / Ritzau Scanpix
Utrikes
Utrikes I vanliga fall är E20 söder om Köpenhamn så intensivt trafikerad att det ofta inte går att komma upp i den tillåtna maxhastigheten 110 kilometer i timmen. Men i coronatider är det annorlunda. En ung man klockades i måndags för 239 km/tim, snudd på rekord i olaglig fortkörning, meddelar dansk polis.

– 239 kilometer i timmen, det är väldigt snabbt. Det kan gå år mellan sådana noteringar, säger Erik Andersen vid Köpenhamnspolisen.

När nu Danmark stängts ned i coronavirusisolering verkar dock tomma vägar locka en del till fortkörning. Rekordet hittills kan vara en mc-förare.

– Vi hade i förra veckan en motorcykel som försökte köra ifrån en mc-polis, och som kom upp i över 250 kilometer i timmen, säger Erik Andersen.

Och nära Skærbæk i sydvästra Danmark fångades häromdagen en bilist som gjorde 219 km/tim på en 80-väg av en fartkamera.

Den unge mannen som kom upp i 239 på E20 får nu låta sin BMW 550 stå i minst ett halvår, då körkortet dras in och han sedan måste genomgå nya förarprov. Dessutom får han en bot på minst 13 000 danska kronor.

Ekonomi

Ericssonägare klubbar utdelning

Glest mellan stolarna på Ericssons årsstämma i Kistamässan.
Glest mellan stolarna på Ericssons årsstämma i Kistamässan.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Telekomjätten Ericsson har så här långt klarat viruspandemin bra, enligt vd Börje Ekholm. Och styrelse och ägare vek sig inte för det politiska trycket att avstå aktieutdelning.

Drygt fem miljarder kronor skiftas ut till ägarna, klubbade stämman igenom, enligt Dagens industri.

"För närvarande är vår högsta prioritet hälsa och säkerhet för medarbetare, kunder och andra intressenter. Hittills har vi inte sett någon betydande inverkan på vår verksamhet, men vi följer utvecklingen i samhället noga", sade Ekholm i ett tal inför aktieägarna på bolagsstämman, enligt ett pressmeddelande.

De finansiella förutsättningarna är goda, med en nettokassa på 34 miljarder kronor vid årsskiftet.

Utbyggnaden av 5G-tekniken har gått snabbare än väntat, enligt Ekholm.

"I dagsläget har vi 86 5G-kontrakt och 27 5G-nätverk i drift på fyra kontinenter. Ericsson leder utvecklingen inom 5G. Jag ser ingen framför oss", säger Ekholm i pressmeddelandet

NÄSTA ARTIKEL