Så funkar det! Fordon och farkoster
Jordens fantastiska fakta
Världens första människa

Fantastisk fakta för vetgiriga

Så funkar det-böcker har funnits i många versioner. I samarbete med Tekniska museet i Stockholm finns nu Så funkar det! Fordon och farkoster (Bonnier Carlsen) med text av Mats Wänblad. Boken är uppdelad i kapitel, flygande farkoster, fordon i extrema miljöer, traktorer, de snabbaste farkosterna mm. En bok att bläddra i och läsa här och där.
Vad är högst, djupast, varmast eller kallast på jorden? Vem biter hårdast? Vem har mjukast päls? Jordens rekordbok är bara en av delarna i Jordens fantastiska fakta (Bonnier Carlsen) av Jens Hansegård och Anders Nyberg där fem böcker är samlade i en volym. De andra delarna handlar om jordens tuffaste djur, försvunna skatter, mystiska platser och utdöda djur. Massor av spännande läsning om Stonehenge, Bermudatriangeln, björndjuren, dronten, kvaggan och mycket mer.

Hur gick det egentligen till när människan slutade apa sig, började prata, använda verktyg, göra upp eld, tillverka redskap, spela musik och måla i grottor. I snabbt tempo i bilderboksformat får vi följa människans utveckling i Världens första människa (Bonnier Carlsen) av Carin Hjulström och Anders Nyberg.
Den fortsatta historien kan vi följa i Historieresan – en brokig berättelse (Alfabeta) om Sverige under 1000 år, av Christoffer Rönnbäck, Ebba Svennung och Anna Huett. Med början i vikingatiden där såväl hus, båtar och runor beskrivs och genom medeltiden med dess riddare och digerdöden, till stormaktstid, frihetstid, industrialismens genombrott, utvandringen till Amerika, krigstid och mellankrigstid ända fram till våra dagar. Vi får följa den vanliga människan i hennes vardag, med mat, lekar, arbete, skola. Vad kommer egentligen att skrivas om 2019 om sådär 50 år? Mobiler? Datorer? Sociala medier? Elscootrar?

En lite annorlunda faktabok är Sagor om modiga hjältedjur (Triumf färlag) av Mike Unwin. Här finns berättelsen om duvan Winkie som belönades med medalj för hjältemodiga djur för sin insats under andra världskriget då hon hjälpte RAF att hitta ett störtat plan.
Roselle var ledarhund och hon hjälpte både sin blinde husse och ett antal av hans kollegor ut ur det kollapsande norra tvillingtornet den 11 september 2001. Från 78:e våningen och ända ner till marknivå visade hon vägen, vidare till tunnelbanan och hem där husse slog på radion och förstod vad som hänt, förutom Winkie och Roselle är drygt trettio djur porträtterade.

Så gör djurungar, av Katharina von der Gathen och Anke Kuhl (Alfabeta) är precis som det låter, en bok om alla de fantasifulla varianter av fortplantning som naturen har skapat. Här finns allt från påfåglar och flamingos som gör allt för att visa sin prålighet respektive välregisserade dans till vacker sång från grodor och gibbonapor, brutala fighter mellan noshörningshannar eller myskoxar, parning i luften hos tornseglare och sjöhästhannen som är den som ruvar äggen i sin magficka. Naturen är onekligen påhittig!