Kraftig brand på Österlen

Kivik Det brann under söndagen kraftigt i ett frölager som var beläget i en lantgård.
Den fyrlängade gården brann ned till grunden.

Larm om branden kom in till SOS vid halv åtta-tiden på söndagsmorgonen. Det var en fyrlängad gård på Hjälmarödsvägen som stod i lågor.

Branden var kraftig med rejäl rökutveckling och spridningsrisken till övriga längor på gården bedömdes som stor av räddningstjänsten. Vid halv tio-tiden på förmiddagen gick ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, ut där alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga sina dörrar, fönster och sin ventilation.
– Det rör sig om en obebodd lagerlokal med fröer. Två av ett antal byggnader på platsen brinner och vi försöker just nu begränsa elden. Vi får se hur det går, sa Mats Streer på räddningstjänsten till Aftonbladet på morgonen.

 

Under förmiddagen stod det klart att samtliga fyra längor på gården skulle brinna.
– Den begränsningslinje vi har haft mot den sista längan kommer vi inte att kunna hålla och hela byggnaden kommer att brinna ned, säger Mats Nilsson, inre befäl på Räddningstjänst Syd.

Det ska inte vara någon spridningsrisk till några andra byggnader och räddningstjänsten höll strax före klockan tio på att minska sin insats på platsen men att helt lämna platsen var inte aktuellt inom det närmsta dygnet.
– Det kommer att brinna under lång tid, kanske uppåt 20 till 24 timmar och så länge det brinner finns vi kvar, säger Mats Nilsson.

Det är ännu oklart vad som har orsakat branden. Polisen, som tidigt var på plats för att hjälpa räddningstjänsten, rubricerar inledningsvis ärendet som mordbrand eftersom det inte finns någon uppenbar brandorsak.
– Så fort räddningstjänsten är klar på platsen ska vi ta tag i utredningsarbetet, säger Jimmy Modin, pressinformatör vid Skånepolisens ledningscentral.
– Rubriceringen kan komma att ändras.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...