Kalis Loyd mot Montenegros Jovana Pasic i söndagens match i EM-kvalet i Malmö Isstadion. Foto: Andreas Hillergren/TT

Kalis Loyd fick vinna inför hemmafansen

BASKET Hela 2 643 åskådare bar fram de svenska basketdamerna till en EM-kvalseger i Malmö isstadion mot Montenegro.
– Det här var en dröm utan dess like, säger en glädjestrålande Kalis Loyd om upplevelsen.

Det har gått ett bra tag sedan Loyd lämnade Malmö och moderklubben Malbas för att som yrkesspelare ge sig ut på en lång basketresa i Europa. Den har tagit henne till länder som Rumänien, Frankrike och Italien.
I sin 30:e landskamp hittills i karriären, så var 30-åringen på söndagen tillbaka där allting en gång började. I Malmö fick hon vara med om en viktig seger i EM-kvalet med 68–55 mot Montenegro, som ligger före Blågult på världsrankingen och som har fem raka EM-slutspel på meritlistan.
– Det här är något som jag har längtat länge efter. Det var en härlig känsla att få spela inför familj och vänner här hemma i Malmö, säger Kalis Loyd.

Sverige inledde närmast furiöst inför en högljudd och engagerad ljudkuliss. Efter den första perioden stod det 23–13 tack vare ett ramstarkt försvar och en glödhet Elin Eldebrink, som stod för tolv av poängen.
– Vi har fått en ny coach och spelar lite annorlunda än tidigare. På bara fyra dagar har vi vunnit två matcher och det tycker jag är ett bra jobb, menar Kalis Loyd.
Blågult gick in till halvtidsvila med en till synes betryggande och stabil ledning på hela 43–24.

Men sedan tappade laget plötsligt sitt framgångsrika, aggressiva och framfusiga försvarsspel. Gästerna bjöds in i EM-kvalkampen.
– Vi slappnade av lite för mycket och började slarva. Det blev lite nerver också på slutet, tycker Kalis Loyd.
Fast riktigt nära kom dock aldrig Montenegro.
I och med segern så har de svenska basketdamerna skaffat sig ett ypperligt läge i sin kvalgrupp för att ta sig vidare till EM-slutspelet 2021, som avgörs i Frankrike och Spanien.
Den nye coachen, italienaren Marco Crespi, har fått en drömstart på sitt nya arbete. Kalis Loyd gillar att jobba med den nytillträdde förbundskaptenen.
– Han har en karismatisk stil och lever sig in i matcherna på ett härligt sätt. Det är något som jag som spelare gillar. Han ställer också höga krav på oss, men inte för höga, menar Loyd.
Sverige jagar inte bara ett EM, utan även OS i Japan finns i tankarna.
– I februari ska vi kvala, och lottningen är senare i november, säger Kalis Loyd.
EM-kvalet i Malmö är en dröm som gick i uppfyllelse, nu är OS nästa för henne.

Sportresultat

Sport i dag