Alexander Borgstedt gjorde sin bästa match för säsongen i Ystadderbyt och var mycket nöjd efter segern mot IFK. Foto: Artur G Bliding.
YIF:s Jakob Nygren var riktigt bra, särskilt i början av den första halvleken då han mer eller mindre själv höll sitt lag kvar i matchen.

YIF visade klassen i heta Ystadderbyt

HANDBOLL Det var match i ungefär 20 minuter. Sedan la Ystads IF in en växel till och körde formligen över IFK Ystad till slut. 29-20 till det vita laget och en efterlängtad revansch för förlusten i början av säsongen.

– En jättebra match av oss, den insatsen får vi bygga vidare på, sa en mycket nöjd Alexander Borgstedt efter slutsignalen.
Han var själv en av YIF:s klart bästa spelare för dagen, kanske den bästa, med en stark pondus, mod och vilja att ta duellerna och fem mål på sitt konto.
– Det var säkert min bästa match för säsongen. Jag var jäkligt sugen i dag. Derbytaggad. Och så var det så grym inramning, sa Borgstedt som stod länge och njöt framför den vita väggen på ena kortsidan efter slutsignalen.
IFK Ystad, som vann säsongens första Ystadderby, började matchen bäst och ledde den första kvarten. Men sedan tog flytet slut för de rödklädda som den här gången var hemmalag.
YIF kom ikapp till 5-5 efter 18 minuter, gick sedan förbi och det hjälpte inte att IFK-tränaren Sebastian Seifert tog time out och dessutom bytte målvakt. Måns Landgren som var rena väggen i det första derbyt, fick ite tag i bollarna och ersattes av Sebastian Glemhorn.

Trots att YIF fått se Kim Andersson lämna matchen redan efter två minuter (smäll mot huvudet) gick man till halvtid med 13-8.
– Kim blev omtöcknad och vi fick läkarorder att han inte skulle spela mer, förklarade YIF-tränaren Jerry Hallbäck.
I början av den andra halvleken fick YIF-målvakten Anders Persson övertag på IFK-stjärnan Fredrik Petersen, som bänkades resten av matchen. Det hjälpte inte det röda laget, precis.
YIF fortsatte dra ifrån, 17-9 efter knappa fem minuter och redan där kändes det som om matchen var över.
IFK krympte avståndet till fem mål, 15-20, efter 14 minuter mycket tack vare Christoffer Nilsson – men sedan var avståndet snabbt uppe i åtta mål igen, 16-24 efter 30 minuter. Som mest ledde YIF med hela tio mål.
– Vårt anfall var i stå första tio minuterna, men sedan bredda de vi anfallsspelet och stängde dessutom till i försvaret vilket gav oss lätta kontringsmål. Vi var värda att vinna i dag, tyckte Dalibor Doder som spelade ett Ystadderby för första gången, tillika mot sitt gamla lag IFK Ystad.
– Alltid speciellt med derbyn, men för mig var det ett i mängden. Jag har spelat många och i Tyskland var de mer på liv och död.

I IFK-lägret var stämningen av förståeliga skäl mer dämpad.
– YIF hjorde det bra i dag, men samtidigt spelade vi dem lite i händerna. Vi förlorade spelet man mot man bakåt och spelade för mycket i sidled framåt. Vi värderade lägena fel och fick kontringar emot oss.
– Vi hade för många spelare i dag som inte presterade tillräckligt bra. Jag vet att de kan betydligt bättre och ska vi vinna en sån här match måste många prestera nära sitt max. Så var det inte i dag.
Bäste målskytt i matchen var YIF:s Jim Andersson som kom upp i sju fullträffar.

Sportresultat

Sport i dag