nordvästskåne

Tvingades avliva häst – hovslagare anmäls

En hovslagare har anmälts sedan en häst felbehandlats och senare fick avlivas.
Artikel nordvästskåne En hovslagare har anmälts till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård sedan en häst behandlats fel och som senare fick avlivas.

Tidigare i år visade det sig att hästen haltade och djurägaren kontaktade sin hovslagare som kom och verkade hästens hovar.

Hästen blev inte bättre och fick avlivas en vecka senare och innan dess hade legitimerad veterinär och godkänd hovslagare från specialisthästsjukhuset i Helsingborg behandlat hästen för akut fång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Trelleborg

Beställde fem mobilabonnemang

Trelleborg
Trelleborg

En okänd person har vid ett tillfälle försökt beställa fem telefonabonnemang och en mobiltelefon med falsk e-postadress. Företaget fick efter beställningen in en anmälan om att e-postadressen inte stämde. Händelsen ska ha inträffat mellan den 15-16 juni, men har stoppats efter anmälan.

Det berörda företaget ligger på Johan kocksgatan i Trelleborg.

Inrikes

Man död efter fall från stege

Mannen avled under eftermiddagen av sina skador. Arkivbild.
Mannen avled under eftermiddagen av sina skador. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att ha fallit från en stege. Olyckan inträffade vid ett hus strax norr om Tranås.

Polisen och ambulans kallades först till bostaden vid 12-tiden på onsdagen efter ett larm om att en person hade hittats skadad utomhus.

Vid tretiden på eftermiddagen rapporterade polisen att mannen avlidit. Polisen misstänker inget brott utan betraktar händelsen som en olycka. Mannens anhöriga har underrättats.

Ekonomi

EU:s vätevänner hoppas på ren energi

EU:s klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson presenterar sina planer för grön vätgas.
EU:s klimatansvarige förste viceordförande Frans Timmermans och energikommissionären Kadri Simson presenterar sina planer för grön vätgas.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Ut med naturgasen och in med förnybar vätgas. Så vill EU-kommissionen bidra till att skapa den klimatneutralitet som utlovats till senast år 2050.
Fast kritikerna är tveksamma till miljövänligheten.

Onsdagens två nya EU-strategier – om bättre integrerade energisystem och användandet av grön vätgas – presenteras i stolta ordalag av EU:s energikommissionär Kadri Simson och klimatansvarige förste viceordföranden Frans Timmermans.

– De är ambitiösa, de är nödvändiga för att göra den gröna återhämtningen till verklighet och placerar oss på allvar på vägen mot klimatneutralitet, säger Timmermans om strategierna på en presskonferens i Bryssel.

Han har stora förhoppningar på vätgasen och ser framför sig hur den ska kunna utvinnas ur förnybara energikällor som vind och solkraft och på så vis bara ge ifrån sig vatten, i stället för klimatförändrande växthusgaser.

En miljon jobb?

Kommissionen vill stödja produktion av upp till en miljon ton förnybar vätgas redan fram till år 2024. Det ska sedan bli tio gånger så mycket till år 2030, varpå tekniken ska ha "mognat" tillräckligt för en storskalig utbyggnad fram till år 2050.

Bland annat ska det göras genom skapandet av en europeisk "vätgasallians" där företag, stater och organisationer kan samarbeta.

På kuppen hoppas man göra EU världsledande på området och kunna sysselsätta en miljon människor.

Livlina till industrin

Kritiska röster pekar dock på att tekniken än så länge är relativt outvecklad och att EU-kommissionen tills vidare inte säger nej till utvinningen av vätgas ur fossila bränslen.

Miljörörelsen anar ugglor i gasmossen.

"Kommissionen hävdar att förnybar vätgas är framtiden, men genom att lämna dörren öppen för fossil vätgas och ge industrin inflytande i en ny allians så ger man en ny livlina till den misslyckade fossilindustrin", säger Tara Connolly från Friends of the Earth Europe i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s vätgasstrategi

EU-kommissionen räknar med att vätgas år 2050 kan täcka 24 procent av världens efterfrågan på energi. Det kan ge en årlig omsättning på motsvarande 6 500 miljarder svenska kronor och sysselsätta upp till en miljon personer i EU.

I en ny vätgasstrategi vill kommissionen dra igång en europeisk vätgasallians av företag och organisationer, i samma stil som man tidigare lanserat en batteriallians, där bland andra Sverige ingår tillsammans med svenska Northvolt.

Ett förstahandsmål är att stödja produktion av minst en miljon ton förnybar vätgas fram till 2024 och sedan tio miljoner ton till 2030.

Källa: EU-kommissionen.

Sport

Rieks och ”AC” tränade inför cupsemifinalen

Sören Rieks slår till bollen med fokuserad blick.
Sören Rieks tränade med laget på onsdagen och konstaterade att skälet till att han stod över mot Elfsborg mest var en säkerhetsåtgärd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll De var inte med mot Elfsborg i Borås. Men inför torsdagens cupsemifinal mot Mjällby tränade både Sören Rieks och Anders Christiansen fullt ut med laget och tycks vara redo för spel.

– Jag hade lite känning efter matchen mot Djurgården och det var dumt att riskera något. men det kändes bra på träningen i dag, sa Sören Rieks efter MFF:s onsdagsträning.

Han var förstås lika besviken som alla andra efter förlusten på Borås Arena.

– Vi är alltid besvikna när vi inte tar tre poäng. Men vi slarvade för mycket med passningarna, det var det som låg bakom prestationen i den matchen. Svårt att säga varför det blev så, men huvudsaken är att vi lär oss av misstagen och inte gör om dem.

Rieks tycker inte att den oväntat låga poängskörden hittills beror på att processen med att komma in i det nya spelsystemet tagit längre tid än väntat:

– Hade vi vunnit matcherna så hade det inte varit något snack om den saken, men det har varit små marginaler och vi har släppt in onödiga mål bakåt.

Vana vid rotation

Rotationen i laget tror han inte har haft någon inverkan på spelarnas förmåga att hitta varandra på planen eller varit bidragande till de ojämna resultaten. Inte ens när det påpekas att IFK Norrköping, som leder serien, i princip spelat med samma lag hela tiden:

– Det får vi väl se så småningom vilket som vinner i längden. Vi har varit tvungna att rotera på grund av fler matcher, med cupen och så, men det är vi vana vid från vårt spel i Europa. Vi har en tillräckligt bra och bred trupp för att klara det och de flesta av oss känner varandra sedan lång tid, så kemin på planen är det inga problem med.

Själv tycks Sören Rieks ha hittat formen i sin nya roll som vänsterforward och producerat poäng både i form av mål och en assist. Han säger sig inte ha några problem med sina nya uppgifter på planen jämfört med den tidigare rollen som wingback.

– Jag är bekväm med båda rollerna, det handlar bara om att vänja sig, att hitta sin egen roll och var man ska vara på planen. Skillnaden är väl att jag fått träna mer på anfallsspel nu.

En match i taget

Det är en viktig period som väntar MFF med cupsemifinal på torsdagen och sedan match mot serieledande IFK Norrköping fyra dagar senare. Men frågan om det går att fokusera på en match i taget tvekar han inte en sekund på:

– Absolut. Vi fokuserar bara på att vinna nästa match. Det är klart att alla förväntar sig att vi ska vinna alla matcher och det är samma inställning som vi har själva varje gång vi går ut på planen.

Rieks förväntar sig en liknande matchbild mot Mjällby i Hällevik som när lagen möttes i Malmö:

– Det blir nog som senast, de står lågt och vi måste röra oss och försöka dra isär dem samtidigt som vi inte släpper in några dumma mål.

Inga klartecken

MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson lämnade på onsdagen inga klartecken för sina stjärnspelare trots att de var med på träningen:

Vi har chansen att ta revansch snabbt, det är vi glada över.

– Vi har lite frågetecken fortfarande i truppen och får avvakta eventuell reaktioner efter träningen. Det kan tänkas att jag tar med fler än 18 spelare till matchen.

Han betonade att han inte var nöjd med insatsen mot Elfsborg:

– Det var inte bra alls. Men samtidigt är det bra att den här viktiga matchen mot Mjällby kommer så tidigt så att vi har chansen att ta revansch snabbt, det är vi glada över.

”Små detaljer”

Att statistiken visar väldigt få skott på mål för MFF den här säsongen har han koll på, men:

– Samtidigt har vi väldigt många avslut, även om de inte är på mål. I det avgörande läget tar vi dåliga beslut eller spelar inte ut chansen tillräckligt. Det är små detaljer som vi behöver arbeta med, men jag är inte orolig, det kommer. Det är mycket som fungerar bra, det är det sista lilla som fattas.

Den trista cuphistoriken mot just Mjällby är ingenting Jon Dahl Tomasson ligger sömnlös över:

– Det är inget jag varit med om så det bryr jag mig inte om alls.

Ekonomi

Svag nedgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen är på väg att stänga svagt nedåt.
Vid 15.30-tiden backar OMXS-index marginella 0,1 procent.

Bland dagens vinnare märks vitvarujätten Electrolux som sticker ut med en uppgång på 4,3 procent efter gårdagens omvända vinstvarning. Bolaget har i en uppdaterad prognos meddelat att förlusten för andra kvartalet beräknas bli mindre än vad som tidigare kommunicerats. Swedbank och Kinnevik är ytterligare bolag som går bra, upp omkring 1,5 procent för båda två.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv går samtidigt i motsatt riktning med en kursnedgång på 1,6 procent. Försäljningssiffror från Kina visar ett fall på 6,5 procent i juni när det gäller passagerarbilar.

Utanför OMXS30-listan har spelbolaget Kindred under morgonen kommit med uppdatering inför delårsrapporten senare i juli. Kindred uppger att trots att stor del av idrottsvärlden varit nedstängd så kommer spelöverskottet överstiga resultatet för samma period 2019. Aktien lyfter nästan sex procent.

Ica-gruppen redovisar en ökad försäljning för juni månad med 8,7 procent och aktien stiger 1,8 procent. Fastighetsbolaget Kungsleden har rapporterat och aktien stiger 3,5 procent. På eftermiddagen kom beskedet att streamingbolaget Storytel har förvärvat Kitab Sawti som är en streamingtjänst för ljudböcker i Mellanöstern. Aktien rusar drygt sex procent.

På de ledande Europabörserna märks nedgångar. CAC40-index i Paris backar 1,2 procent medan Frankfurtbörsen i sin tur faller 0,7 procent medan FTSE100-index i London tappar 0,5 procent.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Eslöv

Bevattningsförbud trots regn

Trädgårdsslang med munstycke utomhus.
Trots regn är det brist på vatten i Hurva.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Eslöv
Hurva Regnet har fallit i rikliga mängder under den senaste tiden. Trots det kvarstår bevattningsförbudet i Hurva.

Sedan den 25 juni råder det bevattningsförbud i Hurva, ett förbud som infördes under rådande värmebölja till följd av låga grundvattennivåer. Förbrukningen av vatten ansågs av VA Syd ligga på på en allt för hög nivå.

Förbudet innebär att det är förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare.

Mer normal förbrukning

Sedan två veckor tillbaka har det regnat tämligen frekvent och rikligt. Likväl kvarstår bevattningsförbudet i Hurva. Orsaken är att det tar tid för grundvattnet att återgår till mer normala nivåer.

– Det finns inte en exakt prognos när bevattningsförbudet i Hurva kan avslutas eftersom det handlar om grundvattennivåer som behöver fyllas på och det tar tid. Förbrukningen är nu på en mer normal nivå än tidigare, men det är mycket viktigt att alla fortsätter hjälpas åt att spara på vattnet och prioriterar det till mat, dryck och hygien, säger Anna Kristiansson kommunikatör vid VA Syd.

Sport

Polisen ber sprintstjärna om ursäkt

Bianca Williams. Arkivbild.
Bianca Williams. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Nu ber brittisk polis om ursäkt för att ha satt handfängsel på den brittiska sprintern Bianca Williams och hennes sambo när deras bil stoppades för en genomsökning.

Williams och hennes sambo, den portugisiske 400-meterslöparen Ricardo dos Santos, togs åt sidan medan deras 3 månader gamla son blev kvar i bilen.

– Vi har bett Ms Williams om ursäkt för den ångest som händelsen innebar för henne. Jag tror att vi alla kan känna med någon som stoppas i bilen och har ett litet barn i baksätet. Och som inte har något otillåtet med sig, säger Cressida Dick, chef för Metropolitanpolisen i London, enligt BBC.

Polisen ska internutreda händelsen för att se om polisernas agerande var lämpligt och proportionerligt.

– Vi ska också utreda om rasism eller diskriminering var en del av incidenten, säger Sal Naseem vid internutredningen.

Williams säger till BBC att det som smärtade mest var att polisen skiljde henne från sonen. Hon menar att polisernas agerande var rasistiskt, och hon överväger att anmäla poliserna.

– Det är en sorglig värld vi lever i och när det inte händer en svart man, händer det en annan svart man. Polisen pratade med Ricardo som om han vore ett avskum, frågade honom hur han har råd med en så dyr bil, att han ser ut som en misstänkt.

Enligt polisen stoppade man paret i jakt på illegala vapen.

Inrikes

Chaufför hade över tre promille på E4

En lastbilschaufför visade sig ha en alkoholhalt på över tre promille när han körde igenom en rondell Luleå. Arkivbild.
En lastbilschaufför visade sig ha en alkoholhalt på över tre promille när han körde igenom en rondell Luleå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En lastbilschaufför som hade kört genom Sverige från Helsingborg till Luleå visade sig ha en alkoholhalt på 3,05 promille när han stoppades av polisen.

Den 37-årige mannen har erkänt grovt rattfylleri. Han häktades på tisdagen och riskerar att dömas till fängelse, skriver Norrmedia.

Chauffören kom till Sverige via Helsingborg och körde till Piteå, där han enligt egna uppgifter lossade sin last och sedan drack två åttaprocentiga öl. Han rullade sedan vidare på E4 till Luleå för att lasta nytt gods, men resan fick ett abrupt slut när han körde rakt igenom en rondell i Luleå.

Polisen kom snabbt dit och kunde vittna om att mannen sluddrade och hade svårt att hålla ögonen öppna. Han hade enligt åklagaren 3,05 promille alkohol i blodet, en sällsynt hög promillehalt.

Planen var att mannen skulle ha kört vidare med sin last till Paris och sedan vidare till sitt hemland, men han får nu i stället sitta i häkte i väntan på åtal.

Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om hur alkotestet genomförts.

NÄSTA ARTIKEL